wędlinki które sama przygotowuje w domu, niż te sklepowe, a ja lubię eksperymentować w kuchni Rolada drobiowo - wieprzowa SKŁADNIKI: kurczak- 1 szt mięso mielone wieprzowe -0,5 kg pieczarki -300 g cebula -1 szt jajka - 2 szt sól i pieprz tłuszcz przyprawa do kurczaka Przygotowanie Z kurczaka usunąć kości, następnie skórę naciąć wzdłuż, zaczynając od piersi udka(...)piersi rozciąć tak by było mięso na całej skórze. Dobrze przyprawić mięso przyprawą do kurczaka, włożyć mięso do miski, przykryć i odstawić na całą noc do lodówki. Farsz Pieczarki opłukać, pokroić w pół plastry, udusić na tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć. Mięso mielone wymieszać z pieczarkami i cebulę. Dodać jajka i przyprawy,dokładnie wymieszać. Wyłożyć farsz na skórę
Kuchnia DanusiInspiracją do wykonania tego dania był obiad zjedzony w bufecie w pracy:) Wróciłam do domu i ugotowałam modyfikując troszkę przepis poprzez dodanie pieczarek i świeżych ziół. Modyfikacja może niewielka, ale wyczuwalna w smaku - jak dla mnie :) Składniki: 1/2 kilo łopatki wieprzowej 1 duża marchewka 1 pietruszka 35 dag pieczarek 1 czerwona papryka sól pieprz łyżeczka świeżo posiekanej(...)torebka kaszy gryczanej 1 kostka rosołowa Mięso umyć, oczyścić z błonek i pokroić na małe kawałki. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, pokroić w cienkie półsłupki. Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kostkę rosołową i dusić na małym ogniu przez godzinę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDanie jednogarnkowe, szybkie w wykonaniu i sycące. Miałam trzy czerwone papryki, które musiałam już wykorzystać. Podobnie było z boczkiem. Wpadłam więc na pomysł wykonania paprykarza. Dokupiłam tylko pieczarki. Paprykarz robiłam wczoraj, ale d ania jednogarnkowe mają to do siebie, że są lepsze na drugi dzień gdy przez noc przejdą wszystkimi składnikami. Składniki: 3 czerwone papryki 1 puszka pomidorów(...)pomidorów pokrojonych w kawałki tak, jak przyrządzałam do leczo ) 1 nieduża marchewka 20 dag pieczarek kawałek boczku (naprawdę nieduży, u mnie to była resztka) 2 laski kiełbasy sól pieprz papryka mielona 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Zawartość puszki z pomidorami przelewamy do garnka Paprykę myjemy, czyścimy, kroimy na małe kawałki i dorzucamy do pomidorów Pieczarki myjemy, czyścimy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCiasto francuskie jak paszteciki:) Nadziane wędliną, pieczarkami, cebulą i serem żółtym. Troszkę jak mini pizze, ale bez sosu. Dobry przepis na wykorzystanie resztek z lodówki. I dobry pomysł na chrupanie podczas meczu ;) Składniki: ok. 100 gramów wędliny 5-6 sztuk pieczarek 1 mała cebula 5 plasterków sera żółtego, ale można dać drugie tyle jajko do posmarowania ciasta zioła prowansalskie(...)Vegeta - opcjonalnie świeża bazylia 2 opakowania ciasta francuskiego masło do duszenia Wędlinę, pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę Rozgrzewamy masło i chwilę wszystko dusimy mieszając i doprawiając Vegetą oraz ziołami prowansalskimi Rozwijamy jeden płat ciasta i układamy 12 porcji podduszonych składników Bazylię siekamy i posypujemy nią wierzch kopczyków Plasterki sera kroimy w kwadraciki (jeden plasterek to 4 kwadraciki) i układamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzygotowuje się je bardzo szybko, więc jeśli mamy mało czasu, albo dziecko jest strasznie głodne :) - to polecam! Składniki: 1 pierś kurczaka 1 nieduża cebula 1 puszka groszku 2-3 pieczarki (opcjonalnie - ja dodałam) 150 ml śmietany 12% lub 18% sól pieprz przyprawa do kurczaka granulowany czosnek lub 1 ząbek czosnku (ja dałam ząbek pokrojony w cienkie plasterki) Mięso umyć, oczyścić(...)garnek ciepła wodą (z kranu) i wlać śmietanę (dzięki wcześniejszemu zwilżeniu garnka, śmietana się nie przypali). Podgrzewamy mieszając Cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek w cieniutkie plasterki, a pieczarki można pokroić w kostkę lub grubsze plastry Gdy śmietana jest ciepła, dodajemy cebulę, czosnek, pieczarki i groszek - mieszamy delikatnie Dodajemy przygotowane wcześniej mięso - mieszamy. Chodzi o to, żeby kurczak został
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comlepiła moja córka :) Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia) 1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody Składniki na farsz: 1 kg kiszonej kapusty 600 gramów pieczarek sól pieprz Kapustę ugotować Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i poddusić na oliwie z oliwek Ugotowaną kapustę wymieszać z pieczarkami i doprawić Ciasto rozwałkować i wycinać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzegotowania mięsa skorzystałam z niej również tym razem . Powstały w czasie pieczenia sok wykorzystałam do zrobienia sosu pieczeniowego/gęstość należy odpowiednio uregulować/, który połączyłam z pieczarkami i zielonymi ziarenkami pieprzu. Pieczeń doskonale kroi się na zimno i świetnie smakuje jako wędlina do pieczywa Składniki: udziec z indyka ( ok 1,5 kg )można(...)rozmarynu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki ostrej papryki ok. 1 łyżeczka soli oraz: 300 g świeżych pieczarek 2 łyżeczki zielonego pieprzu/ z zalewy/ 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: - Udziec umyć, osuszyć /pozbawić kości, skóry
Zakamarki mojej kuchniJesienne drożdżowce z kasztanami SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 25 g drożdży 1 łyżka oleju łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 150 ml ciepłej wody 8 pieczarek 80 g kasztanów jadanych - ugotowanych 2-3 mini mozzarelle PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać mąkę, zrobić dziurkę, rozdrobnić drożdże dodać cukier, zalać 2 łyżkami ciepłej wody i odstawić do wyrośnięcia(...)wyrośnięciu dodać sól, olej wodę i wyrobić ciasto. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry, obgotowujemy, odcedzamy. Kasztany obieramy, kroimy w kostkę. Foremkę dużą smarujemy tłuszczem, wykładamy ciastem, uzupełniamy ugotowanymi pieczarkami oraz kasztanami a na wierzch wkrawamy mozzarelle. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-17 minut. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiplacki tortilli i podpieczony w domowym grillu. Może ktoś się skusi na taką propozycję? Pikantne buritto SKŁADNIKI: 200 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 cebuli 3 pieczarki kawałek papryki czerwonej kawałek papryki żółtej 2 łyżki kukurydzy natka pietruszki 1 łyżeczka koncentratu 1 łyżeczka sosu chili papryka słodka papryka ostra(...)przyprawa jarzynka pierz sos sojowy ciemny około 1/2 łyżeczki oliwa 2 placki tortilli PRZYGOTOWANIE: Cebulę, pieczarki i paprykę siekamy w kosteczkę. Na patelnie podsmażamy cebule, dodajemy mięso i chwile razem przesmażamy. Dodajemy pokrojone pieczarki oraz paprykę . Dusimy razem przez kilka minut. Następnie doprawiamy farsz papryką ostra i słodką, pieprzem, jarzynką i sos sojowy. Dodajemy sos chili
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś bez zbędnych wstepów i ideologii serwujemy kapuśniaczek w odchudzonej wersji. Gotowany na filecie z kurczaka i z dodatkiem pieczarek. Zdrowa i pożywna zupka na rozpoczęcie tygodnia. Kapuśniaczek SKŁADNIKI: 1 mały filet z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora 500 g kapusty kiszonej 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz majeranek 200 g pieczarek 500 g ziemniaków(...)czym odcedzamy. Kapustę płuczemy, kroimy na drobniejsze kawałki i dodajemy do garnka. Dodajemy ziele, liście, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gotujemy do miękkości kapusty. Pod koniec gotowania wrzucamy obrane pieczarki. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami. Ziemniaki możemy gotować razem z zupą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizakłada. Mój mąż zjadł i poprosił o dokładkę, więc śmiem twierdzić, że warte jest uwagi. Spaghetti z sosem parówkowym SKŁADNIKI: 1 cebula 4 parówki 1/2 papryki czerwonej 4-5 pieczarki oliwa 4 łyżki pomidorów krojonych 1/3 natki pietruszki sól i pieprz do smaku 25 dag makaronu spaghetti durum PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Natkę pietruszki siekamy(...)Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. Parówki kroimy w plasterki. W rondlu podgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i ją szklimy, następnie dodajemy parówki i podsmażamy. Po 3-4 minutach dodajemy pieczarki i paprykę, a następnie pomidory. Dodajemy natkę pietruszki - mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem - gotujemy razem 5 minut. Makron gotujemy 8 minut w lekko osolonej wodzie - odcedzamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimożna odmienić typowy obiad i stworzyć danie inne niż zwykle. Polecamy! Roladki schabowe SKŁADNIKI: 3 plastry schabu 100 g sera żółtego 1 czerwona cebula olej do smażenia kilka pieczarek 1 płat papryki marynowanej sól , pieprz jajko bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Schab rozbijamy jak na kotlety i oprószamy solą. Pieczarki kroimy na małe kawałeczki lub plasterki i podsmażamy z pokrojoną(...)kostkę połową cebuli. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na mięsie układamy ser żółty, następnie cebulkę pokrojoną w plasterki, paski papryki oraz łyżkę pieczarek. Całość zwijamy w roladkę, panierujemy w rozmąconym jajku z dodatkiem soli i pieprzu oraz w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisystematycznie się u Nas pojawia. Jest prosty do przygotowania i pasuje zarówno do ziemniaków jak i do kasz czy makaronów. Sos pieczarkowy na mleku SKŁADNIKI: 0,5 kg pieczarek 2 szklanki mleka 3.2% 2 łyżki oliwy 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 0,5 pęczka koperku sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę(...)patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Pieczarki dodajemy do cebuli i dusimy aż zmiękną i puszczą soki. Wlewamy szklankę mleka, mieszamy i podgrzewamy. W drugiej szklance mleka rozprowadzić mąkę i wlać powoli na patelnię ciągle mieszając, aby nie było grudek. Podgrzać do wrzenia
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWalentynki na kolacje proponuję podać nadziewane pieczarki portobello. Smak takiej pieczarki do złudzenia przypomina smak mięsa. Jest to wyrośnięta pieczarka brązowa. Chłoną smaki i zapachy nadzienia co w rezultacie sprawia że danie jest jeszcze smaczniejsze. Przyszykujcie swojej drugiej połówce, będzie uszczęśliwiona takim daniem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSałatka z białej kapusty i pieczarek. Składniki : 4 kg kapusty białej 2,5 kg marchewki 1 kg cebuli 1 kg ogórka kiszonego 0,80 dkg pieczarek Marynata : 10 sztuk liścia laurowego 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżka pieprzu czarnego ( cały ) 250 ml octu 10% 200 ml oleju 1 1/2 łyżki gorczycy białej 8 łyżek cukru woda sól ( Około 1 płaska(...)łyżka na 1 litr wody ) Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy,marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki,cebulę także kroimy w cienkie plasterki,pieczarki płuczemy i trzemy na tarce w cieniutkie plastry. Mieszamy to wszystko razem,dodajemy przyprawy,cukier,sól,olej i zalewamy wodą. Gotujemy aż nasze warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy starte na tarce o dużych
Przepisy i porady kulinarne