wiara, że ten pełen energii człowiek dostarczy mi jeszcze bardzo dużo pozytywnych emocji! Wspomnienia są bezcenne... A wracając do szpitalnego obiadu, to na pewno nie było w nim pieczarek, papryki czy sera Lazur... ale po tak potężnym wysiłku porównywalnym z biegiem maratończyka na pewno smakował doskonale... Składniki: ok. 250 g grubego makaronu (użyłam rigatoni) 1 szalotka 150 g pieczarek(...)prowansalskich 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Przygotować sos. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno szalotkę, obrane i pokrojone w grube plastry pieczarki pokrojone w grubą kostkę papryki, obsmażyć, dodać mąkę i jeszcze chwilkę smażyć na bardzo małym ogniu. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody oraz śmietankę, rozprowadzić mąkę i mieszając, zagotować. Dusić
Czerwień i błękitryżem lub z makaronem sojowym czy też ryżowym. Stir fry z kurczakiem Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 5 pieczarek 1 marchewka garść kiełków fasoli mung kilka różyczek brokuła sos sojowy czarny pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, delikatnie skrapiamy sosem sojowym, pieprzymy i mieszamy. Cebulę(...)marchewkę obieramy, cebulę kroimy w piórka, a marchewkę kroimy we wstążki używając obieraczki do warzyw. Pieczarki kroimy w plastry. Na jednej mniejszej patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim mięso. Na drugiej większej patelni również rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę, po chwili dodajemy pieczarki, chwilę smażymy, dodajemy marchewkę, usmażone mięso z drugiej patelni i brokuły. Wszystko smażymy
Kulinarne przygody GatitySkładniki: Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju sól Farsz: 700 g pieczarek 2 cebule 2 łyżki bułki tartej sól pieprz Dodatkowo: olej do smażenia 1 jajko bułka tarta do panierowania sól Wykonanie: Ciasto Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut(...)ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Farsz Pieczarki zetrzeć na tarce Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pieczarki. Smażyć do wyparowania wody. Doprawić solą i pieprzem. Do farszu dodać bułkę tartą. Na naleśnik nakładać farsz i zawijać krokiety. Na talerz wybić jajko
O kuchni z uczuciemprezentuję prosty przepis na szybkie leczo z parówkami, choć oryginalne leczo jest warzywnym ragout, które podawane jest jako dodatek do mięs. 500 g cienkich parówek (najlepiej wiedeńskich) 500 g pieczarek 3 papryki (czerwone lub czerwone i żółte) 1 cebula 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 kostka rosołowa 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka cukru sól, pieprz, pieprz(...)Cayenne i wędzona papryka w proszku 3 łyżki oleju do smażenia Cebulę pokroić w kostkę. Papryki umyć, oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski. Pieczarki umyć i pokroić w ósemki. Parówki pokroić w talarki grubości około pół centymetra. Olej rozgrzać w garnku z grubym dnem, zeszklić cebulę i dodać paprykę. Podsmażać razem kilka minut i dodać pieczarki. Po kilku
Trzeci talerzsposobu na wykorzystanie resztek pieczonego schabu i szynki w Coca Coli z przepisu Nigelli. Przejrzałam lodówkę i oto co z tego wynikło. Składniki paczka makaronu penne 8-10 niedużych pieczarek wędlina (szynka, polędwica, lub reszki pieczeni – można użyć tego, co akurat jest w lodówce) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ząbek czosnku 200 ml śmietany 18% 2 łyżki startego parmezanu(...)łyżki startego żółtego sera Oliwa z oliwek Przygotowanie Makaron ugotować al dente, zostawić 3 łyżki wody z gotowania. Pieczarki i wędlinę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek – najpierw szynkę, później dodać pieczarki. Zalać wszystko śmietaną i dodać wodę zmniejszyć ogień. Dodać starty ząbek czosnku i parmezan, zamieszać. Po chwili dodać posiekaną natkę. Sos wymieszać z makaronem. Jeśli
Kulinarne Inspiracjedomu - sugerując się głównie zdjęciem i składnikami, które miałam w domu... Składniki: 250 g makaronu chińskiego papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 1/2 papryczki chilli nieduża cukinia kilka małych pieczarek 2 średniej wielkości marchewki średnia cebula 1/2 pęczka kolendry 5 łyżek sosu sojowego jasnego czubata łyżka miodu sok i skórka z jednej limonki świeży imbir (kawałek ok 3cm) 2 ząbki czosnku(...)Przygotowanie: Cebule pokroić w piórka, paprykę i marchewkę w słupki, pieczarki i cukinię w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i smażyć warzywa mieszając od czasu do czasu (ja zaczęłam od marchwi, później cebula, pieczarki i reszta). W misce lub miarce wymieszać miód, sos sojowy i sok z limonki. Dodać starte na drobnych oczkach imbir, czosnek
Kulinarne Inspiracjewygrywa z ryżem. Takie orzotto mogłabym jeść bez opamiętania - niestety, bo to zapewne mega bomba kaloryczna... Składniki: szklanka pęczaku 1 i 1/2 szklanki wody 5 szalotek 250 g pieczarek pół małego pęczka natki pietruszki ser Bursztyn 2 łyżki masła kieliszek białego wytrawnego wina sól, pieprz Przygotowanie: Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na złoto na maśle. Oprószyć solą(...)cały smak i odstawić na chwilę. W rondelku zeszklić ma maśle posiekane szalotki. Wsypać pęczak i zamieszać, aby masło pokryło wszystkie ziarenka. Wlać wino, zaczekać aż trochę odparuje. Dodać pieczarki razem z wodą z patelni. Posolić, doprawić pieprzem i wymieszać wszystkie składniki. Przykryć i gotować na bardzo wolnym ogniu przez ok 15 minut. Na koniec posypać łyżką startego sera Bursztyn
Kulinarne InspiracjeZostawiam Was z prostym, ale smacznym daniem i zmykam pod kołderkę. SKŁADNIKI: 250 g makaronu Tagliatelle 1 szlotka 2 ząbki czosnku 1 mała cukinia 6-7 plasterków szynki 6 pieczarek 200 ml śmietanki 30% sól pieprz parmezan olej A jak to zrobić: Makaron ugotować al`dente. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno szalotkę, którą lekko podsmażyć. Dodać pokrojone(...)dość grubo pieczarki i pokrojona w paski szynkę. Oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć. Gdy pieczarki zaczną "puszczać wodę" wsypać startą na grubych oczkach tarki cukinię. Całość smażyć, aż woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Wlać śmietankę i zagotować, do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, nie zapominając o mieszaniu. Dodać ugotowany makaron, który bardzo dokładnie wymieszać, aby pokrył
Kuchnia w opałachKolejna pizza na cienkim cieście. Tym razem wersja dla mojego mężusia z pieczarkami i serem pleśniowym. składniki: ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 0,5 szklanki letniej wody 20 g świeżych drożdży szczypta soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oleju dodatki 2 łyżki keczupu 8 pieczarek 50 g szynki w plasterkach 100 g sera z pleśnią(...)ciepłe miejsce na 30 minut. Potem ciasto cienko rozwałkować mniej więcej na kształt koła o średnicy 30 cm i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i posmarować cienko keczupem. Pieczarki pokroić w plasteki i podsmażyć na oleju. Szynkę pokroić w paseczki a ser na cienkie plasterki. Przygotowane składniki ułożyć na cieście. Posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujebrrr. U Was też piękna wiosna na moment gdzieś znikła? Na obiad dziś proponuję szybki do przygotowania schabik, na pewno wszystkim zasmakuje Składniki: 9 plastrów schabu 1/2 kg pieczarek 30 dag żółtego sera zioła prowansalskie sól,pieprz Wykonanie: Schab rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem i ziołami. Układamy na blasze, zapiekamy ok 15 minut. W tym czasie pieczarki kroimy w plastry(...)przesmażamy na oleju przez ok 5 minut. Na każdy plaster schabu układamy porcje pieczarek. Ser tarkujemy, również wykładamy dużą porcje sera. Zapiekamy do rozpuszczenia sera
Z Majeczką w kuchnipierś kurczaka 1 kapusta pekińska ok 1 -1,5 kg 1 puszka kukurydzy konserwowej 2-3 czerwone cebule 2-3 ogórki kiszone 10 dag żółtego sera 1/2 kg pieczarek sól przyprawa kebab-gyros Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki majonezu 2 roztarte ząbki czosnku Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże z cukrem, zasypuję łyżką mąki(...)wyrośnięcia. W tym czasie mięso z piersi kroję w kostkę, posypuję przyprawą kebab-gyros. Na patelni podgrzewam dwie łyżki oleju i smażę mięso na rumiano.Zestawiam na bok. Pieczarki kroję w plastry, podsmażam na łyżce masła i odstawiam do przestygnięcia. Kapustę pekińską siekam, solę i odstawiam. Cebulę kroję w plasterki, kukurydzę osączam, ogórki kroję w plastry, żółty
Bea(u)ty kitchenmakaron przygotowuje się, dosłownie, 30 minut. Ciasto na makaron : 2 szklanki mąki 2 jajka sól woda gorąca 2 łyżeczki przyprawy pomidor z chili i oregano Sos pieczarkowy: 500 gram pieczarek 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 3-4 łyżki śmietany bulion sól pieprz Wykonanie: Mąkę, jajka, sól i przyprawę mieszam, dolewam tyle gorącej wody by zagnieść dość elastyczne ciasto. Zagniatam(...)się nie posklejały. Wrzącą wodę dosalam i wrzucam partiami pokrojony makaron. Gotuję od 3 do 5 min, mieszając co jakiś czas. Ugotowany, hartuję zimną wodą i przekładam do salaterki. Pieczarki oczyszczam i kroję w plastry. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, dodaję pokrojone pieczarki i duszę do miękkości. Zestawiam i zabezpieczam, przed wystygnięciem. Rozpuszczam pozostałe masło, zasmażam na nim mąkę
Bea(u)ty kitchenczasu je im serwuję, przy okazji robiąc z tego obiad :D Dodatek ryżu sprawia, że mamy pełnowartościowy obiad, a do tego bardzo sycący :) Składniki: 1/2 kg parówek 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1-2 czerwone papryki 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki kwaśnej śmietany - u mnie 18% sól pieprz papryka słodka mielona papryka ostra mielona(...)chili 1 łyżeczka natka pietruszki, użyłam suszonej olej do smażenia wywar jarzynowy, tyle by wszystko było przykryte Wykonanie: Cebule i paprykę kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju. Pieczarki kroję w plastry, podsmażam na łyżce masła i łączę z cebulką. Parówki kroję w półksiężyce, mieszam z cebulą, papryką i pieczarkami, podlewam wywarem z jarzyn, tak by wszystko było
Bea(u)ty kitchenmąki pszennej; 200 ml mleka; szczypta soli; 1 łyżeczka cukru; 1 jajko; 30 g świeżych drożdży; Składniki na farsz: 1,5 główki niedużej kapusty pekińskiej; 300 g pieczarek; 1 cebula; olej do smażenia; 1 puszka kukurydzy; 2 łyżki grzybowego sosu sojowego; 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego; 1/2 łyżeczki curry; 1 jajko; Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem na płynną masę(...)ciepłe mleko i drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na bok. Kapustę pokroić w ćwiartki, sparzyć gorącą wodą i dokładnie odcisnąć. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do kapusty razem z odsączoną kukurydzą, koncentratem i sosem grzybowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto rozwałkować na placek grubości
In my kitchenSkładniki - proporcje na 10 -12 naleśników - przepis na naleśniki znajdziesz tutaj 60 dag pieczarek 1 duża lub 2 małe cebule 2 łyżki śmietany 3 łyżki stołowe ostrego sera żółtego natka pietruszki jeśli ktoś lubi sól i pieprz do smaku oliwa lub olej do smażenia Pieczarki dość drobno pokroić. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Ser zetrzec na tarce(...)grubych oczkach Zeszklić cebulę na patelni, a następnie dorzucić pokrojone pieczarki, smażyć, aż woda odparuje.. Następnie do gorącego farszu dodać śmietanę i żółty ser i mieszać, aż ser się rozpuści. Przyprawić do smaku i wymieszać. Nakładać na neleśniki i zawijać w ruloniki lub składać w kopertę. Podgrzać na patelni lub obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata