sosie pieczarkowym. Dopełnieniem jest delikatna kasza kuskus. Danie jest lekkie i idealne na zbliżające się ciepłe dni. 600 g filetu z kurczaka Przyprawa do kurczaka 2 cebule 250 g pieczarek 1 młoda cukinia 2 łyżki śmietany 18% 0,5 szklanki kaszy kuskus 1 szklanka wrzątku Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy przyprawa do kurczaka. Cebulę(...)kroimy w piórka. Pieczarki rozrabiamy w blenderze. Młodą cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, szklimy. Następnie dodajemy kurczaka, cukinię i zblendowane pieczarki. Wszystko dusimy pod przykryciem około 15 minut, przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze chwilę (do połączenia składników ze śmietaną). Kasze kuskus zalewamy osolonym wrzątkiem, odstawiamy
VioletoweKucharzeniepraskę czosnkiem. Cukinię pokroić w 1-1,5 cm plastry, włożyć do pojemnika z marynatą. Wstawić do lodówki na 15- 30 minut. Grillować 10- 15 minut. Cukinię możemy zastąpić pieczarkami lub bakłażanem. MYSZKA: Grillowane bakłażany nadziewane kaszą gryczaną i tofu - 2 bakłażany - 1 cebula - 20 dag pomidorów koktajlowych - 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej - 1 opakowanie tofu - 10 dag zielonych(...)oliwek - 4 łyżki oliwy - zioła prowansalskie - kilka gałązek świeżego tymianku i bazyli - sól - pieprz kolorowy - 7 pieczarek - oliwa z oliwek Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż ze środka część miąższu, posyp solą. Odstaw na 20 minut, aż puszczą sok. Następnie opłucz i osusz. Cebulę obierz, pokrój w talarki. Umyte pomidorki pokrój na połówki. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż
Wielki apetytCudownie delikatne, lekko pikantne i niezwykle kremowe. Takimi pieczarkami można ugościć nawet najbardziej wybrednych przyjaciół. Są naprawdę pyszne. Składniki: 200 g ulubionych serów 200 g szpinaku 100 ml śmietanki 30% 2 ząbki czosnku pieprz kolorowy duże pieczarki boczek gotowany w plastrach Sposób przygotowania: W garnuszku umieszczamy szpinak, śmietankę, wyciśnięty czosnek, sery i gotujemy ok. 10 minut, aż do połączenia(...)składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczarki myjemy i wyjmujemy z nich nóżki. Do środka kapeluszy wkładamy plasterek boczku i zalewamy je sosem szpinakowo-serowym. Grillujemy ok. 15 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytgulasze! Tym razem przygotowałam go z wędzoną papryką i suszoną marchewką. Papryka nadaje mu wyrazistości i ostrości, marchewka go osładza. Pyszny! 600 g łopatki wieprzowej 4 cebule 7 dużych pieczarek 2 łyżki przyprawy do karkówki Piątnica (kupisz tutaj) 1 łyżeczka wędzonej proszkowanej papryki Piątnica (kupisz tutaj) 3 łyżeczki suszonej marchewki Piątnica (kupisz tutaj) 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)Sól Pieprz 1 szklanka bulionu Łopatkę kroimy w dużą kostkę, doprawiamy przyprawą do karkówki. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w ćwiartki. W garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy mięso, podsmażamy. Następnie dodajemy cebule i pieczarki. Wszystko dusimy chwilkę pod przykryciem. Podlewamy bulionem, doprawiamy wędzoną papryką i suszona marchewką. Na końcu dodajemy sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Dusimy do miękkości mięsa (około
VioletoweKucharzenieZapraszam dzisiaj na pyszna lazanię :) Połączenie pysznego makaronu z mięsem oraz sosem z dodatkiem wyśmienitej Przyprawy Hiszpańskiej Rafex , pieczarek i mięsa daje niesamowity smak i aromat :) Składniki : 2 słoiki dowolnego sosu bolońskiego po 520 g 1/2 kg mięsa mielonego 1 opakowanie płatów lasagne Primo Gusto 500 g 6 pieczarek 1 cebula Vegeta , pieprz do smaku 1 łyżka(...)Przyprawy Hiszpańskiej Rafex około 2 szklanek tartego sera najlepiej parmezanu 4 łyżki oliwy 1 łyżka ziół prowansalskich Wykonanie: Oliwę rozgrzać , dodać posiekaną cebulę , pokrojone pieczarki i mięso , podsmażać około 10 minut Następnie dodać przyprawy , wlać sos boloński , wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 /20 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryna . Spód wyłożyć płatami lazanii , następnie wyłożyć trochę sosu
Sama słodycz i szczypta chiliPrzepis jest dla 2 osób z mojej diety, która działa. :)) - 160 g kaszy jaglanej lub 400 g ziemniaków - puszka groszku konserwowego - 2 cebule - 240 g pieczarek - sól, pieprz czarny, majeranek, 3 liście laurowe - 300 g wątróbki z indyka - 4 łyżki oleju do smażenia Wątróbkę oczyść, umyj i osusz. Pieczarki obierz i pokój na ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój(...)talarki. Czas przygotowania jest nie dłuższy niż 30 minut, wstaw więc kaszę lub ziemniaki, na gorący olej wrzuć pieczarki, po chwili dodaj liście laurowe, pieprz i cebulę. NIE SÓL>. Smaż wszystko około 5 minut, aż cebula zmięknie. MIESZAJ co jakiś czas. Między cebulę ułóż wątróbki. Po około 1 minucie przewróć je, posyp majerankiem i przykryj . Duś około 6 minut
Pasje Jolkiłyżki mąki + trochę do obtaczania 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka Przyprawy Gosposi Rafex Sos brokułowo-serowy 1 l bulionu 1 op. mrożonych brokułów lub 1 świeży 25 dag pieczarek 50 g serka topionego o smaku Gouda 1/2 szkl śmietanki 30% 2 łyżki mąki 1. Brokuły ugotować w bulionie. Wyjąć (łyżką cedzakową) i odstawić. 2. Miąższ chleba drobniutko posiekać. Czosnek(...)być, najłatwiej jest formować kulki mokrymi rękami. 3. Obtoczone w mące pulpeciki wrzucać na bulion (ten w którym gotował się brokuł), gotować ok 30-40 min. 4. Pieczarki obsmażyć lub poddusić na patelni, lekko soląc do smaku. 5. Gdy pulpeciki będą gotowe, należy je wyłowić i odłożyć na chwilę do brokuła (będzie wtedy łatwiej przygotować sos). Zimną śmietankę wymieszać
Kto ugości moich gości?Dzień dobry kochani :-) Dziś mam dla Was kolejną propozycję na makaron tym razem w wersji warzywnej :) składniki 500 g pieczarek 450 g fasolki szparagowej duża cebula 4 ząbki czosnku 1 jajko duża garść pietruszki 200 g makaronu tagliatelle 2 łyżki jogurtu greckiego oliwa sól, pieprz, czosnek Fasolkę gotujemy ( ja miałam mrożoną gotowałam ok 8 minut). Pieczarki szatkujemy , cebulę kroimy(...)kostkę, makaron gotujemy. Rozgrzewamy oliwę , wrzucamy cebulę i czosnek trzymamy do zeszklenia. Następnie dorzucamy pieczarki i przyprawiamy. Dusimy i dodajemy fasolkę . Na koniec dorzucamy jajko i jogurt i energicznie mieszamy , posypujemy pietruszką. Smacznego!! Buziaki Kasia
Cukier&Puderoleju 30 g świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody Dodatkowo: 3 łyżki keczupu 2 łyżki oregano 10 plastrów wędliny 2 czerwone papryki 1 zielona papryka 3 cebule 500 g pieczarek 300 g sera Olej do smażenia Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto tak aby miało jednolitą masę(...)minut (ciasto podwoi swoją objętość). Po tym czasie rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej mąką. Ciasto układamy w formie od piekarnika. Cebulę kroimy w piórka, papryki w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Cebulę z paprykami smażymy na patelni do miękkości. Na cieście rozsmarowujemy keczup, posypujemy oregano. Kolejno układamy wędlinę, pieczarki i usmażone papryki z cebulką. Wstawiamy do nagrzanego do 230*C piekarnika
VioletoweKucharzenieserem żółtym? Tak mi posmakowało to nadzienie, że tym razem zrobiłam z nim naleśniki (dorzuciłam tylko kukurydzę). Wyszło przepysznie! SKŁADNIKI: 1 pierś kurczaka 1 duży por 50 dag pieczarek 25 dag sera żółtego 2-3 łyżki sosu sweet chilli (można zastąpić pikantnym keczupem) 1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić (u mnie przyprawa kebab-gyros), usmażyć. 2. Por pokroić(...)cienkie plasterki, zeszklić na maśle. 3. Pieczarki przekroić na pół. Dodać do pora i razem udusić do miękkości. Posolić do smaku. Jeśli warzywa puściły za dużo wody, należy ją zredukować lub wylać. 4. Do pieczarek i pora dodać usmażone mięsko i nie zdejmując z ognia wymieszać. Ser zetrzeć na tartce i dodać do reszty, wymieszać (tak, aby składniki
Kto ugości moich gości?mieszankę na szaszłyki dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Na 6 szaszłyków Potrzebujemy: 2 filety z kurczaka 1 czerwona papryka ( można wykorzystać 2 w różnych kolorach) 250g pieczarek Można wzbogacić szaszłyki o: cukinie, cebule, bakłażana, pomidorki koktajlowe Marynata: olej ryżowy sos sojowy ciemny wędzona papryka chili 1/2 łyżeczki miodu ( jeżeli komuś nie przeszkadza słodkawy smak) zmiażdżony ząbek czosnku(...)biała Ogórek świeży 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Składniki marynaty mieszamy w sporej misce. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę (około 1,5x1,5), papryka również w większą kostkę, pieczarki na pół. Wszystko wrzucamy do miski z marynatą. Mieszamy i odstawiamy na godzinę lub całą noc. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie również około 1 godziny. Następnie należy je delikatnie
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/znów potrzebny był obiad w 30 minut, przygotowałam zapiekankę z cukinią i.... Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (1 duży płat) 1 mała cukinia lub pół dużej 4-5 dużych pieczarek 150g wędzonego surowego boczku (można kupić już pokrojony w kostkę) 1/2 opakowania fety ser żółty do posypania przyprawa do pizzy Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Płat ciasta rozwijamy i zostawiamy(...)zawinięte. Kładziemy na blasze do pieczenia. Dziurawimy widelcem (ale jak wyrośnie to się nie przejmujemy) . Wstawiamy na 10 min. do piekarnika aby podpiec. Cukinie kroimy na cienkie talarki, pieczarki w cienkie piórka, boczek w kostkę. Na podpieczone ciasto układamy plastry cukinii (mogą nachodzić na siebie), następnie układamy pieczarki. Delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie posypujemy boczkiem oraz serem feta. Posypujemy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/wykonaniu. Bardzo dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Niestety porcja jak dla 1 osoby wychodzi bardzo duża. Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (1 duży prostokąt) 10 pieczarek 1 por (duża biała część) 200g świeżego łososia 1 łyżka masła pieprz cytrynowy sól pieprz czarny 1 łyżka soku z cytryny Łososia przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Gotujemy go na parze(...)Pora (tylko białą część) i pieczarki kroimy w drobne kawałki i podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Piekarnik nagrzewamy do 200C. Płat ciasta francuskiego dzielimy na pół. Na jednej połówce układamy podsmażone pieczarki i pora, na to układamy podzielonego na kawałki łososia. Skrapiamy sokiem z cytryny. Całość przykrywamy drugą połówką ciasta. Sklejamy oba płaty i łączenie lekko zwilżamy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/bliscy zajadaliśmy się pieczonymi grzybkami i talarkami z ziemniaczków. Chrupiąca, smaczna, lekko pikantna przekąska... Zapraszam i Was do spróbowania. Smacznie, lekko, chrupiąco... Składniki: 4 średnie ziemniaki 6 pieczarek 2 łyżki oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki szczypta soli i pieprzu (około 1/4 łyżeczki) suszona pietruszka do posypania Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie(...)myjemy (nie obieramy!). Kroimy na około 0,5 cm talarki. Pieczarki myjemy i obieramy. Tak przygotowane ziemniaki i grzyby układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy.Za pomocą pędzelka smarujemy dokładnie (z obu stron) pieczarki i ziemniaki. Na końcu wszystko posypujemy po wierzchu suszoną pietruszką. Wszystko wkładamy do nagrzanego
Słodkie okruszkikilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 łyżki oleju do smażenia 1 czerwona papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 4 ziemniaki 6 pieczarek czarny pieprz sól przepis Cebulę drobno siekamy, obrane ząbki czosnku, marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, pieczarki w półplasterki, czerwoną paprykę i ziemniaki kroimy w kostkę a mięso w nieduże(...)litry zimnej wody, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe, marchewkę, przekrojony kawałek selera oraz pietruszkę i wszystko gotujemy. Po 20 minutach do zupy dodajemy pokrojone ziemniaki, paprykę, pieczarki oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, wszystko mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania gdy mięso będzie już miękkie dodajemy mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy oraz ketchup kielecki o smaku śliwkowym
Smakowite Dania