z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:278/703)

Tarta z jarmużem 112

odróżnieniu od szpinaku jarmuż pozostaje chrupki i jędrny. Pasuje do delikatnej tarty z niewielką ilością składników. 1 ciasto francuskie 2 długie łodygi jarmużu (albo 100 g krojonych liści) 4 pieczarki 2 średnie pomidory mięso z 1 gotowanego udka (można pominąć) 3 ząbki czosnku kilka oliwek 4 łyżki masła 100 g sera mozarella lub feta lub innego sól, pieprz   Pieczarki(...)nadmiar ciasta. Na spodzie ułożyć mięso i jarmuż. Piec w 175 stopniach grzałka góra-dół około 10 minut. Następnie na tarcie ułożyć pokrojony w kostkę ser, a na nim pieczarki i plastry pomidora. Lekko posolić i popieprzyć. Piec jeszcze około 10 minut. Na koniec posypać pokrojonymi oliwkami

Trzeci talerz
Opolska karkówka na kapuście 190

Alternatywa dla bigosu. Kiszona kapusta i mięso, z dodatkiem świeżego koperku – dobre, polskie danie, podawane z chlebem lub ziemniakami. 600 g karkówki 400 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 średnia marchewka 1 cebula 2 pomidory 1 pęczek posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 1 kostka grzybowa liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, granulowany czosnek olej do podsmażania mięsa i cebuli(...)Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na plastry, a każdy plaster na 4 części. Posolić i popieprzyć. Kapustę opłukać, odcisnąć i pokroić drobniej. Pieczarki opłukać i pokroić na ósemki. Cebulę pokroić w piórka, a obraną marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku z grubym dnem na niewielkiej ilości oleju podsmażyć lekko cebulę, dodać pieczarki, a po krótkim podsmażeniu dodać

Trzeci talerz
Filet z kurczaka w zakręconych szaszłykach 291

osoby/ 2 filety z kurczaka 2-4 plastry żółtego sera 2-4 plastry wędliny – chodzi o to, by miała ciemny kolor (np. salami, pieczenie) kilka małych pieczarek olej ulubione przyprawy Przygotowanie: Filet należy rozbić tak, by był maksymalnie ‚prostokątny’, wtedy wygodniej będzie zwinąć roladkę. Pieczarki kroimy w cieniutkie plastry i podduszamy na patelni. Rozkładamy pieczarki na całej powierzchni fileta

Za drzwiami kuchni
Pizza kebab na szybkim cieście drożdżowym 113

drożdży 1’4 szklanki ciepłej wody łyżeczka cukru 3 łyżki mąki 2 szczypty soli 2 szklanki mąki 1 jajko mleko, olej Dodatki: sos pomidorowy/ ketchup 10-20 dkg pieczarek 20dkg żółtego sera 1 serek topiony 1 filet z kurczaka 1 mała cebula przyprawy Przygotowanie: Ciasto: W ciepłej wodze wymieszać drożdże, cukier, 3 łyżki mąki i sól. Przykryć naczynie, postawić(...)topiony. Najfajniej wygląda, gdy pokrojona na 6 kawałków, przypomina serca. Kurczaka pokroić na małe kawałeczki i usmażyć na patelni z przyprawą kebab/gyros. Ciasto posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem, rozłożyć pieczarki (można je wcześniej poddusić na patelni). Na pieczarki wykładamy kawałki kurczaka. Zanim przykryjemy pizzę żółtym serem, wkładamy w brzegi ciasta kawałki serka topionego i rozkładamy cebulę pokrojoną w talarki. Wieńczymy

Za drzwiami kuchni
Leczo z patisonem 127

bogate leczo. Polecam zarówno na obiad jak i na kolację! Składniki: 1 patison 1 cukinia 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 2 papryki żółte 1-2 ostre papryczki garść pieczarek 90g koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule 3 laski kiełbasy przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka czerwona słodka Przygotowanie: Obieramy i drążymy patisona oraz cukinię , kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie(...)6min i odcedzamy. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Paprykę kroimy w kostkę, ostre papryczki bardzo drobno, a pieczarki w plasterki. Do garnka wrzucamy paprykę, cebulę, kiełbasę i pieczarki. Zalewamy szklanką wody z koncentratem pomidorowym . Dusimy na średnim ogniu, aż papryka zacznie mięknąć. Wtedy przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką czerwoną słodką . Patisony

Za drzwiami kuchni
Sałatka na Wielką Sobotę lub Wielkanoc 32757

jednak trzeba coś jeść. A że jest to okres typowo jajeczny, na stole pojawiają się jajka i różne potrawy z nimi związane. Oto jedna z nich: Składniki : 1 kg pieczarek 7 jajek puszka groszku konserwowego (może być mrożony) 2 pory (w sumie ok. 30 cm) 4 łyżki majonezu kopiasta łyżka pieprzu ziołowego sól Pieczarki obrać, wypłukać i pokroić na cząstki(...)opłukać, przekroić wzdłuż w kilku miejscach i pokroić na cienkie paseczki. Posypać solą i odstawić na ok. 30 minut. Jajka pokroić w kostkę. Połączyć jajka, odcedzony groszek, pory i pieczarki. Dodać majonez i pieprz ziołowy. Wymieszać. Doprawić do smaku solą. Odstawić do przegryzienia się na ok. godzinę

Weekendy w domu i ogrodzie
Jajka muchomorki 144

Teraz przedstawiam je w roli muchomorków. Na stole wyglądają zacnie. Do prawdziwych muchomorów  nie zachęcam, ale do ich wersji jajecznej owszem. Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 3 pieczarki 1 łyżeczka majonezu pomidory 1 łyżeczka sera białego ze śmietaną sól, pieprz Pieczarki kroimy w drobną kostkę i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut.Odciskamy z wody. Od każdego jajka(...)odcinamy górną część, aby wyjąć żółtko. Do żółtka dodajemy pieczarki i majonez - dokładnie mieszamy.Masę wkładamy do wgłębienia po żółtku. Na wierzchu z pomidorów robimy łepki grzybów. Kropki układamy z sera białego. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Muffinki pizza 139

zjedzenia np. przy dobrym filmie. Pracy przy nich niewiele i zawsze wychodzą. Przecież to są muffinki :) Polecam. Co do dodatków-to każdy doda swoje ulubione (pamiętajcie, że jeśli użyjecie pieczarek, należy je wcześniej podsmażyć, żeby puściły wodę, a oliwki-porządnie odcedzić z zalewy). 'muffinki pizza' Składniki (na 12 muffinek): - 2-2,5 szklanki mąki - 100 ml ciepłego mleka(...)instant) - 1 jajko - 50g masła (rozpuszczonego) - 1 łyżka cukru - 0,5 łyżeczki soli - 100-150g sera żółtego w kawałku - dodatki: wędlina, salami, cebulka prażona, cebula zwykła (wcześniej podsmażona), pieczarki (wcześniej podsmażone), oliwki, suszone pomidory itp - suszona bazylia, oregano Ze świeżych drożdży, cukru, mleka i 1 łyżki mąki, zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce, aby "ruszył". Mąkę przesiać

CookYourself
Sałatka śledziowa z marynowanymi pieczarkami, papryką i porem 465

Zapraszam na pyszną sałatkę śledziową. To  doskonała przekąska dla całej rodziny, w sam raz na dzisiejszy post. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, 1 słoiczek marynowanych pieczarek,, po 2 strąki papryki marynowanej żółtej i czerwonej, 1 por, 1 czerwona cebula, 4 łyżki majonezu, 1 cytryna, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Następnie wyjmuję z wody, osuszam i skrapiam(...)obficie sokiem z cytryny. Pora kroję w plasterki. Zaparzam około 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzam. Paprykę kroję w kostkę. Pieczarki wyjmuję z zalewy, większe sztuki przekrawam na pół. Cebulę obieram i drobno siekam. Śledzie kroję w paski. Przekładam do salaterki. Dodaję pora, paprykę, pieczarki, cebulę oraz majonez. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Sałatkę doprawiam do smaku pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Krokiety z szynką, salami, pieczarkami i serem 170

mleka,  1 l wody mineralnej, 1 – 2 jajka. Farsz: 20 plasterków szynki, 20 dag salami, 10 – 15 dag startego żółtego sera, 200 – 300 g pieczarek, 1 cebula, 1 – 2 ząbki czosnku, 1/4 l bulionu z kostki, wegeta, pieprz, papryka w proszku, olej. Panierka: 1 – 2 jajka rozmieszane z większą ilością zimnej wody, bułka tarta. Przygotowanie: Mąkę, kaszę manną, jajka(...)wodę zmiksować ( dodawać mleko i wodę tak by powstało nie za gęste ciasto). Na końcu dodać olej i znów zmiksować. Usmażyć naleśniki. Przygotować farsz.Salami pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę w kostkę.Czosnek rozgnieść. Cebulę i czosnek podsmażyć na złoty kolor. Następnie podsmażyć pieczarki. Dodać salami. Chwilę wszystko podsmażyć. Wymieszać wszystko ze startym serem.Dodawać stopniowo bulion

kulinarnajamka.blogspot.com
Mój bigos 181

Składniki:   2,5 kg kiszonej kapusty, 1 kg wieprzowiny od szynki, 500 g wołowiny, 300 g kiełbasy, 200 – 250 g boczku wędzonego, grzyby suszone lub pieczarki, 3 – 4 cebule, 3 – 5 ząbków czosnku, 1 – 3 liście laurowe, parę ziaren jałowca, sól, vegeta, pieprz ziarnisty i ziołowy,, cukier, 1 łyżka miodu, 200 ml czerwonego wina,  koncentrat pomidorowy, ketchup, majeranek(...)olej lub smalec. Przyrządzenie: Kapustę wypłukać (niekoniecznie). Grzyby namoczyć, najlepiej na noc(pieczarki obrać i pokroić w plasterki). Kapustę przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, pieprz ziarnisty i jałowiec. Dodać grzyby (pieczarki podsmażyć). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Podsmażyć na złoty kolor. Dodać do kapusty.Mięso opłukać i  pokroić na kawałki, boczek pokroić w plasterki, kiełbasę w kostkę

kulinarnajamka.blogspot.com
kotlety z kaszy jaglanej z sosem pieczarkowym na pikantnie z przyprawą Harrissa... 146

kaszę około 20 minut co jakiś czas mieszając, zostawić w garnku nakrytym pokrywką do rana kaszę wymieszać dobrze z jajkiem, kucharkiem, papryką, otrębami, bułką tartą, pietruszką, podsmażoną cebulę od pieczarek z 2 łyżeczki, formować kotlety ok 1 cm grubości na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy SOS PIECZARKOWY: 30 dag pieczarek pokroić na drobno(...)talarki, 1 cebulę podsmażyć na 3 łyżkach oleju, dodać pieczarki i podsmażać z 5 minut, do smaku dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie, na koniec dodać 1/2 szklanki gęstej śmietany 18% i na większym ogniu mieszając gotować z 2 minuty kotlety sa pysznie chrupiące, pikantne i z sosem pieczarkowym smakują wyśmienicie jako samodzielne danie na obiad lub na kolację................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Paprykowo - pieczarkowa potrawka 184

jest dla mnie pyszne. A Wam podoba się pomysł na taką oto potrawkę? Pikantna potrawka paprykowo - pieczarkowa  SKŁADNIKI: 4 papryki czerwone (około 800-900g) 500 g pieczarek 1 cebula 500 g kiełbasy śląskiej 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 bulionetki warzywne 2,5 l wody 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej mielonej(...)papryki  ostrej sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę.  Cebule i czosnek obieramy, siekamy. Kiełbasę kroimy w kosteczkę.  Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.  Do dużego garnka przekładamy paprykę i zalewamy około 2,5 l wody, dodajemy bulionetki i gotujemy przez 5 minut,. Następnie dodajemy pieczarki, gotujemy przez

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Schab świąteczny- "Zielony Smok" ;) 285

pierzynką ;-) Składniki: około 1 kg schabu 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego rozmarynu łyżeczka soli świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki musztardy francuskiej pęczek pietruszki 5-6 sztuk dużych pieczarek nieduża cebula żółtko pieprz,sól 250 ml ciemnego piwa Mięso myjemy i oczyszczamy. Robimy 3 nacięcia wzdłuż osi długiej. Nacieramy solą, pieprzem, plasterkami czosnku, rozmarynem i musztardą. Odstawiamy do lodówki(...)całą noc (pod przykryciem). Cebulę i pieczarki siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Natkę siekamy drobno. Do cebuli i pieczarek dodajemy natkę i żółtko, mieszamy. Schab umieszczamy w naczyniu żaroodpornym Farsz nakładamy do nacięć schabu i na jego wierzch. Obok schabu wlewamy piwo. Pieczemy pod przykryciem 40 minut

Czerwona Porzeczka
Pieczone roladki schabowe z sosem pieczarkowo-koperkowym 168

Podałam je z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka . Roladki: 5 plastrów schabu 5 plasterków szynki 5 plasterków żółtego sera sól, pieprz, olej Sos pieczarkowo-koperkowy: 500g pieczarek 2 średnie cebule 2,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2,5 łyżki mąki pszennej (lub więcej jeśli sos będzie zbyt rzadki) 1/2 pęczka świeżego koperku sól, pieprz, olej 1.Plastry(...)sera i szynki. Zwijamy w roladki, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. 3. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do cebuli. Smażymy  do momentu aż ściemnieją i puszczą sok. 4. Do garnka/na patelnię wlewamy 1,5 szklanki mleka i lekko podgrzewamy

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania