Składniki: 2,5 kg kiszonej kapusty, 1 kg wieprzowiny od szynki, 500 g wołowiny, 300 g kiełbasy, 200 – 250 g boczku wędzonego, grzyby suszone lub pieczarki, 3 – 4 cebule, 3 – 5 ząbków czosnku, 1 – 3 liście laurowe, parę ziaren jałowca, sól, vegeta, pieprz ziarnisty i ziołowy,, cukier, 1 łyżka miodu, 200 ml czerwonego wina, koncentrat pomidorowy, ketchup, majeranek(...)olej lub smalec. Przyrządzenie: Kapustę wypłukać (niekoniecznie). Grzyby namoczyć, najlepiej na noc(pieczarki obrać i pokroić w plasterki). Kapustę przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, pieprz ziarnisty i jałowiec. Dodać grzyby (pieczarki podsmażyć). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Podsmażyć na złoty kolor. Dodać do kapusty.Mięso opłukać i pokroić na kawałki, boczek pokroić w plasterki, kiełbasę w kostkę
kulinarnajamka.blogspot.comkaszę około 20 minut co jakiś czas mieszając, zostawić w garnku nakrytym pokrywką do rana kaszę wymieszać dobrze z jajkiem, kucharkiem, papryką, otrębami, bułką tartą, pietruszką, podsmażoną cebulę od pieczarek z 2 łyżeczki, formować kotlety ok 1 cm grubości na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy SOS PIECZARKOWY: 30 dag pieczarek pokroić na drobno(...)talarki, 1 cebulę podsmażyć na 3 łyżkach oleju, dodać pieczarki i podsmażać z 5 minut, do smaku dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie, na koniec dodać 1/2 szklanki gęstej śmietany 18% i na większym ogniu mieszając gotować z 2 minuty kotlety sa pysznie chrupiące, pikantne i z sosem pieczarkowym smakują wyśmienicie jako samodzielne danie na obiad lub na kolację................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjest dla mnie pyszne. A Wam podoba się pomysł na taką oto potrawkę? Pikantna potrawka paprykowo - pieczarkowa SKŁADNIKI: 4 papryki czerwone (około 800-900g) 500 g pieczarek 1 cebula 500 g kiełbasy śląskiej 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 bulionetki warzywne 2,5 l wody 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej mielonej(...)papryki ostrej sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Cebule i czosnek obieramy, siekamy. Kiełbasę kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Do dużego garnka przekładamy paprykę i zalewamy około 2,5 l wody, dodajemy bulionetki i gotujemy przez 5 minut,. Następnie dodajemy pieczarki, gotujemy przez
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipierzynką ;-) Składniki: około 1 kg schabu 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego rozmarynu łyżeczka soli świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki musztardy francuskiej pęczek pietruszki 5-6 sztuk dużych pieczarek nieduża cebula żółtko pieprz,sól 250 ml ciemnego piwa Mięso myjemy i oczyszczamy. Robimy 3 nacięcia wzdłuż osi długiej. Nacieramy solą, pieprzem, plasterkami czosnku, rozmarynem i musztardą. Odstawiamy do lodówki(...)całą noc (pod przykryciem). Cebulę i pieczarki siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Natkę siekamy drobno. Do cebuli i pieczarek dodajemy natkę i żółtko, mieszamy. Schab umieszczamy w naczyniu żaroodpornym Farsz nakładamy do nacięć schabu i na jego wierzch. Obok schabu wlewamy piwo. Pieczemy pod przykryciem 40 minut
Czerwona PorzeczkaPodałam je z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka . Roladki: 5 plastrów schabu 5 plasterków szynki 5 plasterków żółtego sera sól, pieprz, olej Sos pieczarkowo-koperkowy: 500g pieczarek 2 średnie cebule 2,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2,5 łyżki mąki pszennej (lub więcej jeśli sos będzie zbyt rzadki) 1/2 pęczka świeżego koperku sól, pieprz, olej 1.Plastry(...)sera i szynki. Zwijamy w roladki, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. 3. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu aż ściemnieją i puszczą sok. 4. Do garnka/na patelnię wlewamy 1,5 szklanki mleka i lekko podgrzewamy
Szefowa kuchniJajka to nieodłączny element Wielkanocy. Na pierwszy ogień pójdą te faszerowane .. Najprostsze jakie znam,najpyszniejsze. Faszerowane pieczarkami. Składniki: 6 jajek 30 dag pieczarek sól, pieprz 2 łyżki majonezu olej do smażenia Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki.Delikatnie solimy. Zrumieniamy je. osączamy z tłuszczu, przekładamy do miseczki. Ostudzone jajka przekrajamy(...)połówki, delikatnie wyjmujemy żółtka, przekładamy do miseczki z pieczarkami, dodajemy majonez.( Majonez dodaje do farszu zamiast smarować nim potem gotowe jajka, ponieważ zapobiega to wysychaniu farszu i nieładnemu zółknięciu majonezu na wierzchu. )Wg uznania doprawiamy pieprzem i solą. Delikatnie napełniamy białka farszem. Układamy na talerzu, dekorujemy
Z Majeczką w kuchniłyżeczki pieprzy ziołowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli kostka rosołowa 3 łyżki octu balsamicznego 1/4 szklanki ketchupu pikantnego lub łagodnego Dodatkowo: 0,5 kg małych pieczarek Mięso musimy przygotować dzień wcześniej. Kroimy je na mniejsze kawałki i obsypujemy obficie papryką słodką i ostrą, przekładamy do miski. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy drobno i dodajemy(...)Następnego dnia mięso wyjmujemy i smażymy na oleju. Cebulę zostawiamy, nie smażymy! Przygotowujemy zalewę, wszystkie składniki mieszamy razem. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym: połowę mięsa, cebulę, drugą połowę mięsa. Pieczarki myjemy i wkładamy w wolne miejsca między mięsem. Wszystko zalewamy sosem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni pod przykryciem przez godzinę. Potem zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 1,5 godziny. Ostatnie
Czerwona Porzeczkanaszej lodówce. składniki na 4 porcje 2 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody torebka drożdży instant 2 łyżki oliwy z oliwek 15 dag pokrojonego salami 15 dag pieczarek 2 cebule olej do smażenia 5 dag tartego żółtego sera sól i pieprz przepis Mąkę mieszamy z drożdżami i szczyptą soli, mieszając wlewamy około szklankę letniej wody.Zagniatamy ciasto , dodajemy(...)łyżki oliwy . Odstawiamy do wyrośnięcia .Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je rozwałkowujemy i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze. Pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki smażymy na rozgrzanej oliwie.Doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch pizzy nakładamy plasterki salami, a na to usmażone pieczarki z cebulą , posypujemy tartym żółtym serem.Pieczemy około 20 minut w temp
Smakowite DaniaDelikatna i aksamitna zupa z serków topionych z pieczarkami to poezja smaków. Nadaje się na przystawkę przed daniem głównym lub wyśmienitą kolację. Nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy. składniki na 4 porcje 4 serki topione najlepiej Gouda 4 szklanki bulionu z kostki pół szklanki śmietany 15 dag dużych pieczarek natka pietruszki pieprz przepis Odmierzamy 2 szklanki(...)gorącego bulionu, wrzucamy pokrojone pieczarki i gotujemy. W pozostałej ilości bulionu rozprowadzamy serki topione i miksujemy. Łączymy obie części bulionu podgotowujemy, dodajemy pół szklanki śmietany i doprawiamy pieprzem. Posypujemy natką pietruszki. warianty zupę można podawać z grzankami
Smakowite DaniaOryginalna sałatka z wędzonej makreli z dodatkiem surowych pieczarek ma bardzo charakterystyczny i nowatorski smak . Chociaż różni się od tradycyjnych sałatek z majonezem jest tak samo smaczna . składniki na 4 porcje 2 małe makrele 10 dag białych pieczarek 1 cebula sok z cytryny oliwa z oliwek sól i pieprz natka pietruszki(...)przepis Pieczarki myjemy starannie i osuszamy ,ścieramy je na tarce o dużych oczkach i od razu skrapiamy sokiem z cytryny , żeby nie ciemniały .Rybę obieramy z ości i dzielimy na niewielkie kawałki . Cebulę kroimy w kostkę i solimy. Wszystkie składniki mieszamy przyprawiamy solą i pieprzem , dodajemy natkę pietruszki i polewamy oliwą z oliwek . warianty zamiast makreli
Smakowite Danianieco inny niż zazwyczaj sposób, może stać się ciekawym i oryginalnym daniem , a także miłym urozmaiceniem w każdej kuchni . składniki na 4 porcje 4 kotlety schabowe 20 dag pieczarek 1 duża cebula 4 grube plastry sera żółtego 3 łyżki oleju do smażenia 4 łyżki masła 2 jajka łyżka mąki bułka tarta do panierowania sól i pieprz przepis Mięso(...)myjemy ,osuszamy i rozbijamy delikatnie . Brzegów kotleta nie rozbijamy zbyt mocno , wówczas podczas smażenia utworzą się tzw. kołyski . Mięso oprószamy solą i pieprzem . Cebulę kroimy w kostkę , pieczarki w niezbyt cienkie plasterki , wrzucamy na patelnie i dusimy na maśle , doprawiamy. Sznycelki oprószamy mąką , panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej . Smażymy na oleju na małym
Smakowite DaniaDania z ryżu mogą zaskakiwać swoją pomysłowością i oryginalnością nawet jeżeli korzystamy z prostych składników .Tym razem proste risotto z kukurydzą i pieczarkami , potrawa jednogarnkowa , smaczna i zdrowa . składniki na 4 porcje 2 cebule 2 szklanki ryżu 3 łyżki margaryny 15 dag pieczarek 1 mały koncentrat pomidorowy 1 puszka kukurydzy(...)szklanki bulionu drobiowego szczypiorek sól i pieprz przepis Posiekaną cebulę przesmażamy na margarynie na jasnozłoty kolor. Dodajemy ryż i zalewamy wszystko wrzącym bulionem . Zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy , pokrojone pieczarki , odsączoną kukurydzę z puszki i przyprawiamy wszystko solą i pieprzem . Gotujemy na małym ogniu około 20 minut . Risotto podajemy z posiekanym szczypiorkiem
Smakowite DaniaSycące i smaczne danie z makaronem i pieczarkami z dodatkiem ziół prowansalskich , to doskonały pomysł na obiad , dodatek sera pleśniowego rozpuszczonego w bulionie czyni to danie bardziej wykwintnym . składniki na 4 porcje 500 g makaronu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 por 20 dag wędzonego boczku 25 dag pieczarek 25 dag sera pleśniowego szklanka bulionu(...)pieprz przepis Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojonego w plastry pora przez około 3minuty . Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy aż się zarumieni , dodajemy pokrojone pieczarki całość chwilę dusimy a następnie wlewamy bulion . Na koniec dodajemy pokrojony ser pleśniowy i zioła prowansalskie , doprawiamy solą i pieprzem .Całość podgrzewamy delikatnie mieszając aż ser się roztopi . Makaron gotujemy
Smakowite DaniaSmakowity gulasz z wołowiną , pieczarkami i zielonym groszkiem to odmiana naszego klasycznego gulaszu , wersja trochę zmodyfikowana przeze mnie ale równie smaczna a może nawet lepsza . składniki na 4 porcje 40 dag wołowiny 1 cebula 15 dag pieczarek 2-3 łyżki oleju 1,2 puszki groszku konserwowego mielona papryka ziele angielskie liść laurowy 2 ząbki czosnku sól i pieprz(...)szklanki bulionu przepis Wołowinę opłukujemy osuszamy , kroimy w grubą kostkę . Rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy mięso ze wszystkich stron . Gdy sok odparuje dodajemy pokrojoną cebulę i pieczarki , mięso lekko oprószamy mąką i przesmażamy . Dodajemy ziele angielskie , liść laurowy, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek , całość doprawiamy solą i pieprzem . Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem aż mięso
Smakowite Daniatakże my dorośli, sos może być dodatkiem do placków ziemniaczanych, gołąbków czy mięs. Polecam to danie jest bardzo pyszne . składniki na 2 porcje 250 g makaronu 20 dag pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki mąki 3 łyżki margaryny do smażenia 1/2 szklanki śmietany 1 i 1/2 szklanki rosołu lub bulionu z kostki natka pietruszki sól i pieprz przepis Makaron(...)gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu . Pieczarki oczyszczamy, opłukujemy i szatkujemy, obraną cebulę siekamy. Pieczarki i cebulę podduszamy na margarynie, zalewamy rosołem, dodajemy szczyptę pieprzu. Do śmietany dodajemy mąkę i odrobinę wywaru, wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się sosu. Solimy do smaku i mieszamy aż sos zgęstnieje, już nie gotujemy. Sos podajemy z ugotowanym
Smakowite Dania