line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na nadzienie: kilka łyżek oliwy kilkanaście pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku, rozgniecione lub drobno pokrojone 400g pokrojonych pomidorów z puszki po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano sól, pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200g drobno pokrojonego sera(...)1.Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozgrzej oliwę w szerokiej patelni. Pokrój pieczarki i cebulę i krótko je podsmaż. W małym rondelku rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek, ostrożnie dodaj pomidory, suszone zioła, sól i pieprz. Duś około 10 minut (do odparowania wody). Dodaj koncentrat i wystudź. 2.Rozłóż pomidorowy sos na cieście. Na nim drobno pokrojoną mozzarellę, następnie pieczarki z cebulą
Qlinarnie i Qlinarniepara-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Brukselka, kasza gryczana i pieczarki z czosnkiem = połączenie doskonałe. W dodatku mega szybkie w przygotowaniu i sycące danie. Przepis dodaję do akcji Bomby żelazne . Składniki: 300g brukselki 3 łyżki oleju 400g pokrojonych pieczarek(...)kasza gryczana sól, pieprz, lubczyk Zagotuj wodę, wrzuć brukselkę i gotuj przez około 10 minut na małym ogniu (aż będzie miękka, ale nie rozgotowana). Na patelni rozgrzej olej, dodaj pieczarki i czosnek. Podsmaż przez kilka minut. Następnie wrzuć brukselkę, dopraw solą, pieprzem i lubczykiem i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Podawaj na ciepło z kaszą gryczaną i surówką. Przepis dodaję
Qlinarnie i Qlinarniekrokietów. Skorzystałam z tego przepisu . Składniki: ok. 800-900g kapusty kiszonej (po odciśnięciu soku) 2 liście laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego 2 duże cebule 0,5 kg pieczarek olej 1 łyżka majeranku sól, pieprz Zagotuj w dużym garnku wodę. Dodaj kapustę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj do miękkości. Odcedź. Osobno zblenduj pieczarki i cebule lub pokrój(...)bardzo drobno. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Następnie dodaj pieczarki i duś do odparowania wody. Dodaj kapustę i chwilę podsmaż. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Farszem nadziewaj cienkie naleśniki (1-2 łyżki nadzienia na 1 naleśnik) i składaj je jak sajgonki. Następnie panieruj krokiety w jajku (rozmieszanym widelcem) i bułce tartej. Smaż z obu stron na złoto. Normal
Qlinarnie i Qlinarniemięsa , lub farszem z ryb. Potrawa pochodzi z Ukrainy. Składniki: 500 g ciasta francuskiego 700 g filetów z mintaja 1 l bulionu warzywnego 500 g pieczarek 3 jajka 1 żółtko 1 szklanka ugotowanego ryżu sok z 1 cytryny 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Wykonanie: Filety z ryby zalać bulionem i zagotować. Odcedzić od bulionu(...)wystudzić i drobno pokroić. Dodać ugotowany ryż. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć wraz z pieczarkami na maśle do odparowania wody, a następnie dodać do ryby. Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić, dodać do farszu, a następnie posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko
O kuchni z uczuciemkiełbasy z cielęciny i ogórków kiszonych. Bardzo ciekawy i oryginalny smak! 500 g schabu Przyprawy: Sól. Pieprz, Chili pieprz cayenne, zioła prowansalskie Oliwa z oliwek 2 cebule 200 g pieczarek 1 pętko kiełbasy z cielęciną 1 czerwona papryka 1 szklanka wody 3 ogórki kiszone Schab myjemy i kroimy w paseczki grubości 1,5 cm. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili oraz ziołami(...)prowansalskimi. Skrapiamy oliwą z oliwek. Odstawiamy do lodówki (u mnie na całą noc). Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki w plasterki, natomiast paprykę w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Następnie dodajemy schab. Dusimy około 10 minut. Dokładamy pieczarki z papryką i podlewamy szklanką wody. Na końcu dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i pokrojone w kostkę ogórki. Dusimy do miękkości
VioletoweKucharzenieWęgierską zupę gulaszową WINIARY 200 g mięsa wieprzowego lub dobrej kiełbasy 2 duże ziemniaki 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju do smażenia 4-5 pieczarek 1/2 szklanki białej fasoli 1/2 cebuli. Składniki na pikantne bułeczki - serduszka 150 g mąki 10 g drożdży 1 żółtko 1/2 szklanki ciepłego mleka 15 ml oleju szczypta soli(...)Fasole ugotować do miękkości w osolonej wodzie (ale nie rozgotować) i odcedzić. 2. Cebulę pokroić w piórka, mięso w cienkie paseczki, ziemniaki i paprykę w kostkę, pieczarki w plasterki. 3. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, paprykę oraz mięso. Smażyć około 5-8 minut a następnie dodać koncentrat pomidorowy i smażyć dalej około 10 minut
Jadło i czytadłokotletów z piersi kurczaka 1 opakowanie sosu bolońskiego w proszku 300 g mięsa mielonego 200 ml. bardzo gęstej śmietany 500 g pieczarek 1 cebula 5-6 plastrów dobrego sera żółtego olej do smażenia pieprz, sól Kotlety delikatnie rozbić posolić i popieprzyć. Przygotować sos boloński dodać podsmażone mięso mielone i śmietanę, wymieszać. Pieczarki pokroić w plasterki, posolić, popieprzyć(...)usmażyć z cebulą. Na każdy kotlet nałożyć gęsty sos boloński następnie warstwę pieczarek. Piec w 170 stopniach przez 25 minut. Pod koniec pieczenia położyć ser, aby się rozpuścił
Jadło i czytadłoDanie z cyklu jednogarnkowe. Bardzo je lubię, jest syte i zawsze wszystkim smakuje. Potrzebujemy wszystkie składniki w mniej więcej równych proporcjach: dobra wędlina pieczarki czerwona papryka cebula (jej może być mniej) olej do smażenia przecier pomidorowy sól, pieprz Olej rozgrzewamy wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, smażymy ok. 5 minut, dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki, wędlinę w kostkę(...)przecier pomidorowy, przyprawiamy. Wszystko to dusimy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej miękkości składników (tzn. pieczarek i papryki). Najlepiej smakuje następnego dnia
Jadło i czytadłopiekarnika, dla 5-6 osób. Ciasto: 400 g mąki 1/3 kostki drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 40 ml oleju 1 jajko płaska łyżeczka soli 0,5 kg pieczarek 1 cebula 1 serek feta 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju sól, pieprz, przyprawa do pizzy Drożdże rozpuszczamy w mleku dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie (najlepiej ręką) wyrabiamy ciasto(...)gładką masę. Odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: Cebulkę kroimy na drobno, lekko smażymy na rozgrzanym oleju razem z papryką pokrojoną w paski i pieczarkami w plasterki, następnie ser feta kroimy w kostkę. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką lub bułką tartą. Za pomocą wałka lub dłoni formujemy
Jadło i czytadłozgagę. O dobrodziejstwach tejże kaszy można jeszcze wiele wyczytać, tak więc do dzieła. Składniki na jedną porcję: 1 młody bakłażan 1/4 szklanki kaszy jaglanej 3 pieczarki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula mały kawałek cukinii 1 jajko 3 ząbki czosnku sól, pieprzy, oregano, bazylia olej do smażenia Bakłażana należy przekroić na pół, wydrążyć środek pozostawiając(...)godziny. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Wydrążony środek pokroić na małe kawałki i również posolić, odstawić na pół godziny, a następnie odcisnąć powstałą wodę. Paprykę, cebulę, cukinię, pieczarki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić paprykę i dusić na małym ogniu około 10 minut, następnie dodać cebulę, pieczarki, bakłażana i cukinię, przyprawić i smażyć do miękkości
Jadło i czytadłoinne mniej. Moją królową sałatek pozostanie tradycyjna jarzynowa, a dziś proponuję pieczarkowo - serową. Jest bardzo sycąca, to chyba za sprawą sera i jajek. Widziałam różne wersje tej sałatki, z pieczarkami marynowanymi, smażonymi i gotowanymi, ja wybrałam gotowane i wyszła bardzo dobra. 0,5 kg pieczarek 3 jajka 150 g żółtego sera 3 łodygki selera naciowego majonez sól pieprz Pieczarki dokładnie
Jadło i czytadłowypatruję i pierwszych oznak poszukuję. W kuchni Wiosnę już przywitałam, bo zieloną zupę ugotowałam. Składniki: 100 g ziemniaków, 400 g świeżych brokuł, 200 g mrożonego groszku, 200 g pieczarek, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, świeży tymianek, sól himalajska do smaku, 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego, 1 łyżeczka sosu Worcester, 20 ml śmietanki 30%, pieprz czarny świeżo mielony, olej(...)solą, pieprzem do smaku i dolewamy śmietanki. Jeśli zupa krem jest za gęsta, możemy dolać przegotowanej wody. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy na nim pieczarki pokrojone na mniejsze kawałki. Pod koniec delikatnie oprószamy solą. Zielony krem podajemy z podsmażonymi pieczarkami, brokułami, groszkiem, a całość posypujemy startym serem camembert. Rada: Warzywa które będzie się dodawać jako
Moniki Smakołykiświeżego chleba. Polecam :) Składniki ( porcja dla 4-5 głodnych osób ) - dwie główki młodej kapusty - 30 dkg. dobrej cienkiej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - kawałek pieczonego mięsa ( niekoniecznie ) - 25 dkg. pieczarek - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - ziele angielskie,listek laurowy, kminek mielony Wykonanie. Kapustę poszatkowałam na średniej grubości kawałki, włożyłam do dużego garnka i zalałam niewielką ilością wody ( tylko tyle aby przykryła(...)powolutku gotowałam na wolnym ogniu. Boczek pokroiłam w kosteczkę, kiełbasę w ćwierć plasterki. Na suchej patelni teflonowej podsmażyłam boczek, jak się wytopił dodałam kiełbaskę. W osobnym rondelku podsmażyłam pieczarki pokrojone w plasterki. Kiedy kapusta była już w półmiękka, dodałam do niej podsmażony boczek, kiełbasę, pieczarki i koncentrat pomidorowy.Całość razem pogotowałam jeszcze około 5 minut i na końcu doprawiłam kminkiem
Kuchnia z widokiem na ogródDelikatne, chrupiące a przy tym bardzo soczyste kotleciki z piersi kurczaka wzbogacone serem i pieczarkami bardzo zyskują na smaku. Przygotowuję je dość często, naprzemiennie z kotlecikami serowymi ( tu przepis : klik ) , szybko się je robi, szybko znikają, co świadczy, że wszystkim bardzo smakują. Składniki - podwójna pierś z kurczaka - ser żółty w kostce ok.10 dkg - pieczarki 6 większych szt. - 2 jajka(...)osuszam, wycinam zbędne chrząstki i żyłki. Mięso kroję w bardzo drobną kosteczkę, przekładam do miski .Do miski z mięsem ucieram na tarce z dużymi oczkami ser żółty i surowe pieczarki, wbijam dwa jajka, dodaję obie mąki, wegetę i spora ilość czosnku. Mieszam aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiam do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie rozgrzewam patelnię z niewielką
Kuchnia z widokiem na ogróddoskonałe kiedy wpadamy późno do domu, bardzo głodni i tak naprawdę nie mamy ochoty na dłuższe przebywanie w kuchni. Polecam :) Składniki ( dla 4 osób ) - pierś z kurczaka - 20 dkg pieczarek - duża czerwona papryka ( może być inna zielona,lub żółta ) - duża cebula - śmietana 12% - mąka 3 łyżeczki - czosnek mielony, sól, sos sojowy, domowa wegeta - makaron ok. 35-40 dkg ( u mnie(...)świderki ) Wykonanie Piersi z kurczaka, paprykę, pieczarki kroję w paseczki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju obsmażam na niej najpierw mięso, przyprawiam, kiedy jest lekko rumiane zmniejszam ogień, dokładam cebulkę, chwilkę duszę, następnie dodaję paprykę i pieczarki. W osobnym naczyniu w lekko osolonej wodzie gotuję makaron w/g przepisu na opakowaniu. Kiedy zawartość patelni jest już miękka ( trwa
Kuchnia z widokiem na ogród