Składniki: ½ op. spaghetti pełne ziarno, średnia cukinia, 300g pieczarek, 1 mała cebula, 100 ml wody, 1 łyżka mąki pełnoziarnistej, olej rzepakowy, kapary, sól, pieprz do smaku, zielona pietruszka, 3 łyżki jogurtu naturalnego. Przygotowanie: Sos pieczarkowy: cebulę obieramy, na oleju lub maśle podsmażamy, solą pieprzem doprawiamy. Pieczarki drobno siekamy, do cebuli dokładamy, wszystko razem dusimy(...)jogurt z mąka, wodą zmieszać musimy. Do pieczarek wodę z jogurtem, mąką dodajemy, gotujemy i całość miksujemy. Makaron spaghetti na al dente w osolonej wodzie gotujemy, łyżkę oleju do niego dodajemy. Następnie go odcedzamy, zimną wodą przelewamy. Cukinię na cienkie plasterki kroimy, delikatnie solimy, chwilę czekamy, następnie na papierowym ręczniku z nadmiaru wody odsączamy. Olejem
Moniki SmakołykiNiby to samo co pulpety w sosie pomidorowym , ale jednak przyrządzone ciut inaczej. Przepis przechodził z rąk do rąk i trafił do mnie...Składniki : 1/2 kg pieczarek 1/2 kg mięsa mielonego 2 duże cebule,ewewntualnie ciut cukru 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 30 % - 230 g 1/2 słoiczka keczupu o takiej samej objętości Przygotowanie: Cebulę pokroić w półpierścienie i smażyć na szklisto(...)wyłożyć na talerz Umyte pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na oleju do wyparowania soku - wyłożyć na talerz Z mięsa mielonego formować kotleciki wielkości dużych orzechów włoskich- obtaczać w bułce i smażyć na rumiano (przyrządzić je wg. przepisu na pulpety) Do płaskiego garnuszka wlać około 2,5 szklanek wody i wrzucać na wrzątek przesmażone kotleciki oraz odłożone pieczarki i cebulę
Proste PotrawySkładniki: filet z indyka około 50 dag żółty ser około 15 dag pieczarki 10-20 dag, ewentualnie papryka oliwa do smażenia jajko do panierowania bułka tarta, masło Przygotowanie : Mięso podzielić na CIENKIE plastry, można lekko potłuc Umyte i pokrojone pieczarki krótko obsmażyć Każdy cienki plaster mięsa solimy, posypujemy pieprzem i kładziemy po łyżeczce pieczarek, odrobinę masła oraz małą kostkę
Proste Potrawyfileta np. z mintaja, morszczuka lub innej ryby morskiej 1 i 1/2 szklanki gotowego bulionu warzywnego - ja zrobiłam z kostki 3 jajka 2 łyżki masła 10 dag pieczarek, tyle samo bułki tartej lub kaszy manny 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, tłuszcz do smażenia; olej lub sklarowane masło, bułka do panierowania Przygotowanie: Umytą rybę ugotuj przez 10 min. we wrzącym(...)bulionie ( ten bulion można wykorzystać do ugotowania zupy rybnej :) Ugotowany filet odsączamy i studzimy, po wystudzeniu lekko odciśnij z nadmiaru wody Umyte i pokrojone pieczarki przesmaż na suchej, gorącej patelni, aż odparuje z nich sok, wtedy dodaj masła lub oleju i ciągle mieszając przesmaż je jeszcze 5 min. Przestudzone pieczarki i rybę przemiel, albo bardzo drobno pokrój i połącz składniki
Proste PotrawySkładniki : szklanka kaszy gryczanej główka kapusty włoskiej lub młoda biała koncentrat pomidorowy, mąka około 1 łyżki kilka pieczarek cebula zioła prowansalskie, bazylia sól, pieprz, olej do smażenia Przygotowanie : Kapustę sparzyć w gorącej wodzie (wyciąć głąba, szybciej zrobi się miękka), po przestudzeniu zdejmować ostrożnie kolejne liście tak by ich nie porozrywać Kaszę ugotować w 2 szklankach wody, pokrojone pieczarki wraz(...)pokrojoną drobno cebulą przesmażyć na oleju Wymieszać kaszę z pieczarkami i cebulą, doprawić solą, bazylią, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku Na każdy liść nakładać farsz i zawijać, (ewentualnie przyciąć główny liść ) ja wiązałam dodatkowo nitką, bo kapusta miała małe liści Gołąbki ułożyć w garnku, zalać wodą tak by były zanurzone, posolić - zagotować krótko, tak by kapusta gołąbków zmiękła
Proste Potrawyznikło... Następnym razem gdy będę go piekła a zarazem rada dla was dodajcie czosnekkkkk ;) Składniki: 200 gram suchej fasoli białej 200 gram suchej soczewicy u mnie czerwona 5 sztuk pieczarek 3 sztuki marchewek 1,5 sztuk cebuli przyprawy: chili, pieprz, przyprawa Warzywko, sól, bazylia, oregano 3 łyżki otrębów jeśli wolicie bułkę tartą to proszę bardzo. 1 jajko Fasole i soczewicę(...)zalewamy woda i odstawiamy na 24 godziny do namoczenia. Następnie gotujemy do miękkości...Marchew i pieczarki ścieramy na tartce o grubych oczkach... Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle...dodajemy pieczarki i marchew i podsmażamy aż puszczą soki... Fasole i soczewice blenderujemy, nie powiem sprawiło mi to trochę problemu gdybym chciała uzyskać konsystencję idealnie zmielonej fasoli...chyba konieczna
NaKońcuJęzykaSkładniki: pół główki kalafiora 1 szklanka różyczek brokułów 3 garści otrębów ( około 1 szklanka 200ml.) 2 jajka przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka slodka, papryka chilli czosnek 200 g. pieczarek 2 łyżki gęstego jogurtu Na gotująca się posoloną wodę wrzucamy różyczki kalafiora i brokułów...Gotujemy około 4 minut. Studzimy i ścieramy na tartce o grubych oczkach...Odsączamy sok... Do masy(...)Smażymy na patelni bez tłuszczu... Jeśli nie chcecie aż tak mocno trzymać sie diety to do masy można dodac skrobi kukurydzianej lub maki razowej...wtedy masa będzie bardziej ścisła... Pieczarki kroimy na ćwiartki, obgotowujemy w wodzie z solą lub przyprawa Warzywko... Do miseczki dodajemy jogurt i pieczarki...mieszamy var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function
NaKońcuJęzykaKochani mam coś idealnego na szybką przystawkę dla niespodziewanych gości....Parówki zawinięte w ciasto francuskie Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 10 parówek cukinia pieczarki brokuły,kalafior Przyprawy ser żółty Białko do posmarowania Ciasto francuskie kroimy na prostokąty tak aby końce parówek wystawały...Cukinie, kroimy w bardzo cieniutkie plasterki, pieczarki, kalafior i brokuł kroimy bardzo drobno, ser żółty ścieramy... Następnie(...)ciasto francuskie, wykładam po kolei cukinie, pieczarki, brokuły i starty ser, posypujemy ziołami na wierzch kładziemy parówkę i zawijamy... Następnie smarujemy białkiem i pieczemy w tem. 180st. przez 20 min. var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';
NaKońcuJęzykarada dla was więcej farszu do środka!!!! Składniki: 500 gram ziemniaków 100 gram maki pszennej 100 gram skrobi ziemniaczanej 50 gram kaszy manny 2 żółtka 2 łyżki masła 6 pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól i pieprz koperek Wykonanie:Ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę.Do ziemniaków wsypujemy mąkę pszenna, ziemniaczaną dodajemy kaszę manną i żółtka, wlewamy(...)oleju...doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z kuchenki dodajemy koperek.Odstawić do przestygnięcia.Ziemniaki rozwałkowujemy tak aby powstał prostokąt o grubości nie więcej niż 1 cm. Smarujemy placek pieczarkami i ciasto zawijamy w rulon. Nasze ciasto przekładamy na ściereczkę najlepiej lnianą i mocno zwijamy.Końce ścierki mocno zawiązujemy sznurkiem bawełnianym, ostrożnie wkładamy do rondla z gotującą się wodą. Gotujemy
NaKońcuJęzykaróżnymi nazwami,W Polsce to oczywiście pierogi, we Włoszech ravioli i tortellini, w Chinach są to pierożki pod nazwą Wonton, w Niemczech- maultaschen...Dziś nadziałam je ziemniakami i pieczarkami jednym z najbardziej popularnych farszy. Składniki: 3 szklanki mąki poj. szkl. 250ml 1/2 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli mały pojemnik jogurtu naturalnego można użyć śmietany 80g. 1/2 łyżeczka(...)sody 750 gram ziemniaków około 15 pieczarek 1 cebula mała główka czosnku sól oraz pieprzolej lub masło do smażenia Ziemniaki obieramy i gotujemy, następnie rozdrabniamy.Pieczarki kroimy w drobna kostkę ewentualnie ścieramy na tartce o dużych oczkach, cebule oraz czosnek kroimy drobno. Wszystko razem podsmażamy. Następnie łączymy z ziemniakami. Doprawiamy do smaku.Mąkę z solą przesypujemy
NaKońcuJęzykawegetarian, ale zapewne spodobają się również mięsożercom... Składniki: ( 8 kotlecików) 500 gram ziemniaków 1/2 puszki kukurydzy 450 gram pieczarek 2 łyżki masła 3 łyżki szczypiorku 2 ząbki czosnku szczypta: kurkumy, papryki ostrej, słodkiej, pieprz oraz sól jajko 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i rozgniatamy bardzo dokładnie2. Pieczarki kroimy w drobne kawałki podsmażamy na maśle z rozdrobnionym(...)czosnkiem3. Ziemniaki pieczarki mieszamy w misce dodajemy kukurydze, przyprawy oraz pokrojony szczypiorek, jajko wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy i smażymy w oleju. Jeśli ktoś lubi panierki można dodatkowo obtoczyć w mące czy gotowej panierce.Zamiast smażyć można również je upiec w piekarniku w foremkach do muffinek
NaKońcuJęzykaspecjalne okazje lubię przygotować coś wyjątkowego, ale koniecznie smacznego:) Dlatego jako danie główne często serwuję kurczaka z pieczarkami i serem zapiekanego w cieście francuskim. Rodzina bardzo go sobie chwali a goście nigdy nie odmawiają dokładki... Składniki:1 op. (275g) mrożonego ciasta francuskiego, 650g filetu z kurczaka, 2 duże cebule, 600g pieczarek, 2 łyżki przyprawy do kurczaka, sól, pieprz,jajko(...)stron solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Cebule obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Cebule zeszklić na odrobinie oleju, dodać pieczarki, dusić ok. 5 min na małym ogniu, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozmrożone ciasto oprószyć delikatnie mąką i rozwałkować na prostokąt. Kolejno układać na środku filet z kurczaka
Z miłości do słodkościniedzielny obiad lubię przygotować coś wyjątkowego i zaskoczyć tym moich chłopaków;) Tym razem były to "mocno mięsne" roladki z pieczarkami i serem w pysznym żurawinowym sosie. Delikatne, kruche mięso świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnym sosem i młodymi ziemniaczkami... Składniki:500 g karkówki wieprzowej bez kości, 250 g mieszanego mięsa mielonego, 2 cebule, 300 g pieczarek, 8 plastrów(...)sól, pieprz, majeranek, ząbek czosnku, jajko.PrzygotowanieKarkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry - u mnie wyszło 8 plastrów. Rozbić delikatnie tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić pokroić w kostkę, 1 cebulę także posiekać w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso mielone urobić z drugą posiekaną cebulą, posiekanym czosnkiem
Z miłości do słodkościkonkretny obiad", jakby to nazwał mój mąż, czyli po prostu z mięsem:) Dlatego mam dla Was szybką, prostą i smaczną propozycję na obiad "z patelni". Delikatny kurczak, kilka pieczarek oraz papryka i smaczny obiad gotowy w 20 minut. A dodatek maggie sprawia, że danie ma całkiem inny smak... Poza tym danie nie jest drogie, a naje(...)się nim cała rodzina;) Składniki: 1/2 kg filetu z piersi kurczaka, zielona papryka, 250 g pieczarek, 5 łyżek maggi, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, łyżeczka mąki pszennej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka ostrej musztardy, 2/3 szklanki domowego drobiowego bulionu, 4 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Skropić maggi oraz oprószyć
Z miłości do słodkościpierwszy przygotowałam faszerowaną cukinię. Jako farsz proponuję mielone mięso z pieczarkami i ryżem. Cukinia to pożywne i lekkie warzywo, a w połączeniu z mięsnym farszem jest doskonałą propozycją na letni obiad lub kolację. duża cukinia 10 dag ryżu ok. 20 dag miąższu z cukinii 50 dag mięsa wieprzowego posiekany koperek 20 dag pieczarek 1 cebula jajko olej 1/2 litra(...)skórki i łyżką wydrążamy z niej miąższ z nasionkami. Ryż gotujemy na półmiękko. Miąższ z drugiej cukinii kroimy w drobną kostkę. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę, pieczarki i cukinię pokrojoną w kostkę. Do tego dodajemy ryż, zmielone mięso, jajko i przyprawy. Przygotowanym farszem napełniamy cukinię i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i podlewamy bulionem. Pieczemy w piekarniku
Salonik smaków