Składniki: 8 jajek 10 pieczarek 3 łyżeczki majonezu 1 łyżka pokrojonego szczypioru sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki, przekroić na pół. 2. Żółtka oddzielić od białka. 3. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, dodać szczyptę soli i szybko przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. 4. W misce wymieszać żółtka, szczypior, pieczarki i majonez. Doprawić solą
A Ty Smakuj Mnieoleju szczypta soli, cukru i pieprzu 2 szklanki mąki (+/-) Sos: 0,5kg dojrzałych słodkich pomidorów garść świeżej bazylii (można zastąpić świeżą natką pietruszki) sól, pieprz, cukier Dodatki: 30 dag pieczarek 1 cebula 50 dag mięsa wieprzowego ( szynki, łopatki itp.) przyprawa do gyrosa 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy 30dag żółtego sera Sposób przygotowania: 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać(...)zgęstnienia. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. 3. Mięso pokroić, doprawić przyprawą do gyros i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Pieczarki pokroić i dodać do cebuli. Szybko posmażyć. 5. Paprykę pokroić w dowolny sposób. 6. Kukurydzę odcedzić z zalewy. 7. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 8. Wyrośnięte ciasto rozwałkować
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 50 dag mięsa mielonego 15 dag pieczarek + 10 dag do sosu 1 bułka 2 cebule 1 marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera 1 kostka rosołowa 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka mąki 1 jajko mąka do obtaczania sól, pieprz 1 łyżka posiekanego kopru (świeży lub mrożony) Sposób przygotowania(...)mięsa mielonego zmielić namoczoną i odciśniętą bułkę, odgotowane pieczarki, 1 cebulę, wbić jajko oraz doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać i uformować pulpeciki obtaczając w mące. 2. Przygotowane pulpeciki usmażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu po ok. 2 min. z dwóch stron. 3. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z litrem wody. Dodać kostkę rosołową
A Ty Smakuj Mnierybny i sok z limonki do smaku, 2 łyki oleju roślinnego do smażenia. Do podania: makaron ryżowy, pęczek kolendry, pęczek dymki, 100 g surowych grzybków enoki lub małych pieczarek, dorsz z zupy, ugotowane grzyby shitake pokrojone w cienkie paski, tajski sos chili (tu przepis) , Przygotowanie: Świeże shitake oczyścić, suszone namoczyć w ciepłej wodzie na 20 minut. W dużym rondlu(...)plasterkach. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, gotować godzinę na małym ogniu pod przykryciem, nie mieszać! W między czasie ugotować makaron wg. instrukcji na opakowaniu, enoki i/lub pieczarki przepłukać na sicie, pieczarki pokroić w cienkie plasterki, przygotować sos tajski (przepis) . Gorący wywar przecedzić przez sito, doprawić do smaku sosem rybnym i sokiem z limonki, większe shitake pokroić
SzczyptaSmaQząbek czosnku roztartego 2 łyżeczki dowolnych suszonych ziół 2 łyżki ketchupu 1 jajo roztrzepane łyżeczka posiekanej pietruszki pieprz świeżo zmielony sól do smaku tłuszcz do smażenia kotletów 10 dużych pieczarek które wkładamy po podsmażeniu kotletów 2 łyżki śmietany 30% Wykonanie: Mięso mielone, otręby owsiane wrzucamy do miski dodajemy pozostałe składniki wraz z przyprawami. Wyrabiamy jednolitą masę, formujemy kotleciki. Kładziemy(...)rozgrzany tłuszcz pieczemy z obu stron na wolnym ogniu żeby się nie przypaliły. Podlewamy wodą, wkładamy pieczarki dusimy pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu przewracamy delikatnie łyżką aby kotlety oraz pieczarki dokładnie się udusiły. Na koniec dodajemy śmietanę i przez chwilkę jeszcze dusimy. Smacznego
kgwjanczewopieczone gołąbki z pieczarkami,ryżem i z kurczakiem 2 piersi z kurczaka koło 500 g pieczarek średnia cebula 2 torebki ryżu przyprawy ,pieprz, sól 1 główka kapusty Do sosu : 1 koperek - u mnie ze slłoika dzialkowy, zasolony świeży. 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego-swojego z cukini 2 ząbki czosnku 1,5 litr bulionu Sól, pieprz, zioła prowansalskie(...)łyżki mąki pszennej............................................................................................................................... Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do osolonego wrzątku i gotować ok. 20 min. Ugotować ryż, najlepiej 5 minut krócej niż jest podane na opakowaniu. Pieczarki pokroić, przesmażyć wraz z posiekaną cebulą na oliwie. Dodać mięso i smażyć razem jeszcze kilka minut, wystudzić. Wymieszać ryż z masą mięsno- pieczarkową, dodać jajko, przyprawy i czosnek przecisnięty przez
w mojej kuchnimąki pszennej 60 g swiezych drożdży 440 ml mleka 2 jajka 6 łyzki oleju 2 płaski łyzeczki soli 1 łyżeczka cukru 5-6 sztuk pieczarek drobno posiekanych ok.45-50szt. plasterków wędliny o okrągłym kształcie dopasowanych do wielkośco krążków jakie wytniemy ,lub sera żółtego.Jedne były z wędliną ,drugie z serem żółtym.. sezam lub mak do posypania Do miski pokruszyć drożdże(...)trochę zmodyfikowany,pochodzi z http://tortelina.blogspot .com/2 012/11 /peciv a-dete lina.h tml Wykonanie: Ciasto rozwałkować na 0,5 cm ,powykrawać kółka . Na wycięte kółko położyć plasterek wędliny, posypać pieczarkami ,nakryć drugim krążkiem ciasta , lekko docisnąć.I tak samo z serem żółtym- u mnie ser bez pieczarek... . Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) . Biorąc po dwa sąsiadujące płatki
w mojej kuchniprzepis Magda Gessler ziemniaki 1 kg jajka 2 mąka ziemniaczana 6 łyżek mąka pszenna 2 łyżki sól pieczarki 200 g cebula 200g szpinak500g(...)Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. W tym czasie pokroić cebule pieczarki i podsmażyc na patelni. Ziemniaki obrać po ugotowaniu, a kiedy wystygną przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka i obie mąki, posolić i szybko zagnieć ciasto. Utoczyć z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą spłaszczyć, pośrodku zrobić palcem dołek. Kluski wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować
w mojej kuchniSKLADNIKI 0,5 kg pieczarek 300 ml śmietanki 30% sok z cytryny sól, pieprz, cukier 1 średnia cebula tymianek natka pietruszki ser pleśniowy masło WYKONANIE(...)Pieczarki czyścimy ,obieramy ,myjemy i kroimy w ząbki czosnku.Od razu skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Na głęboka patelnie wrzucamy 2-3 łyżki masła i szklimy na nim posiekaną drobno cebulę wraz z dodatkiem szczypty soli oraz cukru. Gdy będzie złota dodajemy grzyby. Solimy je,aby puściły wodę. Po kilkunastu minutach płyn powinien odparować.Wlewamy teraz
w mojej kuchni400g kurzych wątróbek ,400g pieczarek ,cebula ,3 papryki ,4 łyżki oleju ,2 łyżki sosu sojowego, pieprz sól(...)Wątróbki umyć, osuszyć, . Oczyszczoną paprykę pokroić w paski, cebulę w kostkę, a umyte i osuszone pieczarki w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć paprykę, pieczarki, cebulę i smażyć na ostrym ogniu. Po kilku minutach dodać wątróbkę i smażyć mieszając jeszcze 5 minut. Następnie przyprawić do smaku sosem sojowym, solą i pierzem. Podawać z bagietką lub chlebem i zieloną sałatą
w mojej kuchniSkładniki 2-3 papryki czerwone 1 czosnek askaloński ,nazywany cebulką szalotką 1,5-2 szkl. kaszy jaglanej 25dag startego sera żółtego 2-3 pomidory 30 - 40 dag pieczarek 2 łyżki startej marchewki s ół,pieprz do smaku 3-4 ząbki czosnku kawałek dyni pokrojonej w kostkę Wykonanie(...)kilka minut- ,aby doszła do siebie i wchłonęła całą wode .Paprykę czyścimy i zalewamy wrzątkiem .Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Szalotkę kroimy w plasterki Pieczarki wymyte i osuszone ,kroimy w plastry.Dynię bez skórki kroimy w kostkę.Na rozgrzanej patelni smażymy cebulkę ze zmiazdzonym czosnkiem.Po ok. 4-5 minutach dodajemy do niej pokrojona w paski
w mojej kuchniwersji warzywnej. Oto przepis. Składniki: ciasto francuskie 1 jajo do posmarowania sezam do posypania Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki na farsz: 2 małe cebule 8 pieczarek 1/2 papryki czerwonej 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki groszku konserwowego 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżka smalcu Na patelni topimy smalec. Cebulę, paprykę(...)seler naciowy kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną patelnie wkładamy cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy pieczarki. Solimy. Dodajemy seler naciowy, paprykę, groszek i czosnek. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażymy, aż farsz będzie suchy. Czekamy, aż ostygnie. Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na kwadraty wielkości
tojestpyszne.blogspot.comcałość zagniatamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz do pasztecików. Składniki na nadzienie: 100g mięsa gotowanego/ pieczonego/ wędliny, 150g pieczarek, mała cebula, 1/2 jajka, ok. 30g masła do smażenia, sól, pieprz do smaku, Mięso drobno kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, w razie potrzeby obieramy i ścieramy na tarce(...)dużych oczkach. Dusimy na maśle z dodatkiem drobno pokrojonej cebulki. Łączymy rozdrobnione mięso z pieczarkami, po ostudzeniu dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Ciasto półfrancuskie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Nakładamy nadienie i formułujemy paszteciki np. w kształcie rogalików ( w tym celu rozwałkowujemy ciasto i dzielimy je na trójkąty, nakładamy farsz i zawijamy od boku
Pudełko rozmaitościZdrowe, pyszne i ekonomiczne. Składniki (na ok. 13 burgerów): - 3 szklanki ugotowanej fasoli, - 6 dużych pieczarek, - 1 cebula, - 1 jajko, - 1/4 szklanki sezamu, - 1/4 szklanki słonecznika, - 1/2 szklanki otrębów pszennych (lub innych) albo siemienia lnianego mielonego, - 1/4 szklanki oleju + trochę oleju do smażenia pieczarek z cebulą, - przyprawy: płaska łyżeczka pieprzu, duża szczypta gałki muszkatołowej, łyżka pietruszki (suszonej lub świeżej(...)potrzeb. ps. zawsze można sobie coś odpuścić np. sezam, albo słonecznik ;)... Przygotowanie: 1. Fasolę blendujemy na gładką masę (nie musi być tak gładka jak w pastach do chleba), 2. Pieczarki i cebulę pokrojone w drobną kostkę smażymy na patelni do zeszklenia (max. 10 min.) 3. Wszystkie składniki łączymy razem w sporej misce i dokładnie mieszamy. 4. Formujemy kotleciki i kładziemy
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisybardzo smaczna.Jeśli znudziła Ci się podawana na sypko jako dodatek obiadowy zrób z niej po prostu kotleciki.Kasza gryczana z sosem grzybowym stanowi bardzo smaczny duet smakowy.Zastąp grzyby pieczarkami dostępnymi przez cały rok,dodaj ugotowaną kaszę i gotowe.Do tego ulubiony sos,surówka i znakomity zdrowy, jarski obiad gotowy. Składniki: 150-200 g ugotowanej kaszy gryczanej 150g pieczarek 1 cebula(...)tarta bułka do obtoczenia Wykonanie: ugotuj kaszę wg wskazań na opakowaniu (użyłam kaszy z woreczków).Odstaw do przestudzenia zeszklij na tłuszczu drobno posiekaną cebulę,dołóż pokrojone w drobną kostkę pieczarki i duś ,aż odparuje cały płyn z patelni przestudzoną kaszę połącz z grzybami i cebulą,dodaj sól,pieprz,jajka ,kaszę manną i dokładnie wyrób masę.Odstaw na 30 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!