Składniki: 1 większa czerwona papryka 2 cebule 1 cukinia ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 10 pieczarek sól, pieprz, imbir, rozmaryn, ostra papryka szczypta lubczyku kilka gałązek tymianku 2 pomidory szczypior 150g mielonego mięsa makaron Penne Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki usunąć gniazdo z pestkami. Pieczarki obrać ze skórki. Obraną i przepołowioną cebulę, paprykę, cukinię(...)pieczarki ułożyć na tatce posypać solą, rozmarynem i kilkoma gałązkami tymianku. Grillować przez 20min w 180st C. Pomidory sparzyć i obrać z nich skórę. Na łyżce oleju podsmażyć z przyprawami. Grillowane warzywa przełożyć do miksera, dodać pomidory i 2 łyżki oleju z oliwek. W razie potrzeby doprawić do smaku - I sos gotowy:-). Na patelni spod pomidorów podsmażyć mięso. Ugotowany
Gaździnka warzySkładniki: 4 duże pieczarki pół małej czerwonej papryki serek szczypiorkowy "Włoszczowa" kilka suszonych pomidorków szczypiorek fasolka szparagowa sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie Przygotowanie: Pieczarki obrać i usunąć nóżki. Serek wymieszać z drobno pokrojoną papryką, pomidorami i ugotowaną - ostudzoną fasolką. Przyprawić, dodać posiekany szczypiorek i nadziać pieczarki. Grillować w 180st C ok 10 min. Ja podałam
Gaździnka warzySkładniki: 150 g makaronu Penne fasolka szparagowa pieczarki 1 cebula 40 ml białego wytrawnego wina pęczek pietruszki sól, pieprz chili cayenne łyżka oleju Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku na 2 min. (gotować na dużym ogniu, wtedy nie straci koloru i będzie chrupka). Pieczarki i cebulę obrać ze skórki, pokroić według uznania. Na patelni(...)rozgrzać olej, podsmażyć pieczarki (nie solić od razu bo puszczą wodę), dodać cebulę i kiedy się zeszkli wlać wino. Trzymać na ogniu niech alkohol odparuje. Ugotowany makaron i fasolkę przełożyć na patelnię, wszystko wymieszać z posiekaną natką i przyprawami...... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: schab bez kości (pokrojony w plastry) kilka pieczarek 1 cebula łyżka masła kilka plasterków Mozzarelli (tej do zapiekania) sól, pieprz kilka kropel Maggi ząbek czosnku Przygotowanie: Mięso rozbić tłuczkiem, przyprawić do smaku solą, pieprzem, kilkoma kroplami Maggi i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Zostawić na kilka godzin. Cebulę pokroić w kostkę, obrane pieczarki w plasterki i podsmażyć na łyżce(...)patelnię do grilla położyć mięso, smażyć po ok. 2 min z każdej strony (zależy jaką grubość zrobiliśmy). Pod koniec położyć na schab pokrojoną w plasterki mozzarellę, na to ciepłe pieczarki i gotowe..... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 500 g łopatki żółta i czerwona cebula duży ząbek czosnku kromka chleba jajko sól, pieprz szczypta tymianku i lubczyku kilka kropel maggi sos: 20 dag pieczarek średnia cebula 2-3 łyżki masła 100 g białego wytrawnego wina pół szklanki śmietanki pół łyżeczki mąki ziemniaczanej sól do smaku kilka kropel cytryny Przygotowanie: Mięso zmielić z cebulą i kromką chleba. Dodać(...)jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszać i formować kotleciki. Smażyć po kilka minut z obu stron. Pieczarki obrać, pokroić w ćwiartki. Cebulę drobno posiekać. Udusić pieczarki na małym ogniu z dodatkiem masła, cebuli i wina. Po ok 15 min dodać śmietankę zmieszaną z mąką ziemniaczaną, doprawić solą i sokiem z cytryny. Zagotować.. Smacznego
Gaździnka warzyselera korzeniowego, obierz i pokrój w kostkę o wielkości 0,5 cm x 0,5 cm 1 mała cebula, obierz i posiekaj w drobną kostkę 7 pieczarek, obierz, przekrój każdą wzdłuż na 3 części, następnie pokrój w poprzek na cienkie plasterki 2 - 3 szczypty suszonej pietruszki 1 - 2 szczypty lubczyku ogrodowego świeża pietruszka, cały pęczek, oddziel(...)garści startego na drobnych oczkach Przygotowanie rozgrzej w szybkowarze olej z masłem podsmaż cebulę z dodatkiem łodyg pietruszki dodaj warzywa korzenne, gałkę muszkatołową i chwilkę całość podsmażaj dodaj pieczarki, sól, pieprz i suszone zioła dolej wodę, zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Sos korzeniowo - pieczarkowy powyżej po ugotowaniu, w razie potrzeby dopraw wywar solą i pieprzem
Szybko SzybkowarPolecam na szybki obiadek...@ IVI Składniki; 30 dkg pieczarek, 1 brokuł, mała śmietana 12 %, makaron świderki, parmezan do posypania, Wykonanie; Makaron gotujemy wg. zaleceń na opakowaniu. Pieczarki podsmażamy na masełku. Śmietanę mieszamy z dwoma łyżkami mąki i dodajemy do pieczarek. Brok€ł podgotowujemy chwilę. Na talerz nakładamy makaron, brokuły i polewamy sosem. Na koniec posypujemy parmezanem.Smacznego
LEjDISdużo mięsa. Pysznie smakuje z wszystkimi rodzajami kasz lub z frytkami z piekarnika z tego przepisu: KLIK . 400g schabu 3 cebule 2 czerwone papryki 2 duże marchewki pietruszka 250g pieczarek 1,5 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki przyprawy do gulaszu olej, sól, pieprz 1. Cebulę, pieczarki, paprykę i schab kroimy w kostkę. 2. Marchew i pietruszkę(...)ścieramy na dużych oczkach tarki. 3. Na patelni podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy obsypany przyprawą schab i smażymy 10 minut. 4. Dodajemy paprykę i pieczarki. Podsmażamy 10 minut. 5. Dodajemy marchew i pietruszkę. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchniSkładniki: 1 puszka czerwonej fasoli 400g 5 łyżek ketchupu 4 jajka 1 por 10 łyżek majonezu 6 ogórków konserwowych 1 słoik pieczarek marynowanych 280g 1 czerwona papryka 1/2 pęczka szczypiorku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Pora, ogórki, pieczarki, paprykę, jajka pokroić w kostkę. W szklanej misce ułożyć poszczególne warstwy sałatki. 1 fasola 2 ketchup 3 jajka 4 por 5 majonez(...)ogórek konserwowy 7 pieczarki marynowane 8 majonez 9 czerwona papryka 10 szczypiorek
O kuchni z uczuciemsytą kolację;) Spróbujcie a na pewno nie raz powrócicie do niej. Składniki: 10 czerwonych papryk 1,5 kg fileta z indyka 5 cebul 300 gram żółtego sera 300 gram pieczarek 3 woreczki ryżu 0,75 ml bulionu warzywno- mięsnego pieprz chili cayenne łyżeczka słodkiej papryki pieprz do smaku sól do smaku Wykonanie: Od papryki odciąć górną część z ogonkiem(zostawiamy(...)wcześniej bulionem (należy dolewać go stopniowo) i dusić pod przykryciem aż mięso całkowicie wchłonie bulion. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ryż a także podsmażamy pokrojone na talarki pieczarki oraz ścieramy na tarce ser. Gdy mięso wchłonie już cały bulion dodajemy do niego podsmażone pieczarki, ugotowany ryż i 200 gram startego ser, całość dokładnie mieszamy. Każdą z papryk napełniamy
Krakowskie smaki AniSkładniki: 50 dkg pieczarek 2 bułki 3 jajka 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta kolendry łyżeczka suszonej bazylii sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pieczarki myjemy kroimy w ósemki, cebulę kroimy w kostkę wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu dusimy pod przykryciem przez 10 minut, odstawiamy do wystygnięcia. Bułki namoczyć i dokładnie odciskamy z wody(...)Przekręcić przez maszynkę do mielenia pieczarki oraz bułki. Do masy dodajemy żółtka oraz pozostałe przyprawy, dokładnie łączymy składniki ze sobą. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Zapiekamy nie całą godzinę najlepiej w naczyniu żaroodpornym na termoobiegu w temperaturze 150 stopni. Po ostudzeniu podajemy z pieczywem. Smacznego
kgwjanczewoSałatka z cyklu czyszczenie szafek. W szafce od dawna stał słoik marynowanych pieczarek, znalazłam też czerwoną fasolę oraz woreczek ryżu. Dodałam fasolkę z własnych zapasów oraz trochę żółtego sera i tak powstała ta pyszna sałatka. składniki: 1 średni słoik marynowanych pieczarek (700ml) 1 słoiczek zielonej fasolki szparagowej (500 ml) 1 puszka czerwonej fasoli 1 woreczek brązowego ryżu(...)żółtego sera 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki majonezu Ryż ugotować, osączyć i wystudzić. Czerwoną fasolę przepłukać i osączyć na sicie. Zieloną fasolkę konserwową pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki drobno pokroić, moje były małe więc przekroiłam na cztery. Ser żółty pokroić w drobną kostkę. Wszystkie przygotowane składniki dokładnie wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Następnie połączyć z majonezem
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1 kg ziemniaków 50 dag pieczarek 2 cebule 50 dag kiełbasy 2 czerwone papryki 1/2 puszki kukurydzy 25 dag żółtego sera sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Naczynie wysmarować niewielką ilością oleju. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i wyłożyć do naczynia. Obficie posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem (np. kolorowym). 2. Cebulę obrać i pokroić(...)drobną kostkę. Pieczarki przekroić na pół i pokroić w plasterki. Cebulę z pieczarkami podsmażyć na oleju doprawiając solą i pieprzem. Wyłożyć na ziemniaki bez powstałego soku. 3. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć. Następnie wyłożyć do naczynia. 4. Paprykę pokroić w grubą kostkę i wyłożyć do naczynia wraz z odsączoną kukurydzą. 5. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 10 plastrów schabu 1/2 czerwonej papryki 5 pieczarek 1/3 puszki kukurydzy sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso roztłuc. Przyprawić solą i pieprzem. 2. Paprykę pokroić na niewielką kostkę. Pieczarki przekroić na pół i pokroić w plasterki. 3. Na środku każdego kawałka schabu ułożyć paprykę, pieczarki i kukurydzę. 4. Kotlety ułożyć na kształt sakiewki i związać nicią. 5. Sakiewki przełożyć
A Ty Smakuj Mniepietruszki 1/4 selera 1 mała cebula lub kawałek pory 1 kostka rosołowa 1 gałązka lubczyku natka pietruszki sól, pieprz 2,5 l wody Dodatkowo: 2 średnie cebule 50 dag pieczarek 2 łyżki oleju 2 ziemniaki 1,5 l rosołu 6 kromek chleba + olej + zioła prowansalskie 3 łyżki śmietany 12% + 2 łyżki mąki pszennej+ 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania(...)podanych składników ugotować rosół ( Należy gotować na jak najmniejszym ogniu !!!) 2. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na oleju. 3. Pieczarki pokroić na mniejsze części i dodać do cebuli. Szybko podsmażyć. 4. Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Dodać do pieczarek. Całość zalać rosołem. 5. Gotować do miękkości warzyw. Całość zmiksować. 6. W misce rozrobić śmietanę i mąkę z wodą
A Ty Smakuj Mnie