z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:297/703)

Łazanki 132

również jeden ze smaków dzieciństwa. Chociaż danie wygląda niepozornie, smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. Składniki: -40 dkg kapusty kiszonej -40 dkg mięsa wieprzowego, np. łopatki -20 dkg pieczarek -1 cebula -przyprawa warzywna -pieprz ziołowy i naturalny -liść laurowy i ziele angielskie -olej lub masło klarowane Do tego ciasto na łazanki - identyczne w przygotowaniu, jak na makaron domowy(...)wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez ok. 60 minut.    Mięso gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej.    Cebulę i pieczarki kroimy na drobno. Posypujemy delikatnie przyprawą warzywną.    Mięso kroimy w paseczki.    Kapustę odsączamy z wody i kroimy.    Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki a kiedy

Maminek kulinarny
Pasta do pieczywa 170

wymaga wielu składników, nie można jej kupić w żadnym sklepie a smakuje wyśmienicie z każdym pieczywem.Składniki:-0,5 kg dobrych parówek-4 ugotowane jajka-15 dkg pieczarek-cebula-olej do smażenia-pieprz-przyprawa warzywna   Na niewielkiej ilości oleju szklimy dowolnie pokrojoną cebulkę.Dodajemy pokrojone pieczarki.   Posypujemy delikatnie pieprzem,  przyprawą warzywną i smażymy(...)odparowania wodya następnie studzimy.   Jajka, parówki i pieczarki z cebulką mielimy przez maszynkę.   Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.Doskonale smakuje z każdym pieczywem i ogórkiem kiszonym lub innymi dodatkami.Smacznego

Maminek kulinarny
Wielowarzywna sałatka w zalewie octowej 163

Warzywa, ich rodzaj i proporcje można dobrać dowolnie. Skład naszej sałatki jest taki: -1 kg brukselki -1/2 kg fasolki szparagowej -czerwona i żółta papryka -30 dkg pieczarek -5-6 ogórków -3-4 marchewki -3 cebule     Zalewa: -9 szklanek wody -1,5 szklanki octu -3 łyżki soli -15 łyżek cukru -kilka ziaren ziela angielskiego     Do słoików(...)ziela angielskiego i pieprzu -listku laurowym    Paprykę i ogórki kroimy w spore kawałki.    Marchew w słupki.    Fasolkę w kawałki, cebulę w "ósemki" a pieczarki w ćwiartki.    W dwóch garnkach gotujemy jednocześnie: -w jednym wodę do gotowania warzyw -w drugim zalewę  Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy marchew i fasolkę. Gotujemy

Maminek kulinarny
Kaszotto z grzybami i dynią 194

nasz poczciwy pęczak.Czas przygotowania: 30 minutPorcje:4   Składniki:1 szklanka kaszy pęczak,1 szklanka dyni pokrojonej w drobną kostkę,20 g suszonych borowików,4 brązowe pieczarki,1 l bulionu,1 szalotka (lub 1/2 cebuli),2 ząbki czosnku,3 łyżki startego parmezanu,100 ml wina białego wytrawnego,2 łyżki masła,oliwa,kilka gałązek tymianku,natka pietruszki,sól(...)pieprz do smaku.Przygotowanie: Suszone grzyby dokładnie wypłukać, namoczyć w letniej wodzie na ok. 30 minut. Grzyby pokroić a wodę przecedzić przez sitko, dodać do bulionu. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę.Kaszę dokładnie wypłukać na sicie, odstawić do odcieknięcia.Na oliwie z dodatkiem łyżki masła zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać pieczarki i dynię, podsmażyć.Do warzyw dodać

SzczyptaSmaQ
Szaszłyki z piekarnika 652

filet z kurczakakilka pieczarek3 małe cebule 1/2 żółtej papryki1/2 zielonej papryki1/2 czerwonej paprykisól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka1. Filety z kurczaka kroimy na nieduże kawałki, podobnie kroimy paprykę. Pieczarki kroimy na części (w zależności od wielkości) a cebulę w krążki. 2. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy kurczaka, paprykę, pieczarki i cebulę w dowolnej kolejności. Postępujemy tak aż miejsce

Szefowa kuchni
Nadziane bułki drożdżowe z serem 185

porcji wychodzi 16 sztuk)Ciasto:2,5 szklanki mąki szklanka mleka 3 łyżeczki cukru50g drożdży1/4 szklanki oleju szczypta soliFarsz:1 duża cebula 1/4 czerwonej papryki10 średniej wielkości pieczarek 100g szynkigarść kukurydzy z puszkiolej do podsmażeniaprzyprawy: papryka słodka, ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany+ ser do posypania Przygotowujemy szklankę i naczynie o większej średnicy do wykrawania kółek(...)dodajemy sól, rozczyn oraz olej. Zagniatamy na gładkie ciasto, jeśli ciasto zbyt mocno się klei, podsypujemy mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.3. Cebulę, paprykę i szynkę kroimy. Pieczarki tarkujemy. Na patelni podsmażamy cebulę razem z papryką. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody (dzięki temu warzywa zmiękną). Kiedy woda wyparuje, wrzucamy i podsmażamy pieczarki. Dusimy całość

Szefowa kuchni
Pizza na miękkim cieście - krok po kroku 504

ilość ziół jak i czosnku jest dowolna i zależna od preferencji 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser żółty, mozarellę i szynkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce.**oczywiście mamy całkowitą dowolność jeśli chodzi o ilość i rodzaj składników :-)  4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy starając się utrzymać formę prostokąta i rozkładamy(...)blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym. Kolejno układamy: cebulę, szynkę, pieczarki, ser żółty, mozarellę. 5. Pizzę pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni

Szefowa kuchni
Pieczone pierogi z mięsno-serowym nadzieniem 197

znalazłam go tutaj: KLIK . Ciasto: 500g twarogu półtłustego 250g margaryny 3 i 3/4 szklanki mąki  2 łyżeczki soli Farsz: 2 średnie cebule 300g mięsa mielonego kilka sztuk małych pieczarek 3 plasterki żółtego sera kulka mozzarelli 3 łyżki koncentratu pomidorowego papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól, gyros, czosnek granulowany olej do smażenia + jajko do smarowania 1. Przygotowujemy ciasto. Twaróg wrzucamy(...)się do rąk, dodajemy więcej mąki, wszystko zależy od wilgotności użytego twarogu. Gotową masę owijamy folią  i wkładamy do lodówki. 4. Przygotowujemy składniki do farszu. Cebulę kroimy drobno, pieczarki, ser żółty i mozzarellę ścieramy na tarce.  5. Przygotowujemy farsz. W garnku podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso mielone, które posypujemy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą

Szefowa kuchni
Pizza z warzywami 207

stronę https://www.facebook.com/IglotexPizza z warzywamiSKŁADNIKI:Ciastowoda ciepła - 0,5 szklmąka - 2 szklolej -2 łyżkisóldrożdże - 40 gser żółty - 12 plastrówDODATKI:warzywa na patelnię po polsku - 450 g ( IGLOTEX)pieczarki - 5 dużych ( u mnie mrożone)cebula - 4 sztkiełbasa cienka - 1 pętkokoncentrat pomidorowy - 2 łyżkioreganotłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE:Ciasto:Do miski pokruszyć drożdże, dodać olej, szczyptę soli i ciepłą wodę(...)Odstawić ciasto na 25 minut w ciepłe miejsce. FARSZ Warzywa lekko przesmażyć na tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w pół plastry, kiełbasę w plasterki, przesmażyć. Pieczarki opłukać, osączyć, pokroić, przesmażyć na tłuszczu, wymieszać razem z cebulą i kiełbasą. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym i posypać oregano. Na cieście ułożyć cebulę wymieszaną

Kuchnia Danusi
Krem zupa z pora o delikatnej czosnkowej nucie 168

litra wywaru warzywnego lub rosołu- 1 średni por- sól, pieprz, koperek do posypania- 3 ziemniak- 2 ząbki czosnku- pół szklanki 12% słodkiej śmietany- olej do posmażenia- opcjonalnie pieczarki 10 szt., dobrze sprawdzą się tutaj pokrojone w plasterki warzywa  z wywaru czy rosołuOczyść por z zewnętrznych liści, przekrój  na pół, następnie wzdłuż i dokładnie umyj pod bieżącą wodą.Ziemniaki(...)minuty grzybki, wyłącz ogień.Jeżeli masz warzywa z wywaru pokrój na plasterki i dodaj do zmiksowanej zupy. Posyp koperkiem lub natką pietruszki, lubczyk też pasuje.Jak nie masz pieczarek użyj ziemniaka drobno pokrojonego i podsmażonego do miękkości, ok 10 min.  SMACZNEGO! CMOK

Pasje Jolki
Tosty na kolację 246

pomysł na ciepłą kolację w dobrym towarzystwie. Pomysł podrzucił Przemek, u którego całkiem niedawno miałam okazję gościć. Na 12 tostów - puszka pomidorów - jedna cebula, przyprawy,olej - około 10-15 pieczarek - 30-40 dag kiełbasy toruńskiej - ser żółty miękki Cebulę obierz, pokrój i podduś z liściem laurowym na gorącej patelni 3-4 min. dodaj pomidory w puszce i posól do smaku(...)Podsmażaj ok.10 minut, aż woda odparuje i zmiksuj. Pieczarki obierz i pokrój, następnie podsmaż bez dodatku soli ok.5-6 minut. Ser zetrzyj lub pokrój w cienkie plastry, kiełbasę pokrój w talarki. Włącz piekarnik na 200°. Tosty posmaruj zmiksowanym sosem pomidorowym, rozłóż  pieczarki i kiełbasę, przykryj wszystko serem żółtym i do piekarnika na 8-10 minut. Kontroluj, aby nie spalić. SMACZNEGO

Pasje Jolki
Makaron stir-fried z kurczakiem i warzywami 273

szczypty pieprzu i oliwy. Wszystkie składniki wymieszać i włożyć do marynaty pokrojonego w paski kurczaka. Odstawić na 0,5 godziny.Warzywa cebulki, paprykę, marchew, szczypior i ogórek pokroić w paski. Pieczarki w plasterki, a pomidorki koktajlowe przekroić na połowę.Makaron ryżowy włożyć do wrzątku i po 3 minutach odcedzić na sicie.Smażenie na woku. Zaczynamy od jego rozgrzania, następnie dodajemy odrobinę(...)oleju i smażymy około 2 minuty, pozostały czosnek, imbir, cebulki i pieczarki. Przełożyć do miski.Następnie usmażyć paski zamarynowanego kurczaka, marchewkę i paprykę i również przełożyć do miski. Na koniec warzywa miękkie pomidorki i ogórek. Dokładamy do warzyw i kurczaka i dodajemy makaron. Całość wymieszać.Z żółtka usmażyć omlet, pokroić w cienkie paseczki.Usmażonego kurczaka z warzywami rozłożyć na talerzu

Kulinarny karnet Christophera
Cukinia faszerowana 190

nawet dobra, ale rodzinki kubki smakowe potrzebują chyba czegoś innego :) Składniki:  ok. 6 małych cukinii 0,5 kg mięsa mielonego 1 butelka sosu/ przecieru pomidorowego ok. 30 dag pieczarek 2 duże cebule 200 g sera żółtego czosnek (u mnie 2 większe ząbki), sól, pieprz, bazylia, tymianek i inne ulubione przyprawy. 1 torebka ryżu (opcjonalnie) Przygotowanie : Cebulę obieramy, kroimy(...)kostkę i podsmażamy. Gotową przełożyć do miseczki. To samo robimy z pieczarkami. Mięso podsmażamy, mieszając co jakiś czas żeby nie było dużych grudek - ma być rozdrobnione. Dodać posiekany drobno czosnek, pieczarki, cebulę, ugotowany ryż, przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku. Wszystko jeszcze chwilę podgotować, żeby farsz zgęstniał. Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek. Do środka nakładamy farsz, posypujemy startym

charlotte gotuje
WYTRAWNE MUFFINKI WEGETARIAŃSKIE. 411

miscie mieszam mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Osobno miksujęjajka, dodając cienką strużką olej i mleko. Porcjami wsypuję sypką mieszankę,mieszając jedynie do połączenia się składników. Następnie dodaję pieczarki,ser i paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki.Z papieru do pieczenia wykrawam kwadraty tak, aby po włożeniu do foremkina muffiny powstały nam dość wysokie papilotki. Nakładam do nich porcjeciasta, po czym wkładam

W kuchni Karmel-itki
Zupa pikantno-kwaśna 176

łyżeczki pieprzu2 roztrzepane jajkaolej do smażeniaWykonanie:Cebulę kroimy w  drobną kostkę i przesmażamy na patelni do zeszklenia.Pierś kroimy w małe paseczki, to samo robimy z pieczarkami i marchewką.Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy kurczaka i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Jeśli wolicie możecie zdjąć szumowiny, ja je zostawiam, bo to przecież nic innego(...)ścięte białko. Do mięsa dodajemy pieczarki i cebulę. Gotujemy około 10 minut.W międzyczasie w miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, przyprawy i mąkę ziemniaczaną.Gdy mięso się ugotuje do zupy dodajemy marchewkę i bambus. Chwilę gotujemy (marchewka powinna zostać twardawa i chrupiąca) i wlewamy mąkę wymieszaną z sosem sojowym, cały czas mieszając, aby nie powstały

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania