wegetarian, ale zapewne spodobają się również mięsożercom... Składniki: ( 8 kotlecików) 500 gram ziemniaków 1/2 puszki kukurydzy 450 gram pieczarek 2 łyżki masła 3 łyżki szczypiorku 2 ząbki czosnku szczypta: kurkumy, papryki ostrej, słodkiej, pieprz oraz sól jajko 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i rozgniatamy bardzo dokładnie2. Pieczarki kroimy w drobne kawałki podsmażamy na maśle z rozdrobnionym(...)czosnkiem3. Ziemniaki pieczarki mieszamy w misce dodajemy kukurydze, przyprawy oraz pokrojony szczypiorek, jajko wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy i smażymy w oleju. Jeśli ktoś lubi panierki można dodatkowo obtoczyć w mące czy gotowej panierce.Zamiast smażyć można również je upiec w piekarniku w foremkach do muffinek
NaKońcuJęzykaspecjalne okazje lubię przygotować coś wyjątkowego, ale koniecznie smacznego:) Dlatego jako danie główne często serwuję kurczaka z pieczarkami i serem zapiekanego w cieście francuskim. Rodzina bardzo go sobie chwali a goście nigdy nie odmawiają dokładki... Składniki:1 op. (275g) mrożonego ciasta francuskiego, 650g filetu z kurczaka, 2 duże cebule, 600g pieczarek, 2 łyżki przyprawy do kurczaka, sól, pieprz,jajko(...)stron solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Cebule obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Cebule zeszklić na odrobinie oleju, dodać pieczarki, dusić ok. 5 min na małym ogniu, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozmrożone ciasto oprószyć delikatnie mąką i rozwałkować na prostokąt. Kolejno układać na środku filet z kurczaka
Z miłości do słodkościniedzielny obiad lubię przygotować coś wyjątkowego i zaskoczyć tym moich chłopaków;) Tym razem były to "mocno mięsne" roladki z pieczarkami i serem w pysznym żurawinowym sosie. Delikatne, kruche mięso świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnym sosem i młodymi ziemniaczkami... Składniki:500 g karkówki wieprzowej bez kości, 250 g mieszanego mięsa mielonego, 2 cebule, 300 g pieczarek, 8 plastrów(...)sól, pieprz, majeranek, ząbek czosnku, jajko.PrzygotowanieKarkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry - u mnie wyszło 8 plastrów. Rozbić delikatnie tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić pokroić w kostkę, 1 cebulę także posiekać w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso mielone urobić z drugą posiekaną cebulą, posiekanym czosnkiem
Z miłości do słodkościkonkretny obiad", jakby to nazwał mój mąż, czyli po prostu z mięsem:) Dlatego mam dla Was szybką, prostą i smaczną propozycję na obiad "z patelni". Delikatny kurczak, kilka pieczarek oraz papryka i smaczny obiad gotowy w 20 minut. A dodatek maggie sprawia, że danie ma całkiem inny smak... Poza tym danie nie jest drogie, a naje(...)się nim cała rodzina;) Składniki: 1/2 kg filetu z piersi kurczaka, zielona papryka, 250 g pieczarek, 5 łyżek maggi, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, łyżeczka mąki pszennej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka ostrej musztardy, 2/3 szklanki domowego drobiowego bulionu, 4 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Skropić maggi oraz oprószyć
Z miłości do słodkościpierwszy przygotowałam faszerowaną cukinię. Jako farsz proponuję mielone mięso z pieczarkami i ryżem. Cukinia to pożywne i lekkie warzywo, a w połączeniu z mięsnym farszem jest doskonałą propozycją na letni obiad lub kolację. duża cukinia 10 dag ryżu ok. 20 dag miąższu z cukinii 50 dag mięsa wieprzowego posiekany koperek 20 dag pieczarek 1 cebula jajko olej 1/2 litra(...)skórki i łyżką wydrążamy z niej miąższ z nasionkami. Ryż gotujemy na półmiękko. Miąższ z drugiej cukinii kroimy w drobną kostkę. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę, pieczarki i cukinię pokrojoną w kostkę. Do tego dodajemy ryż, zmielone mięso, jajko i przyprawy. Przygotowanym farszem napełniamy cukinię i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i podlewamy bulionem. Pieczemy w piekarniku
Salonik smakówStrogonow - pyszne danie - coś między zupą a gulaszem. Idealny na rodzinny obiad lub większą imprezę. Polecam. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 1/2 kg pieczarek szklanka drobno posiekanej cebuli 4 łyżki masła 2 i 3/4 szklanki wody z kostką rosołową 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 5 łyżeczek mąki 1 szklanka gęstej śmietany posiekana zielenina czerwona i żółta papryka(...)dużej patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy pieczarki, paprykę i cebulę. Smażymy, aż cebula stanie się szklista. Mięso kroimy w kostkę i smażymy do lekkiego zrumienienia, następnie przekładamy do garnka. Dwie szklanki wody z rozkruszoną kostką rosołową wlewamy do garnka z mięsem, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Mąkę rozprowadzamy z pozostałą wodą, mieszając mięso
Salonik smakówciasta robimy nieduże kulki i obtaczamy w mące pszennej. W środku robimy palcem dołek. Kluski wrzucamy na posoloną, wrzącą wodę i gotujemy 1-2 minuty. Sos pieczarkowy: 30 dag pieczarek 1 mała drobno posiekana cebula 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki śmietany sól, pieprz Pieczarki czyścimy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki(...)wraz z cebulą dusimy na maśle. Mąkę łączymy z bulionem warzywnym i zalewamy nim pieczarki. Gotujemy i pozostawiamy na małym ogniu 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy kwaśną śmietanę. Smacznego
Salonik smakówwołowiną gulaszową, oliwa, ocet winny biały, cebula - najlepiej szalotka, czosnek, butelka piwa - w zasadzie może być każde piwo, choć ja użyłem ciemnego piwa typu koźlak, 15 sztuk niewielkich pieczarek, 1 limonka, ewentualnie pół cytryny, 2 bułki kajzerki, 250 ml mleka, 500 gram mąki krupczatki, 1 jajko, 15 gram drożdży, smalec, sól, pieprz, kminek, kmin rzymski, oregano, papryka w proszku(...)kostkę o boku około 1 cm i leciutko podsmażyłem ją na maśle, aby była lekko chrupiąca. 5 cebulek szalotek pokroiłem w piórka, drobno posiekałem również 2 ząbki czosnku. Pieczarki pokroiłem w ćwiartki. Na głębokiej patelni rozpuściłem niewielką ilość smalcu, po jego rozgrzaniu dodałem posiekane cebulki i czosnek, aby lekko się zeszkliły. Na patelnię dodałem również pieczarki. Po około 2 minutach
Wyprawy kulinarneSkładniki (na dwie porcje): 3 jajka 2 duże pieczarki, drobno posiekane 1 mała cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, plasterki 1/2 papryki czerwonej, kostka garść świeżej kolendry garść startego sera żółtego sól, pieprz szczypiorek do posypania 1 łyżka masła 1. Masło rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy pieczarki i smażymy 2 minuty. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy kolejne 2 minuty. Odstawiamy(...)ostygnięcia. 2. W misce roztrzepujemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy paprykę, ser, kolendrę, pieczarki i dokładnie mieszamy. Przelewamy do kokilek. 3. Omlety pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut (zależy od wysokości kokilek, ja potrzebowałam 25 minut). Wyciągamy, odstawiamy na 3 minuty do przestygnięcia. Posypujemy szczypiorkiem i podajemy
My Culinary Artformę do zapiekanek. Ilośc porcji:4 Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia Składniki: 4 ziemniaki 1 łyżka śmietany 30% 1 łyżka masła 300 gram grzybów ( my użyłyśmy pieczarek, ale równie dobrze można użyć np.borowików) 1 pierś z kurczaka ½ cebuli Bulion drobiowy Sos sojowy Sól, pieprz Opakowanie ciasto francuskiego Opakowanie sera z niebieską pleśnią Najpierw obieramy ziemniaki, wstawiamy(...)garnka z osoloną wodą i gotujemy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki czyścimy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy na to cebulkę, chwilę smażymy. Dorzucamy pieczarki i solimy. Czekamy aż puszczą sok i redukujemy jego ilość. W tym czasie kroimy kurczaka w drobną kostkę i dorzucamy do grzybów. Gdy sok na patelni się zredukuje
Kolizje Smakówdomu nie odtworzę, to smak na pewno udał mi się idealnie i będę do niego regularni wracać. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 1 bagietka 400g pieczarek Kilka plastrów żółtego sera ( lub ser w kostce starty na dużych oczkach) 3 łyżki masła *jako dodatek ketchup lub sos czosnkowy Pieczarki myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Na patelni(...)Grzyby kroimy w paseczki i umieszczamy na patelni. Doprawiamy solą oraz pieprzem, całość mieszamy. Bagietkę przekrajamy na pół wzdłuż, a potem na kawałki wedle uznania. Smarujemy pozostałym masłem. Usmażone pieczarki umieszczamy na bagietce, a na to układamy żółty ser. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 7-10 minut. Kiedy ser zacznie się topić, a chleb zarumieniać, bagietka jest
Kolizje Smakówzaoszczędzić kilkanaście minut. :) Czas przygotowania: 35 minut (w tym czas pieczenia około 15min) Ilość porcji: 16 Składniki: 15 jajek przepiórczych ( opakowanie) Opakowanie ciasta francuskiego XXL ( niecałe 400g) 350g pieczarek cebula natka pietruszki łyżka masła sól Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. W tym celu umieszczamy je w garnku z zimną wodą i gotujemy 3 minuty od momentu wrzenia(...)samym czasie obieramy cebule i kroimy w bardzo drobną kostkę. Pieczarki myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i smażymy cebulę. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy pieczarki. Całość solimy i smażymy do momentu odparowania całej wody. Ugotowane jajka delikatnie obieramy ze skorupek. Gotowe ciasto francuskie rozwijamy i wałkujemy. Kroimy na piętnaście kwadratów tej samej
Kolizje Smakówpyszna, tym bardziej, że do tej pory nie miałyśmy z nią do czynienia. Bernadetta zajęła się babką, a my z Kingą resztą. Składniki: na gulasz: 3 perliczki 400 g pieczarek 400 g mrozonego groszku 2 szklanki śmietany kremówki 36 % natka pietruszki (dużo!) 2 cebule 250 g masła 3 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz, gałka muszkatałowa(...)odpoczęła. Z perliczki ściągamy skórę, oddzielamy mięso od kości. Najlepiej podzielić na 6 części, nogi, skrzydła, piersi wtedy łatwiej sie luzuje mięso. Mięso kroimy w słupki w poprzek włókien. Pieczarki kroimy w plastry, a cebule w piórka. Na kostce masła szklimy cebulę, dodajemy mięso i pieczarki, obsmażamy całość. W rondelku robimy zasmażkę: rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, zasmażamy i rozprowadzamy białym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięplackami ziemniaczanymi Składniki na gulasz wieprzowy: 1/2 kg wieprzowina bez kości, najlepiej łopatka 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżeczka czerwonej papryki, po 1/2 – papryka zielona i czerwona marynowane pieczarki kilka łyżek 4-5 sosu Barbecue Winiary sól i pieprz do smaku Składniki na 1 porcję: po 2 usmażone placki w obręczy z dodatkiem posiekanej natki pietruszki gulasz Mięso wieprzowe(...)kostkę, rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim mięso, posypujemy czerwoną papryką, dodajemy pokrojoną paprykę, mieszamy, podlewamy wrzącą wodą i dusimy do miękkości, dodajemy kilka łyżek sosu Barbecue, dodajemy połówki marynowanych pieczarek, uzupełniamy wodę i chwilkę dusimy aż płyn się zredukuje i powstanie pyszny sos. Na talerzu układamy po dwa usmażone placki ziemniaczane, gulasz podajemy obok placków w osobnym naczyniu, dekorujemy świeżym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pizza 2xM :) Oto nasza ulubiona pizza ! ☺ Składniki: Pół puszki kukurydzy 1 filet z piersi kurczaka Pół kg pieczarek 25dag sera żółtego Pół czerwonej papryki Przyprawa curry 1cebula Wykonanie: Zrobić ciasto oraz sos. (przepis do nich znajdziecie w poprzednich wpisach ☺) Ciasto posmarować sosem. Kurczaka pokroić w małą kostkę(...)usmażyć w curry Pieczarki podsmażyć z cebulą Paprykę drobno posiekać Na sos nałożyć kurczaka, pieczarki, kukurydzę, paprykę oraz starty żółty ser Piec w 180 stopniach przez 20min Bon appetit ! <3 Wpis zawiera lokowanie produktu
Bonapetit2xM