masła [100g] - roztopić 1 mały cukier wanilinowy [16g] szczypta soli olej - do smarowania gofrownicy DODATKI (dostosowa ć do liczby głodnych osób i ich preferencji): jajka - usmażyć jako sadzone pieczarki - pokroić i podsmażyć boczek - usmażyć na chrupko szczypiorek - do przybrania ser żółty - zetrzeć na tarce i posypać z wierzchu Mleko podgrzać w garnuszku lub mikrofali, aby było letnie. Mąkę przesiać(...)lubię średnio wypieczone i dokładnie trzymam się tego czasu. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie tym razem na wytrawnie czyli z jajkiem sadzonym , usmażonym, chrupiącym boczkiem i podsmażonymi pieczarkami . Całość posypałam startym żółtym serem i szczypiorkiem . Niebo w gębie
Grunt to przepis!Wspaniały pomysł na obiad, mięso i warzywa razem. Polecam Pierś kurzą pokroić w drobną kostkę, pieczarki umyć i pokroić bardzo drobno, pora umyć i pociąć w cienkie paski. Kalafior rozerwać na małe kwiatki, wyciąć wszystkie grube łodyżki. W małym garnuszku zagotować wodę i wrzucić do niej kwiatki kalafiora. Doprawić solą i gotować 2 minuty. Odcedzić kalafior. W misce wymieszać mięso(...)pieczarki, por, kalafior. Dodać keczup, paprykę słodką,vegetę, chilli, pieprz, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, jajka, posiekany świeży koperek. Trzeba wszystko dokładnie wymieszać i dobrze doprawić solą i pieprzem. Na patelnię wlać dosyć dużo oleju, rozgrzać mocno. Za pomocą dużej łyżki nałożyć placuszki, lekko spłaszczyć. Na początku trzeba smażyć na dużym ogniu, masa musi się przesmażyć. Następnie można przewrócić, chwilę smażyć
Kuchnia Pokoleńobiad. W wersji dla mięsożerców klopsy sojowe można zastąpić mięsnymi. Składniki: Klopsiki: 250 g soi jajko sól, pieprz, papryka ostra, czosnek bułka tarta Składniki na bigos: 250 g pieczarek 4 średnie cebule 4-5 kawałków papryki konserwowej 4-5 ogórków konserwowych pół szklanki ketchupu pół szklanki wody zioła prowansalskie, oregano, bazylia sól, pieprz Przygotowanie Na wieczór przed przygotowaniem klopsików soję(...)mieszamy na jednolitą masę, z której formujemy pulpeciki. Obtaczamy je w bułce tartej (w wersji dietetycznej mogą to być otręby) i smażymy na oleju z obu stron na złoto. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, podsmażamy. Papryki konserwową odsączamy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w talarki. Wszystkie składniki wrzucamy do głębokiego rondla, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami
e-PrzepisyKulinarneobiad, wystarczy kilka minut i gotowe. Bardzo smaczne danie. Na patelni roztopić masło, dodać posiekaną cebulę i pocięty w paski por. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż wszystko zmięknie. Pieczarki pokroić w paski i wrzucić na patelnię, smażyć na małym ogniu aż pieczarki puszczą sok i lekko się przesmażą. Doprawić solą, pieprzem. Wlać wodę, gotować 2 minuty. Wlać śmietanę, dodać
Kuchnia Pokoleńwiecie co przygotować na obiad? Polecamy Wam łatwą w przygotowaniu kaszę gryczaną z kurczakiem i pieczarkami :) Składniki na kaszę gryczaną z kurczakiem: – 80 g białej kaszy gryczanej – 2 filety z kurczaka – 250 g pieczarek – 2 łodygi selera naciowego – 1 cebula – 1 duża łyżka masła – natka
Kuchenne Wariacjekiedy nie ma czasu na przesiadywanie w kuchni taki obiad jest idealny! Przygotujesz w 10 minut a reszta sama się robi :) Składniki: pół papryki czerwonej cebula 1 duża pieczarki 4 duże szt. pół piersi z kurczaka przecier pomidorowy 400-500 ml przyprawy: curry, oregano, sól, pieprz i papryka słodka Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu. Kroję w cienkie paski(...)paprykę, cebulę w piórka, pieczarki w pół plastry i wszystkie warzywa przekładam do naczynia żaroodpornego. Warzywa polewam przecierem pomidorowym, doprawiam solą, pieprzem i oregano a następnie wszystko mieszam. Kroję pierś z kurczaka w kostkę, przyprawiam obficie curry, solą, papryką słodką (najlepiej jest zostawić na jakiś czas przyprawione mięsko wtedy lepiej smakuje ale nie jest to konieczne) i wykładam na wcześniej
Kuchnia VikiNastępnie dodać mięso mielone, doprawić bazylią, papryką słodką, chilli, solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać umyte, osuszone i pokrojone drobno pieczarki. Smażyć chwilkę, pieczarki tylko muszą puścić wodę. Nadzienie nie powinno być suche. Przygotowanie makaronu – do każdej muszelki makaronowej nałożyć farsz za pomocą łyżeczki. Rozłożyć muszelki na dnie dużego żaroodpornego
Kuchnia Pokoleńprzepisy , które u mnie w domu chwyciły " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki 6 średniej wielkości ziemniaków 2 pojedyncze piersi z kurczaka 4-5 pieczarek 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 cebulka 1 ogórek kiszony lub korniszon sól do smaku trochę startego sera do posypania Piersi z kurczaka tniemy na małe(...)skórki i gotujemy w całości . Odcedzamy , studzimy , przekrawamy na pół i wydrążamy łyżeczką , tak żeby zmieścił się nam farsz . Wydrążony miąższ ziemniaków siekamy . Na rozgrzanej patelni , smażymy posiekaną cebulkę, pieczarki , dodajemy kurczaka , pokrojony ,miąższ ziemniaków i smażymy mieszając , aż składniki się zrumienią . Przekładamy do miski , dodajemy posiekanego drobno ogórka , mieszamy . Każdą wydrążoną łódeczkę ziemniaka , lekko solimy , napełniamy farszem . Zapiekamy
Ogrodnik w podróżyczerwonej soczewicy odrobinę koncentratu pomidorowego 1 puszkę pomidorów 500 ml bulionu warzywnego 40 g migdałów garść orzechów u mnie pekan, ale mogą być np włoskie 150 g brązowych pieczarek tłuszcz do smażenia Na odrobinie tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę, czosnek i orzechy. Chwilę zmażymy aż będą szkliste. Dodajemy soczewicę i chwilę razem próżymy. Po ok. 5 minutach dodajemy koncentrat, pomidory(...)bulion. Gotujemy około 30 minut. Podajemy z makaronem i posypane prażonym pieczarkami
Szybko Tanio Smaczniepanierce , lub podać duszony w sosie . Schab duszony w winie to danie wykwintne. Wspaniale sprawdzi się jako niedzielny obiad czy uroczysta kolacja. Składniki: 70 dag schabu 50 dag pieczarek 1 czerwona cebula szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki śmietany łyżka oregano łyżka tymianku sól, pieprz smalec Sposób przygotowania: Schab kroimy w cienkie plastry. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzmy(...)każdej strony. Smażymy na smalcu na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojone na połówki pieczarki. Odparowujmy je z nadmiaru wody. Warzywa dokładamy do mięsa. Wlewamy wino. Dusimy pod przykryciem przez 30-45 minut. Mięso wyciągamy z garnka. Sos zabielamy śmietaną. Dodajemy zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy schab. Jeszcze chwilę
Pobite gary Barbarysałatek na zimno z makaronem. Czas trwania: 20 min Ilość porcji: 4 porcje Składniki: 150 g makaronu 150 g brokułu świeżego 150 g fasoli szparagowej zielonej 10 pieczarek marynowanych 3 małe ogórki konserwowe 100 g szynki w plasterkach 100 g sera żółtego 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z godnie z zaleceniami(...)przelać zimną wodą – przełożyć do dużej miski. Następnie ugotować różyczki brokułu i szparagi przez około 15 minut, odcedzić i dodać do makaronu. Pokroić pieczarki na plasterki, a ogórka i ser w średniej wielkości kostkę. Szynkę pokroić na mniejsze kwadraty i wymieszać wszystkie składniki ze sobą. Dodać majonez
KuchniaWeDwoje.plBłyskawiczna sałatka do chleba. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 8 Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek (ok. 200 g) 5 ogórków konserwowych 4 jajka 150 g sera żółtego 4-5 łyżek majonezu pieprz i sól Przygotowanie: Ugotować jajka na twardo. Do dużej miski wsypać odcedzoną z zalewy(...)fasolę i kukurydzę. Pieczarki, ogórki, ser oraz jajka pokroić w kostkę i dodać do całości. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego. Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka z czerwonej fasoli Artykuł Sałatka z czerwonej fasoli pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plnachos. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 300 g Składniki: 100 g serka topionego (1 bloczek) 100 g sera pleśniowego 1 mały ogórek konserwowy 6 szt. pieczarek marynowanych 2 łyżki jogurtu ½ łyżeczki pieprzu czarnego Przygotowanie: Pieczarki i ogórka pokroić a serki połamać na kawałki. Wszystkie składniki wymieszać za pomocą blendera na jednolitą masę, doprawić
KuchniaWeDwoje.plkurczaka – z przepisu od mojej wspaniałej Iwonki:) Ktoś powie, że szaszłyki jak szaszłyki, ale w życiu nie wpadłabym, żeby grillować marynowane pieczarki – a jednak można:) Czas wykonania: 30 min (+ 1-2 h oczekiwania) Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 mała cukinia(...)mały słoik marynowanych pieczarek Marynata: 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ostrej musztardy sok z ½ limonki 80 ml oliwy ( ¼ szklanki) 1 łyżeczka curry 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ziół prowansalskich ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego Przygotowanie: Pierś pokroić w kostkę. Marynata: Składniki na marynatę wymieszać i dodać kawałki kurczaka. Odstawić do lodówki
KuchniaWeDwoje.plDynia często gości w naszej kuchni więc zapraszamy na kolejne dyniowe wariacje, gdzie tym razem będzie makaron dyniowy z kurczakiem i pieczarkami :) Składniki na dyniowy makaron: – 1 dynia makaronowa ok. 900 g – 1 pierś z kurczaka ok. 400 g – 300 g pieczarek – 1 cebula – 1 łyżka masła
Kuchenne Wariacje