oraz niezwykle pożywne i sycące. Dodatek żółtego sera nadał całości lekko kremowego i jeszcze bardziej nadzwyczajnego smaku. Polecam! (około 3 porcje) 100g kaszy jęczmiennej pęczak 100g wędzonego boczku 100g pieczarek 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska) sól, pieprz Dodatkowo: 300 ml wody 80 ml śmietanki 50g żółtego sera (startego) olej Boczek(...)pokroić w niewielką kostkę i delikatnie zarumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać posiekaną (nie na drobno) cebulę i pieczarki. Całość podsmażyć i następnie połączyć z czosnkiem (przeciśniętym przez praskę), wodą i dokładnie opłukaną kaszą. Wszystko wymieszać z przyprawami i doprowadzić do wrzenia. Po tym czasie ogień zmniejszyć do minimum, a patelnię przykryć pokrywką. Całość gotować około 25-30 minut
Di gotujeSkładniki: na 4 porcje 500g mięsa mielonego z i ndyka 250g pieczarek pęczek dymki 0,5 kubka tartego sera dojrzewającego twardego np.: Parmigiano Reggiano 0,5 kubka śmietany 18% 1 jajko 1 bułka wiejska lub kajzerka mąka 0,5 kg świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów bez skórki, całych lub w kawałkach papryka ostra min 2 łyżeczki sól pieprz bazylia(...)szalotki masło oliwa z oliwek 1 kubek kaszy Bulgur z vermiceli Przygotowanie: mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, bułkę najlepiej taką czerstwą, kilkudniową, rozdrabniamy i zalewamy śmietaną pieczarki obieramy, podsmażamy na maśle z odrobiną oliwy na złoty kolor, dorzucamy posiekane szalotki oraz czosnek, zalewamy przesmażonymi pomidorkami, doprawiamy bazylią mięso mieszamy z bułką w śmietanie, doprawiamy solą i pieprzem
Luźna Kuchniazwykłego lub kokosowego) 50 ml jogurtu naturalnego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Dodatki: 100 gramów szpinaku 6 pieczarek ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 120 gramów szynki konserwowej 100 gramów sera żółtego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Wykonanie(...)Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na 1 łyżce masła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój drobno czosnek, podsmaż wraz ze szpinakiem na 1 łyżce masła. W rondelku rozpuść 70 gramów oleju kokosowego (jeśli go używasz). Odstaw do ostudzenia. Pokrój w drobną kostkę pozostałe składniki. Oddziel żółtka od białek, ubij białka na sztywno, dodaj kolejno po jednym
Garniec Magaliepokruszyć do garnuszka, dodać szczyptę soli, cukier, dwie łyżki mąki, oliwę i ciepłą wodę. Wymieszać i pozostawić na 15 minut. Przygotowanie masy – cebulę obrać i pokroić w plasterki, pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę. Smażyć aż lekko zmięknie, wtedy dodać pieczarki. Doprawić solą i pieprzem, obsypać ziołami. Ja miałam włoską mieszankę ziół
Kuchnia Pokoleńprzygotowania. Doskonale nadaje się również do zup, sałatek czy na zimno z dressingiem i warzywami. Składniki : 2 plastry schabu 1 łyżka sosu sojowego 50g makaronu Somen 2 pieczarki pomidor bez skórki natka pietruszki karbowanej Przyprawy : pieprz czarny pieprz cytrynowy imbir Schab myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i polewamy sosem sojowym. Przyprawiamy pieprzem czarnym(...)imbirem. Odstawiamy mięso na godzinę. Po tym czasie układamy kawałki schabu na folii aluminiowej, zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie do gotowania na parze na 20 minut. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Dokładamy je na folii na 10 minut przed końcem parowania mięsa. Makaron Somen przekładamy do pojemnika do gotowania ryżu, lub do pojemnika do przechowywania
Parowar Facetastwierdziłam, że lepiej zrobić coś równie smacznego, ale swojego. I tak oto powstał ten przepis. :) Paprykarz: 0,5 kg kiełbasy wieprzowej pokrojonej w kostkę ok. 25 dag pieczarek pokrojonych w półplasterki 1 duża cebula drobno pokrojona 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3 średnie łodygi selera naciowego drobno pokrojonego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka groszku konserwowego(...)podsmażamy do momentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojony seler naciowy. Smażymy ok. 5 minut do momentu, gdy seler zmięknie. Następnie dodajemy pieczarki, lekko je solimy, by puściły wodę. Mieszać do momentu odparowania płynu. Dodajemy czerwone wino, zagotowujemy, następnie dodajemy bulion oraz koncentrat, mieszamy i doprowadzamy całość do wrzenia (bulion oraz wino są opcjonalne
Cooking Monsterpodanej ilości sosu wystarczy na 2 pizze. Dodatki: ok. 150 g mozzarelli w wiórkach ok. 50 g startego cheddara szynka konserwowa salami ananas w kawałkach kukurydza konserwowa pieczarki papryczka jalapeno oregano Oczywiście kwestia dodatków jest bardzo indywidualna. Możecie stworzyć dowolną kompozycję smakową. My najbardziej lubimy pizzę z pieczarkami oraz ananasem, zazwyczaj robimy jedną dwusmakową pizzę. Na ciasto wykładamy
Cooking MonsterSuper pomysł na mięso w wiosennym wydaniu. Jako, że podczas gotowania powstaje wspaniały aromatyczny sos to proponuję podawać tą potrawę najlepiej z ryżem. Składniki: 10 pałek kurczaka 35 dag pieczarek 1 duża zielona papryka 1 cebula 4 łyżki posiekanego koperku 3 szklanki bulionu pół szklanki śmietany kremówki 2 łyżki mąki sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania : Pałki z kurczaka(...)solimy i pieprzymy z każdej strony. Smażymy na patelni do czasu aż mięso się ładnie zarumieni. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Oczyszczone pieczarki kroimy w plastry. Paprykę kroimy w kostkę. Do garnka wkładamy mięso i warzywa. Zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Dodajemy koperek i mąkę rozprowadzoną w śmietanie. Solimy i pieprzymy
Pobite gary Barbarymogła do pracy zabrać. Szybki rzut oka na czeluści lodówki i tak powstała pasta fasolowo-pieczarkowa . Składniki: Biała fasola – 350g ugotowanej (lub z puszki po odsączeniu) Pieczarki – 350g Cebula biała – 1 duża Olej – 3 łyżki Rozmaryn – 3 spore łyżeczki Oregano – 2 łyżeczki Cytryna – sok z 1/2 cytryny Sos sojowy lub tamari(...)smaku Pieprz do smaku Wykonanie: Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w piórka cebulę, a gdy się już zeszkli pokrojone drobno pieczarki. Smaż 5-10 minut. Po tym czasie przełóż zawartość patelni do kielicha blendera, wsyp białą fasolę, rozmaryn, oregano oraz pieprz i wklej sos sojowy oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. To wszystko. Pasta fasolowo
BlendmanObiadowy II Warzywne Leczo Składniki: 3 cukinie (umyte i pokrojone w półplastry), 3 cebule (pokrojone w kostkę), 3 pomidory (parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w większe cząstki), pieczarki 300g - 500g (umyć, obrać i pokroić w plastry), 2-3 młode marchewki (umyć, oskrobać i pokroić w paski lub w większą kostkę). Olej. Przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, kolendra(...)cukinię 2. Dodajemy pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, pokrojoną cebulę, kolendrę. 3. Następnie dodajemy sól i vegetę. 4. Wrzucamy pokrojone pomidory. 5. Doprawiamy do majerankiem, tymiankiem, cząbrem. 6. Dorzucamy pieczarki i marchewkę. Doprawiamy kminkiem. Gdyby warzywa okazały się niedostatecznie przyprawione, dodajemy przyprawy w kolejności: pieprz ziołowy, pieprz czarny, kolendra, sól, vegeta, szczypta bazylii lub zimna woda, majeranek, tymianek, cząber, kminek
Kuchnia smakówWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka z wędzonym indykiem, pieczarkami i selerem naciowym. Prosta i szybka w wykonaniu. Smakuje bardzo dobrze, polecam Post Sałatka z selerem, pieczarkami i wędzonym indykiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujesię nie napracujesz, a efekt będzie doskonały! Przygotuj: Mięso mielone Papryki do faszerowania Świeże zioła: bazylia, majeranek, takie jak lubisz Kukurydza w puszce Chili Pomidor Kilka ząbków czosnku Ceula Pieczarki Granat Kozi ser Oliwa z oliwek Sól Pieprz Przygotowanie tego dania jest bardzo proste. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso z posiekaną cebulą. Mięso może być wołowe, wieprzowe – jakie(...)akurat macie. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojone drobno pieczarki, na koniec dodajemy posiekane zioła i kukurydzę. Obranego pomidora blendujemy z czosnkiem i wlewamy na patelnię. Całość dusimy przez kilka minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Oczywiście możecie dodać jeszcze inne składniki. Tutaj dowolność jest zdecydowanie zalecana. Po wyłączeniu ognia dodajemy pestki granatu. Gotowy farsz nakładamy do papryk. Z 400g
MarcinChefnieco ostra i pełna smaku zupa. Bez wątpienia będę do niej wracać. Składniki: 200 g piersi z kurczaka mała cebula 1/2 czerwonej papryki papryczka chili (ilość według uznania) 6 pieczarek 5 łyżek kukurydzy z puszki 200 ml mleczka kokosowego 1 i 1/2 bulionu warzywnego 3 łyżki sosu sojowego (lub rybnego) sok z połowy limonki curry sól przyprawa Kotanyi zioła tajskie(...)Kurczaka pokroić na małe kawałki przyprawić ziołami tajskimi Kotanyi. Odstawić na 30 minut. Cebulę drobno pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Dusić przez chwilę. Następnie pokrojoną w kostkę paprykę i papryczkę chili. Do warzyw dodać przyprawionego kurczaka i smażyć przez ok. 5 minut. Po tym czasie wlać gorący bulion i zagotować
zadanie-gotowanieporze obiadowej, ale też i na kolację, a nawet drugie (syte) śniadanie. Spróbujcie. Składniki: 1 woreczek ryżu z długoziarnistego dzikim UncleBen’s 1/4 czerwonej papryki 7 małych pieczarek 1/2 cebuli 1 marchewka olej do smażenia (u mnie około 11/2 łyżki rzepakowego) 1 łyżka posiekanego szczypiorku 11/2 łyżeczki sosu sojowego około 3 łyżki wody sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną w większą kostkę czerwoną paprykę, mieszamy chwile podsmażając. Kolejno dorzucamy do naszej patelni obrane i pokrojone w dużą kostkę pieczarki (bez ogonków) i startą na grubych oczkach marchew. Całość podsmażany, często mieszając aż warzywa papryka zacznie mięknąć. Następnie dodajemy około 3 łyżki wody, sos sojowy i całość delikatnie doprawiamy solą
Słodkie okruszki