Szaszłyki..pieczone w piekarniku..ale w sezonie grillowym można upiec i na grillu.. pierś z kurczaka przyprawa Rafex sól papryka czerwona,zielona, żółta pieczarki olej Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie.Mięso pokroić w kawałki. Dodać przyprawę i sól.Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin.Papryki pokroić kostkę, pieczarki na połowę[ małe mogą być w całości
Moje domowe kucharzenieTeż tak macie? Składniki: (na ok. 100 uszek) Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki oleju łyżeczka soli ciepła woda Farsz: 20 g suszonych borowików 300 g pieczarek 1 cebula łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie: Farsz: Borowiki sparzyć (można lekko podgotować) i drobno pokroić. Cebulę posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle , po czym dodać pieczarki starte
Za drzwiami kuchnidwie odsłony. Polecam na wigilijny stół SKŁADNIKI: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki oleju łyżeczka soli ciepła woda Farsz 10 g suszonych borowików 200 g pieczarek 1/2 cebuli 200 g kiszonej kapusty 2 kulki ziela angielskiego liść laurowy łyżeczka majeranku łyżka masła sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Farsz: Borowiki sparzyć – można lekko podgotować – i drobno pokroić (wywar(...)borowików zachować). Cebulę posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle , po czym dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Dusić na wolnym ogniu razem z borowikami. Doprawić solą i pieprzem . Kiszoną kapustę drobno pokroić i ugotować na wywarze z borowików z liściem laurowym , majerankiem i zielem angielskim . Następnie odcedzić i przysmażyć na patelni razem z grzybami. Ciasto: Przesiać
Za drzwiami kuchniwielkanocne śniadanie! Bardzo łatwa i szybka, zachwyca świeżością. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo puszka kukurydzy 1 pomidor 5 rzodkiewek 2 długie ogórki szklarniowe 1 słoiczek marynowanych pieczarek 3 młode cebulki z bączkami majonez sól i pieprz Przygotowanie: Obieramy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z trzema łyżkami majonezu . Białka, pomidor , ogórki i pieczarki kroimy w kostkę. Kukurydzę
Za drzwiami kuchnitreningu, np w formie koktajlu. Makaron Tagliatelle z warzywami i Tofu Składniki: 100 g makaronu Pełne Ziarno Lubella Tagliatelle; 20 g Tofu (sól, pieprz, papryka wędzona); 150 g pieczarek; 50 g papryki czerwonej; 1 cebula; 100 g fasoli czerwonej z puszki; 10 listków bazylii; tymianek świeży; pieprz cayenne; 1 łyżka oliwy z oliwek. Zaczynamy(...)początku duszę na patelni z odrobiną wody cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki w plastry a paprykę w kostkę, do czasu aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaję opłukaną czerwona fasolę i chwilę jeszcze trzymam na ogniu. Na oddzielnej suchej patelni przypiekam pokrojone w kostkę Tofu obtoczone przyprawami. Makaron gotuję al'dente (jest bardzo smaczny, nie skleja
Życie na widelcutaką do ciast drożdżowych) 5 dag drożdży 1 jajko 1 żółtko 1 szklanka mleka 1/4 kostki margaryny 1/4 szklanki cukru szczypta soli Farsz: laska kiełbaski z piersi kurcząt 5 pieczarek pół cebulki 2 łyżki kukurydzy 50 g sera żółtego zioła prowansalskie Dodatki: czarnuszka białko Przygotowanie: Ciasto drożdżowe przygotowuję w mikserze planetarnym, ale można je zrobić bardzo klasycznie. Margarynę rozpuszczamy(...)godziny. Kiedy już podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i zarabiamy. Odcinamy po kawałku i formujemy bułeczki. Gotowe bułki układamy na blachę, smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką. Farsz: Pieczarki podsmażamy z cebulką i pokrojoną drobno kiełbaską. Zostawiamy do przestudzenia i zimne mieszamy z drobno pokrojonym serem żółtym. Dodajemy kukurydzę i przyprawy. Naszym farszem nadziewamy bułeczki. Pieczemy około
Lawendowe NieboWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam na pyszne krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami. Bardzo je lubię. Choć są trochę pracochłonne, myślę, że warto raz na jakiś czas poświęcić więcej czasu i je przygotować, najlepiej w większej ilości. Część krokietów można wtedy (bez panierki) zamrozić i wyjąć w razie potrzeby. Post Krokiety(...)kapustą i pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeosób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt długiego czasu. Składniki na 4 porcje: 3 szklanki wywaru mięsno-warzywnego (np. rosołu) 20 g suszonych grzybów 400 g pieczarek 1 czerwona cebula 4 małe ząbki czosnku sól, pieprz 100 ml śmietany 30% 1/2 pęczka zielonej pietruszki oliwa z oliwek Na samym początku suszone grzyby zalać wrzącą wodą i ostawić(...)cebulę, gdy lekko się zeszkli - dodać czosnek. Całość chwilę ze sobą przesmażyć. Na sam koniec wlać wywar mięsno-warzywny. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu. W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Przygotowane grzyby wsypać do garnka. Całość doprawić solą oraz pieprzem. Suszone grzyby przepłukać wodą i drobno pokroić. Wsypać je do garnka
Ugotowaćkubki mąki 4 kubki gazowanej wody mineralnej 4 łyżki oleju sól pieprz imbir cynamon ostra papryka oregano oliwa z oliwek 2 filety z kurczaka 1 kulka mozzarelli 250 g pieczarek 1 jabłko 1 pomidor 1 czerwona papryka 1 żółta papryka Przygotowanie: jajka miksujemy z olejem, wodą, przesiewamy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem, dosypujemy po szczypcie imbiru i oregano(...)oraz oregano, mieszamy z odrobiną oliwy z oliwek, odstawiamy paprykę filetujemy, kroimy w paseczki lub kosteczki, smażymy na patelni grillowej, dorzucamy jabłko pokrojone w kostki oraz pomidora, doprawiamy oregano pieczarki obieramy, kroimy w ćwiarteczki, smażymy na maśle z kroplą oliwy z oliwek na złoty kolor, pod koniec smażenia doprawiamy solą i cynamonem oraz ostrą papryką warzywa mieszamy
Luźna KuchniaNaleśniki ze szpinakiem , świeżymi pieczarkami z dodatkiem żółtego sera oraz czosnku to bardzo aromatyczne danie, które świetnie sprawdzi się o każdej porze roku. Przyznam, że uwielbiam to połączenie, które dobrze pamiętam z dzieciństwa. Dziś, wiele lat później powracam do tego smaku zawsze gdy tylko mam okazję. Wypełnienie to oczywiście szpinak. Naleśniki ze szpinakiem w wersji wegetariańskiej będą kombinacją szpinaku(...)szpinak płuczemy i następnie siekamy. Cebulę należy obrać, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć razem z rozdrobnionym czosnkiem na patelni z niewielką ilością oleju. Smażymy aż cebulka się zeszkli. Pieczarki również podsmażamy mieszając je, aż zmiękną, dodajemy podsmażoną cebulkę i szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na usmażone naleśniki nakładamy farsz posypując go startym żółtym serem, podsmażamy, zawijamy
Naleśnikiczasu do czasu każdemu się należy. Składniki: 1 podłużna pszenna (lub jakakolwiek inna) bułka 1 sojowa kiełbaska (u mnie była biała kiełbasa Polsoji) kilka plasterków wędzonego tofu kilka plasterków pieczarek nieaktywne płatki drożdżowe dowolne warzywa: sałata, kiełki, pomidor, ogórek, awokado Piekarnik rozgrzej do 180°C. Bułkę przekrój na połówki, połóż na nich plasterki wędzonego tofu i pieczarek, a następnie posyp
Roślinna - blog wegańskibrokułem, ale dodałam jeszcze kilka składników i taka wersja jest też pyszna ;) Ta wersja jest już mięsna ;) Frittaty z szynką Składniki: 1/2 brokułu 5 jajek 5 plasterków szynki 3 pieczarki suszony szczypiorek 3 plasterki żółtego sera sól pieprz papryka słodka bazylia suszona olej do foremek Przygotowanie: Brokuła myjemy i kroimy na bardzo małe różyczki. Wrzucamy je do gotującej(...)wodą. Brokuł już jest gotowy :) Jajka wbijamy do miski, mocno je roztrzepujemy widelcem i doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką oraz szczypiorkiem i bazylią. Do masy jajecznej dodajemy uduszone pieczarki i pokrojoną w kostkę szynkę. Na dnie papierowych foremek układamy różyczki brokuła i zalewamy to masą jajeczną. Formy wypełniamy do około 2/3 wysokości i delikatnie posypujemy serem żółtym. Całość pieczemy
Lawendowe NieboOmlet z pieczarkami i szpinakiem to idealna propozycja na weekendowe śniadanie lub szybką obiadokolację. Tak naprawdę do omletu możemy dodać cokolwiek mamy pod ręką. Trzeba jedynie pamiętać by dodawać smaki zrównoważone by potrawa nie była mdła lub zbyt słona. Nowy post Omlet z pieczarkami i szpinakiem pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńceWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pieczarki faszerowane mięsem mielonym to alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. Są pyszne i proste w wykonaniu. Można zrobić je na obiad, kolację, święta czy każdą inną okazję. Wyglądają bardzo oryginalnie Post Pieczarki faszerowane mięsem mielonym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeprzygotowania: 30 minut + czas potrzebny na ugotowanie ryżu Składniki: Wędzona makrela (ok.250g) (fajną cenę na wędzoną makrele znajdziecie TUTAJ) Woreczek ugotowanego brązowego ryżu Puszka krojonych pomidorów Marchewka Cebula 5 pieczarek 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku Oliwa rzepakowa do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka sosu sojowego, ½ łyżeczki cukru, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, 3 liście(...)Dokładamy liście laurowe oraz ostrą paprykę. Kiedy cebula się smaży obieramy marchewkę i trzemy na dużych oczkach. Do zarumienionej cebuli dodajemy dwa ząbki czosnku, chwilkę obsmażamy i wrzucamy marchewkę. Pieczarki myjemy i trzemy na tarce, również na dużych oczkach. Po 5 minutach dorzucamy do marchewki i mieszamy. Chwilę czekamy i dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy łyżeczką sosu
Kolizje Smaków