z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:326/703)

Szaszłyki z kurczaka i indyka 373

można zjeść pysznego szaszłyka, ja zdecydowałam się na dwa rodzaje drobiu: kurczaka i indyka. Potrzebujemy: 0,5 kg piersi z kurczaka i indyka 2 duże papryki 0,5 kg pieczarek 2 duże cebule oliwa z oliwek/olej natka pietruszki majeranek oregano chili/pieprz cayenne papryka słodka pieprz i sól patyczki do szaszłyków Mięsko myjemy i kroimy w nie tak drobną kostkę, następnie(...)miskach i przyprawiamy. Mięso lekko podsmażamy na patelni. Warzywa myjemy, kroimy i umieszczamy w osobnych miskach. I zabieramy się za nakłuwanie ;) Ja robiłam to w następującej kolejności: mięso papryka pieczarka cebula itd. Układam wszystko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skraplam oliwą i posypuję niewielką ilością natki pietruszki. Piekę w piekarniku przez około 30-35 min w temp. 200 stopni

Kolejny blog o gotowaniu
Pieczarki faszerowane 97

Przepis pożyczony od koleżanki Martuchy - wyszły przepyszne:) Potrzebujemy: 10 dużych pieczarek 25 dkg mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego) kilka plastrów sera żółtego sól, pieprz, oregano i majeranek Mięso mielone przyprawiamy i smażymy na patelni. Pieczarki obieramy, myjemy i zostawiamy tylko "kapelusiki". Kiedy mięso jest gotowe, układamy je w środku kapelusików i przykrywamy serem żółtym.  Wszystko do piekarnika

Kolejny blog o gotowaniu
Zapiekane muszle z pieczarkami 392

Już po świętach i czas na coś innego niż uszka, sałatka jarzynowa czy bigos. Muszle z pieczarkami to idealne danie na przełamanie świątecznych smaków :) Potrzebujemy: 300 g piecza rek (mogą być też inne grzyby) makaron muszle (w moim naczyniu żaroodpornym zmieściło się 15 szt) 150 g sera feta 1/2 pęczka natki pietruszki 300 ml przecieru pomidorowego (nie koncentrat) 1 mała(...)cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa sól pieprz szczypta cukru Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Pieczarki siekamy i podsmażamy na maśle, do czasu aż odparuje woda. przestudzamy i mieszamy z fetą i posiekaną pietruszką. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Następnie posiekaną cebule i czosnek podsmażamy na oleju

Kolejny blog o gotowaniu
Mięsne kuleczki w kolorowym bigosie 140

Dopełnieniem smakowej rozkoszy jest pyszny wyrazisty i na dodatek kolorowy bigos. Całość tworzy wprost idealne połączenie które zaspokoi podniebienia nie jednego wybrednego smakosza;) Serdecznie polecam;) Składniki bigos: 1 kg pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku  10 ogórków kiszonych 4 kolorowe papryki 0.5 szklanki łagodnego ketchupu szklanka przecieru pomidorowego imbir kurkuma sól Wykonanie: Cebulę obrać pokroić w słupki. Ogórki kiszone(...)pół księżyce. Pieczarki obrać, wymyć i wraz z papryką pokroić w grubsze plastry. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego dodać przecier i ketchup, wymieszać. Na sam koniec dodać po 1,5 łyżeczki imbiru i kurkumy oraz sól do smaku, całość wymieszać. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.  Składniki kuleczki

Krakowskie smaki Ani
Ryżowa sałatka 304

chrupka i aromatyczna,  dodatek kurczaka sprawia, że jest ona wyjątkowa,  jednak inna od tych "standardowych". Serdecznie polecam wypróbowanie;)  Składniki:  2 woreczki ryżu  0.6 kg pieczarek 2 czerwone papryki  2 podwójne piersi kurczaka 12 ogórków kiszonych  4 cebule  0.4 kg sera żółtego w plastrach opakowanie kukurydzy  sól do smaku  pieprz(...)najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso usmażyć na tłuszczu w którym się marynowało i przestudzić, lekko ciepłe dodać do reszty składników. Ryż ugotować tak jak zawsze,wystudzić. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w kostkę i razem usmażyć. Paprykę,ogórki i ser także pokroić w kostkę. Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić solą,pieprzem i przyprawą gyros do smaku

Krakowskie smaki Ani
Nadziewany por z parowaru 228

trzymać się kurczowo przepisu :) Choć mi wyszło bardzo dobre i polecam takie połączenie :) Składniki :  1 por - biała część 160g mięsa mielonego  1 papryka chili jalapeno  3 pieczarki  8 cebulek perłowych Silver 4 suszone pomidory  1 łyżka parmezanu  1 łyżka lnu mielonego złotego odtłuszczonego  3 łyżki kiełków brokułu  1 jajko  Przyprawy : pieprz(...)pół i wysunąć powoli po kolei warstwy. U mnie z dwóch kawałków pora, wykorzystałem po 2 wierzchnie warstwy, reszta pora poszła na pastę jajeczną . Nic się nie może zmarnować :) Pieczarki myjemy, obieramy daszki i drobno siekamy. Papryczkę chili jalapeno również myjemy i kroimy na małe kawałki, tak samo kroimy pomidory suszone. Cebulki kroimy na pół. Mięso mielone wykładamy do głębokiego

Parowar Faceta
Roladki drobiowe z pieczarkami 501

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drobiowe roladki faszerowane pieczarkami i serem Korycińskim. To pyszna propozycja na codzienny obiad jak również jako główne danie na wszelkiego rodzaju imprezy Post Roladki drobiowe z pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Lekka sałatka z ziemniakami i brokułem (84 kcal) 3535

przecież nie samą sałatą człowiek żyje Jest za to smaczna, sycąca i bez dodatku majonezu zawiera naprawdę niewiele kalorii. Składniki: brokuł mały por 3 średnie ziemniaki marchew ok 10 pieczarek marynowanych (180 g) 220 ml jogurtu greckiego light 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Brokuła dzielimy na drobne różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Ziemniaki i marchewkę(...)gotujemy w mundurkach i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Por również kroimy w kostkę, pieczarki w ćwiartki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy w misce, dodajemy jogurt, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki

e-PrzepisyKulinarne
Brukselka z pieczarkami w śmietanie (277 kcal) 180

służy jako bardzo aromatyczna przyprawa, podobno obniża cholesterol i ciśnienie krwi, poprawia krążenie, działa bakteriobójczo, oczyszcza organizm i pobudza jelita do pracy. Składniki: 400 g brukselki 250 g pieczarek średnia papryka czerwona 180 ml śmietany 30% kilka suszonych pomidorów drobno posiekanych sól, pieprz, pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa, mięta, czosnek niedźwiedzi Przygotowanie Brukselkę myjemy, oczyszczamy, większe przekrawamy na pół i gotujemy(...)osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy. Pieczarki kroimy w spore plastry, podsmażamy na oleju, aż odparuje z nich sok. W połowie smażenia dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy brukselkę, śmietanę, pomidory i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu aż sos uzyska kremową konsystencję

e-PrzepisyKulinarne
Conchiglioni z parowaru z roszponką 299

blogu :) Zgodnie z obietnicą, że będę go nadziewał także innymi produktami, dziś przyszła właśnie kolej na nową odsłonę tego makaronu. Składniki :  12 szt makaronu Conchiglioni Rigata 2 duże pieczarki 12 cebulek perłowych Silver 6 suszonych pomidorów 3 plastry surowego boczku 2 łyżki startego żółtego sera 2 łyżki świeżej natki pietruszki  1 garść sałaty roszponki  Przyprawy : zioła dalmatyńskie(...)samo, jak w poprzednim przepisie na conchiglioni. Wkładamy go do pojemnika na ryż i zalewamy wrzątkiem, parujemy 13 minut, żeby był al dente. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy, obieramy daszki i kroimy na małe kawałki. Suszone pomidory również na małe kawałki, tak samo plastry boczku. Cebulki perłowe kroimy na pół. Świeżą natkę myjemy i siekamy. Wszystko przekładamy

Parowar Faceta
Kotlety drobiowe z pieczarkami i serem 450

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kotlety drobiowe zapiekane z pieczarkami, cebulą i żółtym serem. To pyszna odmiana zwykłych kotletów schabowych. Podałam je z dodatkiem pieczonych frytek i gotowanej marchewki z groszkiem. Pycha Post Kotlety drobiowe z pieczarkami i serem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Zupa misz-masz z nutką orientu 174

ząbki czosnku cebula 4 liście laurowe  4 ziela angielskie łodyga trawy cytrynowej łodyżki świeżej kolendry Zupa: 2 pietruszki pół selera 4 marchewki 300 g dyni kilka pieczarek zielona fasolka szparagowa skórka otarta z cytryny sos rybny do smaku kasza jaglana pasta miso Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy wywar. Ja wykorzystałam duży garnek (ok 8 l), ale oczywiście możecie użyć(...)imbirem. Dodajemy rozdrobnioną włoszczyznę oraz cebulę. Po kilku minutowej obróbce termicznej warzywa dodajemy do wywaru. Na tej samem patelni przez kilka minut podsmażamy pozostałe, rozdrobnione warzywa, czyli dynię, fasolkę, pieczarki i również przekładamy do garnka z zupą. Na talerz wyjmujemy mięso, na którym gotowaliśmy wywar. Ja oddzielam od niego mięso i dodaję do zupy. Przed końcem gotowania do zupy dodajemy

Taste Of My Day
G.. grillowany kurczak w sosie sojowym i kaszą jaglaną. 306

łyżka oliwy marynata: 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, czosnek, papryka ostra w proszku, szczypta soli pieprzu 1 duża marchewka, 1/2 szklanki groszku zielonego, 4 duże pieczarki, 1/2 cebuli pieprz, sól, papryka słodka w proszku, pieprz, sól Przygotowanie : Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z wszystkich niechcianych rzeczy. Wkładamy go do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty i wkładamy(...)minutach cała woda wyparowała, więc dodałam kolejną szklankę. Uwaga: kaszy nie mieszamy , ponieważ potem zaczyna się przypalać. W innym garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i dodajemy pokrojoną cebulę, pieczarki i pokrojoną w plastry marchewkę. Po ok. 10 minutach dodajemy groszek. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Ściągamy z ognia. Gdy kasza będzie ugotowana, dodajemy ją do warzyw i mieszamy.  Rozgrzewamy

Kitchens Alphabet
Sałatka pieczarkowa 313

Mamy weekend :-) A jak weekend, to niedziela a jak niedziela to goście a jak goście to pyszne jedzenie. Na początek będzie sałatka pieczarkowa.  Składniki: 500 g pieczarek  5 jajek  4 ziemniaki  pęczek koperku  kilka łyżek majonezu ( dla mnie dużooo :-)  ząbek czosnku  sól, pieprz  Sposób przyrządzenia: Pieczarki, ziemniaki, jajka ugotować - wszystko oddzielnie. Zostawić

pieprzny smaczek
Boeuf bourguignon, czyli Julie, Julia i Ja 143

garnka, w którym będziemy piec gulasz. Można to zrobić w dwóch turach. Następnie podsmażamy pokrojony w niewielką kostkę boczek i dodajemy do garnka z wołowiną.Czas na warzywa. Podsmażamy pieczarki w całości, większe sztuki można przekroić na pół lub ćwiartki. Dorzucamy do garnka. Cebulę kroimy w ósemki, marchewkę w grubsze plasterki. Warzywa podsmażamy na patelni aż cebula lekko zmięknie. Solimy

W kuchni wieczorem