z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:317/703)

Sałatka z pęczakiem, kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi 192

potraktować jako danie obiadowe... pełna dowolność... Składniki: 4 garście pęczaku ok. 200 g pomidorków koktajlowych 3 udka z kurczaka (obrane ze skóry, i wytrybowane z kości) 1 słoik konserwowych pieczarek 2-3 łyżeczki wędzonej papryki w proszku przyprawa do kurczaka 2-3 łyżeczki dżemu z papryczek chili lub opcjonalnie chili z odrobiną cukru do smaku pęczek szczypiorku Wykonanie: Pęczak gotujemy(...)dżemu z papryczek chili . Smażymy na głębokiej patelni. Do usmażonego mięsa dokładamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, chwilę jeszcze smażymy ok. 5-10 min. Następnie dokładamy, przekrojone na pół pieczarki, ugotowany pęczak i drobno pokrojony szczypiorek. Całość mieszamy. Sałatkę można jeść na ciepło lub na zimno jak kto woli:-)  Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Tort ziemniaczany 174

mamy gotowy :) Przepis pochodzi ze strony gotowaniecieszy.blox.pl Czas przygotowania: 20 minut plus czas pieczenia Ilość porcji: tortownica o średnicy 22 cm Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 4 jajka 500g pieczarek 100g wędzonego boczku w plasterkach 100g żółtego sera 2 cebule Pęczek natki pietruszki Masło Odrobina bułki tartej Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa. Dodatki: jogurt naturalny(...)kształt w zależności od upodobań. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną masła i obsmażamy cebulę na złoty kolor. W między czasie boczek kroimy na mniejsze części. Dorzucamy do cebuli i smażymy. Pieczarki czyścimy dokładnie i kroimy na półplasterki. Boczek z cebulą zsuwamy z patelni na talerzyk i podsmażamy grzyby. Dusimy je do chwili, aż woda odparuje. Możemy je delikatnie pod koniec smażenia

Kolizje Smaków
TARTA FRANCUSKA Z GRZYBAMI, KASZĄ I SOSEM ŚMIETANOWO-SEROWYM Z ZIOŁAMI 134

błyskawiczna do zrobienia! Koniecznie spróbujcie, a potem dajcie znać jak smakowała! SKŁADNIKI: ( forma do tarty 24 cm ) * ciasto francuskie – ok. 250 g * kasza jęczmienna – 100 g * pieczarki ( lub inne ulubiony grzyby ) – 200 g * duża cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * natka pietruszki – 1 pęczek * jajko – 2 szt * śmietana(...)podpieczenia ( spód możemy wysypać fasolą w celu obciążenia ). Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Masło rozgrzewamy dodajemy posiekaną drobno cebulę, a po chwili czosnek. Wrzucamy oczyszczone i pokrojone pieczarki, solimy by puściły wodę i smażymy ok. 10 minut – doprawiamy do smaku solą, pieprzem ,papryką oraz posiekaną natką pietruszki. Przestudzony farsz wykładamy na podpieczony spód z ciasta francuskiego. Jajka

Ostra na Słodko
Sos tatarski 141

jeśli ktoś lubi śledzie w śmietanie. :) Składniki: 4-5 dużych ogórków czosnkowo – koperkowych (polecam te z Ogródka Dziadunia - klik ) 2 pęczki szczypiorku 200 gramów zielonego groszku  150 gramów pieczarek marynowanych  300 gramów jogurtu naturalnego typu greckiego  1 łyżka stołowa majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 ząbek czosnku  pieprz, sól, cukier do smaku  Wykonanie: Ogórki(...)pieczarki pokrój w drobną kosteczkę. Groszek odsącz na sitku, posiekaj drobno szczypiorek oraz czosnek. Wszystkie elementy wymieszaj w misce, dodaj majonez, musztardę i jogurt. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem i cukrem.  Smacznego

Garniec Magalie
Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i pieczarkami 159

Składniki: 1 kg piersi z kurczaka 45 dag szpinaku mrożonego 10 pieczarek 2 małe cebule 4 ząbki czosnku 20 dag śmietany 18% olej sól, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa - do smaku makaron wstążki Sposób wykonania: Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek wyciskamy i razem smażymy do zeszklenia.  Kurczaka myjemy i kroimy w małą kostkę. Dodajemy(...)usmażone doprawiamy je solą i pieprzem. Dodajemy mrożony szpinak. Podgrzewamy aż całkowicie się rozmrozi. Następnie dodajemy śmietanę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy  gałkę muszkatołową, solą i pieprzem. Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry, rumienimy na rozgrzanej patelni  i dodajemy do sosu. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente) i dodajemy do sosu. Całość delikatnie mieszamy, cały

Qchnia po prostu
Pęczak z warzywami i sosem pieczarkowym 142

moje – postanowiłem go zrobić. Aby wszystko ze sobą współgrało postanowiłem, że dietetyczna będzie druga część dania czyli kasza i warzywa ;-) Składniki 2 szklanki kaszy pęczak 30-40 dkg pieczarek mrożona mieszanka warzywna łyżka mąki sól i pieprz do smaku Dowolny olej do skropienia warzyw. W moim przypadku jest to olej lniany Olini.pl Sposób przygotowania Warzywa – Przez zaawansowae lenistwo(...)niestety nie pomogę osobom, które pszenicy nie tolerują. Spróbujcie innego zagęszczacza, na pewno macie większe doświadczenie w zastępowaniu mąki czymś innym niż ja. Przygotowanie takiego sosu jest bajecznie proste. Pieczarki kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnie. Gdy podsmażą się na tyle, że stracą większość wody do szklanki wody dodajemy płaską łyżkę mąki i dokładnie mieszamy by pozbyć się

Mr. Taste
Leczo z pieczarkami i kiełbasą 88

Dzisiaj zapraszam was do wypróbowania przepisu na moją wersję popularnej potrawy z Węgier - leczo.  Potrzebujemy: 3-4 kiełbasy śląskie 1 duża czerwona papryka 400g pieczarek 1 mała cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki przecieru/koncentratu pomidorowego sól/pieprz  przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,zioła prowansalskie Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni razem z posiekaną(...)wody, wrzucam 3 ziela anielskie i 2 liście laurowe, przekładam wszystkie składniki z patelni i ustawiam na mały ogień.  Na tej samej patelni lekko podsmażam pokrojone na plasterki pieczarki, które również lądują w garnku.  Całość gotuje przez około 10 min , w miedzy czasie dodaję przecier/koncentrat oraz pokrojoną w kostkę cukinie, przyprawiam według uznania.  Kiedy cukinia będzie miękka

Kolejny blog o gotowaniu
Duszony indyk z warzywami i kaszą owsianą 198

Składniki: 1 kg mięsa gulaszowego z indyka 8 pieczarek 1 cukinia pół papryki żółtej pół papryki czerwonej 0,5 litra przecieru pomidorowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki rozmarynu mąka pszenna do obtoczenia mięsa 2 łyżeczki pieprzu cayenne olej roślinny do smażenia Sposób wykonania: Mięso myjemy, jeżeli jest potrzeba to kroimy na średnie kawałki. Oprószamy pieprzem cayenne, obtaczamy(...)przegotowaną wodą (taką ilością aby składniki prawie były nią przykryte). Dodajemy przecier pomidorowy,cukinię pokrojoną w kostkę, rozmaryn i solimy do smaku.  Na patelni podsmażamy pokrojone w plastry pieczarki i dodajemy do gulaszu. Całość gotujemy na małym ogniu tak aby wszystkie składniki były miękkie. Gulasz podajemy z kaszą owsianą ugotowaną według przepisu na opakowaniu

Qchnia po prostu
Biała pizza z pomidorkami, pieczarkami i rukolą 190

skórka otarta z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku kilka gałązek świeżego oregano kilka gałązek świeżego tymianku 1 łyżka oliwy truflowej sól, pieprz dodatki pomidorki koktajlowe suszone pomidory pieczarki czerwona cebula świeża rukola mozarella SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy oliwę i mieszamy. Na koniec wlewamy powoli wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto jest dobre(...)trzy części. Blaszki (najlepiej spody od tortownicy) delikatnie smarujemy oliwą. Z ciasta formujemy placki i rozciągamy je na blaszce. Na cieście rozsmarowujemy sos. Następnie posypujemy tartą mozarellą. Układamy plasterki pieczarek, czerwonej cebuli, kawałki suszonych pomidorów, oraz połówki pomidorków koktajlowych, ponownie posypujemy serem. Na koniec oprószamy odrobiną oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220-280 stopni

DefinicjaSmaku
Ziemniaki faszerowane 107

chyba jedno z ukochanych dań mojego męża. Faszerowane ziemniaki mógłby jeść codziennie :) Nie ukrywam, są pyszne! Składniki: 1kg ziemniaków 200g pieczarek 100g szynki szwarcwaldzkiej 100g sera edamski od Mlekoma 200g jogurtu naturalnego 2 cebule szalotki 2 łyżki masła  pieprz   Ziemniaki myjemy, nie obieramy ich ze skórki, podgotowujemy. Ziemniaki powinny być delikatnie twarde. Studzimy je, kroimy na pół(...)wydrążamy miąższ by zrobić miejsce na farsz. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy pokrojoną szalotkę i podsmażamy ją na złoto. Pieczarki kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię i podsmażamy, zdejmujemy z ognia.    Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski, mieszamy z jogurtem naturalny i dodajemy na patelnię. Szpatułką mieszamy sos i doprawiamy pieprzem. Ziemniaki wypełniamy sosem. Ser ścieramy i posypujemy

Gotowanie i blogowanie
KLUSKI NA PARZE Z GRZYBOWYM FARSZEM 160

słodko SKŁADNIKI: 50 dkg mąki 2 jajka 3 dkg drożdży 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki cukru duża szczypta soli 1 szklanka mleka lub wody FARSZ: 1 cebula 200 g pieczarek 1 papryka masło sól pieprz tymianek   Na patelnię dajemy masło, pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki i paprykę. Dusimy do miękkości, przyprawiamy. CIASTO Do miski wlewamy ciepłe

harrisa
Szplitry ze szinkōm (Ciasteczka na bazie ciasta półfrancuskiego z szynką ;) ) 156

wziōn do rozwałkowania- obkulołech [15] we mōnce. Jak już to wszystko baje wyrobione na jednolito masa, to dejcie to na godzina do lodōwki, a nojlepi na całoł noc. Pieczarki- jak sōm gryfne- to ich nawet niy trza obiyrać. Pokrejcie je na plasterki i wciepcie na suchoł patelnia. Niby żech napisoł kans [16] tych grzibōw, ale jak łone [17] puszczōm woda(...)ciasto bydzie miało yno połra milimetrōw, to wejście nōż i potnijcie to na 8 abo 10 cm kwadraty. Do środka kołżdego kwadrata wrołźcie tyn rulōnik ze szinki ze pieczarkami i dwa boki tego ciasta złōżcie do środka. Dobrze to sklejcie, żeby Wōm sie te szplitry niy łotwarły [26] i połōżcie na blacha. Jak już jōm mołcie połno [27] , to dejcie

Chop w kuchni
Jajca nadziywane szinkōm i pieczarkōma ( Jajka nadziewane szynką i pieczarkami) 140

łod tego, wiela bajecie mieć przi stole gojści. 7 majōnez połra 8 pieczarkōw połra szajbōw 9 szinki połra radiskōw 10 sznitloch 11 sōl i pieprz ździebko 12 kurkumy Uwołrzcie pieczarki. Łobiercie te jajca i przekrejcie 13 na pó 14 . Małōm łyżeczkōm wybiercie ze nich żōłtka (poła 15 dejcie do jednyj miski abo talyrza, a poła do drugi). Pożgejcie(...)żōłtka widołkōm 17 . Do jednych dejcie pokrōno na drobne kōnski 18 szinka, radiski i sznitloch, a do drugi pokrōne pieczarki i trocha kurkumy. Tera wciepcie tam trocha majōnezu, soli, pieprzu i porzōndnie wymiyszejcie. Skosztujcie sie tego nadziynia i doprołwcie. Keby 19 bōło za suche, to dejcie jeszcze trocha majōnezu. Potyn małōm łyżeczkōm nakłodejcie tyn farsz do kołżdego jajca, poukłołdejcie

Chop w kuchni
Faszerowane, zapiekane pieczarki 133

Blueberry Corner by "jagodzianka" Faszerowane, zapiekane pieczarki to elegancka i smaczna przekąska. Można je przygotować jako przystawkę lub jako lekką kolację. Najlepsze do tego … Przeczytaj cały artykuł Post Faszerowane , zapiekane pieczarki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
wytrawne muffiny z soczewicy i cukinii 170

SKŁADNIKI : 100g cukinii 1 łyżka nasion chia 2 białka jajek 4 łyżki czerwonej soczewicy łyżka mielonego lnu przyprawy: majeranek, bazylia, rozmaryn, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, curry, słodka papryka dwie pieczarki łyżka siemienia lnianego WYKONANIE: soczewicę gotujemy ok 15 min, po czym dokładnie odcedzamy białka ubijamy na piankę, cukinię obieramy i trzemy na tarce, pieczarki obieramy i kroimy w małą kosteczkę

healthy dreams

Proponowane wyszukiwania