kształcie kolanek. Jak wiadomo, makaron bardzo syci. Dodatek stanowi smaczny sos śmietanowo grzybowy. Delikatny, kremowy i niezwykle aromatyczny. To wszystko to zasługa grzybów takich jak kurki, borowiki i pieczarki duszone na masełku z cebulką. Makaron i sos grzybowe połączenie idealne :) Na chłodne jesienno zimowe dni jak strzał w 10. Najlepiej zrobić od razu więcej :D Składniki: makaron kolanka(...)grzyby ( ja użyłam mrożonych ) kurki, borowiki, pieczarki 300 gram filety drobiowe 2 szt. śmietana 12 % słodka 200 ml. bulion drobiowy 250 ml. mąka pszenna 1 łyżka natka pietruszki 2- 3 łyżki cebula 1 szt. masło 2 łyżki sól i pieprz do smaku Metoda: Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Cebulę obrać i posiekać. Masło rozgrzać
Kuchnia Paulettespapryka żółta 1 szt. ⦁ papryka zielona 1 szt. ⦁ marchew 3 szt. ⦁ papryczka chili 1 szt. ⦁ brokuł mały 1 szt. ⦁ dymka cebuli 1 szt. ewentualnie czerwona cebula ⦁ dodatkowo pieczarki Warzywa umyć i dokładnie osuszyć. Papryki pokroić w paski. Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki. Papryczkę posiekać. Brokuła rozdzielić na mniejsze różyczki. Dymkę posiekać, jeżeli cebula to pokroić(...)piórka, Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Wszystkie warzywa zblanszować na parze wodnej ok. 5 min. Następnie podzielić na porcje i zamrozić
Kuchnia Paulettesgrzybami, wyszła pyszna ! Zapraszam po przepis. Kapusta z grzybami Czas przygotowania: 60 minut + czas moczenia Składniki: 500 g domowej kiszonej kapusty 1 duża cebula 200 g pieczarek 1 szklanka suszonych grzybów sól pieprz olej do smażenia mielony kminek Wykonanie: Grzyby wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, tak aby były przykryte. Odstawiamy na no lub minimum na 5 godzin. Rano(...)wrzenia, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu przez 20 minut. Grzyby odcedzamy, zachowując wywar. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Dorzucamy pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy z grubsza posiekane grzyby i kapustę. Wszystko mieszamy, przyprawiamy, wlewamy wywar grzybowy i dusimy przez 20 minut
Kulinarne przygody Gatitypyszna sałatka,ciekawa propozycja na wszystkie imprezy jak również na wigilię bo jest bez mięsa-polecam Składniki: duży por, 500g pieczarek 4 duże ogórki kiszone 5 jajek, pół puszki kukurydzy 3-4 łyżki majonezu, płaska łyżka musztardy sól pieprz Przygotowanie: pieczarki myjemy kroimy w półplasterki i smażymy na łyżce oleju,na końcu smażenia delikatnie solimy i studzimy por kroimy
Swojskie jedzonkoNajlepsze śledzie wigilijne 5. Śledzie po kaszubsku Inne 1. Pieczone paszteciki do barszczu 2. Zupa krem z pieczonych buraków 3. Ryba po grecku bez smażenia 4. Pasztet jaglany z pieczarkami 5. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem 6. Pasztet z cukinii 7. Kruche marchewki 8. Pasztet z soczewicy 9. Faszerowana bagietka 10. Pomidorowa zupa rybna 11. Zupa krem z pieczarek
Czerwona Porzeczkamielonego kawałek cebuli marchewka por kawałek papryka czerwona,połówka ,dodajemy surową jajko sól ,pieprz ,oliwa ,zioła prowansalskie sos: 600 g passaty sól ,pieprz marchewka ,ugotowana na miękko 100 g pieczarek Passatę wlewamy do garnka i miksujemy ,doprawiamy, doprowadzamy do wrzenia . Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy kilka minut , dodajemy do sosu . Kaszę gotujemy w dwóch szklankach wody 10 minut. Marchewkę
Ladylaura.Składniki: Warzywa • 1 seler • 4 marchewki • 2 pietruszki • 5 ziemniaków • 2 łyżki vegety Mięso • 1 kg wołowiny do gulaszu bez kości • 4 cebule • 1 papryka czerwona • 25 dkg pieczarek • 3 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca • sól, pieprz do smaku • olej do smażenia oraz • 1 puszka groszku konserwowego • 1 mały koncentrat pomidorowy(...)pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. • Podlać wodą ok. 3 szklanki, dodać przyprawy i dusić 30 minut. • Paprykę i pieczarki oczyścić, pokroić i dodać pod koniec duszenia mięsa. • Połączyć zmiksowane warzywa z mięsem i dalej dusić, aż mieso będzie miękkie. • Na koniec dodać koncentrat, keczup
To co kochamczęsto pojawia się w niedzielnym jadłospisie, kiedy to obiad jest celebrowany przez kilka godzin. U mnie w roli koguta występuje kurczak. Składniki: • 2 udka kurczaka • 6 pieczarek • 1 mała cebula • 4 plastry boczku • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • kieliszek winiaku • 3/4 szklanki wina czerwonego • 1 szklanka bulionu • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego • gałązka tymianku • pęczek natki pietruszki(...)paseczki, obsmażyć na maśle. Dodać nogi kurczaka podzielone na udźce i podudzia, przesmażyć. • Dodać cebulę i czosnek pokrojone w plasterki oraz pieczarki, każda pokrojona na 6 części. • Polać winiakiem i podpalić. • Gdy zgaśnie ogień zalać czerwonym winem i bulionem, dodać koncentrat pomidorowy, przykryć i gotować do miękkości mięsa
To co kochamczyszczenie lodówki z zalegających resztek. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 2 łyżki keczupu • 1 kulka mozzarelli 100 g • 3 plastry szynki konserwowej lub innej • 2-3 pieczarki • 3-4 pomidorki koktajlowe • zioła prowansalskie • 1 łyżka parmezanu Wykonanie: • Ciasto francuskie rozwinąć i położyć na papierze do pieczenia. • Rozsmarować keczup pozostawiająć na obwodzie ok. 2 cm wolnego(...)ciasta i rozłożyć plastry mozzarelli. • Następnie ułożyć na wierzchu szynkę, pokrojone pieczarki i połówki pomidorów. • Posypać ziołami i parmezanem. • Zawinąć dookoła ciasto do środka mocno dociskająć w rogach. • Piec w 180 st.C przez 30 minut
To co kochamzresztą do dzisiaj. Mój królik wyszedł bardzo mięciutki, mięso wprost rozpływało się ustach. Bardzo smakowity królik! Składniki: • 1 królik podzielony na porcje • 5 marchewek • 500 g pieczarek • 3 łyżki natki pietruszki • 1 łyżka koperku • 1 cebula • 3 ząbki czosnku • 1 łyżeczka soli, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki kurkumy • 1 szklanka śmietanki 30% • 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)Czosnek drobno posiekać, dodać do królika, podlać 2 szklankami wody, dodać sól, kurkumę, przykryć i dusić ok. 20 minut na wolnym ogniu. • Obraną marchewkę i pieczarki pokroić w plastry i dodać do królika. Dusić dalej ok. 40 minut. • Gdy królik będzie miękki, dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i mąkę ziemniaczanę wymieszaną
To co kochamzmieniła smaku i dało się wcisnąć chłopakom, że to marchewka. Zupka pyszna i bardzo sycąca dzięki dodatkowi w postaci makaronu orzo. Składniki: • 500 g pieczarek • 1 cebula • 1 marchewka • 1 pietruszka • kawałek pora • 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę • sól, pieprz do smaku • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • pęczek natki pietruszki(...)pora, zalać wodą, aby przykryła warzywa, i gotować 10 minut z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich. • Następnie dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki i dynię, i gotować, aż pieeczarki będą miękkie, a dynia rozgotuje się – ok. 15 minut. • Na koniec zmiksować i wlać śmietanę. • Doprawić
To co kochammarchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 pory, 3 cebule • tłuszcz z rosołu • 1 szklanka rosołu • 500 g wątróbki z indyka • garść suszonych grzybów leśnych • 250 g pieczarek • 2 garści orzechów włoskich + do dekoracji • 3 jajka • sól, pieprz do smaku • 2 łyżeczki majeranku • gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: • Po ugotowaniu rosołu z kaczki zdjąć(...)wierzchu tłuszcz. • Wątróbkę gotować z wodzie ok. 10 minut, dodać suszone grzyby i gotować jeszcze 15 minut. Dorzucić pieczarki jeszcze na 5 minut. • W maszynce do mielenia zmielić mięso kaczki razem ze skórą, warzywa z rosołu – marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę oraz wątróbkę z grzybami. • Zmieloną masę doprawić solą, pieprzem
To co kochamKliknij po przepis. 4. Ptysie na słono, z pastą z wędzonego łososia - Kliknij po przepis 5. Paluchy serowe z sezamem - Kliknij po przepis. 6. Pieczarki w cieście naleśnikowym, w zalewie octowej - Kliknij po przepis. 7. Pulpeciki w zalewie octowej - Kliknij po przepis. 8. Ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego - Kliknij(...)przepis. 9. Jajka faszerowane - Kliknij po przepis. 10. Pieczarki w cieście naleśnikowym - Kliknij po przepis. 11. Rolada szpinakowo marchwiowa - Kliknij po przepis. 12. Pizza inaczej - Kliknij po przepis. 13. Rogaliki z ciasta francuskiego, na słono - Kliknij po przepis. 14. Kapuśniaczki z ciasta francuskiego - Kliknij po przepis
W kuchni u Moniki