class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na 4 osoby : 1,5 kg drobiowych żołądków ( mocno się kurczą w gotowaniu ) 2 gałązki selera naciowego 4 -5 pieczarek 50 ml słodkiej śmietany 2 kostki rosołowe drobiowe lub 2 szklanki rosołu, jeśli mamy 2 szklanki wody ( jeżeli dodajecie rosół , pomijacie tą pozycję ) 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku(...)mniejsze kawałki , takie ,żeby wygodnie się jadło . Na maśle , przesmażamy pokrojony w plasterki seler naciowy z wyciśniętym ząbkiem czosnku , dodajemy żołądki i smażymy , aż się zrumienią i przysmażą . Dodajemy pieczarki , smażymy jeszcze chwilę , zalewamy dwiema szklankami wody , dodając kostki rosołowe lub wlewamy dwie szklanki rosołu . Solimy do smaku ( ważne ,żeby nie solić przed smażeniem bo będą twarde ) . Dusimy na wolnym
Ogrodnik w podróżyoleju Dodatki: kilka plasterków kiełbasy, u mnie Krakowska Sucha od Hańderek 150g ta rtej mozzarelli 1/2 czerwone j cebuli 1 /2 pa pryki zielonej 1 ogórek kiszony 2 pieczarki 4 łyżki kukurydzy konserwowej koncentra t pomidorowy pieprz, zioła do pizzy, czosnek granulowany 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy(...)kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 2. Smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami, pieprzem i czosnkiem . Wykładamy mozzarellę , kukurydzę konserwową, kiełbasę oraz pokrojone: cebulę, paprykę, ogórka, pieczarki. 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów
Szefowa kuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 400 g makaronu (u mnie świderki), 20 dag pieczarek, większa cukinia, średnia papryka czerwona, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz cayenne, 15 dag tartego sera żółtego, mała cebula (drobno pokrojona), łyżka posiekanego szczypiorku, puszka krojonych pomidorów, ząbek czosnku, 1 papryczka chili peperoncini, cukier, zioła prowansalskie(...)sól, łyżka masła. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam. Pieczarki, cukinię i paprykę kroję w większą kostkę, podsmażam na łyżce oleju z dodatkiem przypraw: soli, pieprzu cayenne i czosnku niedźwiedziego. Na maśle podsmażam cebulę ze szczypiorkiem. Dodaję pomidory, posiekany czosnek i przyprawy (chili peperoncini wcześniej rozgnieść w dłoniach). Chwilę duszę na małym ogniu. Makaron łączę z warzywami i sosem
JejKuchniaokoło 1 łyżki oleju około 3/4 łyżki przyprawy do pizzy Skworcu mała szczypta soli ketchup do posmarowania pizzy 1 większa polędwiczka z kurczaka ( z tego przepisu ) około 125 g pieczarek prażona cebulka Skworcu 1/2 żółtej papryki 2 ogórki kiszone żółty ser Przygotowanie: W szklance z ciepłą wodą i łyżeczką cukru rozrabiamy drożdże (mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty(...)pokrywką do ciast drożdżowych) do wyrośnięcia. U mnie jest ciepło, więc średnio trwa to około 30-45 minut. Przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki (bez ogonków) i pokrojoną w kostkę paprykę. Zdejmujemy z ognia, składniki mieszamy z pokrojoną polędwiczką z kurczaka. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną margaryną (delikatnie) blaszkę. Ugniatamy ciasto w taki
Słodkie okruszkibardzo wyrazistym smaku. Łagodzi je delikatny kalafior. 1,5 l wody 2 skrzydełka drobiowe 1 kostka rosołowa warzywna 1 łyżeczka przyprawy do zup 1 por (biała część) 7 pieczarek 2 korzenie pietruszki ¼ korzenia selera 1 główka kalafiora 1 cebula Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej Do garnka wlewamy wodę oraz wkładamy skrzydełka. Gdy woda się zagotuje(...)dodajemy kostkę rosołowa oraz przyprawę do zup. Pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy w kosteczkę. Por kroimy w pół plasterki, pieczarki w plasterki. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu odlewamy szklankę wywaru. Dodajemy do niej śmietanę i mąkę, mieszamy. Ponownie wlewamy
VioletoweKucharzeniePlacki ziemniaczane z mięsnym sosem, nazywane plackami po węgiersku? Bardzo proszę. Składniki: mięso wieprzowe 1 l wody 2 czerwone papryki 10 pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka słodkiej papryki w proszku olej do smażenia majeranek, sól, pieprz do smaku, ostra papryka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 180 g śmietany(...)gotującej się wody. Na patelni po mięsie smażę cebulę w piórka, paprykę pokrojoną w grubą kostkę, wraz z rozgniecionym czosnkiem. Przekładam do garnka z gotującym się mięsem. Smażę pieczarki, wkładam do garnka. Dodaję pozostałe składniki (oprócz koncentratu i śmietany), duszę godzinę. Pod koniec dodaję i śmietanę. Podaję z plackami pieczonymi w piekarniku. Przepis dostępny tutaj>> Artykuł Placki
MojaQchnia.plSKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 cukinia 6 pieczarek 1 5 dag sera żółtego tartego Koncentrat pomidorowy Pieprz i sól 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego PRZYGOTOWANIE: Ciasto lekko rozwałkowuję. W ciasta wycinam 10 kwadratów. Każdy kwadrat smaruję koncentratem pomidorowym a następnie posypuję serem żółtym tartym. Pieczarki i cukinię obieram kroję w kostkę. Posypuję solą i pieprzem oraz niedźwiedzim czosnkiem. Brzegi
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 chorizo 6 pieczarek 1 czerwona cebula 15 dag sera żółtego tartego Koncentrat pomidorowy Sól i pieprz do smaku Suszona bazylia PRZYGOTOWANIE: Ciasto rozwałkowuję smaruję koncentratem pomidorowym, posypuję solą i pieprzem oraz bazylią. Ciasto dzielę na ok 11 kawałków. Z ostatniego wycinam paski tak by było ok 30 sztuk. Pieczarki myję i kroję
Gotowanie Patkitego jednogarnkowy? Tak ! mam na to fantastyczny pomysł :) Pyszny makaron w sosie pieczarkowym, do tego jajka i dużo sera.. Pychotka! Składniki (minimum 4 osoby pojedzą :) : 400 g pieczarek 2 łyżki oleju 1 mała marchewka gałązka selera naciowego 350 g makaronu świderki 500 ml wrzątku sól, pieprz 150 g sera żółtego duża łyżka masła 6 jajek zielona pietruszka Pieczarki marchew
coolinarnyKłos- Pol 2 pełne szklanki gorąca woda- 160 ml oliwa z oliwek- 3 łyżki sól- 1/3 łyżeczki wilgotna ściereczka bawełniana Dodatkowo: papryka zielona papryka czerwona pieczarki 400 g gouda 400 g serek naturalny śmietankowy 300 g czosnek 4 ząbki sprasowane sól pieprz do smaku Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę odrobiną soli. Zalewamy(...)patelni bez tłuszczu( ciasto bom-belkuje) znaczy że przewracamy je na druga stronę . Kładziemy na talerz przykrywając wilgotną ściereczką wtedy będzie akurat. Farsz: Obydwie papryki kroimy cieniutko w paseczki,pieczarki w plasterki i smażymy na patelni z odrobina soli i pieprzu. Serek przekładamy do miseczki dodajemy sól,pieprz czosnek sprawsowany. Tortille smarujemy serkiem i układamy warzywa odsączone z tłuszczu, posypujemy
Różowa kuchniaprzypadnie do gustu. Składniki 3 łyżki oleju 250 g mielonego mięsa z indyka 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 2 średniej wielkości ziemniaki 100 g boczniaków 100 g pieczarek 1,4 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 czerwonej papryki 1/4 główki białej kapusty natka pietruszki mielony kminek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false(...)czasu mieszając i rozdrabniając przy pomocy drewnianej łyżki. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki. Smażymy następne 5 min. Do całości dodajemy pokrojone boczniaki i pieczarki, dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy koncentrat, pokrojoną w kostkę paprykę, wrzucamy poszatkowaną kapustę i gotujemy do jej miękkości. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym
R'n'G Kitchenjest idealne dla zabieganych oraz studentów. Pyszny obiad można ugotować w bardzo krótkim czasie, bez wielkich nakładów finansowych. SKŁADNIKI: 500 g łopatki wieprzowej (może też być szynka) 200 g pieczarek 2 łodygi selera naciowego 1/2 marchewki 1/2 pietruszki 1/2 białej częśći pora 3 ziemniaki 1 papryka (u nas pół żółtej i pół czerwonej) ostra papryczka - opcjonalnie 2 liście laurowe(...)temperatury i nie spowodować, że wsiąknie w mięso. Ma się jedynie zamknąć, by zachowało jędrność. Prosto z patelni przerzucamy do gotującego się wywaru. Na tej samej patelni smażymy pokrojone pieczarki, aż puszczą sok i razem z nim wlewamy do zupy. Kroimy marchew i pietruszkę i również dorzucamy do garnka. Teraz zabieramy się za obieranie ziemniaków. Kiedy będą już pozbawione
Kuchnia od dwojgamąki kukurydzianej 2 litry wody 3 łyżeczki soli Pasta pomidorowa do posmarowania Kilka plasterków podprażonego boczku lub szynki Kozi serek dojrzewający (np. roladka z koziego sera Chavroux) Pieczarki pokrojone na cienkie plasterki Tymianek lub rozmaryn do posypania Opcjonalnie: siekane świeże zioła (bazylia, tymianek ,oregano) czarnuszka, sezam, kminek, sól gruboziarnistą tarty parmezan jajko Dodatkowy rondelek z wrzącą wodą Przygotowanie: W wysokim(...)jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami wielkiego kamiennego blatu). Z zastygłej polenty za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Każdy krążek smarujemy niewielką ilością pasty pomidorowej, układamy boczek lub szynkę pokrojone na niewielkie kawałki, pieczarki, kozi ser i posypujemy ziołami. Zapiekamy w piekarniku (opcja grill, 170 stopni) tak, aby ser lekko się przyrumienił. Zamiast tych wszystkich dodatków możemy również krążki jedynie posmarować jajkiem, posypać świeżymi
Kate's Kitchenprzecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 1 łyżka oleju lub oliwy 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka oregano sól , pieprz dodatki do pizzy, takie jakie lubimy na przykład: salami lub szynka pieczarki ser żółty mozzarella oliwki ... Link do filmu z przygotowania: Mini Pizza Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Do miski wlewam letnią wodę, dodaję cukier i drożdże, delikatnie mieszam i odstawiam na około(...)czasie gdy wyrasta ciasto przygotuję sos oraz składniki na pizze: Do przecieru pomidorowego dodaję olej, bazylię, oregano, doprawiam solą i pierzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Pieczarki, wędlinę oliwki kroję na mniejsze kawałki a ser ścieram na tarce. Końcowe przygotowanie mini pizzy: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, formuję wałek i dzielę na około 8-10 kawałków
Uwaga Babcia Piecze ChlebImprezowe przekąski – składniki na nasze koreczki jajca – 3 sztuki jogurt naturalny , odtłuszczony – około 3 łyżki mąka kukurydziana – 20 g proszek do pieczenia – 1 łyżeczka pieczarki – kilka sztuk sól i pieprz do smaku dodatki : mozarella, pomidorki, szynka z kurczaka, rukola Imprezowe przekąski – jak zrobić nasze koreczki z frittaty? Najpierw, przygotowujemy naszą frittatę. Musimy ubić(...)Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenie i delikatnie musimy wmiksować też jogurt naturalny. Wylewamy wszystko na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie a na wierzch układamy pokrojone cieniutko, surowe pieczarki. No i wjazd go piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni na kwadrans. Później studzimy, i kroimy na kwadraciki. No i teraz zostało już tylko poukładać wszystko na tych naszych koreczkach
Matylda Gotuje