WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 500 g pieczarek, średni por, 5 średnich ogórków kiszonych, 5 jajek, puszka groszku, sól, pieprz, majonez, garść posiekanego koperku, łyżka masła. Przygotowanie: Pieczarki k roję w kostkę, podsmażam na maśle z dodatkiem soli. Groszek osączam. Pora przekrawam na pół, kroję
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 375 g ciasta francuskiego, 1/2 cukinii, 1/2 czerwonej papryki, 4 średnie pieczarki, 8 plastrów salami, 8 plastrów żółtego sera, 100-130 g fety, 5 kawałków papryczki jalapeno ze słoika (można zastąpić przyprawą chili lub pieprzem), bazylia, oregano, sól, ketchup, łyżka posiekanej bazylii(...)Przygotowanie: Cukinię myję, kroję w kostkę, dwa rodzaje papryki również. Pieczarki obieram kroję w ćwiartki. Warzywa podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem soli, oregano i bazylii. Ciasto smaruję ketchupem, rozkładam na nim 4 plastry sera, następnie salami, fetę pokrojoną w kostkę i podsmażone warzywa. Całość przykrywam pozostałym serem żółtym. Zapiekam około 20 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu posypuję
JejKuchniaPRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 (wyszło 14 kotlecików) Składniki na kotleciki: 5 ja jek ugotowanych na twardo + jedno surowe, 40 dag pieczarek, mała marchewka, mała cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, ostra papryka, 6 łyżek bułki tartej + do panierowania. Składniki na sos: 4 większe ogórki kiszone, mała(...)cebula, 2 łyżki masła, około 2/4-3/4 szklanki bulionu (najlepiej warzywny, może być z kostki), 2 łyżki mascarpone, odrobina mleka, łyżka mąki, pieprz. Dodatkowo: natka pietruszki. Przygotowanie: Pieczarki, ma rchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, podsmażam na maśle wraz z posiekaną cebulą z dodatkiem soli i papryki ostrej (do momentu wyparowania wody). Jajka również ścieram na tarce o dużych
JejKuchniaPRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 300 g makaronu, 1 większa cukinia, 3 średnie pomidory malinowe, mniejszy por, 3 większe pieczarki, 2 ząbki czosnku, 100 g sera podpuszczkowego (opcjonalnie), oregano, bazylia, sól, szczypta cukru, ostra papryka, 2 łyżki oliwy + 1 łyżka do makaronu, garść świeżego or egano. Przygotowanie: Makaron gotuję(...)dente, odcedzam, mieszam z łyżką oliwy. Na pozostałych 2 łyżkach podsmażam posiekaną w kostkę cukinię, pora pokrojonego w paski i pieczarki w plasterkach (około 8-10 minut). Pomidory sparzam, obieram ze skórki, drobno siekam. Czosnek siekam, dodaję na patelnię wraz z pomidorami i przyprawami. Gotuję, aż odparuję nadmiar płynu. Dodaję pokrojony w kostkę ser, mieszam sos do momentu jego rozpuszczenia
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki: 360 g schabu, 40 dag pieczarek, mała cebula, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, majeranek, sól, pieprz, bazylia, rozmaryn, łyżka masła, 3 ząbki czosnku, 100 g tartego sera żółtego, około 600 ml bulionu (może być z kostki), łyżka mascarpone (opcjonalnie(...)śmietany, 2 łyżeczki mąki, 3/5 szklanki mleka. Przygotowanie: Mięso kroję w paski, podsmażam na maśle. Dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Zalewam bulionem. Całość gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 90 minut. Mleko łączę z mascarpone, śmietaną, mąką, serem żółtym i odrobiną wywaru. Dokładnie miksuję i dodaję do sosu. Gotuję na małym ogniu
JejKuchniaILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: okoł o 300 g ulubionego makaronu, opakowanie sera "Lazur" z niebieską pleśnią, plasterek sera żółtego, 200 ml śmietany 30%, dwie średnie cukinie, 10 dag pieczarek, cebula, łyżka masła, papryka ostra, sól, oregano, estragon, tymianek, szczypta soli, większa garść posiekanej natk i pietruszki. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach, pieczarki
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 26 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-12 Składniki: 1 kg ulubionej kiełbasy, 4 nieduże cebule, 30 dag pieczarek (opcjonalnie), 4 większe papryki czerwone, 2 większe papryki żółte, 2 duże cukinie (u mnie naprawdę spore), 9 dużych pomidorów, sól, odrobina majeranku i oregan(...)papryczki chili peperoncini suszone (możecie zastąpić chili, pieprzem cayenne itp.), łyżka masła. Przygotowanie: Kiełbasę kroję w kostkę, cebulę w ćwierćplasterki, podsmażam chwilę na łyżce masła, po chwili dodaję pieczarki pokrojone na większe cząstki. Pomidory sparzam, obieram ze skórki. Warzywa kroję (wielkość według waszych upodobań). 3 pomidory miksuję (robię to, bo lubię nieco rzadsze leczo, jeśli wy wolicie
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 marchewki, 2 duże cukinie, 40 dag małych pieczarek, 2 małe cebule, pęczek natki pietruszki, 2-3 łyżki masła, około 250 ml wody, 3 plastry sera żółtego, sól, pieprz, Esencja do duszonych warzyw Knorr. Przygotowanie: Ziemniaki(...)marchewkę kroję w kostkę, gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Pieczarki kroję w ćwiartki, cebulę w półplasterki, podsmażam na maśle. Dodaję ziemniaki z marchewką i przyprawy, chwilę smażę, mieszając. Dorzucam pokrojoną w kostkę cukinię, smażę przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Wlewam wodę, dodaję bulionetkę, gotuję około 3 minuty. Na koniec dodaję porwany ser i posiekaną natkę pietruszki, gotuję
JejKuchniaSkładniki na naleśniki: 300 g mąki, jajko, 250 ml mleka, 1/2 szklanki wody, pomidor (najlepiej malinowy), łyżka oleju, sól, 1/2 łyżki majeranku. Składniki na farsz: 30 dag pieczarek, 30 dag tartego sera żółtego, 10 dag wędliny, duża śmietana (u mnie 12%), rozmaryn, oregano, sól, bazylia, ostra papryka, 2 większe cebule, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej +odrobina wody(...)naleśniki (ilość wody i mleka dobieram do mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę cienkie naleśniki (na dobrej patelni - bez dodatku tłuszczu). Na maśle podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki, szynkę oraz cebulę w kostce (z dodatkiem przypraw). Śmietanę łączę z 1/2 sera, dodaję do farszu, mieszam. Kiedy ser się rozpuści, zagęszczam sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 4 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: 2 wi ększe ugotowane buraki, 5 średnich ogórków konserwowych, kilka pieczarek - podsmażonych lub sparzonych wrzątkiem, 2 jajka, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo. Pieczarki sparzam przez 5 minut wrzątkiem, następnie hartuję zimną wodą. Wszystkie warzywa i jajka kroję w kostkę. Mieszam
JejKuchniamalinowe), 200 ml śmietany 30%, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej, pęczek posiekanej natki pietruszki, bazylia, oregano, pieprz cayenne, sól, łyżeczka cukru, średnia cebula, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 5 pieczarek (opcjonalnie). Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Cebulę siekam, pieczarki kroję w plasterki, podsmażam na maśle. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę. Czosnek siekam. Wrzucam do podsmażonych warzyw
JejKuchniaszklanki mąki (i dodatkowo przy wałkowaniu ciasta), 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, łyżka oliwy. Składniki na farsz: mały por, 3-4 ugotowane ziemniaki 40 dag pieczarek, 15 dag szynki, 30 dag sera żółtego, oregano, koncentrat pomidorowy, bazylia, majeranek, pieprz, sól. Przygotowanie: Drożdże wkładam do małej miski, dodaję cukier i ciepłą wodę. Mieszam delikatnie, aż drożdże się(...)oliwą misce, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę. Gdy ciasto jest już gotowe, rozwałkowuję je, następnie zaginam końce oraz nakłuwam widelcem na całej powierzchni (nie robiąc dziur!). Pieczarki i pora kroję w plasterki, podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem soli i pieprzu (aż woda wyparuje). Ziemniaki kroję w plastry. Połowę słoika koncentratu łączę z wodą (sos powinien być
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 1-1,2 kg z iemniaków, 35 dag boczku, 40 dag pieczarek, mniejszy por, duże opakowanie śmietany 12%, 20 dag tartego sera żółtego, większa garść świeżego oregano, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, papryczka chili (przyprawa), gałka muszk atołowa. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej(...)minut. Boczek kroję w małą kostkę, podsmażam (bez dodatku oleju, ponieważ wytopi się z niego wystarczająca ilość tłuszczu). Kiedy boczek się zarumieni dodaję posiekanego pora, a po chwili również pieczarki. Doprawiam solą i pieprzem, smażę do momentu całkowitego wyparowania wody. Ser żółty mieszam ze śmietaną, rozmarynem, solą, tymiankiem i papryczką chili. Układam warstwy w naczyniu żaroodpornym: ziemniaki, warzywa z boczkiem
JejKuchniakurczaka, łyżka oleju, 2 łyżki słodkiego sosu chili, pieprz, zioła prowansalskie, sól, 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki wody, puszka krojonych pomidorów, większy por, 2 średnie marchewki, 10 pieczarek, 2 papryczki chili peperoncini (opcjonalnie - zależy, jak ostre jedzenie lubicie), łyżeczka cukru, łyżka masła, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody (do zagęszczenia sosu). Przygotowanie: Mięso nacieram solą i pieprzem. Przygotowuję(...)marynatę z posiekanego czosnku, sosu chili, oleju i ziół prowansalskich, zalewam mięso. Odstawiam do lodówki na 1-2 godziny. Pora kroję w krążki, marchewkę w kostkę, pieczarki w ćwiartki. Warzywa podsmażam na maśle z dodatkiem soli do momentu, aż będą rumiane. Mięso wraz z marynatą przekładam na głęboką patelnię, obsmażam z każdej strony. Następnie dodaję wodę, pomidory, warzywa oraz cukier
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 24 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 7-10 Składniki: 10 średnich cebul, około 1,7 kg pieczarek, 8 mniejszych ogórków kiszonych, 80 dag kiełbasy, 2 małe pomidory lub około 7 łyż. przecieru pomidorowego, pieprz cayenne, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, majeranek, szczypta oregano i bazylii, olej, zasmażka z łyżki masła(...)łyżki mąki - aby danie było bardziej gęste (opcjonalnie). Przygotowanie: Cebulę i kiełbasę kroję w kostkę, podsmażam na oleju wraz z przyprawami. Pieczarki kroję w plastry, dodaję do kiełbasy, duszę aż woda niemal całkowicie wyparuje. Pomidory sparzam, obieram ze skórki i miksuję, dodaję do potrawki wraz z pokrojonymi w kostkę ogórkami, duszę kolejne 5 minut. Na koniec dodaję zasmażkę, mieszam
JejKuchnia