ILOŚĆ PORCJI: 4-8 (wychodzi około 18 kawałeczków) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 3 plastry szynki, 6-8 plastrów sera żółtego, czubata łyżka posiekanej natki pietruszki, 3 większe pieczarki, 1/4 małej papryki, zioła prowansalskie, koncentrat pomidorowy, papryka słodka. Przygotowanie: Ciasto dzielę na kwadraty, zawijam brzegi, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek smaruję koncentratem i posypuję ziołami prowansalskimi(...)Wędlinę, ser, pieczarki i paprykę kroję w małe kawałki. Układam na cieście: ser, wędlinę, warzywa i znowu ser. Na koniec posypuję natką pietruszki i papryką słodką. Tak przygotowane ciasto piekę około 15 minut w 180 stopniach
JejKuchniadrożdży 3/4 kostki margaryny (rozpuszczonej) 1 jajko 2 żółtka szczypta soli łyżeczka oregano 1 łyżka cukru 1/2 l mleka Farsz: 1 duży por 2 cebule papryka 80 dag pieczarek 1 kg filetu z kurczaka przyprawa do gyrosa 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju z przyprawą do gyrosa. Pora kroimy(...)paski, cebulę w kostkę - przesmażamy na oleju, żeby były złociste. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i pieczarki. Wszystkie warzywa przesmażamy. Odstawiamy, by warzywa się przestudziły. Drożdże rozrabiamy z cukrem. Do tak przygotowanych drożdży dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto trzeba rozwałkować i wykrawać kółka filiżanką. Na każde wycięte kółko kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy (jak pierożki). Gotowe układamy
Lawendowe Nieboząbków czosnku 2 kostki wołowe łyżka smalcu 3 listki laurowe 5 ziaren pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól do smaku 10 pieczarek Wykonanie Karkówkę kroimy na plastry 3 cm , przesmażamy na patelni z dodatkiem smalcu na złoty kolor , kiedy mięso mamy przesmażone, przekładamy na talerz na chwilę . Następnie(...)czosnek i kroję w cienkie plastry , i przesmażam wszystko na patelni po naszym mięsie , około 15 minut od czasu do czasu mieszając , na sam koniec dodaję obrane i pokrojone pieczarki i przesmażam 5 minut i gotowe . Kiedy mamy przygotowane wszystkie składniki , bierzemy naczynie żaroodporne i zaczynamy na zmianę układać warstwami mięso , cebulka , mięsko , cebula , i tak do wykończenia naszych
Mój Smakśledzik z warzywami w smacznym i aromatycznym sosie. Po prostu ekspresowe danie i ciekawy warzywny sos - polecam :) Składniki: 2 cukinie przekrojone wzdłuż i pokrojone w talarki 12 większych pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 1 większa cebula ząbek czosnku drobno posiekany serek naturalny 200 g - użyłam firmy Mlekopol, Rolmlecz 1 łyżeczka musztardy(...)sól, pieprz, papryka ostra, lubczyk do smaku świeży mały pęczek koperku masło klarowane Co robimy? na maśle przesmażamy cebulkę, gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek; po chwili dodajemy cukinię, pieczarki i paprykę, przyprawiamy, dusimy wszystko do miękkości; pod koniec dodajemy musztardę z serkiem i wodę, mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku, dodajemy drobno posiekany koperek, proste? Proste i smaczne:), zatem
Zasmakuj Kuchniporcja to ok. 200 kcal) czas przygotowania to ok. 1 h (w tym 20 minut to pieczenie, 25 minut grillowania papryki) Składniki: jajka 3 sztuki papryka 1 sztuka pieczarki 250g szpinak 125g olej do smażenia sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pieczarki kroimy w ćwiartki i podsmażamy na odrobinie oleju do momentu aż całkowicie odparuje z nich woda. Tak samo
rabarbarowomakaronu (kolanka) ćwierć pieczonej kaczki pół papryki 1 cebula 4-5 pieczarek 100 g sera żółtego (gouda) sól pieprz szczypta chili pieprz ziołowy 300 ml śmietany 1 jajko tłuszcz do smażenia Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Cebulę, pieczarki i paprykę siekamy w kostkę i przysmażamy przez kilka minut, dodajemy do makaronu, 50 g sera ścieramy
Gotowanie jest łatweSkładniki: 250 g drobnego makaronu muszelki 350 g pieczarek 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 4 łyżki majonezu sól, pieprz, papryka ostra mielona, czosnek granulowany Pieczarki płuczemy i kroimy w kosteczkę - podsmażamy na odrobinie masełka do momentu wyparowania całej wody (kiedy nam zmiękną doprawiamy solą i pieprzem), kurczaka również kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem
Moje-pitraszeniekażdy ma na to swój pomysł. Pyszne są cukinie na grillu ale jest jeszcze troszkę za zimno więc trzeba ratować się patelnią lub piekarnikiem. Składniki: 2 małe cukinie 2 pieczarki 1 mała cebula 1 pierś z kurczaka jajko około 3 łyżek posiekanego sera Rokpol 2 łyżki startego żółtego sera(twardego) 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki pieprz i sól olej Wykonanie(...)Cukinie przekroić wzdłuż i usunąć nasiona i lekko wysmarować olejem. Pierś z kurczaka bardzo drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę. Podsmażyć na patelni. Doprawić solą i pieprzem. Pieczarki i cebulę oczyścić i bardzo drobno pokroić. Podsmażyć na patelni. Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Farszem napełniać cukinię i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C około 30 minut.Cukinie
Pysznie & Piękniedość tanim markecie z dolnych polek na których zazwyczaj znajdują się najtańsze produkty ukryte przed kupującymi. Produkty : Naleśnik : Mąka, woda. Farsz: Pierwsza warstwa: Ziemniaki, cebula Druga warstwa: pieczarki z półki z przecena lekko czarnawe, koncentrat pomidorowy Trzecia Warstwa: szpinak mrożony. Sos: koncentrat pomidorowy, musztarda, Przyprawy : Sol, czosnek, pieprz, oregano, bazylia. Torcik składa się z 7 naleśników o standardowym rozmiarze patelni(...)użycia jajek i mleka. Każdy naleśnik przekładany jest kolejno od dołu farszem z ziemniaków, w skład którego wchodzą ugotowane ziemniaki wymieszane z surową, drobno pokrojoną cebula. Następnie starte uduszone pieczarki z koncentratem pomidorowym, doprawiamy je bazylią i oregano. Ostatnia warstwa to szpinak z czosnkiem i łyżka margaryny. Kolejne 3 warstwy powtarzają się. Całość polana jest sosem wykonanym z musztardy
Kryzysowa Książka Kucharskaczasu na pewno tak zrobię;) Składniki: 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę i przesmażone na klarowanym maśle 3 średnie cebule obrane i pokrojone w piórka 300 g pieczarek pokrojonych w talarki 1 czerwona papryka i 1 żółta papryka pokrojona w kostkę połowa papryczki chili pokrojonej w drobniutką kosteczkę 6 kiszonych ogórków pokrojonych w plasterki pół puszki czerwonej fasoli(...)łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki, lubczyk, majeranek, vegeta natur 700 ml bulionu warzywnego / ewentualnie wody masło klarowane do smażenia Przygotowanie: na maśle przesmaż pieczarki pokrojone w talarki, połowę chili, paprykę pokrojoną w kostkę, cebulę oraz kurczaka, przypraw solidnie, wymieszaj; w garnku z bulionem umieść przesmażone na maśle mięso wraz z warzywami, dodaj ogórki, fasolę
Zasmakuj Kuchnizainteresowana kuchnią wegańską i wegetariańską, czyli, że jem więcej w arzyw. O losie, jak człowiek się zmienia na przestrzeni lat. Składniki, na 3 - 4 porcje: opakowanie pieczarek (250g) średniej wielkości cebula czerwona pół papryki pół opakowania świeżego szpinaku, około 300g puszka pomidorów z puszki oliwki czosnek Generalnie jest to jeden z takich przepisów który(...)każdej chwili. Przed rozpoczęciem gotowania wrzucam szpinak na 7 minut do maszyny do gotowania na parze aby nie miał później tyle wody.Na początek kroimy cebulę, paprykę i pieczarki, podsmażamy wszystko na oliwie z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem, wycisnąć 3 ząbki czosnku. Gdy wszystko ładnie się zrumieni dodać pomidory i gotować do momentu aż odparuje woda. Doprawić
Delusional Trinewiedziałam ze jest to aż tak banalne. Wiec po raz pierwszy kasza kuskus w moim wydaniu. Składniki na jedną porcję: 1/4 szklanki kaszy kuskus Dwie garści szpinaku 100g pieczarek Pół papryki czerwonej Parmezan Kasze należy wsypać do miseczki i zalać wrząca woda w tej samej ilości co kaszy. Czyli na 1/4 szklanki kaszy używamy 1/4 szklanki wrzątku. Przykrywamy i zostawiamy(...)przykryciem, po około 5 minutach kasza jest już gotowa. Na patelni podsmażyć pokrojone pieczarki z papryka, dodać szpinak i wszystko razem smażyć do odparowania wody. Doprawić sola, pieprzem, słodka papryka i curry. Dodać kuskus wszystko razem wymieszać i przełożyć na talerz. Posypać tartym parmezanem wedle uznania. Gotowe! Szybki obiad, a do tego bardzo zdrowy
Delusional Trinejajek, ale widziałam też przepisy z całymi jajkami, tak też w sumie moi włoscy znajomi robili tą pastę, ale zawsze bez śmietany! Składniki na jedną porcję porcja łososia 100g pieczarek 2 żółtka pół czerwonej cebuli parmezan Ja ugotowałam mojego łososia na parze, ale można też podsmażyć na patelni albo upiec w piekarniku. Na początek należy zacząć gotować makaron, ja wybrałam(...)białek. Do żółtek dodać około 2 łyżek tartego parmezanu i wszystko dobrze wymieszać widelcem. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy na oliwie z oliwek cebulę pokrojoną w piórka i pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy łososia i rozdrabniamy go łyżką na patelni. Gdy wszystko jest podsmażone dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy ziołami prowansalskimi i mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia
Delusional TrineSkładniki: FARSZ: 500 g pieczarek 300 g kapusty kiszonej 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe CIASTO: 1 kg mąki 2 szklanki wody 1 jajko 10 łyżek oleju szczypta soli FARSZ Kapustę płuczemy, drobno siekamy i wrzucamy do garnka z zielem i liściem laurowym, zalewamy szklanką wody i gotujemy do miękkości kapusty (może być potrzeba podlewania(...)kapusty). Pieczarki kroimy w malutkie kawałeczki, podsmażamy na masełku - kiedy nam trochę zmiękną solimy i pieprzymy. Smażymy jakieś 10 minut i dorzucamy do naszej kapusty. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia (ja przełożyłam na durszlak żeby odcedzić z nadmiaru wody). CIASTO Wodę należy zagotować. Mąkę przesiać do miski a następnie zrobić w środku dziurę, do której należy wlać wrzącą wodę
Moje-pitraszenieokoło 1 łyżki oleju 3/4 łyżki przyprawy do pizzy szczypta soli około 4 łyżek prażonej cebuli i ketchup do wysmarowania spodu pizzy Farsz może być dowolny – u mnie: pieczarki, ogórek kwaszony, 1/4 czerwonej papryki, kilka plasterków kiełbasy krakowskiej suchej, ser (mozzarella lub żółty) Przygotowanie: W szklance z ciepłą wodą i łyżeczką cukru rozrabiamy drożdże (mieszamy i odstawiamy(...)minut). Następnie na ciasto wysypujemy prażoną cebulę, robimy zygzaki z ketchupu i rozsmarowujemy je po całości. Na wierzch układamy dowolny farsz – u mnie pokrojone w plasterki (wcześniej obrane) pieczarki, pokrojona w kostkę papryka, pokrojoną plastry kiełbasę krakowską, pokrojonego w cienkie plasterki ogórka kwaszonego i kukurydzę. Całość posypujemy startym serem (dużą ilość). Pizze wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
Słodkie okruszki