Pieczarki w occie są smaczną przekąską. Możemy ich użyć do przygotowania m.in. sałatki z pieczarek marynowanych , koreczków lub jako dodatku do tatara wołowego . Czytaj dalej
Przepisy KulinarneGulasz wieprzowy paprykowy Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 1000 g szynki wieprzowej 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g pieczarek 200 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka czerwonej papryki sól pieprz ostra pasta paprykowa do smaku natka do posypania olej do smażenia Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą(...)pieprzem. Obsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Przekładamy do garnka. Na patelni szklimy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Chwilę smażymy i przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy pokrojone w paski papryki, wlewamy szklankę wody i wino, dodajemy słodką paprykę i dusimy na małym ogniu przez 60 minut. Na koniec dodajemy
Kulinarne przygody GatityBITKI WIEPRZOWE z WARZYWAMI Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 2 łyżki maki pszennej 1 marchew 1 pietruszka 1 cebula 6 pieczarek 1,5 litra wody 2 gałązki świeżego rozmarynu 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Łopatkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy. Czosnek przeciskamy przez(...)plastry łopatki. Łopatkę posypujemy papryką słodką a następnie obtaczamy w mące. Obsmażamy z każdej strony a następnie przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy posiekaną w pióra cebulę, pokrojone pieczarki oraz starte na tarce marchew i pietruszkę. Przekładamy do garnka i dusimy z mięsem podlewając wodą. Dodajemy do garnka gałązki rozmarynu, ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy mięso zmięknie zagęszczamy
Bon appetit mon amiefareast-language:EN-US;} Smaczny i łatwy przepis na karkówkę, przy którym się nie napracujesz a zaskoczysz swoich domowników a nawet gości. Składniki: 8 plastrów karkówki 500 g małych pieczarek 2 małe papryki kolorowe (czerwona, żółta) 2 małe cebule przyprawa do karkówki lub po prostu sól,pieprz, słodka papryka, majeranek masło klarowane lun olej do smażenia mąka do obtoczenia mięsa(...)tłuszczu na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będzie zapiekane. Na pozostałym tłuszczu kolejno delikatnie podsmażyć cebulę pokrojoną w pół plastry, paprykę pokrojoną w paski oraz pieczarki w plasterki układać warstwami na mięsie. Z wody, koncentratu oraz maggi i ketchupu zrobić zalewę i nią zalać przygotowane mięso. Naczynie przykryć pokrywą i piec 1,5g w 170stopniach. Podawać
W garach u Gosipolecić. Jest to przepis na same klopsiki w sosie, bez dodatków, gdyż te zostawiam Wam do woli wedle życzenia i gustu:) Smacznego:) Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego 5 pieczarek 1 cebula 1 jajko 1 pomidor szklanka wody 1 spora łyżka serka puszystego naturalnego Piątnica / ewentualnie 2 łyżki jogurtu naturalnego przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka zmielonej świeżo kolendry, papryka słodka, lubczyk(...)natki pietruszki olej do smażenia Przygotowanie: W miseczce mieszamy mięso, jajko i drobno posiekany koperek. Przyprawiamy. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Na patelni podsmażamy pokrojone drobno pieczarki, cebulę oraz pomidora. Gdy zmiękną dodajemy szklankę wody, przyprawiamy do smaku. Dodajemy uformowane klopsiki. Dusimy do miękkości mięsa, pod koniec dodajemy serek, mieszamy, chwilę dusimy. Posypujemy świeżo startą natką
Zasmakuj Kuchnijesienno-zimowe dni. Poza pokrojeniem mięsa i warzyw gotuje się sam. Pyszny! Składniki: ½ kg szynki wieprzowej ½ kg cielęciny ½ kg łopatki wieprzowej 6 średnich pieczarek 4-5 ziemniaków 1 marchewka 2 czerwone papryki 1 papryka żółta 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki smalcu lub masła klarowanego ½ szklanki suchej zacierki 2 łyżki koncentratu pomidorowego jarzynka lub sól(...)laurowe i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut, po tym czasie dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, paprykę oraz pokrojone na ćwiartki pieczarki, doprawić do smaku majerankiem, jarzynką lub solą , szczyptą chili i kminku, dodać koncentrat pomidorowy, gotować 30-40 minut, pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa i mięso będą miękkie, jeśli
Wanilia i KardamonDzięki wkładce serowo warzywnej są niezwykle syte. 2 podwójne filety z piersi kurczaka Sól czosnkowa Biały pieprz Oregano Liść lubczyku Zioła prowansalskie 2 jajka Bułka tarta do panierowania 10 pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka 100 g żółtego sera Olej do smażenia Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Z każdej strony doprawiamy solą czosnkową(...)strony obsypujemy oregano, ziołami prowansalskimi i liściem lubczyku. Każdy plaster mięsa maczamy w rozmąconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę oraz paprykę w kosteczkę. Mieszamy ze sobą i przesmażamy do miękkości na patelni. Doprawiamy sola i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Schabowe układamy
VioletoweKucharzenieszafce jeszcze dodatkową puszkę kukurydzy, a w lodówce kawałek kiełbasy, to... do kociołka! Składniki: 400 - 500 g filetów z udek kurczaka 1 cebula 4 plastry wędzonego boczku 10 małych pieczarek 1 słodka papryka (w dowolnym kolorze) 1 puszka fasoli (dowolnej, np. pinto) 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka melasy (lub sosu barbecue) 1 łyżeczka oregano 2 (1+1) łyżeczki płatków(...)garnku z grubym dnem (lub na patelni z pokrywką) na małym ogniu zeszklić posiekaną cebulę razem z boczkiem pokrojonym w kostkę. Dodać paprykę pokrojoną w duże kawałki, pieczarki pokrojone w ćwiartki i sól do smaku. Smażyć około 10 minut na średnim ogniu. Zebrać warzywa z boczkiem na brzeg patelni, zwiększyć ogień i wrzucić kawałki kurczaka. Smażyć 3 minuty
zadanie-gotowaniegwarancją, że potrawa z ich udziałem będzie bardzo pyszna. Tak więc do dzieła. Na 2 porcje: 300 g piersi z kurczaka 400 g dyni hokkaido 200 g pieczarek 1 szklanka rosołu (może być z kostki) 150 ml śmietany 30% 1 łyżka mąki vegeta, pieprz, słodka papryka olej do smażenia Pieczarek nie myjemy, obieramy tylko ze skórki i kroimy
Jadło i czytadłopręgi wołowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego słodka papryka ostra papryka majeranek ziele angielskie liść laurowy sól pieprz olej brązowe pieczarki Wykonanie: Mięso umyć, pokroić w sporą kostkę. Posypać papryką i majerankiem. Olej mocno rozgrzać, obsmażyć mięso z każdej strony. Następnie wrzucić posiekaną cebulę i roztarty czosnek. Dodać liść laurowy, ziele(...)angielskie i zalać całość wodą (jeszcze lepiej bulionem). Seler naciowy pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce, pieczarki umyć - wszystko dorzucić do mięsa. Całość dusić do czasu, kiedy wołowina będzie miękka. Na koniec sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Jęśli jest bardzo rzadki, możemy zaciągnąc go łyżką mąki rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody
Walijskie Pichcenieformie tarty SKŁADNIKI Ciasto: 300 g mąki 150 g masła 1 jajko 1 łyżka śmietany sól, papryka ostra w proszku Nadzienie: 1 pierś z kurczaka kilka ugotowanych pieczarek kilka różyczek brokuła przyprawa kurczak ziołowy Skworcu sól, pieprz, bazylia, oregano 150 ml śmietany 18%, 2 jajka, 4 łyżki startego żółtego sera WYKONANIE Ciasto: składniki na ciasto zagniatamy, chłodzimy w lodówce(...)Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami, obsmażamy na złoto. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Jajka miksujemy ze śmietaną, doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy ser. Na podpieczonym cieście układamy kurczaka, pieczarki i brokuła, zalewamy sosem. Zapiekamy ok. 30 min.w 180 stopniach aż się masa zetnie
słodki bratekSkładniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu 100 gram pesto z bazylii 300 gram filetu z indyka 1/2 szklanki śmietany 18% 1 lampka białego, wytrawnego wina 250 gram pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu garść orzechów włoskich świeża bazylia starty parmezan Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu al dente(...)patelni smażę posiekaną cebulę i czosnek. Dodaję pokrojone w kostkę mięso i smażę całość 3-4 minuty. Po tym czasie dodaję pokrojone na ćwiartki pieczarki i smażę składniki kilka minut. Na patelnię wlewam wino, które redukuję o połowę. Pesto mieszam ze śmietaną i dodaję do sosu na sam koniec gotowania. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Ugotowany makaron mieszam z sosem
Mango PapajaViolaPassion Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (0.5 kg) 3 łyżki masła klarowanego 2łyżki smalcu gęsiego marchew do karmelizacji i pieczarki MARYNATA : 3 łyżki musztardy "Dijon" 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki syropu z fig 3 łyżki wody różanej 3 łyżki aromatyzowanej oliwy z oliwek Przepis tu w "ciekawostkach" 2 łyżki tymianku 3 ząbki czosnku przeciśniętego na prasie Sposób: Polędwiczkę oczyszczamy(...)200C Polędwiczkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym dodajemy 1 łyżkę smalcu i jedną łyżkę masła. Pieczemy około 35 minut w 180C pod przykryciem . W między czasie karmelizujemy marchew i podsmażamy pieczarki bez dodatku tłuszczu , prósząc pieprzem świeżo mielonym tuż przed podaniem Możemy posypać pietruszką Smacznego
Viola cooks with passionpachnącym sosie pomidorowym z dodatkiem śmietankowego puszystego serka to idealne połączenie z pieczonymi bakłażanami i serem. Składniki: 2 bakłażany 1 mniejsza podwójna pierś z kurczaka puszka krojonych pomidorów 6 pieczarek 1 cebula 2 suszone pomidory ząbek czosnku 2 łyżki serka naturalnego puszystego Piątnica Twój Smak sól, pieprz, papryka słodka, łyżeczka cukru, oregano, majeranek, przyprawa do kurczaka - wedle uznania do smaku(...)lekko zmiękły. 2. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej pokrojony w kostkę czosnek oraz cebulę. Gdy cebula lekko zmięknie dodaj pokrojone w plasterki lub kostkę pieczarki oraz suszone pomidory, duś chwilę. Dodaj pokrojone w kostkę mięso, przypraw. Gdy mięso będzie gotowe dodaj pomidory, serek i ze 2-3 łyżki tartego sera, wymieszaj. W razie czego dopraw do smaku. Chwilę
Zasmakuj Kuchniwykorzystana później. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor. Wyłożyć mięso na dno żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni obsmażyć cebulę, aż zmięknie. pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Rozłożyć wszystko na mięsie. Patelni nie myć, będzie jeszcze potrzebna. Marchewki obrać, pokroić w plasterki i rozłożyć na grzybach. Sos – na tej samej
Kuchnia Pokoleń