kasza gryczana 200 gram 2 szklanki bulionu kalafior 1/2 sztuka (średni) pieczarki 8-10 sztuka marchewka 2 sztuka tymianek posiekany 3 gałązki do przybrania oraz oberwane listki z kilku gałązek cebula np.szalotka 1 sztuka olej do smażenia 2 łyżki Kaszę podgotować w bulinie. Warzywa umyć, marchew pociąć w plasterki, pieczarki na ćwiartki, kalafior na różyczki, cebulę
AZgotuj!Syta i pyszna hiszpańska tortilla z ziemniakami, szynką i papryką. Jest idealna na śniadanie lub na obiad. 3 ziemniaki 4 pieczarki 1/2 czerwonej papryki 2 cebule 150 g żółtego sera 2 łyżki natki pietruszki 6 plastrów szynki 3 białka 3 jajka Sól Pieprz Olej do smażenia Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy pokrojone w pół(...)plasterki pieczarki. Mieszamy i gdy się podsmażą przekładamy do miski. Ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Również przesmażamy je na patelni do momentu aż zmiękną. Dokładamy do miski. Szynkę kroimy w kosteczkę, ser ścieramy na średnich oczach, natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy białka oraz całe jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju
VioletoweKucharzenieowocami i płatkami owsianymi Jogurt ze śliwką, musli, kokosem i chia Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami
Moja smaczna kuchniaobiad to makaron świderki w delikatnym sosie śmietanowym z kurczakiem. Składniki: 1 opakowanie makaronu świderki Malma pierś z kurczaka 1 duża cebula 400 g pieczarek natka pietruszki 2 ząbki czosnku śmietanka 30% lub 18% sól, pieprz zioła prowansalskie oliwa do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę(...)pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Pieczarki umyj, osusz, pokrój w plastry i dodaj do cebuli razem z czosnkiem. Całość podsmaż do czasu aż wyparuje woda dopraw solą i pieprzem Pierś z kurczaka pokrój w kostkę przypraw ziołami i dodaj do reszty. Kiedy kurczak się podsmaży wlej śmietankę Całość mieszaj do czasu, aż powstanie gęsty sos. Posyp
Kukuleczkikurczaka 1 łyżka Soku z cytryny Pęczek Natki pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek Pomidorki koktajlowe 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 3 czerwone cebule 1 cukinia 10 pieczarek Filet z piersi kurczaka kroimy z większą kostkę. Doprawiamy go przyprawą do kurczaka oraz zmiksowaną natką pietruszki z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Papryki kroimy z paseczki, cukinię(...)plasterki, pieczarki w ćwiartki, cebulę w piórka. Wszystkie składniki nadziewamy na duże wykałaczki. Nadziewamy je tak aby papryki otaczały kawałki kurczaka. Grillujemy na ruszcie do miękkości kurczaka i warzyw
VioletoweKucharzeniewody 25 g świeżych drożdży 3 łyżki oleju Wierzch: 250 g filetu z piersi kurczaka 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa 5 pieczarek 15 czarnych oliwek 4 pomidorki koktajlowe Garść sera 3 łyżki sosu barbecue 1 łyżeczka sosu piri piri 1/2 czerwonej papryki 2 jasnozielone papryczki chili 2 ciemnozielone papryczki chili Oregano Ciasto(...)Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni. Placek smarujemy sosem barbecue i sosem piri piri. Na brzegach pizzy układamy pokrojone w plasterki czarne oliwki. Układamy kolejno pokrojone w plasterki pieczarki oraz usmażonego kurczaka. Dodajemy pokrojone w plasterki jasnozielone papryczki oraz czerwona paprykę pokrojoną w kosteczkę. Na wierzchu układamy ser stary na tarce o średnich oczkach oraz plasterki pomidorków koktajlowych. Ciemnozielone
VioletoweKucharzenietego aromatyczne i rozgrzewające przyprawy - wszystkiego dużo i treściwie. 500g schabu 200g kiełbasy wieprzowej 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów 250g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę podobnej wielkości schab i kiełbasę. Przyprawiamy. 2. Dodajemy pokrojoną(...)kostkę cebulę, pieczarki i czosnek. Dusimy do odparowania wody, po czym dodajemy fasolę, kukurydzę i pomidory. 3. Dusimy jeszcze 5 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy
Szefowa kuchnikurczaka 1 mozzarella w zalewie lub opakowanie kuleczek kilka pomidorów koktajlowych lub śliwkowych 1 woreczek lub mały słoiczek oliwek (dowolnych) 1 cukinia ok 25 cm długości 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku zioła do pizzy, dowolna przyprawa do kurczaka (może być gyros), suszony czosnek olej Filety umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę, przyprawić ziołami i przyprawami. Obsmażyć na oleju(...)lekkiego zrumienienia. Na tym samym oleju zgrillować pokrojoną w plastry i przyprawioną ziołami cukinię, zdjąć z patelni. Na odrobinie oleju obsmażyć pokrojone w plastry pieczarki. Warzywa wymieszać z kurczakiem i oliwkami. W naczyniu do zapiekania wyłożyć kurczaka i warzywa. Na nich położyć odsączone oliwki i mozzarellę (kulkę pokroić w kostkę). Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory i posiekany czosnek
Czerwień i błękittylko zapiec tuż przed podaniem. Składniki: 600g filetu z piersi kurczaka, zielona papryka, 3 pomidory, 2 łyżki kaparów (można pominąć), 2 pieczarki, puszka krojonych pomidorów, 300g sera mozarella, 100g żółtego sera, sól, pieprz, ostra papryka, oregano. Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i podzielić na około 6 kawałków(...)odrobinie oleju obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z ognia i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pomidory pokroić w plastry, rozłożyć po jednym plasterku na każdym kawałku mięsa.Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w krótkie słupki. Podsmażyć wraz z grzybami na tłuszczu pozostałym od smażenia mięsa. Dodać odsączone, posiekane kapary
Z miłości do słodkościwykorzystanie wczorajszego gotowanego mięsa np. z rosołu. W połączeniu ze serem makaron jest wyśmienity! 1 szklanka makaronu penne 1 szklanka makaronu casarecce 1 cebula 2 czerwone papryki 5 pieczarek 1 marchew Pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 300 g ugotowanego mięsa (z królika, kurczaka) 1 szklanka wody 100 g żółtego sera Sól Pieprz 1 łyżeczka Vegety 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)Papryki oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy w garnku na oleju lub oliwie z oliwek. Dodajemy obraną i startą na tarce o średnich oczkach marchewkę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podlewamy wodą. Dodajemy pokrojone drobno mięso, posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Wszystko mieszamy i łączymy z koncentratem pomidorowym. Dusimy
VioletoweKucharzenieproduktów z Młynów Stoisław Jednym z produktów które otrzymała są płatki owsiane, ciasteczka już znacie ale może nie robiliście kotletów z płatków, pewnie się zdziwicie ale po dodaniu pieczarek, żółtego sera nie czuć że jecie właśnie takie kotlety:) Zapraszam do wypróbowania bo warto:) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych Młyny Stoisław 2 szklanki przegotowanej gorącej wody 1 jajko(...)szklanki startego żółtego sera 1 duża marchewka 4 duże pieczarki 1 duża cebula 1 łyżka domowej vegety sól, pieprz do smaku kawałeczek papryczki chili 4 łyżki bułki tartej do kotletów 2 łyżki masła 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia kotletów olej Wykonanie: Do miski wsypujemy płatki i zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżkę vegety mieszamy i przykrywamy talerzykiem.Odstawiamy na około 15 minut.Pieczarki
Sama słodycz i szczypta chiliłopatki może być wołowina 1 marchew 2 białe cebule 2 czerwone cebule 1 papryka pomarańczowa 1 papryka czerwona 2 cukinie 2 pomidory najlepiej z puszki 1/2 pora 700 g pieczarek smalec , albo olej 4 łyżki majeranku 2 łyżki tymianku 1 kostka wołowa 6 ząbków czosnku ( może być w proszku) 4 łyżki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki papryki wędzonej(...)ciemno-brązowy kolor . Następnie dodajemy cebule (szeroka kostka) marchew i smażymy dobre 10 minut, dodajemy liść laurowy Podlewamy wodą tak by zakryć i dusimy 20 minutek. Następnie dodajemy pieczarki i po następnych 20 minutach paprykę , cukinie ,pomidory , kostkę rosołową, i resztę składników: kminek, pieprz wszystkie papryki w proszku . Pamiętajmy o podlewaniu wodą zawsze wszystko musi być nią zakryte centymetr
Viola cooks with passioncebula 150 g śmietany 18% 5 jajek 150 g masła, margaryny sól pieprz do smaku opcjonalnie: 500 g mielonego mięsa wołowego, drobiowego lub 500 g usmażonych i zmielonych pieczarek PRZYGOTOWANIE Z podanych składników ugnieć kruche ciasto. Podziel je na 2 części. Jedną z nich rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim formę do pieczenia. Drugą część schowaj do lodówki. Kasze(...)pokrój i zeszklij na patelni. Do garnka z ziemniakami dodaj kaszę, jajka, śmietanę, roztopiony tłuszcz, biały ser, cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Opcjonalnie możesz dodać mięso lub pieczarki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotową masę wyłóż na ciasto. Z drugiej części ciasta uformuj placek i przykryj nim zapiekankę (lub pokrój na paseczki i udekoruj wierzch). Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego
Kulinarna (nie)codziennośćpółtora szklanki) pół szklanki mąki ziemniaczanej (ok 100 g) 250 g twarogu 2 jajko sól olej Na sos: ok 350 g świeżych grzybów leśnych (ale mogą być również pieczarki czy boczniaki) duża cebula 180 ml śmietany 30% 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie bardzo miękka. Odstawiamy do ostudzenia. Twaróg blendujemy z jajkami, albo(...)gotujemy ok 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy kilka minut, następnie odcedzamy na sicie. Jeśli mamy pieczarki czy boczniaki, nie trzeba ich obgotowywać. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, podlewamy odrobiną wody i dodajemy grzyby. Dusimy kilka minut, następnie dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy
e-PrzepisyKulinarnepulpecikami, natomiast do samej zapiekanki dałam dość sporo warzyw, bez których nie wyobrażam sobie obiadu. Składniki na 4-6 porcji: 400g makaronu tagliatelle Malma 600ml passaty (przecieru) pomidorowego 200g pieczarek ½ dużej papryki żółtej ½ dużej papryki czerwonej 350g zielonej fasolki szparagowej (ugotowanej świeżej lub mrożonej) 1 cebula 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Sól Pieprz 1 łyżka oleju lub oliwy(...)Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać fasolkę szparagową i pokrojone w talarki pieczarki. Smażyć do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę smażyć. Wlać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Chwilę dusić do zredukowania nadmiaru wody
Fabryka pomysłów