z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:356/703)

Sałatka z makaronem pełnoziarnistym, pieczonym kurczakiem – na bogato 254

oczami, sałatka jest po pierwsze kolorowa a w dalszej kolejności smakowita. Polecam. Składniki: Makaron pełnoziarnisty około 250 – 300 gram ( dowolny rodzaj ) 1 pieczona pierś z kurczaka ( podwójna ) Puszka kukurydzy Pieczarki marynowane Pęczek szczypiorku 3 ogórki korniszony 1 świeża, czerwona papryka ( mała ) 4 pepperoni ( łagodne ) Oliwki ( woreczek ) 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 – 3 ( spore ) łyżki majonezu tylu(...)Pieprz czarny Pieprz cytrynowy Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, al. dente. Odsączamy i studzimy. Pieczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Również w kostkę kroimy korniszony i paprykę. Pieczarki kroimy na połowę, podobnie jak oliwki. Kukurydzę odsączamy i dodajemy do sałatki. Szczypiorek siekamy, również dodajemy do sałatki wraz z pokrojonym pepperoni. Do całości dodajemy musztardy i majonez. Całość doprawiamy

Smaki Ewy
Gulasz z dyni, podudzi kurczaka i makaronu 143

minut. Składniki: 80 dag podudzi z kurczaka bez skóry i kości 70 dag świeżej dyni 400 ml rosołu 1 mała cukinia 20 dag  makaronu świderki 6 dużych pieczarek 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta mielonego chili Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół z lubczykiem, natką pieruszki(...)czym duszę 10 minut, dodając w trakcie pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek z cebulą duszę 5 minut. Dodaję obraną ze skóry dynię pokrojoną w kostkę oraz cukinię i pieczarki, podlewam całość rosołem, przykrywam i duszę na małym ogniu 20 minut-aż warzywa i mięso będą miękkie, wsypuję suchy makaron, gotuję jeszcze 4 minuty, zabielam słodką śmietanką.  Zestawiam

Wanilia i Kardamon
Tagliatelle z indykiem w rozmarynie 173

których kocham:) Dziś zapraszam na:  Tagliatelle z indykiem w rozmarynie Składniki: makaron Tagliatelle Lubella 2 sznycle z indyka kilka gałązek rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonych ziół) 300g pieczarek 3 ząbki czosnku 200 ml białego wina sól, pieprz 1 łyżka oliwy Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem, oprósz solą, pieprzem i  przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami  czosnku(...)pokrój w kostkę i wyłóż na rozgrzaną na  patelni oliwę.  Smaż przez kilka minut, następnie przełóż do rondla, podlej białym winem, przykryj i duś do miękkości. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą, pokrój w ćwiartki i   wraz z pozostałym czosnkiem i rozmarynem wrzucić na rozgrzaną patelnię, duś do odparowania, przełóż do mięsa. D opraw całość solą i pieprzem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kurczak w pomidorach z kalafiorem 101

filetu z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 400 g pomidorów z puszki (w całości) 0,5 szklanki bulionu 1 cebula 1/2 główki kalafiora 1/2 czerwonej papryki 6 pieczarek 2 łyżki natki pietruszki Oregano Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do gyrosa.  Na patelni szklimy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodajemy kurczaka, podsmażamy. Kolejno dodajemy(...)pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz pokrojone w półplasterki pieczarki. Kalafior dzielimy na bardzo małe różyczki. Dokładamy na patelnię. Wszystko mieszamy, podlewamy bulionem. Na końcu wlewamy pomidory z puszki oraz dodajemy natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.  Całość dusimy do momentu rozgotowania się pomidorów. W razie potrzeby możemy jeszcze delikatnie podlać wodą

VioletoweKucharzenie
PAPRYKA NADZIEWANA MIĘSEM I WARZYWAMI 162

SKŁADNIKI :  1,5 kg podłużnej papryki czerwonej lub zielonej 500 g mięsa mielonego  300 g  pieczarek 1 mała cukinia  1 puszka pomidorów 2 łyżeczki przecieru  1 kostka warzywna 1 mała cukinia 1 cebula sól, pieprz, papryka do smaku  5 ząbków czosnku 3 łyżki oleju  350 ml bulionu warzywnego 1 łyżka maki rozmieszana(...)PRZYGOTOWANIE :  Paprykę myjemy, odcinamy kapelusiki i wyjmujemy pestki tak aby papryka byłam w całości. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy drobno pokrojoną cebule i czosnek, następnie dodajemy poszatkowane pieczarki i pokrojoną w kostkę cukinie, doprawiamy sola i pieprzem. Chwilkę smażymy aż płyny znacznie odparują.  Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier, kostkę rosołową, gotujemy ciągle mieszając jakieś 10 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
Makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem 215

pełnoziarnistej o ciemnym kolorze. Wybrałam penne rigate, czyli rurki z rowkami. Tak oto powstał  Makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem . Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 300 g pieczarek - 1 cebula - 50 ml śmietanki 30% - 1 łyżeczka posiekanego kopru (u mnie mrożonego) - sól himalajska, pieprz czarny, suszona: bazylia, oregano, majeranek - makaron rurki (u mnie Penne Pełne Ziarno Lubella) dodatki(...)rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju rzepakowym z dodatkiem suszonych ziół i świeżo zmielonego pieprzu. Lekko zarumienionego kurczaka odkładam na bok. Kroję pieczarki oraz cebulę w kostkę. Podsmażam razem na oleju także z suszonymi ziołami. Dodaję kurczaka, wodę, sól, posiekany koper i duszę pod przykryciem. Na koniec dodaję śmietankę i doprawiam do smaku

Kuchnia co dnia
Leczo z mieloną wołowiną i pieczarkami 149

blogu danie przedurlopowe. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 kolorowe papryki (u mnie 2 czerwone i 1 zielona) 2 młode cukinie 250 g pieczarek 2-3 szklanki gęstego przecieru pomidorowego puszka krojonych pomidorów przyprawa warzywna oregano lub przyprawa do pizzy 2 łyżki słodkiej papryki posiekana natka pietruszki olej do smażenia sól i pieprz Mięso(...)usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć do garnka. Następnie pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oleju i dodać do mięsa. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, przełożyć do mięsa. Zalać mięso wrzątkiem, by je przykryło i gotować około 20 minut. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a po 5 minutach pokrojoną w kostkę cukinię

Czerwień i błękit
Gulasz mięsny z dzika 138

Gulasz 600 g zamarynowanej szynki z dzika 2 łyżki oleju 2 łyżki masła + 2 łyżki do zasmażki 4 cienkie plastry wędzonego boczku 2 marchewki 1 duża cebula 500 g pieczarek 3 nacie selera 2 ząbki czosnku duże 3 nasiona jałowca 500 ml bulionu z mięsa 200 ml płynu z marynaty 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki zmielonego kminku sól do smaku(...)kostkę cebulę i czosnek, a następnie marchewkę i seler w plasterkach. Dodaj przyprawy. Na oddzielnej patelni zrumieć boczek pokrojony w kostkę. Dodaj do mięsa. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki i również dodaj do mięsa. Całość zalej bulionem, dopraw solą i gotuj gulasz około godziny. Na suchej patelni zrumień mąkę po czym dodaj masło. Smaż przez chwilę, a następnie dodaj

codojedzenia
Pieczarki faszerowane 189

Składniki: 4 duże kapelusze pieczarek 20 dkg mięsa mielonego 100 g boczku w plasterkach 2-3 łyżki groszku konserwowego 1 mała cebulka sól, pieprz 1/2 łyżeczki chili Proeco 1 łyżeczka czosnku Proeco Przygotowanie: Mięso mielone wymieszać … Czytaj dalej Pieczarki faszerowane

czarrna od kuchni
Pyszne leczo z cukinią, papryką, pomidorami i kiełbasą. 215

działki powstało pyszne danie. W całości wykonane przez męża.  Smak wyjątkowy. Dużą rolę odegrała tu papryczka chili i sposób przygotowania pomidorowego sosu. Składniki: - 2 średniej wielkości cukinie - 500g pieczarek - 2 papryki (czerwona i zielona) - 4 pomidory - przecier pomidorowy - łyżeczka miodu - kiełbasa około 400g - 1 ząbek czosnku - 2 czerwone cebule - 1 papryczka chili - sól, pieprz - 3 łyżeczki suszonej słodkiej papryki(...)kroimy w grubsze plasterki  i dodajemy do reszty składników. Całość smażymy mieszając co jakiś czas. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnię i smażymy aż zmięknie. Pieczarki myjemy i kroimy na kawałki. Dodajemy do reszty składników. Cukinię myjemy, obieramy  i wydrążamy pestki. Kroimy na kawałki i dorzucamy do smażącej się reszty składników. Całość przekładamy do dużego

Pan i Pani Smith w kuchni
,,Spring Rolls czyli warzywne sajgonki’’ 217

makaronem sojowym lub ryżowym. Przepis na delikatną i pyszną przekąskę powstał dzięki firmie…. Składniki: 10 arkuszy papieru ryżowego 1 pierś z kurczaka Kilka liści sałaty pekińskiej 10 dag pieczarek 3 łyżki kukurydzy 1/2 opakowania makaronu ryżowego, Około 20 g makaronu ryżowego 2 marchewki pokrojone w cienkie paseczki Przyprawa do kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu sweet chilli(...)Wykonanie: Kurczaka myjemy oczyszczamy, kroimy w paseczki, przyprawiamy i obsmażamy na patelni, aż będzie złocisty. Pieczarki kroimy w paski i smażmy na patelni. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę i kapustę kroimy w cienkie paseczki. Wszystkie składniki przekładamy do miski mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Papier ryżowy moczymy w przegotowanej wodzie na 2 sekundy

Podróż w kulinaria
Leczo z papryki, rodzinny przepis 124

plasterki, cebulki obrać i pokroić w kostkę. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Pomidory umyć i pokroić w kostkę, można sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, boczek wędzony pokroić w kostkę. Por umyć, przeciąć wzdłuż i pokroić na cienkie paseczki. Seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, korzeń pietruszki tak samo(...)patelni obsmażyć plasterki kiełbasy i wrzucić do garnka. Na patelnię wlać trochę wody dodać przecier pomidorowy, zagotować i wlać wszystko do garnka. Teraz już można dodać pokrojoną paprykę i pieczarki, wymieszać . Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą, maggi, majerankiem. Wlać wody do połowy wysokości warzyw, gotować tak długo, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolewać wody podczas gotowania . Ilość wody

Kuchnia Pokoleń
Brokułowa sałatka Pauli 375

Paulę , znalazłam Jej przepis na sałatkę. I od tego czasu to ona gości u mnie na stole, szczególnie przy grillu. Polecam spróbować! Jest mega pyszna! Składniki : * 2 brokuły * 300g pieczarek * 2 łyżki oliwy z oliwek * łyżeczka vegety * łyżeczka curry * łyżeczka papryki słodkiej * szczypta pieprzu * 4 jajka ugotowane na twardo * 4 ogórki gruntowe  * 2 pomidory  * sos czosnkowy * świeży koperek(...)posypania sałatki Przygotowanie : Brokuła ugotować al dente bądź sparzyć. Przygotować tak jak lubimy. Pieczarki pokroić w plastry, usmażyć na oliwie z przyprawami i wystudzić. Wszystkie składniki ułożyć w misce, polać całość sosem i posypać koperkiem. Sałatkę schłodzić

Magiczne Życie Marty
Jajka zapiekane w kokilkach. 148

macie rano 15 minut, to zróbcie sobie takie śniadanie. Składniki: duże jajka masło lub oliwa śmietana (gęsta kwaśna lub kremówka) sól i pieprz dodatki: ćwiartki pomidorów koktajlowych, cieniutkie plasterki pieczarek, bazylia, młody szpinak, szynka, boczek, salami, karmelizowana cebulka, ser, szczypiorek, wszelkie inne zioła, oliwy smakowe, itp. Wykonanie: Kokilki natłuścić oliwą lub masłem.  Jeśli używamy dodatków wyłożyć nimi spody naczynek(...)połączyłem pomidorki z bazylią i pieczarki ze szpinakiem. Lekko posolić. Wbić do każdej kokilki po 1 jajku i dodać po 1 łyżeczce śmietany (jeżeli używamy większych kokilek, dostosowujemy do nich ilość jajek). Ustawić naczynia na blasze z 1 cm warstwą bardzo gorącej wody i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.  Piec 15 minut, lub do momentu kiedy białka

zadanie-gotowanie
PIEROŻAŃCE Z PIECZARKAMI 618

kopytka.Pieczarki czyścimy i kroimy w kostkę.Blanszujemy z liściem i vegetą.Odcedzamy.Doprawiamy solą i pieprzem.1/3 odkładamy do sosu.Z ciasta formujemy wałek i ucinamy po kawałku.Lekko spłaszczamy i nakładamy pieczarki,składamy na pół i sklejamy w postać pierogów.Smażymy na rozgrzanym oleju.Sos przygotowujemy według przepisu ,dodając pieczarki które odłożyliśmy..Sosem polewamy pierożańce

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania