składniki* 40 dag szynki* 1 słoik pieczarek marynowanych* 3-4 ziemniaki ugotowane w mundurkach* 1-2 czerwone cebulki* 1/2 szklanki oliwy z oliwek* 1 łyżka octu winnego* sok z 1/2 cytryny* przyprawa do zup typu magii ok. 3-4 łyżki* pieprz naturalny najlepiej świeżo mielony, ok. 2 łyżeczkiSposób wykonaniaSkładniki na sos połączyć w szklance i odstawić.Ziemniaki obrać pokroić(...)kostkę, pieczarki i szynkę również pokroić w kostkę.Cebulkę pokroić w drobne piórka.Wszystkie składniki włożyć do miski, wlać sos i delikatnie połączyć.Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny do schłodzenia
Mix smakuSkładniki:500 g pieczarek1 mała cebulapuszka kukurydzy3-5 szt ogórków kiszonychpieprz czarny sól1 łyżka majonezu ser topiony Emmentaler do kanapek i dań gotowych Lactima Wykonanie:Pieczarki dokładnie oczyszczamy. Wrzątek solimy i wrzucamy nasze przygotowane grzyby. Gotujemy ok 5 min. Wylewamy na sito i czekamy, aż ostygną. Następnie kroimy je w dogodne dla nas kawałki. Ogórki kroimy
Malinowe PocałunkipomidorowegobazyliaoreganoSposób przygotowania:1. Umyte mięso kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do drobiu.2. W międzyczasie obrane pieczarki i pora kroimy na talarki, dodajemy do mięsa i razem dusimy.3. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i podlewamy połową szklanki wody. Dusimy pod przykryciem. 4. Kiedy wszystkie
Kuchnia domowa Aniłyżki śmietany 18%3 łyżki majonezu100 g tartego żółtego sera2 ząbki czosnkusól, pieprzgałka muszkatołowaSposób przygotowania:1. Mięso obsypujemy gyrosem i obsmażamy na oleju.2. W osolonym wrzątku obgotowujemy brokuł.3. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, lekko podsmażamy na patelni.4. Warzywa z mięsem mieszamy, dodajemy oliwki.5. Mieszamy śmietanę, majonez, zmiażdżone ząbki czosnku, tarty żółty ser, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową
Kuchnia domowa Aniświeżych białych pieczarek1 puszka kukurydzy5 jajek4-5 ogórków korniszonych (lub kiszonych)1 porpęczek szczypiorku1 jabłko2-3 łyżki majonezusól, pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić.2. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, rzucić na osolony wrzątek i gotować 5-10 minut.Odcedzić, przelać zimną wodą i odcisnąć z nadmiaru wody.3. Jabłko obrać, pokroić w kosteczkę.4. Pora pokroić
Kuchnia domowa Anipapryka4-5 ziemniakówprzyprawa do ziemniaków100 g pieczarek1 marchewka1 cebulaSposób przygotowania:1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Oprószyć słodką mieloną papryką i czosnkiem granulowanym. Wymieszać.2. Warzywa obrać, ziemniaki, pieczarki i marchewkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków.3. Wszystko wymieszać, przełożyć do worka do pieczenia.4. Piec w 200 st. przez 1 godzinę.Smacznego
Kuchnia domowa Animakaronu wstążkowego 3 kolorowego (z pomidorem i szpinakiem)20 dag pieczarekpuszka szprota w olejuśrednia cebulakilka gałązek pietruszkiłyżka masła sól, pieprzPrzygotowanie :Makaron gotuję zgodnie z opisem na opakowaniu, pieczarki oczyszczam i kroję w grubsze pół plastry lub mniejsze na ćwiartki i duszę na maśle razem z drobno pokrojoną cebulą. Szprota pozbawiam nadmiaru oleju ale tylko nadmiaru i kroję
Mechanik w kuchnipieczarkowy0..300 g pieczarek1 cebula1 zabek czosnku ( opcjonalnie)1 lyzka masla gheesol,pieprzWykonanie:Obrana cebule pokroic w drobna kostke i zeszklic na masle.Pod koniec smazenia dodac zabek czosnku.Drobno pokroic pieczarki i dolozyc na patenie do przysmazenia.Poddusic kilka minut.Na koniec posolic i doprawic pieprzem.Z przygotowanego ciasta zrobic placuszek,na ktory ukladac po 1 lyzeczce farszu.Zwinac w kulke.Tak samo postapic z nastepnymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodajemy starty parmezan i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Najlepiej i ryż i farsz przygotować dzień wcześniej, żeby dobrze się schłodziły.Obrane i drobno posiekane cebule i pieczarki podsmażyć na oliwie. Dodać obrany i drobno posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i starty ser.Do masy ryżowej dodać roztrzepane jajko
UgotujmyTo.plpatelnię -na niewielką ilość oleju- wkładamy obrane i pokrojone w półplasterki marchewki. Smażymy na małym ogniu aż się lekko skarmelizują. Przekładamy do rondelka z mięsem.5. Umyte pieczarki dzielimy na ćwiartki i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową. Krótko smażymy aż się lekko przyrumienią. Przekładamy do rondela z mięsem. Dokładamy pomidory z puszki i bulion, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi
UgotujmyTo.plodsmażeniu!SKŁADNIKI:CIASTO:- mąka – 250 g- jajko – 1 szt- olej – 1 łyżka- ciepła woda – 100 ml- sól – 1 łyżeczkaFARSZ:- kasza gryczana – 1 woreczek- pieczarki – 300 g- cebula – 1 szt- serek wiejski ziarnisty – 150 g- sól – 1 łyżeczka- pieprz – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Z mąki, jajka, oleju, wody i soli zagniatamy(...)folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.Podsmażamy chwilę na oleju i dodajemy pokrojone drobno pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem.Smażymy kilkanaście minut na wolnym ogniu.Dodajemy ugotowaną kaszę i serek wiejski, dokładnie mieszamy i doprawiamy jeszcze do smaku.Ciasto wyciągamy , rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła.Napełniamy
Ostra na Słodkołyżki – kwaśna śmietana – 1 łyżeczka – cebula – 1 szt – sól – 1 łyżeczka – pieprz – 1 szczypta – ciasto francuskie – 1 arkusz – pieczarki – 100 g – natka pietruszki – 1 pęczek – żółtko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso mielone mieszamy z jajkiem , bułką tartą, śmietaną, posiekaną natką pietruszki i drobniutko posiekaną(...)grubsze i cieńsze ). Przygotowanymi paseczkami obkładamy mięso tworząc coś ala koszyczek. Dobrze zlepiamy, smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Wkładamy do piekarnika na ok. 30 – 35 minut. W tym czasie czyścimy pieczarki. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia mięsa układamy je w koszyczku. Delikatnie oprószamy solą. Zajadamy gorące
Ostra na Słodkojajko – 1 szt– olej – 2 łyżki– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka– sól – szczyptaFARSZ:- jajka – 4 szt– pieczarki – 250 g– cebula – 1 sztser żółty – 100 gsól , pieprz – 1 szczyptaDodatkowo:- bułka tarta – 100 g– jajko – 1 szt– olej do smażenia – 200 ml SPOSÓB(...)PRZYRZĄDZENIA : Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki.Jajka gotujemy na twardo.Trzemy na tarce na dużych oczkach lub drobno siekamy. Cebulę i pieczarki drobno kroimy. Podsmażamy na odrobienie oleju , do momentu nabrania złocistego koloru.Ser żółty trzemy na dużych oczkach. Wszystko razem mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Na naleśniki nakładamy farsz. Delikatnie zwijamy w rulony. Panierujemy
Ostra na Słodkoczasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle/margarynie, dodajemy pocięte pieczarki i całość dusimy do miękkości. Na końcu doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Studzimy.Do passaty pomidorowej dodajemy po szczypcie przypraw i dokładnie mieszamy.Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 3 części. Każdą
Słodka Strona