z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:307/703)

DOMOWY PASZTET ZAPIEKANY 440

osobno białka i żółtka)- 2 kopiaste łyżki aromatycznego majeranku- 1 duża bułka (u mnie orkiszowa domowego wypieku)- 2 średnie cebule- 2-3 ząbki czosnku (duże)- 600-700g pieczarek- ok.3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej- ok.1/3-1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej- 2-3 ziarna ziela angielskiego- sporo świeżo mielonego kolorowego pieprzu- conajmniej 2-10 łyżek tłuszczu*** - W pierwszej wersji miałam(...)także wędzony boczek (nie parzyłam go ani nie podsmażałam) oraz usmażone wcześniej cebulę oraz czosnek.Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki podsmażamy na małej ilości tłuszczu i następnie mielimy, ja mielę pieczarki tylko raz (lubimy gdy są w pasztecie zauważalne ale można oczywiście także zmielić dwukrotnie).Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy, rozdrabniamy i dodajemy do zmielonej masy. Dododajemy także żółtka, rozdrobnione ziele

Smaczne Zdrowe
Wołowina słodko-ostra z warzywami i świeżą bazylią 221

Zapraszam :)  Wołowina słodko - ostra z warzywami i świeżą bazylią  Porcja dla 3 osób Warzywa:  - 1 świeża, duża marchewka - 1 średniej wielkości cukinia - 1 duża cebula - 4 pieczarki  - 1 zielona papryka jalapeno z zalewy  - 1 żółta papryka  Mięso: - 400g antrykotu wołowego bez kości  Marynata: - 100ml czerwonego wina półwytrawnego - 2 listki laurowe - świeżo mielony pieprz(...)kroimy w paski w poprzek włókien. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, najlepiej przez 1-2 minuty. Odkładamy na talerz.  2. Warzywa myjemy. Marchewkę, cukinię, paprykę - kroimy w słupki. Pieczarki i cebulkę - w piórka. Papryczkę w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażymy paprykę, po czym dorzucamy cukinię, paprykę, cebulkę i pieczarki. Dodajemy jalapeno. Smażymy tak długo

Sajkofanka smaku
Papryka faszerowana 227

sezonie gdy mamy, pachnącą, aromatyczną i tanią paprykę trzeba z tego korzystać. Polecam Wam między innymi paprykę faszerowaną z mięsem, ryżem i pieczarkami. Składniki: 3 szt papryka czerwona świeża 300 g zmielonej łopatki wieprzowej 1 woreczek ryżu 100 g pieczarek 1 cebula mniejsza 1 jajko olej do smażenia 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki ziół(...)osolonej wodzie, przestudzić i dodać do mięsa. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju i dodać do mięsa. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki, dodać do mięsa. Dodać przyprawy wymieszać. Na koniec dodać jajko i ponownie wymieszać. Papryki dokładnie umyć, odciąć górę, wyczyścić z nasion. Masą mięsną napełnić z lekką górką papryki dociskają masę mięsną

Ala piecze i gotuje
Pulpety z makaronem w sosie pieczarkowo porowym 26668

Kolejna propozycja na danie jednogarnkowe. Tym razem pulpeciki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek i pora. Jest to pożywne, sycące i pyszne danie. Danie przygotowałam na patelni którą w styczniu otrzymałam od firmy Neoflam z której nadal jestem bardzo  zadowolona. O patelni możecie poczytać tutaj. Składniki: 500 g karkówki 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej(...)łyżeczka musztardy sarepskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku 300 g makaronu rurki 1 por 250 g pieczarek 250 ml śmietany kremówki 2 żółtka sól,pieprz do smaku olej do smażenie Przygotowanie:Mięso zmielić. Cebulę pokroić i zrumienić na oleju dodać do mięsa. Wbić jajko dodać bułkę tartą, musztardę, paprykę, doprawić do smaku i wymieszać. Uformować małe

Ala piecze i gotuje
Fritatta 197

Zapraszam na fritatte. Danie pochodzi z kuchni wloskiej- jest to rodzaj omleta- swietnie nadaje sie na sniadanie I jako przekaska. Jest pyszna.  Skladniki: 7 jaj 150 gr pieczarek 150 gr sera feta ok 100 gr startego sera szczypiorek ok 8-10 pomidorow koktailowych pieprz  Wykonanie: pieczarki obsmazamy na patelni. Rozbijamy jajka I beltamy je z dodatkiem pieprzu. Dodajemy(...)starty ser I rozkruszona fete Dodajemy pomidory, skrojony szczypior I pieczarki. Mieszamy.  Przelewamy do formy I wkladamy do nagrzanego piekarnika na 190 C na ok 10-15 min. Czas jest uzaleznione od sciecia sie jajek.  Smacznego

Smaki Edyty
Risotto trochę inaczej z poskim akcentem 128

Dlatego dzisiaj mamy risotto troche inaczej  Składniki:150-200 gr pieczarek1 cebula2 ząbki czosnkuszklanka ryzuz 3 szklanek zrobiony bulion kurczakowymała puszka kukurydzy mała puszka groszkuparmesannatka pietruszki3 łyżki masłaWykonanie:Pieczarki podsmażamy na patelni , by odparowały wode. W garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy posiekaną cebulę I wyciśniety czosnek. Dodajemy ryż. Mieszmy by ziarnka obtoczyły się w tłuszczu.Dodajemy chochelka bulinon(...)Jedna chochelka I czekamy by ryż przyjąl rosól, mieszamy I od początku- chochelka bulionu, mieszamy ....Gdy ryż przyjmnie cały bulion dodajemy pieczarki. Mieszamy. W międzyczasie usmażyłam mini schabowe.Zciągamy z gazu- dodajemy masło, kukurydzę, groszek , natke pietruszki I ok 2-3 łyżek parmezanu. Mieszamy. I gotowe :) Życzę smacznego I miłego dnia , pozdrawiam

Smaki Edyty
Wątróbka drobiowa z ryżem- Dirty rice 197

jest gotowa. *Bardzo ważne jest by jej nie solić ! Inaczej będzie twarda. Solimy zawsze po usmażeniu.  Z patelni zabieramy wątróbke , I na tym samym oleju smażymy pieczarki. Doprawiamy tymiankiem, pieprzem cayenne I solą. Smażymy do odparowania wody z pieczarek- ok 5 min. Dodajemy poszatkowaną cebulę I paprykę. Smażymy ok 5 min. I prawie gotowe.:)Warzywa mieszamy z ryżem , dodajemy

Smaki Edyty
Pilaw z mięsa mielonego 203

dusimy pod przykryciem ok 10 min.  Po 10 min dodajemy kukurydzę I fasolkę. Mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wody. Przykrywamy I dusimy nastepne 10 min. Dodajemy pieczarki. Mieszamy , zostawiamy na ogniu 2-3 min I obiad gotowy. :)  Obiad możemy podać z dipem pomidorowym.Życzę smacznego

Smaki Edyty
Gulasz z karkówki 227

Wykonanie:Poszatkowaną cebulę wrzucamy na gorący olej. Podsmażamy ok 5 min. Pokrojone mięso dajemy do garnka. Smażymy aż będzie lekko brązowe. Dodajemy bullion, zagotowujemy . Dodajemy pokrojoną marchew I pieczarki. Zmniejszamy gaz I dusimy aż mięso będzie miękkie.Na koniec dodajemy paprykę. Gulasz jest gotowy. :) Opjonalnie gulasz możemy zabielić mąką I śmietaną. Gulasz podałam z kaszą I sałatką z ogórków konserwowych

Smaki Edyty
Sos pieczarkowy - najlepszy 235

pietruszki lub kolendry Rozpuszczamy masło w rondlu, dodajemy make. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy bullion, mieszamy na gazie ok 1-2 min. Zciągamy z gazu. Dodajemy śmietanę I 1/3 pieczarek- miksujemy ( blendujemy )Kładziemy na gaz, dodajemy resztę pieczarek pokrojonych na połówki. Gotujemy ok 5 min - mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy do smaku solą I pieprzem. Wkrajamy pietruszkę. Gotowe:) Życzę

Smaki Edyty
Risotto z kurczakiem 222

bulionu kurczakowego sól, pieprz 2-3 łyżki masła starty świeży parmesan- ok 100 gr Wykonanie:Na patelni obsmażamy doprawione piersi z kurczaka. Na drugiej patelni odparowujemy z wody pieczarki- smażymy ok 5 min.W garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy posiekaną cebulę I przeciśnięty czosnek przez praskę- ok 3 min. Dodajemy ryż. Smażymy 3 min. Dodajemy fasolkę I kukurydzę. Dodajemy szklankę(...)bulionu. Mieszamy , gotując. Gdy woda wyparowuje dodajemy bullion. Gotujemy ok 15-20 min. W międzyczasie kroimy na cząstki usmażonego kurczaka. Gdy risotto jest prawie gotowe dodajemy pieczarki I kurczaka. Mieszamy- doprawiamy solą I pieprzem. Dodajemy masło I parmesan . Mieszamy do rozpuszczenia masła.Zciągamy z gazu I gotowe :) Smacznego

Smaki Edyty
KOSZYCZKI PIECZARKOWE. 146

koszyczki wyjdą straszni słone. Ewentualnie można pominąć etap przyprawiania farszu solą. PIECZARKOWE KOSZYCZKI./autorski;/ na 6 koszyczków plasterki szynki - w zależności jakiej używamy, dużej, małej, ilość zmienna 5 pieczarek 3 jajka 3-4 łyżki mleka 4 łyżki bułki tartej pieprz, sól,  czosnek suszony, mielony 1 mała cebula olej roślinny Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Foremki do babeczek smaruję(...)warstwą oliwy, wypełniam  szynką na kształt koszyczków.  Cebulkę obieram, drobno siekam i podsmażam. Pieczarki płuczę, ścieram na tarce, dodaję do cebuli,  po czym zdejmuję z ognia. Jajka roztrzepuję z mlekiem, przyprawami. Dodaję starte  pieczarki, bułkę tartą i dokładnie mieszam ze sobą. Wykładam do foremek wyłożonych wędliną, wygładzam wierzch i wstawiam do piekarnika. Koszyczki piekę

W kuchni Karmel-itki
PIZZERINKI Z PATELNI. 161

już od wielu tygodni. Co wieczór. PIZZERINKI Z PATELNI. / od Mamy; /  dla 2 - 3 osób 13 - 15 łyżek mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki mleka (lub wody) 300g pieczarek 1 por 1 cebula 1 papryka czerwona 300g wędliny 150g żółtego sera 10 czarnych oliwek  przyprawa do pizzy po sycylijsku Kamis  olej do smażenia Pieczarki kroję w plasterki(...)cebulę i pora w półtalarki. Szklę cebulę z porem, dodaję pieczarki i smażę, aż zmniejszą swoją objętość o połowę. Paprykę pozbawiam gniazd nasiennych, kroję w kostkę, jak i wędlinę. Ser ścieram na tarce. Oliwki kroję w plasterki. Mąkę mieszam z warzywami, wędliną, serem. Wsypuję przyprawę Kamis Jajka roztrzepuję, wlewam do pozostałych składników. Na końcu dodaję letnie mleko / wodę i wyrabiam

W kuchni Karmel-itki
KAPUSTA Z GRZYBAMI. 167

wszystkim, gdzieś pod spodem, ład i porządek, realizacja świątecznych planówi prawdziwa radość z bycia razem. KAPUSTA Z GRZYBAMI. /wg mojej Mamy;/ 1,2 kg kapusty kwaszonej 500g pieczarek 100g suszonych grzybów leśnych 2 łyżki margaryny 2 łyżki smalcu 2 duże białe cebule 5 ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Cebulę siekam w półtalarki. Szklę ją na maśle(...)Pieczarki kroję w plasterki. Dodaję do cebuli i smażę, dopóki nie zmniejszy się ich objętość przynajmniej o 1/3. Następnie dokładam smalec, by się rozpuścił. Kapustę kwaszoną drobno kroję. Wrzucam do podsmażonych pieczarek, dodaję suszone (nie moczę) grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i całość duszę razem, aż kapusta będzie odpowiednio miękka  (w moim domu preferowana jest miękka

W kuchni Karmel-itki
POLĘDWICA A'LA WELLINGTON. 197

wpół surowego ciasta. POLĘDWICA A'LA WELLINGTON. /inspiracja z przepisów Biedronka, podaję ze zmianami / 500 g polędwicy wieprzowej (w kawałku nie za dużym) opakowanie ciasta francuskiego 200 g pieczarek 8 - 10 plastrów szyki konserwowej sól, pieprz,  łyżka musztardy jedno rozbełtanie jajko olej roślinny do smażenia Polędwicę oczyszczam z białych błonek, płuczę, osuszam ręczniczkiem papierowym. Następnie na rozgrzanym tłuszczu(...)obsmażam z każdej strony  po około 1 minucie. Pieczarki kroję w plasterki, przesmażam do momentu, aż puszczą sok. Odcedzam je, po czym jeszcze raz przesmażam, aby się nieco zredukowały. Następnie traktuję je blenderem, aby powstała pasta  i pozostawiam do wystudzenia. Na desce rozkładam płat ciasta francuskiego, które smaruję rozbełtanym jajkiem. Następnie układam plastry szynki podwójnie obok siebie

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania