z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:304/703)

Finger foody i inne tapasy na sylwestrowe wygibasy 239

plus jakaś sałatka i mały wtręt na ciepło. Do łapki lampka szampana i bawimy się do białego rana. Zestaw sylwestrowy Tromsø 2014 zawiera: Ostre quesadillas 2 płaty tortilli kilka pieczarek garść kukurydzy starty żółty ser papryczka piri piri Żółty ser połączyłam z drobno pokrojoną papryczką piri piri i kukurydza. Pieczarki podsmażyłam na oliwie. Płaty tortilli wysypałam częścią pasty serowej(...)ułożyłam pieczarki i dodałam resztę sera. Przykryłam drugim płatem tortilli. Całość podsmażyłam na suchej patelni, aby ser się rozpuścił i pokroiłam w ćwiartki. Jajka pisklaki 3 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka startego żółtego sera 1 łyżeczka kukurydzy 1 łyżka majonezu sól, pieprz Jajka ugotowałam na twardo. Wystudzone, przekroiłam na pół i łyżeczką delikatnie usunęłam żółtka

bastalena
Ryż ze szpinakiem? O TAK! 116

był za obiad! :) Składniki na obiad dla dwóch osób:Jedna z dwóch paczek ryżu ze szpinakiem w opakowaniu dania "Babci Zosi"4 jajka3 łyżki oliwy1 cebula8 pieczarek (lubimy pieczarki :>)1 kostka rosołowa wołowa2 łyżki śmietany 18%Sól, pieprzRyż przygotowujemy zgodnie z przepisem wg. "Babci" (tak samo jak kaszę jęczmienną z soczewicą w poprzednim poście).Podczas gotowania się(...)ryżu przyrządzamy sos - kroimy cebulkę w kostkę i pieczarki w plasterki. Wszystko podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy często mieszając. Następnie Dolewamy rozpuszczoną w szklance gorącej wody kostkę rosołową i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, "uspokajamy", w miseczce mieszamy śmietanę z odrobiną wywaru z patelni i wlewamy wszystko intensywnie mieszając. Doprawiamy do smaku. Po ok. 15 minutach ryż dochodzi do siebie

Emcia Pichci
Frittata z kurczakiem i wędzonym kozim serem 121

pierś z kurczaka (z wczorajszego obiadu)5 plasterków (ok. 0,5 cm grubości) wędzonego sera koziego (z KarPACZa) ;)1 pomidor2 łyżki oleju z orzechów włoskichSól, pieprzPrzepis:Cebulę wraz z pieczarkami kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej - smażymy do zarumienienia. Kurczaka oraz ser również kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek z cebulą. Doprawiamy i trzymamy na patelni

Emcia Pichci
Gulasz sojowy 168

łyżeczka mielonej papryki słodkiej2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka oreganoSól, pieprzZagęszczacz:10 łyżek zimnej wody1 łyżka mąki pszennejPrzepis:Oliwę rozgrzewamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Paprykę i pomidora kroimy w drobną kostkę. Gdy cebula już się zarumieni dorzucamy do niej pieczarki, pomidora i paprykę. W tym czasie kotleciki wkładamy

Emcia Pichci
Jajko w bułce 120

bułka1 jajko2 pieczarki1/2 cebuli2 łyżeczki masła1 łyżeczka startego żółtego sera1 plaster szynkiSól, pieprzPrzepis:Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki do momentu, w którym się zarumienią. Następnie odcinamy górę bułki i wydrążamy jej środek. W środku wydrążonej bułki rozsmarowujemy 1 łyżeczkę masła, nakładamy pieczarek z cebulką, dodajemy pokroją w kostkę

Emcia Pichci
Naleśniki z mozzarellą i roszponką 181

leśniki (ok. 2 minuty na każdą stronę). Po usmażeniu naleśników przygotowujemy farsz.Przepis na farsz:Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju. Do cebulki dodajemy pokrojone w talarki pieczarki. Wszystko smażymy na złoto. Następnie na naleśniki nakładamy startą na grubych oczkach mozzarellę, łyżkę roszponki, łyżkę cebuli z pieczarkami i zwijamy w rulon. Postępujemy tak, aż do wyczerpania

Emcia Pichci
Pieczarkowa z kuskusem 158

Składniki: 500 g dużych pieczarek  2 marchewki  korzeń pietruszki  natka pietruszki  3 skrzydełka z kurczaka szklanka kaszy kuskus  sól, pieprz  Przygotowanie:  Na skrzydełkach z kurczaka i pokrojonych w kostkę warzywach gotujemy wywar.  W tym czasie umyte i osuszone pieczarki kroimy w kostkę, a kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu(...)minutach gotowania się wywaru wrzucamy pieczarki i gotujemy przez kolejne 20 minut, na końcu doprawiamy do smaku. Podajemy z kaszą kuskus posypane posiekaną natką pietruszki

Moja smaczna kuchnia
Muszle z trzema serami nadziewane mięsem mielonym 272

sera Gorgonzola 2 kulki sera mozzarella 50 g parmezanu suszone pomidory (około ½ słoiczka) 350 g mięsa mielonego wieprzowego (używam szynki) 0,5 cebuli (dużej) lub jedna mała 8-10 pieczarek średniej wielkości sól, pieprz zioła prowansalskie papryka ostra łyżka sosu sos worcestershire łyżeczka czosnku granulowanego oliwa Sos pomidorowy: pomidory z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 0,5 cebuli 2 ząbki(...)łyżki masła 2 łyżki maki około 1 szklanki mleka sól pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie:   Cebulę posiekać drobno. Podsmażyć połowę na patelni. Dodać mięso. Kiedy się podsmaży  przyprawić. Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę i również podsmażyć na maśle. Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki.   Przygotować sos pomidorowy. Na patelni podsmażyć pozostałą cebulę. Dodać pomidory z puszki i dusić

Mania Gotowania
Wytrawne roladki z ciasta francuskiego 203

keczup ·        około 50 g salami, dowolnej  szynki lub boczku pokrojonego w cieniutkie paseczki ·       około 3 pieczarki ·       żółty ser ·       zioła prowansalskie   Przygotowanie: Pieczarki obieramy, kroimy w bardzo cienkie plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce(...)Ciasto francuskie rozkładamy (nie wałkujemy).  Układamy równolegle plasterki salami i pieczarki. Polewamy keczupem, posypujemy serem żółtym i ziołami prowansalskimi. Ciasto zwijamy ciasno jak roladę i dociskamy aby się nie rozpadła. Roladę tniemy w około 2 cm plastry. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut aż roladki

Mania Gotowania
Risotto z grzybami i szynką szwardzwaldzką 165

startego parmezanu ·       około 7 suszonych borowików lub innych grzybów ·       4 pieczarki ·       4 suszone pomidory ·      zioła prowansalskie, pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby moczyć w ciepłej wodzie przez około 3 godziny. Kiedy grzyby będą miękkie wyjąć z wody. Wodę zagotować(...)dodać bulion grzybowy. Szynkę szwardzwaldzką pokroić na cienkie paseczki. Podsmażyć i przełożyć na talerz. Pieczarki obrać, namoczone grzyby odsączyć z nadmiaru wody. Wodę spod grzybów przelać do garnka, dodać bulion i zagotować. Pieczarki i grzyby pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na wytopionym z szynki tłuszczu. Doprawić pieprzem. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę

Mania Gotowania
Mój ulubiony Boeuf Stroganow 181

papryka ·       1 papryczka chili ·       3 ogórki kiszone ·       około 10 średnich pieczarek ·       ¾ szklanki wody ·       kostka Knorr z papryką lub kostka wołowa ·       3 łyżki przecieru pomidorowego(...)oliwa Przygotowanie: Mięso pokroić w cienkie paseczki i przyprawić ziołami, pieprzem i czerwoną papryką. Odstawić do lodówki. Paprykę i ogórka kiszonego pokroić w paski. Pieczarki obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulęposiekać w drobną kosteczkę. Na oliwie podsmażyć mięso, dodać cebulę, smażyć, aż się zeszkli. Zalać wodą, dodać kostkę paprykową i dusić pod pokrywką ok 25 minut. Mięso ma być miękkie

Mania Gotowania
Moja ulubiona Pizza dwa smaki 206

przyprawa do pizzy (opcjonalnie) Dodatki: około 50 g salami 2 kulki sera mozzarelli lub 80-100 g startej mozzarelli około 50 g szynki szwardzwaldzkiej rukola 1 pomidor 7-8 pieczarek zioła do pizzy Sos: 1 łyżka koncentratu pomidorowego 5 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka keczupu zioła   Przygotowanie: Mleko i wodę wlać do garnka i podgrzać. Odlać 1/3 szklanki mleka(...)pozostałe mleko z woda. Zagnieść dokładnie na jednorodną masę. Można użyć miksera. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki sosu wymieszać dokładnie. Pieczarki, pomidora i kulki mozzarelli pokroić w plasterki. Ciasto rozwałkować na okrągły placek i uformować brzegi. Posmarować sosem. Na jednej połówce pizzy rozłożyć pieczarki i salami, a na drugiej szynkę szwardzwaldzką

Mania Gotowania
Dietetyczne pizzerinki 239

łyżki chudego twarogu   2 jajka Farsz: papryczki jalapeno w zalewie lub papryczka chili salami (można użyć light - dostępne w Lidlu) 30 g sera mozzarella (startego) 3-4 pieczarki Przygotowanie:   Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Salami kroimy na mniejsze kawałki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Twaróg rozgniatamy widelcem. Składniki(...)Staramy się formować bułki w kształt spiczastych kupek. Ciasto w trakcie pieczenia opadnie, dlatego dobrze aby na samym początku bułeczki były wyższe. Na środku nakładamy odrobinę pieczarek, salami i papryczki. Posypujemy serem. Pieczemy około 30 minut, aż bułki się zrumienią. Wyciągamy z piekarnika i czekamy aż lekko ostygną

Mania Gotowania
Chlebek cebulowo-pieczarkowy Light 145

pyszny i bardzo szybki w wykonaniu. Inspirację zaczerpnęłam z bloga "Z kotem w Kuchni".    Chlebek cebulowo-pieczarkowy Light       Składniki: 1/2 cebuli 4 pieczarki  200 g chudego twarogu   6 łyżek otrębów pszennych lub żytnich 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki drożdży instant ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki ziół garść pestek(...)dyni garść ziaren słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego   Przygotowanie:   Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni. Studzimy i odsączamy dokładnie, ponieważ pieczarki zawsze puszczają trochę wody. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich pozostałe składniki. Miksujemy dokładnie. Masę przekładamy do małej keksówki*. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Pieczemy około 35 minut. Chleb wyciągamy z foremki

Mania Gotowania
Orientalne danie jednogarnkowe z kurczaka 430

smakuje jeszcze lepiej. Orientalne danie jednogarnkowe z kurczaka         Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki żółtej lub zielonej ½ puszki kukurydzy 8-9 pieczarek 1 papryczka chili 1/3 szklanki sezamu 200 ml przecieru pomidorowego 1/3 szklanki orzeszków ziemnych ½ łyżeczki pasty curry (jeśli nie mamy możemy dodać ½ łyżeczki curry w proszku) 1 ząbek czosnku(...)ziaren kolendry  Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie przyprawy z marynaty mieszamy i przyprawiamy nimi mięso. Odstawiamy kurczaka do lodówki na 20 minut.   Papryki, pieczarki i chili kroimy w kosteczkę. Orzeszki ziemne oraz sezam prażymy na patelni przez około 5-7 minut, aż się zarumienią. Uważamy aby się nie spaliły. Kurczaka podsmażamy na patelni

Mania Gotowania