łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie Farsz do makaronu: 100 g szynki parmeńskiej 250 g makaronu muszle ½ papryki 8 dużych pieczarek 8-9 pomidorów suszonych 50 g oliwek 100 g sera mozzarella (lub zwykły żółty ser) 70 g sera pleśniowego 100 g sera Raclette (lub inny ser o intensywnym aromacie) garść(...)uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Uwaga! Sos musi wyjść dość gęsty. Farsz nie może w nim pływać. Paprykę i obrane pieczarki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Szynkę i pomidory suszone kroimy w paski. Dodajemy do pieczarek i papryki. Podsmażamy, aż szynka będzie chrupiąca. Składniki farszu mieszamy z sosem. Makaron gotujemy
Mania Gotowaniaszynki włoskiej około 6-7 suszonych pomidorów 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku 2 pomidory 6-7 pieczarek 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie Dodatkowo: oliwa garść rukoliokoło 40 g tartej mozzarelli około 60g sera gorgonzola Przygotowanie: Mleko wlewamy(...)pieczemy 15-20 minut. Na wierzchu kółeczek ma powstać złota skórka. Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Pomidory wyparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę.W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę i czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodajemypomidory. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut
Mania Gotowaniasosem pomidorowym (Włochy) Składniki: 350g makaronu spaghetti 50 g szynki włoskiej dojrzewającej np. prosciutto 50 g boczku (w cieniutkich plasterkach) około 10 czarnych oliwek 6-7 pieczarek 2 garści rukoli 6 suszonych pomidorów 1/3 zielonej części dymki 50 g parmezanu lub mozzarelli Sos: 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku(...)Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al. dente.Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę.Szynkę i boczek podsmażamy bez tłuszczu na patelni. Mają być chrupiące. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki. Na końcu dodajemy oliwki i wcześniej podsmażony boczek z szynką. Mieszamy dokładnie składniki i chwilę podsmażamy aby smaki się wymieszały. Makaron polewamy sosem, nakładamy pozostałe dodatki i posypujemy obficie
Mania Gotowaniajajko natka pietruszki 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii pieprz 1 łyżeczka sosu worhestershire 1 łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: 2 duże pomidory 7 pieczarek 4-5 suszonych pomidorów 1 łyżka oliwy około 60 g startego sera żółtego lub 1 kulka mozzarelli 30 g startego parmezanu Przygotowanie: W misce mieszamy mięso mielone, parmezan, płatki owsiane(...)natkę pietruszki, przyprawy oraz jajko. Formę do zapiekania smarujemy oliwą i przekładamy do niej mięso, dociskając do dna i wyrównując. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczarki obieramy. Kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dobrze odsączamy. Pomidory i pomidory suszone kroimy w kostkę. Rozprowadzamy na mięsie mielonym usmażone pieczarki oraz pomidory. Na wierzchu układamy plasterki mozzarelli lub stary
Mania Gotowaniarolady: 2 piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę zioła prowansalskie 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz Farsz: około 4-5 pieczarek 3-4 suszone pomidory z zalewy (osączonych) ¼ papryczki chili 4-5 cm. kawałek kiełbasy chorizo kulka sera mozzarella Panierka: 1 szklanka płatków kukurydzianych Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Kurczaka mielimy(...)maszynce do mięsa. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy. Papryczkę chili, pieczarki i pomidory suszone siekamy w drobną kosteczkę. Chorizo kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy składniki farszu przez około 5 minut. Mięso układamy na lekko mokrej dłoni i formujemy płaskiego kotleta. Na wierz układamy porcje farszu, a następnie zawijamy mięso dokładnie
Mania Gotowaniaciepłej wody ¼ szklanki stopionego masła 1 jajko 50 g drożdży 1 szczypta cukru ½ łyżki soli olej do smażenia Farsz: 1 pierś z kurczaka 1/2 cebula 5-6 pieczarek ½ pęczka świeżej kolendry (opcjonalnie)100 g sera żółtego 1 łyżka przyprawy bombay masala (np. firmy Kotani) Sos czosnkowy: ½ szklanki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka(...)wodą. Mieszamy wszystko dokładnie, i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Ser żółty ścieramy na tarce. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Kurczaka podsmażamy na oliwie. Odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki
Mania Gotowaniaokoło 4 rolady: 2 piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę zioła prowansalskie 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki ostrej papryki pieprz Farsz: około 6-7 pieczarek 3-4 suszone pomidory z zalewy (osączonych) około 50 g pistacji 5-6 plastrów szynki dojrzewającej ½ cebuli czerwonej Panierka: 1 szklanka płatków owsianych Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania mięsa(...)Kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy. Cebulę, szynkę, pieczarki i pomidory suszone siekamy w drobną kosteczkę. Pistację podpiekamy przez chwilę na patelni aby się lekko zarumieniły, następnie bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy za pomocą blendera. Na patelni (bez tłuszczu) smażymy szynkę, do momentu aż będzie chrupiąca. Następnie
Mania Gotowaniadość kaloryczne, ale od czasu do czasu trzeba sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa. Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i mięsem mielonym Składniki oleju do smażenia 1 bakłażan około 10-12 pieczarek 6-7 ziemniaków średniej wielkości 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 400 g mielonego mięsa (szynki wieprzowej, wołowiny) 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta chili(...)około 0,5 centymetrowe plastry i posypujemy sola. Odstawiamy na około 15 minut. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i podsmażamy bakłażany przez około 3 minuty z każdej strony. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy również na patelni. Odkładamy na bok. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez około 12-15 minut, tak aby były jeszcze nieco twarde. Studzimy i kroimy
Mania Gotowaniałyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka bazylii 4-5 plastrów szynki dojrzewającej 5 pomidorów suszonych 5-6 pieczarek Sos: 2 czerwone papryki 1 papryczka chili ½ szklanki migdałów 2 pomidory 2 suszone pomidory 2 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki skórka otarta z ½ cytryny chili w proszku sól(...)proszku, bazylię mieszamy dokładnie w miseczce aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Polędwiczkę nacieramy marynatą i odstawiamy na co najmniej 30 minut. Szynkę i pomidory kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy wszystko razem. Odstawić do przestudzenia. Środek polędwiczki nacinamy wzdłuż za pomocą ostrego noża, rozszerzamy nacięcie, tak aby postało trochę miejsca dla farszu. Polędwiczkę
Mania GotowaniaObiad może i banalny, ale jakże smaczny. Wszyscy znamy gulasze i każda gospodyni/arz :) ma swój ulubiony . Dzisiaj chciałabym przedstawić mój z marchewką i pieczarkami- wybór warzyw i dodatków do gulaszu jest ogromy- więc tutaj może nas ograniczyć jedynie nasza wyobraźnia. Zachęcam do spróbowania mojego przepisu :) Polecam.Zaczynamy: Składniki:około 1 kg wołowiny3 marchewki200 gr drobnych pieczarek200 ml kwaśnej śmietany400(...)praskę czosnek, i dusimy na małym ogniu- do momentu gdy wołowina będzie miękka. Gdy wołowina jest już miękka, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę- gotujemy około 7-10 min. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Gotujemy dalsze 10 min. Na koniec zaciągamy śmietaną i w razie potrzeby doprawiamy przyprawami. Gotowe :) Gulasz podałam z kaszą i z sałatką z pora
Smaki Edytygęsta, tak żeby można było ręką formować placuszki. Smażymy na gorącym oleju, małe placki. Sos pieczarkowy: - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek włoskiej lub hiszpańskiej - 500 g pieczarek - 3 gałązki rozmarynu - zioła prowansalskie - 150 g śmietany 18% - łyżka mąki do zagęszczenia - 1/2 cebuli cukrowej - sól, pieprz Na gorącą patelnię, wlewamy oliwę, dodajemy masło, mieszamy, zmniejszamy gaz na minimum(...)wrzucamy gałązki rozmarynu, aby oddały aromat, dodajemy posiekaną cebulę i pieczarki, dusimy około 9-10 minut, aż pieczarki się uduszą. Zalewamy szklanką wody, dodajemy przyprawy gotujemy 5-8 minut. Dodajemy śmietanę, na sam koniec zagęszczamy sos mąką. Życzę SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIjeden z najlepszych przepisów na kurczaka! SKŁADNIKI: - 2 duże filety z piersi kurczaka - sos z tamaryndowca (można kupić w sklepach z kuchniami świata) (70ml) - sos sojowy (30ml) - 500g pieczarek - 2 ząbki czosnku - 1 cebulka - posiekana kolendra lub pietruszka - kasza kuskus Naczynie do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym, na dno naczynia wykładamy posiekaną cebulę, następnie 1/2 części pieczarek, solimy, zalewamy sosem sojowym(...)sosem z tamaryndowca, układamy oprószone solą filety z kurczaka, nakrywamy pozostałą częścią pieczarek, zalewamy resztą sosów, Podlewamy 1/3 szklanki wody. Przykrywamy naczynie i zapiekamy 35 minut, zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 15 minut. Smacznego
SMYKWKUCHNIktórych korzystałam: Kuchnia domowa Ani Home-made food and not only Tani Weganizm* Składniki: Na sałatkę: brokuły cebula 200g drobiowej szynki w kawałku papryka czerwona 300g pieczarek 100g ziarenek słonecznika puszka kukurydzy Na sos: 3 czubate łyżki majonezu 4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 3 ząbki czosnku czosnek granulowany, pieprz ziołowy, sól(...)grubą łodygą do góry, tak aby wszystkie różyczki były zanurzone w wodzie i gotujemy 5-7 minut (al dente). Wyjmujemy z garnka, odsączamy, studzimy i dzielimy na mniejsze różyczki.Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na odrobinie oleju, tak aby odparował z nich nadmiar wody. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, szynkę w kostkę. Ziarna słonecznika prażymy
Czerwona Porzeczkakarbowana; pomidor; boczek w plastrach; ser żółty; ketchup kotlety:mięso mielone wieprzowełyżeczka świeżego tymianku drobno posiekanego1 mała cebula1 jajkomała bułka1/2 szklanki mlekasos tatarski:4 ogórki konserwowe; kilka pieczarek marynowanych; pół cebuli; 6 łyżek majonezu; pół łyżki octu (może być więcej ale najpierw trzeba spróbować); łyżeczka chrzanu; 1 łyżka cukru (może być więcej ale najpierw trzeba spróbować(...)łyżki śmietany; łyżeczka musztardy; sól; pieprz (do smaku)Proporcje nie są sztywne, zawsze można dodać więcej tego co się bardziej lubi. Bułkę namaczamy w mleku.Przygotowujemy sos. Siekamy drobno ogórki, pieczarki marynowane, cebulę. Do miseczki wsadzamy/wlewamy/wsypujemy majonez, ocet, chrzan, cukier, śmietanę, musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dorzucamy ogórki, pieczarki cebulę i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Łączymy mięso mielone, tymianek, posiekaną
Brzuszki Łakomczuszkiinaczej. Polecam bo pyyycha jest! ( :Składniki: cztery plastry schabu sześć suszonych pomidorów 50 gram mozzarelli garść lubczyku pół słoiczka oleju z pomidorów suszonych dwa ząbki czosnku cztery pieczarki sól pieprz szczypta chili w płatkach szklanka bulionu Myjemy i suszymy mięso, rozkładamy na folii spożywczej kawałki schabu i rozbijamy na cienkie plastry. Robimy marynatę: siekamy czosnek i lubczyk(...)rozgrzewamy cztery łyżki oleju z pomidorów i układamy nasze roladki, obsmażamy z każdej strony po 3-4 minuty. Gdy będą miały ładny kolor wlewamy bulion, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i szczyptę chili w płatkach, soli i pieprzu. Całość dusimy około 45 minut. Po tym czasie nasz schab powinien być odpowiednio miękki i rozpływać się w ustach.Ja osobiście to danie
Mango Papaja