około 4 rolady: 2 piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę zioła prowansalskie 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki ostrej papryki pieprz Farsz: około 6-7 pieczarek 3-4 suszone pomidory z zalewy (osączonych) około 50 g pistacji 5-6 plastrów szynki dojrzewającej ½ cebuli czerwonej Panierka: 1 szklanka płatków owsianych Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania mięsa(...)Kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy. Cebulę, szynkę, pieczarki i pomidory suszone siekamy w drobną kosteczkę. Pistację podpiekamy przez chwilę na patelni aby się lekko zarumieniły, następnie bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy za pomocą blendera. Na patelni (bez tłuszczu) smażymy szynkę, do momentu aż będzie chrupiąca. Następnie
Mania Gotowaniadość kaloryczne, ale od czasu do czasu trzeba sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa. Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i mięsem mielonym Składniki oleju do smażenia 1 bakłażan około 10-12 pieczarek 6-7 ziemniaków średniej wielkości 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 400 g mielonego mięsa (szynki wieprzowej, wołowiny) 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta chili(...)około 0,5 centymetrowe plastry i posypujemy sola. Odstawiamy na około 15 minut. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i podsmażamy bakłażany przez około 3 minuty z każdej strony. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy również na patelni. Odkładamy na bok. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez około 12-15 minut, tak aby były jeszcze nieco twarde. Studzimy i kroimy
Mania Gotowaniałyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka bazylii 4-5 plastrów szynki dojrzewającej 5 pomidorów suszonych 5-6 pieczarek Sos: 2 czerwone papryki 1 papryczka chili ½ szklanki migdałów 2 pomidory 2 suszone pomidory 2 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki skórka otarta z ½ cytryny chili w proszku sól(...)proszku, bazylię mieszamy dokładnie w miseczce aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Polędwiczkę nacieramy marynatą i odstawiamy na co najmniej 30 minut. Szynkę i pomidory kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy wszystko razem. Odstawić do przestudzenia. Środek polędwiczki nacinamy wzdłuż za pomocą ostrego noża, rozszerzamy nacięcie, tak aby postało trochę miejsca dla farszu. Polędwiczkę
Mania GotowaniaObiad może i banalny, ale jakże smaczny. Wszyscy znamy gulasze i każda gospodyni/arz :) ma swój ulubiony . Dzisiaj chciałabym przedstawić mój z marchewką i pieczarkami- wybór warzyw i dodatków do gulaszu jest ogromy- więc tutaj może nas ograniczyć jedynie nasza wyobraźnia. Zachęcam do spróbowania mojego przepisu :) Polecam.Zaczynamy: Składniki:około 1 kg wołowiny3 marchewki200 gr drobnych pieczarek200 ml kwaśnej śmietany400(...)praskę czosnek, i dusimy na małym ogniu- do momentu gdy wołowina będzie miękka. Gdy wołowina jest już miękka, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę- gotujemy około 7-10 min. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Gotujemy dalsze 10 min. Na koniec zaciągamy śmietaną i w razie potrzeby doprawiamy przyprawami. Gotowe :) Gulasz podałam z kaszą i z sałatką z pora
Smaki Edytygęsta, tak żeby można było ręką formować placuszki. Smażymy na gorącym oleju, małe placki. Sos pieczarkowy: - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek włoskiej lub hiszpańskiej - 500 g pieczarek - 3 gałązki rozmarynu - zioła prowansalskie - 150 g śmietany 18% - łyżka mąki do zagęszczenia - 1/2 cebuli cukrowej - sól, pieprz Na gorącą patelnię, wlewamy oliwę, dodajemy masło, mieszamy, zmniejszamy gaz na minimum(...)wrzucamy gałązki rozmarynu, aby oddały aromat, dodajemy posiekaną cebulę i pieczarki, dusimy około 9-10 minut, aż pieczarki się uduszą. Zalewamy szklanką wody, dodajemy przyprawy gotujemy 5-8 minut. Dodajemy śmietanę, na sam koniec zagęszczamy sos mąką. Życzę SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIjeden z najlepszych przepisów na kurczaka! SKŁADNIKI: - 2 duże filety z piersi kurczaka - sos z tamaryndowca (można kupić w sklepach z kuchniami świata) (70ml) - sos sojowy (30ml) - 500g pieczarek - 2 ząbki czosnku - 1 cebulka - posiekana kolendra lub pietruszka - kasza kuskus Naczynie do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym, na dno naczynia wykładamy posiekaną cebulę, następnie 1/2 części pieczarek, solimy, zalewamy sosem sojowym(...)sosem z tamaryndowca, układamy oprószone solą filety z kurczaka, nakrywamy pozostałą częścią pieczarek, zalewamy resztą sosów, Podlewamy 1/3 szklanki wody. Przykrywamy naczynie i zapiekamy 35 minut, zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 15 minut. Smacznego
SMYKWKUCHNIktórych korzystałam: Kuchnia domowa Ani Home-made food and not only Tani Weganizm* Składniki: Na sałatkę: brokuły cebula 200g drobiowej szynki w kawałku papryka czerwona 300g pieczarek 100g ziarenek słonecznika puszka kukurydzy Na sos: 3 czubate łyżki majonezu 4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 3 ząbki czosnku czosnek granulowany, pieprz ziołowy, sól(...)grubą łodygą do góry, tak aby wszystkie różyczki były zanurzone w wodzie i gotujemy 5-7 minut (al dente). Wyjmujemy z garnka, odsączamy, studzimy i dzielimy na mniejsze różyczki.Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na odrobinie oleju, tak aby odparował z nich nadmiar wody. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, szynkę w kostkę. Ziarna słonecznika prażymy
Czerwona Porzeczkakarbowana; pomidor; boczek w plastrach; ser żółty; ketchup kotlety:mięso mielone wieprzowełyżeczka świeżego tymianku drobno posiekanego1 mała cebula1 jajkomała bułka1/2 szklanki mlekasos tatarski:4 ogórki konserwowe; kilka pieczarek marynowanych; pół cebuli; 6 łyżek majonezu; pół łyżki octu (może być więcej ale najpierw trzeba spróbować); łyżeczka chrzanu; 1 łyżka cukru (może być więcej ale najpierw trzeba spróbować(...)łyżki śmietany; łyżeczka musztardy; sól; pieprz (do smaku)Proporcje nie są sztywne, zawsze można dodać więcej tego co się bardziej lubi. Bułkę namaczamy w mleku.Przygotowujemy sos. Siekamy drobno ogórki, pieczarki marynowane, cebulę. Do miseczki wsadzamy/wlewamy/wsypujemy majonez, ocet, chrzan, cukier, śmietanę, musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dorzucamy ogórki, pieczarki cebulę i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Łączymy mięso mielone, tymianek, posiekaną
Brzuszki Łakomczuszkiinaczej. Polecam bo pyyycha jest! ( :Składniki: cztery plastry schabu sześć suszonych pomidorów 50 gram mozzarelli garść lubczyku pół słoiczka oleju z pomidorów suszonych dwa ząbki czosnku cztery pieczarki sól pieprz szczypta chili w płatkach szklanka bulionu Myjemy i suszymy mięso, rozkładamy na folii spożywczej kawałki schabu i rozbijamy na cienkie plastry. Robimy marynatę: siekamy czosnek i lubczyk(...)rozgrzewamy cztery łyżki oleju z pomidorów i układamy nasze roladki, obsmażamy z każdej strony po 3-4 minuty. Gdy będą miały ładny kolor wlewamy bulion, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i szczyptę chili w płatkach, soli i pieprzu. Całość dusimy około 45 minut. Po tym czasie nasz schab powinien być odpowiednio miękki i rozpływać się w ustach.Ja osobiście to danie
Mango Papajarozczyn musi byc cieply) i ugniatamy Gotowe ciasto przykrywamy sciereczka i pozostawiamy w cieplym miejscu na ok. 1h Skladniki do pizzy: 300g kielbasy 100g bekonu 200g pieczarek 2 cebule 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy starty ser zolty ( wedle gustu) Kielbase, pieczarki, cebule i papryke kroimy i przesmarzamy ( wszystko osobno, cebule(...)brytfanke ( srednich rozmiarow, mozna rozwalkowac lekko ciasto i dopiero rozlozyc na brytfanke) Na ciasto nakladamy koncentrat pomidorowy, cienka warstwe Nakladamy pokolei skladniki : cebule z papryka, bekon, pieczarki, kielbase, kukurydze i ser zolty Wstawiamy wszystko do piekarnika nagrzanego do 180C na 20 min Smacznego
Klaudynkowa kuchniaszklanki kaszy mannej 2 jajka 3/4 szklanki ryżu sól, pieprz papryka słodka przyprawa do mięsa mielonego mąka do obtoczenia, olej do smażenia 1 litr bulionu Sos: 400g pieczarek 1 litr bulionu sól, pieprz ziołowy papryka słodka, papryka ostra łyżka mąki ziemniaczanej+ pół szklanki wody (do zagęszczenia sosu) Wykonanie: Kapustę siekamy drobno, solimy i odstawiamy. Mięso mieszamy razem(...)odciskamy wodę i dodajemy do mięsa. Mieszamy, formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy w mące. Smażymy na rumiano. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Usmażone gołąbki dusimy w bulionie około 45-50 minut. Pieczarki myjemy, jeśli są duże, kroimy na mniejsze części i gotujemy w bulionie. Gdy pieczarki będą miękkie doprawiamy i zagęszczamy mąką. Gołąbki podajemy polane sosem. Można je też przełożyć
Czerwona Porzeczkamąki pszennej 40 g świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka soli 5 łyżek masła 3 spore cebule (lub 4 małe) kilka pieczarek (ja miałam 10 szt.) przyprawy: sól, pieprz, 1,5 łyżeczki suszonego majeranku żółty ser (ok. 150 g) olej do smażenia Drożdże umieszczamy w miseczce (nie bardzo małej, bo mój zaczyn prawie wykipiał(...)miski, przykrywamy do wyrośnięcia i odstawiamy do wyrośnięcia (również najlepiej w ciepłe miejsce).Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy cebulkę. Kroimy ją w kostkę nieprzesadzając z dokładnością, bo po co? Pieczarki kroimy z półplasterki (można drobniej, ja po prostu lubię, gdy widać ich pierwotny kształt). W garnku z grubym dnem rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju i wrzucamy cebulkę. Gdy będzie już szklista
Ratunku obiadżeberka wieprzowego z kością 100 g rolady boczkowej lub parzonego, wieprzowego boczku w plastrach mix mrożonych warzyw (u mnie marchewka, pietruszka i por) ok. 250-300 g pieczarek 3 łodygi selera naciowego 1 spora kalarepa 1 duża cebula 1 pomidor 3 ząbki czosnku biała fasolka w puszce 1 szklanka surowego, drobnego makaronu (ja użyłam minikokardek) 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy(...)wszystkie ziarenka i liście laurowe, by później nie przeszkadzały w zupie (najłatwiej wywar po prostu przecedzić przez gęste sitko).Następnego dnia bulion stawiamy na mały ogień i wszystko kroimy. Pieczarki w półplasterki, kalarepę, seler naciowy, cebulę i pomidora oraz boczek w kostkę. Czosnku nie trzeba drobno siekać, można pokroić go jedynie w cienkie plasterki. Mięso wyjmujemy z wywaru i rozdrabniamy
Ratunku obiadmajeranek lub tymianek), sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 1-2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo do roladek proponuję (porcja dla 2 osób): 3-4 ziemniaki ok. 25 dag pieczarek przyprawy: sól morska, zioła (te same, których użyliśmy do mięsa) Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami na jednolitą, dość zwięzłą masę, odstawiamy na czas krojenia warzyw(...)nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez ok. 35 min. W trakcie pieczenia można je raz odwrócić, by równomiernie się zrumieniły. Ja roladki podałam z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami. Ziemniaki pokroiłam wcześniej w ósemki, skropiłam oliwą, posypałam solą i ziołami, wymieszałam, ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawiłam do piekarnika na 10 min. przed włożeniem roladek. Pieczarki
Ratunku obiadcebula pokrojona w drobną kostkę;jajko;2 łyżki bułki tartej;sól, pieprz, chili;1 łyżka zimnej wody; 750 ml bulionu.na sos:cukinia 400 g;papryka czerwona;3 duże pieczarki;mała cebula;papryka słodka;chili, sól, pieprz;1 łyżeczka masła3 łyżki koncentratu pomidorowego;natka pietruszki.makaron:w tym przypadku - dischi volanti. Klopsiki:Mięso, cebulę, jajka, bułkę tartą, przyprawy i zimną wodę mieszamy(...)dokładnie. Z mięsa formujemy malutkie klopsiki i wrzucamy je do wrzącego bulionu i gotujemy około pół godziny.Sosik:Cebulę kroimy w dość grubą kostkę, pieczarki, paprykę i cukinię również. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy słodką paprykę i chili; podsmażamy dla lepszego aromatu. Dodajemy cebulę, później paprykę i pieczarki. Na samym końcu cukinię, żeby się nie rozciapała... Na patelnie wrzucamy przecier
Miksturownik