warzyw :) Warzywa Barmar sprawiają, że nie musisz długo siedzieć w kuchni, a smak i tak jest nieporównywalnie pyszny! Podsumowując, łatwo, prosto, szybko, pysznie, smacznie, aromatycznie, zdrowo! Polecam :) Papryka i pieczarki, które użyłam do pizzy odznaczają się wyjątkową miękkością i pysznym smakiem. Dzięki nim przygotowanie farszu do pizzy zajęło dosłownie kilka chwil. Musiałam jedynie odczekać kilkanaście minut, aby cebulka lekko zmiękła(...)szczypta soli - 1 jajko - 1 łyżka oleju Składniki na farsz: - 6 średnich cebulek - 700 g świeżych pomidorów bez skórki - połowa opakowania papryki w paski Barmar (500 g) - opakowanie pieczarek w oleju Barmar (375 g) - przyprawy: sól, świeża bazylia, zioła prowansalskie, szczypta tymianku, oregano, pieprz cayenne Dodatkowo: - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - tarta mozzarella light/dowolny ser Przygotowanie: 1. Mleko podgrzej i rozpuść
Zdrowie na języku :Pjest prawdą, że panowie w kuchni to potrafią jedynie włączyć czajnik elektryczny albo ograniczyć swoją działalność do tylko do spożycia :) Pierwszy z cudów kulinarnych zrobionych z moim mężem :)Faszerowane pieczarki Składniki:12 dużych pieczarek20 dag mięsa mielonego3 plasterki sera żółtegojajkopietruszka suszona lub świeżaprzyprawa kebab sólpieprzolej z pestek winogron domowy sos czosnkowyPrzygotowanie:Namówić męża do obrania pieczarek, oddzielenia
Lawendowe Niebomielone, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego. Do gotowego mięska dodajemy pokrojonego w kostkę i obranego z łupki pomidora. Całość dusimy i dodajemy pieczarki z cebulką oraz pokrojoną natkę pietruszki.Nasz farsz jest już gotowy :) Układamy wydrążoną cukinię na blaszce i wypełniamy ją farszem. Całość posypujemy serem żółtym i zapiekamy 40 minut
Lawendowe Niebowarzywami30 dag pieczarek2 cebule2 ząbki czosnku3 jajkasuszony koperekpieprzsólpapryka słodka vegetaPrzygotowanie:Gotujemy na twardo 2 jajka, studzimy i kroimy w kostkę.Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu do miękkości.Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, cebulę kroimy w półplasterki - podsmażamy na oleju z pestek winogron.Ryż, pieczarki, cebulę, jajka wrzucamy do dużej miski. Dodajemy surowe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek
Lawendowe NieboPrzepisy na pasztety pączkują u mnie i zmieniają się w zależności od tego co właśnie mam pod ręką. Tak właśnie powstała kolejna wersja pasztetu z soczewicy. Tym razem z pieczarkami. Wyjątkowo przypadł mi do gusty tworząc cudowne połączenie z pomarańczowym chutney.Składniki:szklanka czerwonej soczewicy20 dkg pieczarekduża marchewkapietruszka10 dkg seleracebula3 łyżki otrąb owsianychjajko2 ząbki czosnku 4 liście lauroweziele angielskie2 łyżki(...)namaczania, ale znacznie skraca ono czas gotowania). Następnie gotuję w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim aż będzie miękka.Cebulę kroję w półtalarki, marchew, pietruszkę, seler i pieczarki w grube plastry. Podsmażam na oliwie około 10 minut, czas od czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodaję pokrojone dwa ząbki czosnku.Ugotowaną soczewicę i podsmażone warzywa mielę w maszynce
Magiczna kuchnia Dariitracić na gotowanie :) Lepiej porozmawiać z coraz bardziej rozgadanym dzieckiem!makaron pennebrokułypieczarkiśmietanka 12 % do sosówsól, pieprzkilka orzeszków ziemnych 1/2 kostki rosołowejser żółty (miałam akurat ulubiony cheddar)Podsmażyłam na maśle pieczarki pokrojone w grube (nawet bardzo grube) plastry.Ugotować kawałki zamrożonego brokuła (mniej więcej pół paczki) w osolonej wodzie.. Część różyczek brokuła wyjęłam kiedy była póltwarda (na wierzch dania), reszta(...)rosolowej, dodałam mały kubek śmietany. Wszystko razem zagotowałam.Makaron penne ugotowałam al dente, odcedziałm, a następnie wymieszałam z sosem.Na talerz najpierw nalożyłam makaron z sosem, na to dałam podduszone pieczarki, półtwarde różyczki brokuła, wczesniej odłożone. Posypałam serem cheddar i posypałam orzeszkami ziemnymi, ktore wcześniej posiekałam nozem. Udekorowałam bazylią...Niby nic, a takie pyszne :)) Czytaj więcej
bistro mamaCzas przygotowania: 40 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI na kurczaka w sosie pieczarkowym: 500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek) 300 g świeżych pieczarek 200 ml śmietany 18% 1 cebula szalotka 1/2 łyżeczki rozmarynu garści natki pietruszki pieprz ziołowy sól SKŁADNIKI na ratatuj: 1 bakłażan 2 czerwone papryki 1 łyżka oliwy sól, pieprz(...)kaszy jaglanej PRZYGOTOWANIE kurczaka w sosie pieczarkowym: Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Pieczarki myjemy, osuszamy i siekamy w plasterki. Szalotkę siekamy i zrumieniamy na oliwie. Dodajemy pokrojonego kurczaka i przesmażamy. Następnie dodajemy pieczarki i rozmaryn. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 6 min. Mieszamy i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Przesmażamy wszystkie
kulinarnyJapowiem więcej, jakby mało było mojej bezczelności w tym temacie, nie żałuję, bo kurczak palce lizać.Składniki:80dag piersi kurczaka pokrojonej w kostkę o boku 2-3 centymetry250g pieczarek małych lub średnich pieczarek125g wędzonego/gotowanego boczku pokrojonego w kostkę16 szalotek2 zmiażdżone ząbki czosnku2/3 szklanki białego burgundzkiego wina2/3 bulionu drobiowegobouquet garni (zastąpiłam(...)który powstaje z potrawy. Próbowałam obie kombinację.Sposób przygotowania:Nagrzać piekarnik do 150 stopni. W żaroodpornym naczyniu obsmażyć kurczaka, po czym wyjąć i zostawić na później.Do naczynia wrzucić pieczarki, boczek, szalotki i czosnek. Smażyć 4 minuty do podsmażenia.Do warzyw dodać ponownie kurczaka, posypać mąką i smażyć wszystko przez 2 minuty, mieszając.Wlać wino i bulion. Doprowadzić do wrzenia
W kuchni wieczorembalsamicznego2 gałzki świeżej bazyli posiekanej lub łyżka suszonej bazylii Sposób przygotowania:Wszystko razem dokładnie wymieszać.Z PIECZARKAMISkładniki:4 duże pieczarkiłyżka masłaszczypta soli i pieprzu2 gałązki natki pietruszki Sposób przygotowania:Pieczarki pokroić w plasterki o grubości 4mm. Podsmażyć do zrumienienia na maśle. Posolić i popieprzyć. Zdjąć z patelni wymieszać z posiakną natką pietruszki.PRZYGOTOWANIE PIECZYWA Składniki:bułka paryska lub zwykła bułeczka
W kuchni wieczoremmyślałam, że z pizzą nie wygra, a tu niespodzianka. Calzone jest odmianą pizzy w kształcie pieroga, do środka można dodawać wszelkiego rodzaju dodatki, takie jakie tylko chcecie - u mnie pieczarki, sos szpinakowo-pomidorowy i ser. A Wy macie jakieś ulubione dodatki? Zapraszam na Calzone."Składniki:450 g mąkiłyżeczka soli20 g drożdżyłyżeczka cukru270 ml mlekałyżeczka oleju rzepakowegododatkowo:250 g sera żółtego(...)odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy.Na patelnie polaną oliwą z oliwek wrzucamy wyparzone, pokrojone na ćwiartki pomidory, szpinak i pokrojone na drobno pieczarki, chwilę dusimy, następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i białą cebulę, wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i dusimy aż do momentu, aż masa się połączy, a składniki zmiękną.Gotowe, wyrośnięte ciasto
Słodkie Przyjemnościkońca nie wiem w jaki sposób go zrobię, ale użyję:-pierś z kurczaka podwójna-ogórek zielony-papryka mielona czerwona słodka wędzona-czosnek-sól, pieprz-oliwa-por część biała-masło-pieczarki -ocet balsamiczny-koperek świeży-makaron mezze penne rigate -ocet jabłkowy -dowolny starty ser podpuszczkowy, twardy, dojrzewającyMięso kroimy w duże kostki, marynujemy w papryce z pieprzem, oliwą, solą i czosnkiem.Odkładamy(...)dosłownie trzema kroplami octu i kropelką oliwy. Makaron gotujemy w wodzie z kroplą oliwy i solą.Po ugotowaniu (10-12minut), makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię z pieczarkami; mieszamy potrząsając patelnią, posypujemy małą ilością sera. Smacznego
BaRepasciasto będzie już wyrośnięte, przełożyć na stolnicę, ponownie wyrobić i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na koło. Ciasto powinno być cienkie. Farsz (składniki mogą być dowolne): 6 pieczarek ½ piersi z kurczaka ½ papryki czerwonej ½ sera mozzarella w kulce oliwki zielone 150 g sera żółtego ulubione przyprawy Pierś z kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą np. kebab-gyros(...)Usmażyć i wystudzić. Pieczarki i paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Na połowę każdej pizzy ułożyć składniki: pieczarki, mięso, paprykę, kawałki sera mozzarella, oliwki. Całość posypać startym serem. Brzegi ciasta posmarować wodą, ciasto złożyć na pół i skleić jak pieroga. Przełożyć na blachę posypaną mąką. Z wierzchu każdy pieróg posmarować delikatnie wodą i posypać ziołami prowansalskimi. Całość pieczemy w 180 stopniach
kulinarnyswiatdomimielonego wieprzowego* 300 g mięsa mielonego wołowego* 2 średnie cebule* 1 ząbek czosnku* 2 łyżki sosu sojowego ciemnego lub jasnego* 6 płaskich łyżek kaszy manny błyskawicznej* 3-4 średnie pieczarki* 1 jajko* sól, pieprz* bułka tartaSposób wykonaniaJedna cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i razem z cebulka lekko podsmażyć na oliwie.Przestudzić, a następnie razem z surową(...)cebulą zmiksować na papkę.Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn ze średnimi oczkami.Do mięsa mielonego dodać cebulę, jajko, kaszę mannę, 4 łyżki wody, sos sojowy, pieczarki, doprawić solą, pieprzem i wymieszać dokładnie.Z powstałej masy formować kotleciki, odtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju
Mix smakuskładniki* 2 piersi z kurczaka* 2 średnie cebule* 2 ząbki czosnku* 30 dag pieczarek* puszka pomidorów w zalewie* sól, pieprz naturalny, pieprz Cayenne* 40 dag makaronu rurki* ser typu parmezan do posypaniaSposób wykonaniaMięso pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać, pieczarki pokroić w plasterki, a pomidory zmiksować.W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, cebulę, czosnek i podsmażyć.Następnie wrzucić(...)pieczarki, podsmażyć ok.. 3 min. Doprawić do smaku solą i pieprzami, przykryć i dusić ok.. 10 min. Po tym czasie dodać zmiksowane pomidory,Doprawić do smaku i dusić ok.. 10 min.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć, przełożyć do rondlaI wszystko razem wymieszać. Przełożyć na talerze i posypać serem
Mix smakuskładniki* 70 dag schabu lub szynki wieprzowej* 2 średnie cebule* 30 dag pieczarek* 2-3 ogórki konserwowe* 1-2 łyżki mąki* 200 ml śmietany* 2 kostki bulionowe najlepiej knorr* 3-4 łyżeczki niezbyt ostrej musztardy* sól, pieprz, papryka ostra* oliwa do smażeniaSposób wykonaniaMięso umyć osuszyć, pokroić w niezbyt grube paski. Cebulę obrać posiekać w drobna kostkę. Pieczarki umyć oczyścić(...)półplasterki i wypłukać z nadmiaru octu.Na patelni rozgrzać oliwę, i podsmażyć mięso, najlepiej porcjami.Mięso przełożyć do garnka, a na tej samej oliwie podsmażyć razem cebulę i pieczarki, przełożyć do mięsa.Wlać ok. 2 szklanki wrzącej wody, dodać kostki bulionowe i dusić pod przykryciem na delikatnym ogniu ok. 30 min.Następnie dodać pokrojone ogórki, sól, pieprz, szczyptę, albo dwie
Mix smaku