razem nowość w mojej kuchni. Przepis stary jak świat ale ja robiłam pierwszy raz . Wyszło znakomicie i bardzo smacznie. Cudnie chrupiąca skórka normalnie jak kurczak z rożna . KURCZAK NA BUTELCE PIWA -Składniki : Kurczak 1 szt ( 1.800 g ) piwo 500 ml przyprawa do kurczaka bez glutaminianu AGNEX ( składniki : sól ,papryka, curry.......... ) czosnek 5 ząbków ziemniaki 1 kg KURCZAK(...)BUTELCE PIWA - Wykonanie Kurczaka umyłam dokładnie , oczyściłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym . Z wierzchu natarłam kurczaka przyprawą dokładnie . Do środka kurczaka włożyłam sprasowany czosnek natarłam od środka . Nie nacierajcie z wierzchu bo się spali czosnek , a kurczak straci swój smak . Wstawiłam tak przyprawionego kurczaka do lodówki zawinęłam go w folie spożywczą , został na noc w lodówce
Różowa kuchniaJuż po Wielkanocnym obżarstwie, dlatego proponuję coś łatwego i na pewno lżejszego niż tradycyjne świąteczne dania. Pyszne spaghetti z piersią z kurczaka, grzybami, papryką, parmezanem i pachnącą bazylią – bez ciężkiego sosu! Danie jest szybkie, łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Polecam dla całej rodziny w szczególnie zabieganym tygodniu:) Scroll down for recipe in English Spaghetti z kurczakiem, grzybami i papryką(...)porcji) Składniki: 400-500 g makaronu spaghetti lub innego ulubionego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 piersi z kurczaka, pokrojone w cienkie paski 1/2 cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 8 pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 1 żółta lub czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski sól i pieprz do smaku 1 szczypta płatków chilli 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka startego parmezanu
karmelowyKurczak z rozmarynem, miodem i cytryną Dobrze zjeść coś dobrego i nie napracować się podczas przygotowania. Dlatego zapraszam na aromatycznego kurczaka, którego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy tylko zamarynować mięso sprawdzonym połączeniem cytryny i rozmarynu, potem podsmażyć i przerzucić na ziemniaki w piekarniku. Jeszcze tylko sałatka i gotowe! Składniki dla 4 osób: Kurczak 8 (1 kg) podudzi kurczaka 1 główka(...)łyżki oleju 1-2 cytryny 2 łyżeczki miodu Ziemniaki 650 g ziemniaków (młode mogą być ze skórką, jesienne lepiej obrać) 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka oleju sól Nogi kurczaka umyć, osuszyć. Kość naciąć dookoła i usunąć chrząstkę. W moździerzu rozetrzeć 2 obrane ząbki czosnku z sypkimi przyprawami, dodać z sok z cytryny i olej. Zamarynować przygotowane podudzia, odstawić
Pełny talerzDziś sobota, ładna pogoda- aż szkoda zamykać się w kuchni, dlatego postanowiłam podzielić się dziś błyskawicznym przepisem. Majerankowy kurczak właściwie "robi się sam", a przy okazji przycinania ziół pozwala zutylizować je w smaczny sposób. W takim razie do rzeczy. PIERŚ KURCZAKA Z MAJERANKIEM (na 2 osoby) jedna podwójna pierś z kurczaka opakowanie dojrzewającej szynki kilka gałązek świeżego majeranku oliwa(...)wysmarowania formy Mięso podzielić na zgrabne kotleciki, każdy kotlecik owinąć plasterkiem szynki, wkładając do środka kilka gałązek majeranku. Kurczaka nie solimy przed pieczeniem, żeby nie zrobił się sztywny. Płaską, żaroodporną formę smarujemy oliwą, układamy owinięte kawałki kurczaka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około pół godziny, uważając, żeby szynka z wierzchu się nie zwęgliła. I gotowe! Kurczaka
les mirabellesKurczak tandoori masala to indyjsko-arabsko-pakistańskie danie z mnóstwem aromatycznych (jak większość w kuchni indyjskiej) przypraw. Przyprawę tandoori masala używa się głównie do dań z kurczaka, który dzięki przyprawie nabiera intensywnie czerwonego koloru, co nie ukrywam, że troszkę mi przeszkadza :( Warunkiem, aby potrawa była pyszna oprócz przypraw jest jogurt naturalny, w którym marynuje się kurczaka(...)oraz ... gliniany piec tandoori - w którym kurczaka wypieka się w bardzo wysokiej temperaturze. Trzeciego warunku nie spełniłam, ale zaręczam, że kurczak i tak wyszedł pyszny :)) Składniki:2 filety z kurczaka3 łyżki przyprawy tandoori masala5 łyżek jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki chili1/2 łyżeczki kurkumy1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka kminu rzymskiego2 ząbki czosnkuolejusólpieprzWykonanie:W moździerzu utłuc przyprawy. Dodać je do jogurtu. Wymieszać dokładnie
Walijskie Pichceniejadłaby pierogi, naleśniki albo kluski z serem. Nienawidzi za to pieczarek. Kiedy jednak kilka dni temu z ochotą zajadała krokiety z pieczarkami postanowiłam, że dodam pieczarki do kurczaka. Jak się okazało pieczarki w takim połączeniu są dla niej nadal "niejadalne". Za to kurczak "wyprzedził" na jedzeniowej liście przebojów nawet kluski z serem. Za to chłopakom(...)smakowało w całości. Składniki: 8 kawałków kurczaka (podudzia lub uda) 200 ml śmietany kremówki 200 g pieczarek 1 cebula olej woda lub bulion sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć i dobrze osuszyć. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kurczaka
Sto kolorów kuchniKurczak faszerowany w zupełnie nowym wydaniu.Oczywiście można użyć kurczaka w całości i bawić się w oddzielanie kości od mięsa, ale znacznie prościej jest wykorzystać skórkę z kurczaka i gotowe części,takie, jak filety z udek. Składniki:-skórka z kurczaka-10 filetów z udek-podwójna pierś z kurczaka-20 dkg wątróbki drobiowej-1 duża czerstwa bułka-duża natka(...)pietruszki drobno siekamy. Mieszamy dokładnie mięso z margaryną, natką pietruszki i garścią bułki tartej.Dodajemy sól, cukier i pieprz do uzyskania zdecydowanego smaku. Rozkładamy skórkę z kurczaka, na niej układamy warstwę filetów z udek. Na farszu układamy warstwę udek. Przykrywamy skórką. Formujemy i obwiązujemy sznurkiem.Posypujemy słodka papryką. Na dno naczynia
Maminek kulinarnyprzepis na kurczaka w sosie pieczarkowo-śmietanowym jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które szukają prostych i pysznych dań… nie może nie wyjść… i jak smakuje! Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym – składniki:2 piersi kurczkaok. 400 g pieczarek1 cebula200 ml śmietany 30%sól, pieprz, papryka50 ml wodynatka pietruszkioliwa do smażenia Kurczaka myję, osuszam i kroję w paski(...)Cebulę obieram i kroję w piórka. Pieczarki myję i kroję w plasterki. Na patelni podsmażam na oliwie cebulę aż się zeszkli i wrzucam do rondelka.Następnie podsmażam kurczaka na złoty kolor i dorzucam do cebuli.Pieczarki przesmażam przez 1-2 minuty tylko żeby lekko zmiękły i dokładam do kurczaka i cebuli.Doprawiam solą i pieprzem. Dolewam ok 50 ml wody i śmietanę
UgotujmyTo.plsałatek…Sałatki robię różne, w zależności od okoliczności i tego co mam akurat pod ręką… Makaronowe, ziemniaczane, ryżowe, owocowe, warzywne, z kuskusem… ale najczęściej wrzucam kawałek kurczaka lub tuńczyka z puszki i dodaję do tego jakieś warzywa i… no właśnie – i jakąś oliwę lub olej, żeby składniki się lepiej przyswajały! http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,12030430,Dolej_oleju_do_salatki_.htmlDostaliśmy(...)biolevita.pl). Takie saszetki to z całą pewnością wygodny sposób na wypróbowanie nowych smaków, przynajmniej dla mnie… Żeby wypróbować nowe oleje zrobiłam kilka sałatek, oto dwie sałatki z kurczakiem:Sałatka z kurczkiem i dynią – Składniki:pierś z kurczakaczerwony grejpfrutkawałek dyni ugotowanej na parze lub upieczonejgarść orzechów włoskichrukola lub inna sałataolej z pestek dyni firmy Biolevitasól, pieprz, paprykaKurczaka myję, osuszam
UgotujmyTo.plJest wiele sposobów pieczenia kurczaka, dzisiaj pokaże Wam jak wygląda to u mnie w domu... . Mam nadzieję, że przepis sie spodoba :)SKŁADNIKI2 kg udek i skrzydeł z kurczaka1/2 kg marchwicebulapieprzszałwiarozmarynsól czosnkowapapryka w proszkupół szklanki białego wwytrawnego wina1 1/2 kg ziemniakówoliwa z oliwekząbek czosnkusólSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzygotować mieszankę przypraw w których skład wchodzą : sól czosnkowa,pieprz (kulki ), papryka , rozmaryn, szałwia, listek laurowy(...)dużej miski dodać umyte porcje kurczaka,pół szklanki białego wytrawnego wina naszą mieszanke przypraw i wszystko dokladnie wymieszać. Przykryć przezroczystą folią kuchenną i odstawić do lodówki ( można sobie przygotować kurczaka w ten sposób dzień szybciej. Im dłużej kurczak leży w marynacie tym jest smaczniejszy ). Włączyć piekarnik, obrać ze skóry ziemniaki i marchewkę. Na dużej patelni ( albo dwóch ) rozgrzać
zielonacukinkaGotowana pierś z kurczaka to dobry dodatek do kanapek zamiast gotowych wędlin ze sklepu, które zazwyczaj mają mnóstwo niepotrzebnych dodatków. ~ Gotowana pierś z kurczaka ~Składniki:pierś z kurczakamałe ziele angielskiemały listek laurowykilka ziaren pieprzusól Pierś z kurczaka myjemy i wrzucamy do gotującej się wody z listkiem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i solą (można dodać jakieś aromatyczne zioła, wtedy(...)kurczak przejdzie ich aromatem). Gotujemy przez około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy kurczaka, odsączamy i kroimy w plasterki. Jeśli chcemy, aby plastry były okrągłe, a mięso bardziej zwarte, należy przed wrzuceniem go do wody owinąć je nicią, tak aby utworzyć rulonik. Rosołek, który zostanie nam z gotowania kurczaka, możemy wykorzystać jako podstawę jakiejś pysznej zupki
Kuchenny Skrawek NiebaTajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym...Aromatyczna i pikantna. Wyjątkowa w smaku.Z dodatkiem kurczaka, imbiru, chili i trawy cytrynowejPrzyprawiona kurkumą, czosnkiem, kolendrą i kuminem.Obsypana płatkami chili. Zabielona mleczkiem kokosowym.Smacznego!Składniki:800 ml bulionu drobiowego (u mnie 800 ml wrzątku + 1 łyżka vegety);400 ml mleczka kokosowego;1 filet z piersi kurczaka (o wadze około 300 g);125 g makaronu(...)smażenia.Sposób przygotowania:Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Chili umyć, osuszyć, oczyścić z ziaren i pokroić w cienkie plasterki.Imbir obrać i drobno posiekać.Szalotkę obrać, drobno pokroić.Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w cienkie paski.W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić posiekany imbir, szalotkę, papryczkę chili i przeciśnięty przez
Gospodyni MiejskaSwój smak i aromat kurczak zawdzięcza nie tylko cytrynie, jego delikatnośc zależy od leżakowania w kwaśnym mleku. Kto nie próbował zachęcam, naprawdę wyśmienitySkładniki:kurczak ok. 2 kg0,5 l kwaśnego mleka2 małe cebulki szalotki3 łyzki masłałyżka posiekanej natki pietruszkiłyżeczka soli morskiej młynek Kamis3 łyżki suszonego rozmarynu Kamisśrednia cytrynaWykonanie:Kurczaka płukamy, suszymy, kwasne mleko mieszamy z rozmarynem, zalewamy nim całego kurczaka(...)odstawiamy na dobę do lodówki. Po tym czasie płukamy, osuszamy. Dokładnie solimy na wewnątrz i zewnatrz. Cebulę, natkę, sól, kminek i masło miksujemy blenderem na pastę, smarujemy nia dokładnie kurczaka w środku i na zewnątrz. Ostawiamy na kilka godzin do lodówki.Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, do srodka wkładamy połowę cytryny, druga połówkę przekrawamy na pół, obkładamy obok kurczaka. Pieczemy
Z Majeczką w kuchniTego kurczaka robiłam jakiś czas temu..no i zapomniałam jak jego robiłam..pamiętałam tyle, że kurczak -pałki , udka były zalane mlekiem..a co dalej? ..no, ale znalazłam karteczkę ze składnikami...niby składników nie wiele, ale jak się ma krótką pamięć...takie są skutki ...Tak więc od razu podaję co i jak bo znów zapomnę..Taki kurczak był naprawdę pyszny(...)udka , pałki 2 ząbki czosnku1 łyżka musztardy rosyjskiej Develey1/2 szkl.mlekasólprzyprawa do kurczaka Knorr3 łyżki mąki1 łyżeczka papryki słodkiej1/2 łyżeczki curryMleko wymieszać z solą , przyprawą , musztardą i czosnkiem.Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie włożyć do mleka i odstawić na kilka godzin do lodówki.[ u mnie kurczak marynowany był w misce Tupperware].Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, u mnie
Moje domowe kucharzenieKurczak tikka masala to bardzo popularne w UK danie, zaczerpnięte z kuchni indyjskiej. I chociaż nie do końca jestem przekonana do wszystkich indyjskich przypraw, to kurczak przyrządzony w tej sposób bardzo mi smakuje. Same mięso jest soczyste i aromatyczne no i ten sos... mmm.. pomidorowo-jogurtowy, pachnący papryką, curry, kolendrą ... Jak widzicie z nazwie napisałam "Mój kurczak tikka(...)ręką, a i nie wszystkie lubię, dlatego często oryginalne przepisy dostosowuję zarówno do tego co mam w kuchni, jak i do tego co lubią moje kubki smakowe :)Zatem dziś kurczak tikka masala w ... walijskim wydaniu :)Składniki:2 piersi z kurczaka3 łyżki jogurtu greckiego2 cebulepuszka (lub kartonik) pomidorów w sosie własnym2 łyżki śmietanki kremówki2 ząbki czosnku2 małe papryczki chiliisłodka paprykacukierostra paprykacurrykolendraświeżo
Walijskie PichcenieSkładniki: 4 porcje kurczak z rosołu, 2 łyżki przyprawa do drobiu, 6 łyżek olej rzepakowy, 1 duży por, 3/4 szklanki pomidory suszone Royal Brand, 1 łyżeczka chilli suszone zmielone, - do smaku maggi, 3 szklanki rosół drobiowy, 1 kubek śmietana słodka, 2 łyżki mąka pszenna w rosole ugotowane porcje kurczaka wyjąć i dobrze wystudzić do rondla wlać olej i do gorącego(...)włożyć porcje kurczaka posypane przyprawą do kurczaka, zrumienić z każdej strony umyty por i drobno pokrojony wsypać do kurczak i pod przykryciem dusić pomidory suszone namoczyć z 5 minut w letniej wodzie, pokroić je drobniej i dodać do kurczaka, wlać ze 3 szklanki rosołu, wsypać zmielone suszone chilli, maggi dusić z 15 minut na mniejszym ogniu pod przykryciem śmietanę
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: kurczak 1,5 kg, masło zimne 1/4 kostki, seler nać 5 gałązek, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, cukinia 1 średnia, marchewka 1 pęczek, koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżeczki, przyprawa do zup - do smakuDODATKI:ryż 1 woreczek Lubię, buraki czerwone 6 sztuk, posiekane listki tymianku 1/2 łyżeczki kurczak dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem(...)papierowymskórę ostrożnie poluzować i pod skórę powkładać zimne kawałki masła czosnkowegodo środka kurczaka włożyć młode gałązki naci selera i wykałaczkami spiąć otwór, udka związać razem przyprawy oprócz w płynie wszystkie wymieszać i natrzeć kurczaka, uważać na skórę gdzie jest masło aby nie popękała - schować do lodówki na całą noc opłukaną cukinię pokroić na kawałki, młode obrane marchewki pokroić na talarkikurczaka
W Mojej Kuchni LubięLubicie soczyste, aromatyczne mięso z piersi kurczaka? Czy dodatek chrupiącej panierki was przekonuje? A co powiecie na to, że panierka jest do tego nieziemsko aromatyczna? Propozycja na domowa alternatywę do stripsów w KFC, która jest znacznie tańsza i jesteście pewni, że dostaniecie porządny kawał mięcha bez chemicznych dodatków w panierce. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu(...)powoli), dosypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy (kolor marynaty powinien być brązowawy, radzimy spróbować odrobinę aby sprawdzić poziom dosolenia, ostrości itd. wg siebie). 3. MARYNOWANIE (ok. 15 min): kawałki kurczaka wkładamy do ciasta-marynaty, dokładnie okrywamy nim każdy kawałek i zostawiamy w lodówce aż do chwili smażenia. Im dłużej, tym lepiej. 4. PANIERKA (3 min): > Bierzemy paczkę płatków kukurydzianych i odcinamy
Nerds KitchenDzisiaj dla odmiany raczej pikantna propozycja dla wielbicieli orientalnych smaków i intensywnych aromatów. Pyszne filety z udek kurczaka w sosie przyprawionym na sposób indyjski i idealnie komponujący się ryż z kokosową nutą. Wszystko łatwe w przygotowaniu i nie wymagające zbyt wiele czasu. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram ud kurczaka (tylko górne części - bez tzw. pałek), 3 puszek pomidorów pelati(...)jednolity proszek 2 łyżeczki kminu rzymskiego, 2 łyżeczki nasion kolendry, 3 łyżeczki kurkumy, 3 łyżeczki przyprawy garam masala, 5 suszonych listków curry i trzycentymetrowy kawałek kory cynamonu. Z ud kurczaka za pomocą ostrego noża usunąłem kości, starając się wyciąć jak najmniej mięsa i pozostawić je w jednym kawałku oraz usunąłem skórę. Powstałe filety przyprawiłem z jednej strony solą i czarnym
Wyprawy kulinarneKurczak sprawdzi się na kolację sylwestrową na pewno. Tutaj z fasolką szparagową, brokułami i marchewką. Coś innego, ale równie smacznego. Polecam! * kurczak bądź elementy z kurczaka * brokuł * marchewka * czerwona cebula * zielona fasolka szparagowa * 3 łyżki oleju rzepakowego * przyprawa do kurczaka Przygotowanie :Kurczaka natrzeć przyprawą i obsmażyć po 5 minut z każdej strony. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa(...)warzywach ułożyć podsmażonego kurczaka, podlać olejem z pieczenia kurczaka. Wstawić do piekarnik na 40 minut. Piec w 200 stopniach
Magiczne Życie Martypewno znacie metodę pieczenia kurczaka na butelce. A czy znacie tą, która do pieczenia wykorzystuje puszkę zamiast butelki? Jeśli nie, to przeczytajcie jakie ma plusy dlaczego warto ją wykorzystać. To nie jest żaden nowy sposób, chociaż w naszym kraju rozpowszechniła go (chyba zupełnie niechcący) Magda Gessler po swoich „Kuchennych rewolucjach”. W jednym z odcinków hitem i znakiem rozpoznawczym jednej(...)knajp po przejściach miał zostać „kurczak generał” – upieczony właśnie na butelce, stojący pionowo i dumnie, z generalską gwiazdą wyciętą z buraka i umocowaną wykałaczką na piersi. Pamiętam, że zaroiło się na blogach od stojących kurczaków, jednych zrobionych lepiej, drugich zdecydowanie gorzej. Sam sposób jest genialny w swojej prostocie, idiotoodporny i niewymagający. Kurczaka nadziewało się na otwartą butelkę pełną piwa
Karo in the KitchenProsty, teoretycznie tradycyjny, ale z upieczony w ten sposób jest świetnym sposobem, żeby zaimponować rodzinie ;) Nadzienie sprawia, że kurczak piecze się równo i pozostaje soczysty, nabierając oszałamiającego zapachu. Upieczone nadzieje podajemy razem z kurczakiem, jako dodatek. Świetnie smakuje z glazurowaną papryką w ziołach , zieloną sałatą lub zielonymi warzywami przygotowanymi na parze. Główne Składniki: – 1 cały kurczak (wielkość według uznania(...)fasolę i mieszamy dobrze doprawiając. Gdy całość się podgrzeje (około 2-3 minuty), dodajemy pomidory i 2-3 łyżki zalewy z nich. Dobrze wymieszać, odstawić. Teraz zabieramy się za kurczaka. Wnętrze porządnie doprawiamy solą i pieprzem i nadziewamy (dokładnie, bez wolnych przestrzeni). W otwór kurczaka (znaczy kuper ;)), wkładamy cytrynę w całości (widać to na zdjęciu). Nadmiaru skóry nie obcinamy, tylko
Pociąg Do KuchniSmak po prostu nie do opisania… Makaron w pięknym zielonym kolorze, kurczak i tuńczyk… Wszystko zatopione w brokułowym beszamalu, posypane serem… Eksplozja smaków… 400 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 200 g tagliatelle o smaku szpinakowym 100 g żółtego sera 130 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 100 g brokuła 1 szklanka mleka 1 łyżka masła(...)łyżka mąki pszennej Szczypta gałki muszkatołowej Sól Pieprz 1 łyżka soku z cytryną Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy na patelni. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i blendujemy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy
VioletoweKucharzenieZnudziła się Wam tradycyjna panierka? Macie ochotę na piersi z kurczaka? To świetnie :) Zachęcam do wypróbowania przepisu na piersi kurczaka w sezamowej panierce. Danie szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Piersi kurczaka podałam z młodymi ziemniakami i mini marchewkami. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka sosu sojowego jasnego sól, pieprz 1 jajko sezam olej do smażenia Mięso(...)mniejsze kawałki (tzw. polędwiczki). Przyprawić solą oraz pieprzem. Jajko wbić do głębokiego talerza, dolać sos sojowy i za pomocą widelca składniki połączyć ze sobą. Przyprawione piersi z kurczaka obtoczyć w roztrzepanym jajku, a na sam koniec w sezamie. Przygotowanie piersi kurczaka przesmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju (najlepiej na średnim ogniu). Mięso musi wyraźnie się zarumienić
UgotowaćProsty sposób aby urozmaicić danie z nudnego (mogłoby się wydawać) kurczaka. Roladki są bardzo soczyste, a dzięki suszonym pomidorom i ziołom bardzo aromatyczne. Podane na risotto będą małą wariacją na temat kuchni włoskiej. Przepis przygotowany dla serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl, znajdzie się on w e-booku, którego mam przyjemność być współautorką:) Składniki: 4 udka z kurczaka 30 g pistacji(...)łupinek 80 g suszonych pomidorów saszetka oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią (30 ml) sól biały pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Udka kurczaka trybujemy, czyli oddzielamy mięso od kości. Najlepiej robić to od strony wewnętrznej, tuż przy samej kości, ścinając również chrząstkę i nadmiar skóry. Mięso nacinamy tak, aby powierzchnia była w miarę równa
Smakowity Blog Kulinarnyniezależnie od ilości zjedzonego curry, cały czas mieć ochotę na więcej. Przepis znajdzie się w e-booku serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl (klik) oraz Fooder.pl (klik) . Składniki: 1 kg podudzi z kurczaka bez kości 1 łyżka żółtej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 puszka pomidorów pelati 200 g śmietany 30% 3 ząbki czosnku 2 cebule 5 cm korzeń imbiru(...)papryczkę chili. Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z czosnkiem i smażymy posiekane warzywa. Dodajemy łyżkę pasty curry, zmniejszamy ogień i dusimy, często mieszając. Na patelnię z warzywami dodajemy kawałki kurczaka i lekko podsmażamy. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg). Podsmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego (na dno wylewamy troszkę oleju z czosnkiem), przykrywamy i wkładamy do piekarnika
Smakowity Blog Kulinarnysię na imprezach, czy świątecznym stole. Do sosu można dodać ze 3 łyżki majonezu, ale ja chciałam żeby było bardziej dietetycznie. Składniki na ok 4 porcje: duża pierś z kurczaka puszka kukurydzy papryka czerwona pół główki kapusty pekińskiej mały por ok 150 g oliwek zielonych sól, pieprz, przyprawa do kurczaka sos: mały kubeczek jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz(...)kroimy w cienkie plasterki i zalewamy gorącą wodą. Po jakiś dziesięciu minutach pora odcedzamy. Kapustę szatkujemy, posypujemy solą, zgniatamy dłońmi i również odstawiamy na 10 minut. Pierś z kurczaka oprószamy przyprawą do kurczaka. Na papierze do pieczenia rozsmarowujemy odrobinę oliwy, na natłuszczoną stronę układamy pierś z kurczaka i smażymy na patelni na złoty kolor. Paprykę kroimy w paski, oliwki
e-PrzepisyKulinarneKurczak podawany na tysiące sposobów, uwielbiany przez wiele osób. Nie trzeba mu wiele, aby wydobyć z niego to coś. Przy pędzącym tempie życia przy czasach gdzie wszytko można kupić w "gotowcu" zapominamy o prostych połączeniach o dodaniu podstaw to co robiły nasze babcie sól, pieprz, miód, cytryna, masło. Do dziś wiele z nasz pamięta babciny smak a nie miały dostępu(...)genialne w swym połączeniu, że och i ach"... czar znika kiedy odwrócimy na drugą stronę torebkę i przeczytamy skład...... Inspiracją było dla mnie jedno zdjęcie gdzie zobaczyłam kurczaka obłożonego cytryną, tymiankiem więc nie było siły musiałam go zrobić. Efekt przeszedł wszelkie moje oczekiwania, miękki , soczysty, połączenie kwaśniej cytryny z miodem i nutą czosnku i tymianku ..... pychota. Czy użyje kiedykolwiek gotowej
Basia w kuchniuczyniłam i co wrażliwsi, konserwatywni adepci sztuki kulinarnej powinni opuścić tą stronę natychmiast. Sama czuję się zmieszana i nie jestem z siebie dumna, ale obiecałam przepis na bourguignon z kurczaka, a co więcej miałam bardzo na niego ochotę, więc zrobiłam jak zaplanowałam. Ostatni raz powtarzam, że kto nie ma luzu Nigelli Lawson może poczuć, że jego uczucia kulinarne zostały obrażone(...)Więc przyznaję się, bez bicia, bo nie ma sensu zwlekać i tego ukrywać, prawda i tak wyjdzie na jaw. Bourguignon z kurczaka zrobiłam... z winem z Alzacji. W dodatku szczepu do końca nie pamiętam, choć stawiałabym na Gewurztraminer. Co z tego, że wino wyborne, przy tym wytrawne, białe, z krainy Burgundii bliskiej, a wikipedia próbuje nawet pocieszyć
W kuchni wieczoremczerwona papryka - do kurczakasok z połowy cytryny - do brokułówszczypta soli2 płaskie łyżeczki cukru4 łyżeczki octu ryżowegoNarzędzia:pałeczki do jedzenia sushi (opcjonalnie widelec ;))mata bambusowa do rolowania sushiostry nóżFilety z kurczaka: Filety z kurczaka kroimy w paseczki. Filety z kurczaka przez 20 minut moczymy w sosie sojowym. Następnie oprószamy mieloną papryką grillowany kurczak odstawiamy do wystygnięcia.Brokuły:Brokuły gotujemy(...)Dodajemy rozgniecione brokuły. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Sushi:Nori kładziemy na macie. Na nori rozsmarowujemy ryż z brokułami. Układamy paski z kurczaka. Następnie zwijamy matę bambusową tak by sushi się ładnie skleiło. Sushi kroimy bardzo ostrym nożem. Gotowe :)Dekoracja:Czarny sezam i surowe brokułysushi z kurczakiem i brokułami
Bon Appetit MałgorzatyPewnie już nie raz pisałam, że nie jestem miłośniczką kurczaków. Jeżeli je przygotowuję, staram się kupować takie, które podobno są troszeczkę lepiej hodowane, przez co ich smak chociaż trochę przypomina smak kurzego mięsa, jakie pamiętam z dawnych lat ( nie mam tu na myśli kurczaków karmionych chyba mączka rybną , te zniechęciły mnie do kurzego mięsa na lat kilka a może nawet(...)kurzyny. Dzięki powolnemu gotowaniu, mięso jest zdecydowanie bardziej aromatyczne niż pieczone tradycyjnie, nie jest też wysuszone. Ten przepis jest kolejnym tego dowodem. Polecam!Oryginalny przepis tutajskładniki8 nóżek z kurczaka - najlepiej wiejski lub zagrodowy1 łyżeczka czosnku w proszku1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu2 łyżeczki cebuli suszonej - roztarta w moździerzu4 ząbki czosnku, zgniecione1 łyżka oliwy
Stare Garytakim wysiłku i w takiej temperaturze… choć nie jestem fanką piwa…:)! Oby było więcej takich słonecznych weekendów!!! A tymczasem propozycja na dzisiaj – lekka sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską, z dodatkiem stostowanego sezamu. Smak sałatki zaostrza ser pleśniowy, a dressing z olejem sezamowym nadaje jej wyjątkowego smaku…Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską – składniki(...)oliwek200 g ananasa z puszki50 g sezamuoliwa, sos sojowy, sól, pieprzDressing:2 łyżki oleju sezamowego2 łyżki soku z limonki2 łyżki miodu1 łyżka oliwysól0.5 łyżeczki imbiru (opcjonalnie)1. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać 1-2 łyżki oleju sezamowego, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).2. Na małej ilości oliwy usmażyć
UgotujmyTo.plKolejna azjatycka propozycja zainspirowana restauracją Panda Express. W takiej odsłonie mięso jadłam po raz pierwszy. Zazwyczaj w kuchni azjatyckiej panierowane mięso smażymy na głębokim tłuszczu. W tym wypadku kurczak pieczony jest w piekarniku, dzięki czemu unikamy niezdrowego smażenia w dużej ilości oleju.Pomimo moich obaw mięso wyszło naprawdę smaczne i bardzo chrupiące. W połączeniu z pysznym miodowo-czosnkowym sosem, rewelacja. Polecam(...)Kurczak w panierce panko w sosie miodowo-czosnkowymSkładniki:2 piersi z kurczaka1 duże lub 2 małe jajka1,5 szklanki panierki Pankookoło 5 plastrów ananasa z puszki2/3 zielonej części cebulki dymki1 szalotka lub cebulka dymka½ papryki1 mała marchewkasezamMarynata:1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków1 łyżka ciemnego sosu sojowegosól,pieprzSos:2 łyżki miodu3 łyżki słodkiego sosu chili2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę2
Mania GotowaniaTortilla w wersji meksykańskiej charakteryzuje się pikantnością oraz dodatkami charakterystycznymi dla kuchni Meksyku do których należą głównie papryka słodka, papryka chili, czerwona fasola, kukurydza itd. Dodatek smażonego kurczaka idealnie komponuje się z całością tworząc smakowite danie.Tortilla Meksykańska - Składniki: (ok. 6 tortilli)6 placków tortilli (gotowych lub z tego przepisu)2 piersi z kurczakaprzyprawy: przyprawa do kurczaka, czosnek w proszku, papryka(...)kukurydzy z puszkiok. 120 g fasoli czerwonej z puszkiok. 300 g papryki czerwonej (lub mix papryk: zielona, żółta, zielona) olejsałata (opcjonalnie)sos meksykański (przepis) lub chiliTortilla Meksykańska - Sposób przygotowania:Kurczaka kroimy w pasy, dodajemy ok 2 łyżki oleju, łyżkę przyprawy do kurczaka, odrobinę chili i po szczypcie reszty przypraw. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.W
Słodka Stronaselera i ziemniaków750 g ziemniaków750 g selera (korzeń)100 g masła1 i 1/2 łyżki chrzanu1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18%sólpieprz białyPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania marynaty do kurczaka. Do miski wlewamy rum, dodajemy 3-4 łyżki miodu, skórkę z 1 limonki i sok z 1/2 limonki. Mieszamy. Do marynaty wkładamy podudzia kurczaka, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki(...)wkładamy do naczynia żaroodpornego. 4 dymki kroimy na pół i dodajemy do marchewki, szczypior zostawiamy. Całość skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Każde podudzie zawijamy w plasterki wędzonego boczku. Kurczaka układamy na marchewce, skrapiamy go oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 45-50 minut.Seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Odcedzamy
Smakowity Blog KulinarnyPappardelle z kurczakiem w sosie kurkowym...Mięsiste, długie wstążki makaronu. Soczyste kawałki kurczaka.Zatopione w kremowym, śmietanowym sosie z dodatkiem kurek.Całość dopełniona zeszkloną na maśle cebulą, czosnkiem i natką pietruszki.Pycha!Składniki:250 g makaronu pappardelle;1 filet z kurczaka (waga około 250 g);200 g świeżych kurek;2 średnie, białe cebule;1 ząbek czosnku;Łyżka posiekanej natki pietruszki(...)oczyścić pod bieżącą wodą. Większe pokroić.Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, chwilę posmażać (około 2 minuty), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i umyte kurki. Całość osolić i podsmażyć.Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w drobną kostkę.Do podsmażonych kurek z cebulą dodać kurczaka i podsmażyć.Następnie zalać całość 250 ml gorącej wody i podduszać bez przykrycia
Gospodyni MiejskaZapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem w sosie serowym...Warstwa sprężystego makaronu.Zielone różyczki brokuła.Kawałki soczystego kurczka.Oblane sosem śmietanowo-serowym.Oprószone startym, żółtym serem.Pycha!Składniki:500 g makaronu (u mnie sprężynki);300 g filetu z piersi kurczka;1 brokuł (o wadze około 500 g);250 g żółtego sera;200 g serka topionego;5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)zimnej wody;Przyprawa do kurczaka;Olej;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Odcedzić. Ułożyć na makaronie.Filet z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i podsmażyć na rozgrzanym
Gospodyni Miejskagdyż pozwalają nam wykorzystać resztki, np. obiadowe. Jednym z pomysłów na szybki posiłek są kanapki, które można urozmaicać tworząc smaczne pasty. Dzisiejsza pasta do kanapek powstała z ćwiartki gotowanego kurczaka, który pozostał z rosołu. Wielu osobom brakuje pomysłu, co zrobić z gotowanym mięsem z rosołu. Po pierwsze można go wykorzystać do przygotowania farszu, czy to do pierogów, czy do krokietów(...)Można też przygotować właśnie pastę z kurczaka z jajkiem, szczypiorkiem i majonezem. Inne propozycje na pasty do kanapek: Pasta z suszonych pomidorów Pasta z avocado i sałaty Pasta rybna do kanapek Pasta jajeczna Tapenada z czarnych oliwek Bardzo smaczna Pasta z kurczaka z jajkiem i szczypiorkiem: Kurczak może być pieczony, wędzony czy też gotowany, wystarczy np. ćwiartkę zimnego kurczaka obrać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKurczak już jakiś tydzień temu gościł na naszym stole, a dzisiaj gości na blogu:) U mnie teraz poślizg z racji pracy. A uwierzcie mi spędzam tam bardzo dużo czasu...no ale w końcu przepis jest i jeszcze możecie go wykorzystać:) Kurczaczek był bardzo miękki, a urodzaj śliwek spowodował, że zaczełam je dodawać do wszystkiego:) No i mamy pyszniutki kurczaczek(...)Składniki; kurczak, 200 g sliwek, sól, pieprz, masło, Wykonanie;Oczyszczamy kurczaka. Nacieramy pieprzem i solą. Kładziemy na blasze i pieczemy 20 minut w temp. 220 stopni.Po tym czasie polewamy delikatnie rozpuszczonym masełkiem. Zmniejszamy temp. do 180 stopni.i pieczemy około 1,5-2 godziny. Mięso musi lekko odchodzić od kości i zmięknąć. Śliwki myjemy i drylujemy. Na 25 minut przed końcem
Anioły w kuchniNorwegian chicken in cream sauce. Stekt kylling med sur flote. Składniki. 1,2 kg kurczak 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 50 ml koniaku 100 ml wina wytrawnego 3/4 szkl. mleka 1/2 szkl. śmietanki 30% 100 g pieczarek 1 pomidor Wykonanie. Kurczaka podzielić na części. Natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na maśle z obu stron. Polać koniakiem(...)zapalić. Kiedy płomień zgaśnie ,podlać mlekiem. Dusić pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Od czasu do czasu polewać płynem spod kurczaka. Kurczaka wyjąć i trzymać w cieple. Do sosu dodać wino i śmietanę. Gotować odkryte kilka minut, aby sos zgęstniał. Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki i usmażyć. Pomidory pokroić na ósemki ,posypać solą i pieprzem i obsmażyć. Kurczaka ułożyć
Kulinarny karnet Christopherasałatka zawsze wzbudza entuzjazm gości, gdyż smak grillowanych polędwiczek z kurczaka zawiniętych w surową wędzoną ogonówkę lub boczek wszystkim przypada do gustu. Musicie spróbować tego połączenia, bo warto! Najważniejszym składnikiem tej sałatki są zawijaski z kurczaka i zielony dressing. Można też do sałatki dodać np. winogrona i ser feta lub kozi jeśli chcemy by sałatka była bogatsza w składniki. Sałatka(...)kurczaka i zielonym dressingiem: SKŁADNIKI na 4 porcje: Mix sałat z pestkami dyni 10 szt. polędwiczek z piersi z kurczaka 10 plasterków surowej wędzonej ogonówki pieprz do smaku pomidorki koktajlowe dressing: 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki musztardy zielonej Maille (szczypiorek, pietruszka, bazylia) 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy 1 łyżeczka soku z limonki PRZYGOTOWANIE: Polędwiczki z piersi kurczaka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięAksamitny w smaku szpinak, aromatycznie pikantny kurczak oraz przyjemnie serowy beszamel, a to wszystko zamknięte w płatach makaronu. Te elementy tworzą przepyszną lasagne – danie nieco pracochłonne, lecz nadające się nawet na wykwitną kolację. O dziwo nie wymaga od Was specjalnych umiejętności kuchennych, a jedynie cierpliwości i uważności w trakcie wykonania. Do dzieła! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE(...)przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNOWANIE PIERSI Z KURCZAKA (5 min): myjemy je, oczyszczamy i kroimy w kostkę, mniej więcej 1cm x 1cm. Wrzucamy do miski i dodajemy przyprawę – garam masala (indyjska, ostra mieszanka) lub zwykłe curry oraz lekko solimy lub podlewamy sosem sojowym. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. 2. CEBULA + CZOSNEK + SZPINAK (10 min): cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka
Nerds KitchenŁatwe i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowne danie :) Składniki (dla dwóch osób): 1 pierś z kurczaka 1 rolka gotowego ciasta francuskiego przyprawy wedle uznania (ja użyłam bazylię, oregano, sól, pieprz i ostrą paprykę) 1 białko jaja, do smarowania 1. Pierś kurczaka przecinamy na dwa równe filety. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. 2. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na dwie(...)równe części. 3. Kładziemy filet z kurczaka na środku ciasta. Ciasto kroimy na paseczki, prostopadle do mięsa , pomijając oczywiście środek, na którym leży nasz kurczak :) Zawijamy naprzemiennie, a następnie wkładamy na 15 minut do lodówki. 4. Po wyjęciu z lodówki smarujemy wierzch ciasta białkiem i kładziemy na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy
My Culinary Artciepłymi dniami przyjdą spódniczki, krótkie spodenki i bluzki na naramkach. W związku z tym chyba czas nieco zadbać o siebie. :) Stąd nasza dzisiejsza propozycja, a mianowicie dietetyczny pizza z kurczakiem i warzywami. Mimo że dietetyczna to bardzo smaczna, a można ją zajadać bez wyrzutów sumienia. My jako farsz użyłyśmy kurczaka, papryki, zielonego groszku, czerwonej fasoli i cebuli(...)drożdży w 1/4 szklance wody, szklanka mąki pełnoziarnistej sól łyżka oliwy Sos: puszka pomidorów sól, pieprz ząbek czosnku bazylia oregano szczypta brązowego cukru Farsz: dwie piersi z kurczaka papryka cebula zielony groszek czerwona fasola małe kuleczki mozzarelli (około 30 lub kilka większych kulek) Ciasto: Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Na blacie wysypujemy mąke pełnoziarnistą, solimy, dodajemy łyżkę
Kolizje Smakówfrancuskiej. Na pierwszy ogień idą przepisy z odcinka 14 programu o tym samym tytule co książka. Niestety pierwsze 13 odcinków (a tym samym przepisów) nie zachowało się. Piersi z kurczaka duszone na maśle z sosem winno-śmietankowym i delikatnym risottem to iście niebiańskie danie. A przy tym niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu. Szczerze polecam każdemu fanowi kuchni francuskiej(...)kuchni szybkiej i smacznej. Ilość porcji: 4 Składniki: Na przygotowanie piersi z kurczaka: 4 piersi z kurczaka ½ łyżeczki soku z cytryny ¼ łyżeczki soli Szczypta białego pieprzu 4 łyżki masła Na przygotowanie sosu: ¼ szklanki bulionu ¼ szklanki wytrawnego białego wina, wermutu lub porto 1 szklanka tłustej śmietany (u nas 12%) 2 łyżki posiekanej pietruszki Sól, biały pieprz, sok z cytryny
Kolizje Smakówsuszonych 2 łodygi selera naciowego mała cukinia 1/2 pęczka zielonych szparagów (miałam zamrożone jeszcze z maja, jednak szparagi nie są warunkiem koniecznym) 1/2 pęczka natki pietruszki mięso: pierś z kurczaka szczypta kurkumy 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki startego imbiru 1 ząbek czosnku pieprz pomarańczowy Skworcu (można wykorzystać inny) sól Kurczaka kroimy na 4 kawałki. Łączymy wszystkie składniki(...)marynaty (kurkumę, oliwę, imbir, posiekany czosnek, pieprz pomarańczowy, sól). Dokładnie mieszamy, wcieramy w kurczaka. Wstawiamy kurczaka do lodówki co najmniej na 2h, najlepiej zostawić na całą noc. Gotujemy kaszę (odejmując 2 min od długości gotowania na opakowaniu). Wodę do gotowania solimy i dodajemy trochę oliwy z pomidorów suszonych. W międzyczasie wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową drobno pokrojonego selera naciowego, pokrojoną
Brzuszki Łakomczuszkipitę, czyli jako dodatek do mięsa, jednak według mnie najlepiej smakuje z nadzieniem. Farsz do pide może być naprawdę różny, wszystko zależy od waszej kreatywności. Ja użyłam kurczaka. Zapewne świetnie będzie smakował również z mięsem mielonym. Naprawdę zachęcam do stworzenia swojej własnej wersji łódeczek. Przepis zaczerpnęłam z bloga: http://wkuchni.usagi.pl/ Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka(...)łyżki jogurtu greckiego · 150 ml ciepłej wody Farsz: · 2 piersi z kurczaka · 1 czerwona papryka · 1 papryczka chili · 1 średnia czerwona cebula · około
Mania Gotowaniaprzyznać, że dania, które udaje mi się stworzyć własnymi rękami, są o niebo lepsze. Dziś chciałam zaprosić Was na jedną z najbardziej znanych potraw, w nieco innej odsłonie. Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Danie bardzo aromatyczne, urozmaicone zostało o panierkę, która nadała mu całkiem nowy wymiar. Chrupiący kurczak słodko kwaśny Składniki: 2 piersi z kurczaka olej(...)skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 małe jajko 1/4 szklanki wody 1 łyżka oleju szczypta soli szczypta przyprawy 5 smaków Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Kurczaka kroimy w kostkę. Zalewamy marynatą i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Mieszamy wszystkie składniki panierki aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Składniki sosu również łączymy ze sobą. Grzyby
Mania GotowaniaKurczak pieczony w piekarniku na butelce, smakujący jak z rożna, to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Jak łatwo przygotować takiego kurczaka w domu, możecie się przekonać sami. Nie potrzeba wcale dużo przypraw a smak jest powalający. Ja dodaję tylko małą ilość soli, aromatyczny majeranek- to podstawa, posypuję dwoma rodzajami papryki i gotowe. Ten zapach i smak, po prostu bajeczne!Mojej Rodzince(...)zasmakował iż w krótkim czasie był już u nas dwukrotnie. Za drugim razem tylko w podwójnej ilości... Wczoraj nasz kurczak miał już w piekarniku kumpla do towarzystwa - we dwóch raźniej... ;-)Kiedyś przygotowywało się takiego kurczaka na butelce od śmietany, teraz takowych opakowań brak, ja zaadoptowałam w tym celu butelkę po soku, może być również słoik.Składniki:- 1 kurczak w całości
Smaczne Zdrowe