z kurczaka - 7000 przepisów (strona:5/467)

Smaki Indii: Kurczak maślany/ Taste of India: Butter chicken 494

Kurczak maślany, butter chicken, murgh makhani - klasyczne danie kuchni indyjskiej. Potrawę podobno wymyślił Kundan Lal Gujral w 1920 roku, założyciel sieci restauracji Moti Mahal Delux.Kurczak do dania jest marynowany przez noc lub przynajmniej kilka godzin w jogurcie i mieszance przypraw, która zwykle zawiera garam masala, imbir, czosnek, cytrynę, kminek, kurkumę i chili. Tradycyjnie przygotowywany jest w piecu tandoor, podobnie(...)kurczak Tandoori. My jednak zrobimy go na patelni :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Zapraszam do gotowania!Butter chicken or Murgh makhani - classic dish of Indian cuisine. Dish was supposedly invented by Kundan Lal Gujral in 1920, the founder of restaurant chain Moti Mahal Delux. The chicken is marinated overnight or at least for a few hours

Tajskie smaki
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 215

zrobić własne kiszone cytryny już Wam pisałam. Możecie je oczywiście również kupić w sklepach typu kuchnie świata. Czytałam, że marokańskie gospodynie nastawiają tażin zaraz po śniadaniu. Ten tażin z kurczaka jest w nieco unowocześnionej wersji Jamiego Oliwera i potrzebuje tylko 1,5 godziny gotowania, co wcale nie jest kłopotliwe - po wykonaniu wstępnych czynności możecie go zostawić i zająć się czymś(...)stoiskach w wielkie kolorowe stożki (o czym może zaświadczyć moja siostra, która przywiozła mi z Maroka woreczki z przyprawami).  Czytałam, że Marokańczycy przygotowują tażin z całego kurczaka - wybierają na targu najładniejszego ptaka, który jest specjalnie dla nich zabijany i oprawiany. Brzmi drastycznie, ale jest przejawem ich dbałości o świeżość składników. My możemy wykorzystać całego kurczaka pokrojonego na ćwiartki

Chilli Czosnek i Oliwa
Z serii do poczytania : Poznaj sekret soczystego kurczaka - sałatka z ananasem 130

Razem z portalem Uroda i Zdrowie, miałam możliwość spróbowania soczystego kurczaka, którego w reklamie telewizyjnej przyrządza Marco Pierre White. On i reklama kostek rosołowych? Coś mi tutaj nie grało, bo ja chemii w kuchni nie toleruję. Jednak ciekawość wygrała i soczysta pierś z kurczaka powstała. A właściwie pyszna sałatka z ananasem i kurczakiem.  Sposób na soczystego kurczaka szefów kuchni(...)Knorr to rewolucja na patelni i grillu. Kostka rosołowa Knorr w połączeniu z 3 łyżkami oliwy pozwala przygotować pyszną marynatę, dzięki której kurczak będzie niezwykle soczysty, wyraziście doprawiony i aromatyczny. Idealnie dobrane składniki sprawiają, że nie musisz już eksperymentować z proporcjami przypraw. Tak doprawionego kurczaka możesz codziennie podawać inaczej i cieszyć się smakowitą różnorodnością na talerzu. Składniki :* pierś z kurczaka

Magiczne Życie Marty
Faszerowane piersi kurczaka 5310

Grillowane faszerowane piersi kurczaka, grillowane zielone szparagi i krojona sałatka caprese, idealnie smakują w letnim słońcu. Danie przygotowałam samodzielnie w Restauracji Oaza, gdzie zostałam zaproszona z Piotrem przez portal Kulinarny Poznań. Podczas warsztatu zrealizowanego dzięki Agencji Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Poznaniu poznaliśmy smak kurczaka z chowu zrównoważonego (nie znają chemii, antybiotyków ani GMO, są karmione z użyciem ekologicznych zbóż(...)Bartka Maciejewskiego każdy z nas nazbierał samodzielnie ziół, przygotowywał swoje autorskie marynaty i marynował w nich mięso drobiowe przeznaczone na  grilla i warzywa od Eko Bazar. Po samodzielnym rozbiorze kurczaka zabrałam się za piersi (oczywiście nie swoje, tylko kurze ), postanowiłam je podać faszerowane serem kozim i wrzucić na grill. Faszerowane piersi kurczaka z grilla były pyszne, soczyste, idealne w smaku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Butter chicken – indyjskie curry z kurczaka krok po kroku 2319

Butter chicken, czyli kurczak w maśle to rodzaj indyjskiego czerwonego curry z kurczaka. Swój smak zawdzięcza korzennym przyprawom smażonym na klarowanym masełku. Pomidorowo-maślany sos zawiera zmiksowane orzechy nerkowca, które sprawiają, że ten rodzaj curry jest bardzo delikatny. Indyjskie przyprawy mam zawsze w domu – gdy najdzie nas duży głód robię curry i mam najbardziej aromatyczny obiad świata(...)masala 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili opcjonalnie: kilka kropli czerwonego barwnika duża szczypta soli morskiej Butter chicken: 1/2 kg filetów z udek lub piersi z kurczaka 2 czubate łyżki klarowanego masła 2 średniej wielkości cebule 6 średnich pomidorów malinowych 4 całe strączki zielonego kardamonu 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku 1/2 łyżki świeżego, tartego imbiru 1 łyżeczka mieszanki

Poezja smaku
Kurczak na butelce piwa podany z Pilsnerem 152

stać przy kuchni i piekarniku. Właśnie dlatego szukamy potraw, które nam tego oszczędzą. Oprócz chłodników i wybitnie lekkich dań powodzeniem cieszą się takie, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Kurczak na butelce piwa właściwie „robi się sam”. Dla niektórych ten przepis jest ciekawostką, ale baaaardzo wielu już go zna i wypróbowało. Kurczak na butelce piwa podany z Pilsnerem. Składniki: - kurczak(...)butelka 500ml piwa (gatunek według gustu) Marynata: - sól morska - świeżo mielony pieprz - papryka wędzona w proszku - papryka chilli w proszku - olej rzepakowy - sok z 1 cytryny Wieczorem kurczaka marynujemy. Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem nacieramy olejem, posypujemy papryką wędzoną i chilli, oprószamy solą morską i pieprzem. Kurczaka umieszczamy w dużym (3 litrowym) woreczku strunowym na mrożonki. Skrapiamy sokiem z cytryny

mojewypiekiinietylko
Kurczak i sumak w kuchni emigranta 200

przyprawowej za'atar (zatar) ( tutaj przepis ) Sumak korzystnie działa na przewód pokarmowy, przyspiesza trawienie oraz zapobiega biegunkom. Poniżej przepis na popularne na Bliskim Wschodzie danie czyli musakhan - bardzo aromatyczny kurczak z sumakiem Składniki (proporcje na około 1,5 kg mięsa) 4 udka z kurczaka 2 duże czerwone cebule pokrojone w cienkie półplasterki 1 czerwona papryczka chili (usunąć nasiona) pokrojona(...)bardzo cienkie plasterki 1/2 szklanki rosołu z kurczaka (może być z kostki, ale wtedy zmniejszamy ilość soli)  1/4 do 1/3 szklanki oliwy lub oleju 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane 4 łyżeczki sumaka (u mnie dostępny w każdym sklepie, w Polsce pewnie będzie można go kupić w sklepach z arabską żywnością) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami 455

Rewelacyjna tarta, której smaki urzekną niejednego smakosza. Aromat przyprawionego czosnkiem szpinaku połączona z charakterystycznym w woni serkiem brie oraz mozzarellą, całość złamana wyrazistym w smaku soczystym kurczakiem, a wszystko w chrupiącym, złocistym cieście francuskim - prawdziwa uczta dla podniebienia. Tarta z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami - Składniki:2 piersi z kurczakaprzyprawa do kurczaka czosnek w proszkuopakowanie ciasta(...)ząbki czosnku200 g mozzarelli3 rozbełtane jajka100 g serka brie100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski) ok. 2 łyżki masłaprzyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól Tarta z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami - Sposób przygotowania:Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy poszatkowany czosnek i gdy się zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony szpinak. Smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody

Słodka Strona
Kurczak sezamowy (Sesame Chicken) 643

serwującej tzw. fast food azjatycki - Panda Express. Restauracji, pomimo swojego sieciowego charakteru serwuje naprawdę pyszne dania, które zapadły mi w pamięć. Dziś proponuję Wam właśnie jedną ze specjalności Pandy- kurczaka sezamowego.  Kurczak sezamowy (Sesame Chicken)Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka2/3 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej1/3 łyżeczki sody1 jajkoolej do głębokiego smażenia1 łyżeczka soli½ łyżeczki pieprzuryż1/2 zielonej części cebulki(...)bulionu drobiowego lub warzywnego2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej2 łyżki ciemnego sosu sojowego1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekany1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)½ łyżeczki oleju sezamowego1 łyżka octu ryżowegoPrzygotowanie:Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę. Zalewamy składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut.Wszystkie składniki sosu przelewamy do miski i dokładnie mieszamy.Marchewkę i paprykę kroimy w słupki

Mania Gotowania
Sałatka z kurczakiem i grzankami 7267

Pyszna sałatka z kurczakiem i grzankamiSałatka z kurczakiem i grzankami  SKŁADNIKI:kapusta pekińska -0,5 główkimajonez -3 łyżkipierś z kurczaka- 400 gser gouda- 80 ggrzanki gotowe-2 łyżkiprzyprawa do kurczaka-0,5 opak0,5 łyżki soku z cytrynytłuszczPRZYGOTOWANIE:Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso, posypać przyprawą do kurczaka, smażyć(...)żółty zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach. Do miseczki włożyć majonez, dodać ser i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Do kapusty dodać sos serowy, połowę piersi z kurczaka, dokładnie wymieszać. Przełożyć sałatkę do salaterki, posypać sałatkę grzankami i kurczakiem

Kuchnia Danusi
Smaki Indii: Kurczak Tandoori 159

Dziś postanowiłam przygotować kurczaka tandoori. Zanim przejdę do przepisu, chcę Wam przekazać kilka podstawowych faktów o tej potrawie :) Tandoori - kolorowe i aromatyczne potrawy kuchni indyjskiej przygotowywane w specjalnym glinianym piecu tandoor. Przed włożeniem do pieca mięso marynuje się w jogurcie oraz intestywnych przyprawach.  Tandoori masala - mieszanka przypraw, w której skład wchodzą: kmin, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon(...)goździki, imbir, papryka, liście laurowe, kozieradka, kolendra, czosnek, pieprz czarny i pieprz kajeński. Ja pieca tandoor nie posiadam, więc przygotowałam kurczaka tandoori w klasycznym piekarniku. Wyśmienicie też smakują z grilla :) No to zaczynamy! Składniki (dla 2 osób): 4 podudzia kurczaka 3 łyżeczki tandoori masala 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki kozieradki całej 1/2 łyżeczki nasion kolendry

Tajskie smaki
Pierś kurczaka w sosie kurkowym 493

Przepis na pierś kurczaka w sosie kurkowym Sos kurkowy powinien mieć certyfikat naszego dobra narodowego. Świetnie do niego nadaje się pierś kurczaka, choć z powodzeniem można zamienić ją na inne delikatne mięso. Ja takie mięsko jem z makaronem lub ziemniakami. Składniki na 3/4 osoby 2 piersi kurczaka 200 g kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1,5 szklanka śmietany(...)szklanka rosołu sól pieprz przyprawa do kurczaka lub słodka papryka masło do smażenia opcjonalnie odrobina szczypiorku Przygotowanie 1. Od piersi odcinamy polędwiczkę, też możemy ją usmażyć razem z piersią. Mięso nacieramy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka (przyprawy używamy tylko odrobinę, wyłącznie dla ładnego koloru po usmażeniu). Pierś smażymy na rozgrzanym maśle około 10 min z dwóch stron, następnie usmażoną

zjem to blog kulinarny
Szaszłyki z brzoskwiń i kurczaka 188

weekend skosztować dań z grilla. Dzisiaj chciałyśmy zaprezentować Wam pierwsze danie z grilla na naszym blogu (choć zapewniamy, że na pewno nie ostanie!) Są to delikatne szaszłyki z kurczaka z brzoskwiniami.  Niezwykle smaczne, lekkie o delikatnym unikalnym smaku! Czas przygotowania: 25 minut (oraz 3h marynowania mięsa) Ilość porcji: ok. 8 szaszłyków Składniki: 500 g mięsa z kurczaka Pół puszki(...)brzoskwiń Jogurt naturalny około 150ml. Łyżeczka soku z cytryny Przyprawa złocista do kurczaka Mięso myjemy i tniemy na kawałki. Do miski wlewamy jogurt naturalny, sok z cytryny  i dodajemy przyprawę złocistą do kurczaka. Przyprawy dajemy na tyle by jogurt zmienił kolor, ale mniej niż pół opakowania, gdyż kurczak będzie później za słony. Wkładamy kurczaka do marynaty i zostawiamy

Kolizje Smaków
Kurczak w zalewie octowo-pomidorowej 350

Jakiś czas temu był taki kurczak..a teraz jest w sumie tak samo przyrządzony,ale dodatkowo jest w zalewie octowo-pomidorowej..polecam..bo jest naprawdę pyszny..kiedyś już robiłam kurczaka w podobnej zalewie.. skrzydełka marynata kleiwo panierka american crispy chicken Marynowanie: 50 g [ porcja na 3 kg skrzydełek] marynaty wsypać do 1 l zimnej wody i dobrze wymieszać(...)Przygotowane kawałki kurczaka włożyć do naczynia i zalać wymieszanym roztworem przygotowanej marynaty.Odstawić do lodówki na noc. Kleiwo: Na 1 l roztworu potrzeba 200 g mieszanki .Odmierzoną część kleiwa wsypać do naczynia i zalać zimną wodą,dobrze wymieszać mikserem przez 2 minuty.Odczekać 5 minut i ponownie powtórzyć mieszanie.Kleiwo po rozmąceniu w wodzie powinno mieć gęstą konsystencję podobna do rozmąconego

Moje domowe kucharzenie
Kurczak w cieście francuskim 119

Uwielbiam ciasto francuskie , ponieważ jest bardzo wdzięcznym tematem, niekoniecznie na słodko. Kurczak w cieście to chyba mój ulubiony sposób na jego podanie, pierwszy raz zakosztowany u mojej siostry. Dodać do niego można praktycznie wszystko – co kto lubi. Ja najbardziej lubię z pieczarkami i żółtym serem . Wygląda bardzo elegancko i smakuje wyśmienicie ! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam(...)polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.   Składniki (na 2 osoby): 1 filet z kurczaka (pojedynczy) ciasto francuskie* 10dkg pieczarek 4 plastry żółtego sera odrobina masła /ewentualnie białko/   Przygotowanie: Filet z kurczaka rozkroić na 4 plastry. Pieczarki pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce i poddusić

Za drzwiami kuchni

Proponowane wyszukiwania