zwykłego kurczaka zrobić wykwintne i bardzo efektowne danie? Żeby wydobyć z prostych składników jak najwięcej smaku, produkty z których gotujemy muszą być jak najwyższej jakości. Nie bierzemy żadnych zamienników. Nie idziemy na kompromisy. Kurczak – tylko zagrodowy. Kurczak zagrodowy czy kurczak z pierwszego lepszego marketu? Ci z Was, którzy są na lekkostrawnej lub sportowej diecie w większości nie zwracają(...)kupię, używam tony przypraw, marynat czy dodatków żeby móc je przełknąć. Dlatego po prostu ich nie lubię i jem je tak rzadko. Problem zaczyna się przy kupnie kurczaka w całości. W chłodziarkach u rzeźników – wszędzie ten sam syf. Nie nazwę tego mięsa inaczej, bo ciężko mi się na nie patrzy gdy stoję w kolejce. Żółte od zastanego tłuszczu, poprzerastane
Karo in the Kitchenadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety siekane z piersi kurczaka – pyszne i soczyste kotlety, które są super alternatywą dla tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka. Z podanych proporcji wychodzi ok. 8 kotlecików. Gorąco polecam :) Kotlety siekane z piersi z kurczaka – Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka – ok. 460g 1 mała cebula – ok. 50g 2 łyżki majonezu(...)łyżki mąki pszennej – ok. 30g 1 jajko w miarę duże 10g parmezanu (opcjonalnie) przyprawa do kurczaka, np. Gyros – 2 czubate łyżeczki olej do smażenia (ok. 3 łyżki) Kotlety siekane z piersi z kurczaka – Wykonanie: Mięso umyć, oczyścić z błonek i posiekać w kostkę, np. ostrym nożem lub tasakiem. Cebulę posiekać w drobną kostkę, dorzucić
Kulinarne PrzebojeDzień dobry, Gdy szukam pomysłu na szybki obiad w tygodniu, pierś z kurczaka przychodzi mi z pomocą. W kilka chwil mogę wyczarować z niej bardzo wiele dań, muszę się tylko zatroszczyć o to, aby nie wyszła sucha. Mam na to dwa sposoby.Pierwszy to krótkie smażenie na mocno rozgrzanej patelni grillowej, podobnie jak przygotowuje się steka. Mięso wychodzi soczyste i naprawdę(...)pyszne. Jego smak możecie dodatkowo podkręcić różnymi ziołami i przyprawami, np. mieloną wędzoną papryką, nasionami kopru włoskiego czy mielonym zielem angielskim. Takiego kurczaka przygotowałam do sałatki z pomidorów i brzoskwiń w tym przepisie.Druga metoda polega na owinięciu piersi kurczaka plasterkiem szynki lub boczku, który zapobiega wysychaniu mięsa i nadaje mu apetycznego, słono-wędzonego posmaku. Dodatkowo, w czasie smażenia szynka tworzy
Chilli Czosnek i Oliwawoda 2 litry, liść laurowy 1 sztuka,ziele angielskie 4 sztuki, koncentrat pomidorowy Pudliszki 4 łyżki, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka serca kurczaka oczyścić i opłukać - zalać wodą do zakrycia serc i zagotować - po zagotowaniu serca wylać na sito i opłukać - zawsze tak robię z gotowanymi podrobami, że wodę wylewam po 1-wszym zagotowaniu
W Mojej Kuchni Lubięmieszamy z dwoma częściami mąki i wody, a następnie wyrabiamy aż powstanie ciasto, które nie przykleja się do rąk . Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Uwielbiam całego pieczonego kurczaka, ale nie wtedy gdy jest suchy. Dlatego zwykle gdy przygotowuję go w piekarniku obficie skrapiam go cytryną, wkładam ją również do środka. Mam też swoje inne sposoby by kurczak był(...)soczysty – znajdziecie je na blogu. W tym przypadku nie miałam wątpliwości, że kurczak będzie wilgotny, mięciutki i pyszny. Nie spodziewałam się jednak aż tak ciekawego smaku. Kurczak smakował wszystkimi przyprawami, które umieściłam pod skórą i w środku, ale miał coś jeszcze – niepowtarzalny smak ogniska/żaru/wędzenia. To to coś dzięki czemu kochamy ziemniaki z ogniska. Więcej inspiracji
OstryKęsSmażone kotleciki z kurczaka przygotowuję u nas z okazji i bez okazji, są idealnie od święta czy też na co dzień. Kotleciki z kurczaka smakują doskonale na ciepło, czy też na zimno, nadają się na wszelakie imprezy, wycieczki, jako przegryzki podczas pikniku czy też po prostu na obiad. Pokrojone w plasterki nadają się do kanapek, świetnie smakują z zimnymi sosami(...)też dipami. A co najważniejsze ta wersja kotlecików z kurczaka jest bardzo tania, gdyż do ich przygotowania wykorzystuję wytrybowane z kości i bez skóry mięso z ćwiartek kurczaka. Wystarczy mięso rozbić dokładnie tłuczkiem, a potem przygotować tak jak przygotowuje się kotlety schabowe. Do przygotowania smażonych kotlecików z kurczaka użyłam w tym przypadku bułki tartej z odrobiną majeranku, ale panierki można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapraszam do przepisu na bardzo smacznego kurczaka. Łatwy w przygotowaniu doskonale pasuje do ryżu lub makaronu. Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Kurczak w sosie czosnkowo-śmietanowym Nasz kurczaczek, ja uwielbiam zjadać go z ryżem. Składniki : Pół piersi z kurczaka 400 ml śmietany 18% do zup/sosów sól pieprz 2 średniej wielkości cebule masło klarowne(...)dużych ząbków czosnku Papryka mielona słodka i ostra Kebab gyros majeranek oregano Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy pokrojonego kurczaka solą, pieprzem, paprykami, gyrosem, majerankiem. Wyciskamy przez praskę czosnek (można też drobno pokroić) i dodajemy do całości. Mieszamy kurczaka i przyprawy. Tak zamarynowanego kurczaka wstawiamy do lodówki na 12h (może być mniej ale smak nie będzie tak intensywny
Sprawdzone przepisy kulinarnesieci sklepów trwa tydzień portugalski. Mnogość produktów dobrej jakości i ciekawe przepisy zachęciły mnie do wypróbowania jednego z nich i NIE ŻAŁUJĘ! Frango na púcara to po portugalsku „ Kurczak w glinianym garnku „, czyli cały kurczak podzielony na kawałki pieczony w garnku z warzywami (z braku glinianego-użyłam żeliwnego). Przepis zmodyfikowałam i wyszło danie tak pyszne, iż nie mogłam(...)banalnie PROSTE i szybkie do przygotowania. W zasadzie samo się robi :) Uwielbiam takie obiady – mało roboty, wielkie WOW! Jedynie co może nam zająć większą chwilkę, to owinięcie kawałków kurczaka w suszone plastry szynki i zawiązanie sznurkiem :) Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku wymaga kilku składników, ale na prawdę warto się w nie zaopatrzyć. Wino Porto (używam bardzo dobrego Porto Tawny
Moja DelicjaKurczak po seczuańsku...Soczyste, marynowane w sosie sojowymi płatkach chili kawałki kurczaka.Słupki chrupiącej cukinii i marchewki, paseczki czerwonej papryki, talarki pora.A wszystko zanurzone w aromatycznym sosie.Podane z ryżem smażonym po chińsku.Domowa chińszczyzna wprost z polskiej kuchni.Polecam!Składniki:500 g filetów z piersi kurczaka;2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych);2 białe części porów;1 duża, czerwona papryka(...)łyżki sosu sojowego, jasnego;1 łyżka octu ryżowego;250 ml przegotowanej, zimnej wody.Marynata:1 łyżka sosu sojowego, jasnego;1/2 łyżeczki płatków chili.Sposób przygotowania:Składniki marynaty wymieszać ze sobą.Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę.Do marynaty dodać pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszać (tak, aby marynata dokładnie pokryła kurczaka). Tak przygotowanego kurczaka przykryć folią spożywczą i wstawić
Gospodyni MiejskaDziś przedstawiam doskonały pomysł na niedzielny, rodzinny obiad. Dobrze doprawiony kurczak, pieczony razem z dynią, groszkiem cukrowym i pomidorkami koktajlowymi podany z pachnącą bazylią. Nie ma chyba nic prostszego do przygotowania. Kurczak podany wraz z warzywami i lekką sałatką na pewno przypadnie wszystkim do gustu. Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak pieczony z dynią, groszkiem i pomidorkami(...)grubą kostkę (o boku ok. 2 cm) sól i pieprz oliwa z oliwek lub olej roślinny 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki papryki wędzonej 1 cały kurczak 150 g groszku cukrowego (lub fasolki szparagowej) 200 g pomidorów koktajlowych garść posiekanych listków bazylii Przygotowanie: Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia dużą blaszkę i wyłóż na nią dynię. Skrop
karmelowybardzo, i „alla siciliana”. To danie ma swoją burzliwą historię, przeplataną często gęsto kłótnią na bogato i w wydaniu- machających jak wiatraki rąk z drewnianą łyżką. Kurczak. Tak kurczak, ale nie cały, nie . -Dlaczego mamo nie cały? -pytam -Bo nie!...ale teraz szkoda czasu, jedziemy po kurczaka- standardowa odpowiedz. Dlaczego zaraz jedziemy, pomyślałam, przecież macellaio – rzeznik- jest pod nosem(...)wtrącam się za bardzo. Wracamy. O nic nie pytam.I tak się dowiem. W domu zawiniątko zostaje otwarte ,a tam na jego dnie, znjadują się udka i podudzia z kurczaka. Bez skóry, bo skórę na Sycylii się z kurczaków ściąga i wyrzuca- mówią, że jest zbyt tłusta aby ją jeść i niezdrowa. Mówię delikatnie, że tyle kilometrów po kilka kawałków kurzęcych
Z Kuchni Do KuchniDzień dobry, Potrawy z kurczaka kojarzą mi się z rodzinnym obiadem - moja Mama piekła kurczaka prawie co weekend i nadal pozostaje on dla mnie jednym z najpyszniejszych dań przywołującym miłe wspomnienia.Dlatego właśnie dzisiaj, w sobotę, przychodzę do Was z przepisem na kurczaka w stylu Chilindron, czyli w skrócie duszonego z winem, pomidorami i papryką.Kiedy niedawno natrafiłam na niego(...)sosem o złożonym smaku.No właśnie, skusilibyście się? Jest jeszcze czas, aby przygotować go na niedzielny obiad:) Pollo al Chilindrón to danie typowe dla regionu Aragonia w północno-wschodniej Hiszpanii. Kurczaka dusi się w sosie, dla którego bazą są pomidory przesmażone z cebulą i czosnkiem, szynka Serrano, czerwone wino (poleca się to z regionu Rioja) oraz duża ilość czerwonej papryki
Chilli Czosnek i Oliwalodówce leżał kurak, podobno biegający po podwórku. Szukałam prostego przepisu, który potwierdzi, że to nie był zupełnie niemądry zakup (gar a nie kurak). I tak znalazłam przepis na kurczaka ze strony Marthy Stewart. Nie jestem miłośniczką kurzyny, nikt w moim domu nie jest. Rzadko pojawia się w moich przepisach, więc to była próba nie lada! I...... udana! Mięso było(...)aromatyczne. Jedyna uwaga to skórka, która nie jest chrupiąca - ale tego można było oczekiwać , mięso raczej się dusi niż piecze. Jeżeli nie oczekujemy chrupiących skór - polecam!składniki1 cały kurczak (1 1/2 do 2 kg), podzielony na 6 do 8 sztuk i osuszony Gruba sól i pieprz mielony1 łyżka oliwa z oliwek1 średnia cebula ,przekrojona na pół
Stare GaryPaprykowy kurczak na ryżu...Kawałki kurczaka w aromatycznym pomidorowo-paprykowym sosie.Dodatek różnokolorowych papryk i kukurydzy.Podane na pachnącym curry ryżu.Smacznego!Składniki:500 g filetów z piersi kurczaka;1 średnia cebula;1 średnia, czerwona papryka;1 średnia, żółta papryka;1 średnia, zielona papryka;1 mała, ostra papryczka (u mnie żółta);Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);3 czubate(...)łyżeczka słodkiej papryki w proszku;300 g białego ryżu;1 płaska łyżka curry;Pieprz;Sól;250 ml + 125 ml zimnej wody;1/4 pęczka natki pietruszki;Olej.Marynata do piersi z kurczaka:2 łyżki oleju;3 łyżeczki przyprawy gyros;2 łyżeczki curry;5 ząbków czosnku.Sposób przygotowania:Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą.Piersi z kurczaka umyć
Gospodyni Miejskasię ponad rok temu. Bardzo chwalicie filet z indyka nadziewany mozzarellą i pomidorami. Bardzo się cieszymy, że Wam smakuje i prosicie o więcej :o)Dziś zapraszamy na fileta z kurczaka faszerowany szpinakiem, serkiem ricotta i boczkiem. Jeśli macie w domu krajalnicę lub uda Wam się wyprosić u Pani w mięsnym, aby pokroiła Wam boczek w cienkie plasterki - zostawcie kilka(...)owińcie nimi nafaszerowane piesi z kurczaka. Niebo w gębie! A do kurczaka polecamy sos na bazie białego wina i sera pleśniowego - my użyliśmy Lazura. Wiecie, że ser rokpol jest polskim odpowiednikiem francuskiego sera roquefort? Z tą różnicą, że oryginalny francuski roquefort produkowany jest z mleka owczego, natomiast polski rokpol wytwarzany jest z mleka krowiego. Natomiast w obydwu serach znajdziecie szczepy
W kuchni Katie