smaku dać cukier, ocet winny, sól, pieprz i chwię podsmażać mieszając, na koniec wsypać 1 łyżkę mąki i szybko wszystko wymieszać na małym ogniu zrazy podać z buraczkami i kaszą gryczaną i sosem...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSouffle with couscous with fruit. Składniki. 2 szklanki świeżych owoców 2 szklanki mleka 1 szklanka kaszy kuskus 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Wykonanie. Przygotować owoce, wiśnie, agrest, jagody, porzeczki. Formę do zapiekania wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Kuskus zalać wrzącym mlekiem. Odstawić na 5 min, aby napęczniał. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym
Kulinarny karnet ChristopheraPodajemy na słodko np. posypane cukrem lub z dżemem owocowym. Do wersji wytrawnej polecam warzywny sos lub gulasz węgierski . Składniki: niepełna szklanka kaszy manny (3/4) 3 jajka 5 łyżek oleju (lub masła) sól ewentualnie cukier Sposób wykonania
w kuchni i w ogrodziełyżek oleju, zimnej wody, sok wyciśnięty z połówki cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, szczypta włoskich ziół (do pizzy lub samego oregano), sól, pieprz, odrobina cukru pudru dla złamania kwaśnego smaku Kaszę wymieszać z warzywami i zieleniną składniki sosu połączyć ze sobą, polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Schłodzić przed podaniem
Czerwień i błękitPierś z kurczaka pieczona w maśle, podana z pikantnymi warzywami i kaszą kuskus Pierś pieczoną w maśle po prostu uwielbiam :) Jest miękka, wilgotna i lekko... maślana. Do tego przyjemnie się ją przygotowuje, bo dzięki temu, że pieczemy zawiniętą w papierze do pieczenia, mięso przenika aromatem masła i przypraw bez dłuższego marynowania. Cały maślany "sos" pozostaje w papierze
Kraina Tysiąca Smakówzdecydowanej mniejszości. Muszę więc tak z nimi kombinować by wilk był syty , a owca cała. Takim krupnikiem jest ten o zdecydowanie grzybowym smaku ( na serduszkach drobiowych) z małą ilością kaszy jaglanej. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniTrwa akcja " Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień", w ramach której miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Andrzeja Polana. Warsztaty były dla mnie bardzo miłym doświadczeniem, relację zdam jednak dopiero kiedy dostanę zdjęcia z tego wydarzenia. Sama kampania jest moim zdaniem świetnym pomysłem. Rzeczywiście kasze są w ostatnim czasie niedoceniane, wręcz zapomniane(...)się, że są bardzo wdzięcznym produktem sprawdzającym się zarówno w słonych, jak i słodkich kompozycjach. Przyznam szczerze, że w ostatnim czasie również w mojej kuchni rzadko pojawiały się kasze. Od czasu do czasu kasza gryczana z gulaszem, później odkryłam słodką "jaglankę", którą czasem jadłam na śniadanie. Ostatnio zaczęłam zgłębiać temat, dowiedziałam się jak wiele rodzajów kasz mamy dostępnych
Zawsze głodna!Znalazłam dzisiaj chwilkę, żeby dodać posta :) Co u Was słychać? Z pogodowych doniesień: W Liverpoolu mamy w końcu lato! Jest 11:30 rano a na termometrze
Przepisy Aleksandry...mała przerwa w zajadaniu się truskawkami;) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyWracam do zup! Przez całe lato nie miałam ochoty na zupę, ale kiedy tylko zrobiło się chłodniej od razu taka ochota się pojawiła. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia Sowyhumorystyczną nazwę, taką z przymrużeniem oka. Dokładnie tak samo jak to kiedyś zrobiłam wymyślając nazwę mojego bloga. Tak więc kurczak po blondyńsku, czyli po mojemu jest pyszny! Debiut z kaszą bulgur uważam za udany. Kasza bulgur - nie jestem ekspertem w dziedzinie kasz, rzadko je jadamy, ta jednak pozostanie z nami na dłużej. Dziecko co kasz nie znosi zjadło wszytko(...)talerza i syn nawet stwierdził, że jest tak jakby podobna do ryżu. Moje zdanie na jej temat - smakiem mało przypomina kaszę, szybko się ją przyrządza, jest bardzo wydajna, syta i świetnie łączy się z potrawą. Gdzie można kupić bulgur? Ameryki nie odkryję, oczywiście, że naleźć można ją w sklepie SKWORCU . Składniki na 3 -4 osoby: 1 szklanka kaszy bulgur
Blondynka Gotuje