Ostatnio zachciało mi się krupniku. Dawno już go nie jadłam i chyba jeszcze nigdy sama nie robiłam więc postanowiłam ugotować. W domu miałam tylko drobniutką kaszę i taką dałam ale krupniczek i tak wyszedł przepyszny. składniki: 500 g żeberek wieprzowych ok 3 l wody 1 cebula 3-4 marchewki pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść selera i pora) 600 g ziemniaków(...)łyżki posiekanej natki pietruszki 1 szklanka drobniutkiej kaszy jęczmiennej kilka łyżek mleka sól,pieprz 3 listki laurowe Żeberka zalać wodą zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać cebulę, listek laurowy, włoszczyznę oraz sól,pieprz i ugotować wywar. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gdy żeberka będą już miękkie wyłowić je z wywaru i odstawić do wystudzenia. Wywar
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1 kubek kaszy jęczmiennej lub 1 torebka 1 kubek wody sól pieprz szczypiorek z dymką 0,5 kubka tartego parmezanu 1 jajko 1,5 kubka mleka kubek mąki Przygotowanie: kaszę płuczemy pod bieżącą wodą zalewamy kubkiem wody i mleka, gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut- aż będzie miękka, ale nie rozgotowana, doprawiamy odrobiną soli mleko i mąkę mieszamy(...)jajkiem. Dodajemy ugotowaną kaszę Szczypiorek razem z dymką siekamy, parmezan ścieramy, dodajemy do masy Smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor. Smacznego! P.S Aby podkreślić wiosenny charakter placuszków podajemy je z sałatka z rukoli lub dipem z awokado, posypane tartym parmezanem
Luźna Kuchniaprawdziwki i podgrzybki. Wobec tego czas na PRZETWORY I POTRAWY Z UDZIAŁEM GRZYBÓW. Na moim wigilijnym stole goszczą u mnie od jakiegoś czasu PYSZNE GOŁĄBKI Z KASZĄ I GRZYBAMI LEŚNYMI. SKŁADNIKI: 1 kapusta(włoska/biała) 15 dag suszonych grzybów 2 woreczki dowolnej kaszy u mnie jęczmienna 8 szklanek wody 1 kostka masła 2 duże cebule(...)vegety, po kolei zdejmujemy odchodzące liście. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle na złoty kolor. Grzyby obgotowujemy, gdy są gotowe drobno kroimy, dodajemy do cebuli, smażymy kilka minut. Kaszę zalewamy wodą dodajemy kostkę grzybową knorra, gotujemy na małym ogniu, do momentu ,aż kasza wciągnie całą wodę. Składniki farszu łączymy ze sobą, dodając sól i pieprz do smaku. Zawinięte gołąbki
Kuchnia Beatylodowej Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka
Moja smaczna kuchniarozdrabniania) i zmiksować. Dwie chochelki klasycznej - na jedną zupę-krem. Dla niektórych z Was mogą się gryźć dwa składniki, ale uważam, że to sprawa kubków smakowych - ziemniaki i kasza jęczmienna. Ja lubie łączyć ziemniaki z makaronem czy kaszą jęczmienną. Jeśli ktoś nie lubi - to nie łączy... Oczywiście nie do każdego dania da się w ten sposób połączyć takie składniki(...)bulionu z kury - opcjonalnie 1-2 łyżki jogurtu naturalnego do zabielenia. Jeśli nie lubimy zabielać zup jogurtem to wówczas można go zastąpić smietaną. Ale jogurt jest zdrowszy :) 1 woreczek kaszy jęczmiennej Brokuła dzielimy w różyczki, myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą w ilości nam odpowiadającej i włączamy średni ogień. Niech się powoli pyrkoli :) Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w kosteczkę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comrzędu gościły one na Naszym stole. Dzisiaj dla odmiany zapraszamy na gołąbki bez zawijania. Jednak nie są to tradycyjne gołąbki bez liści.... Koniecznie sprawdź jak smakują z dodatkiem kaszy pęczak - mała zmiana, a smak zupełnie inny. Gołąbki bez zawijania z pęczakiem SKŁADNIKI: 600 g kapusty białej (w główce) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 g ryżu(...)kaszy pęczak 2 jajka sól do smaku pieprz do smaku sos sojowy 2 łyżeczki kasza manna - opcjonalnie by uzyskać odpowiednią mąka pszenne do obtoczenia tłuszcz do smażenia 1 puszka pomidorów zioła prowansalskie do smaku konsystencję PRZYGOTOWANIE: Kapustę szatkujemy dość drobno (ja użyłam robota kuchennego - większe oczka), przekładamy do dużego garnka bądź miski i solimy, odstawiamy na około 15-20 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimasła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki kefiru 2 łyżki miodu gryczanego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki cukru masa: 1 l mleka 10 łyżek kaszy manny 1 kostka masła 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego polewa: 200 g gorzkiej czekolady 1 galaretka zielona 200 ml wrzącej wody dodatkowo: 100 g siekanych orzechów(...)stopni przez około 13-15 minut do zarumienienia ciasta. Wyciągamy ciasto i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie każdy blat ciasta nasączamy pachnącą gorącą kawą VASPIATTA . Przygotowujemy masę. Na mleku gotujemy kaszę mannę na gęsto wraz z cukrem. Studzimy – kasza musi być zimna. Do miski przekładamy zimną kaszą mannę dodajemy masło i cukier waniliowy – miksujemy do połączenia. Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozpuszczamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinasion chia (2 łyżki) 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 ml mleka 2 białka (jajka rozmiaru S) szczypta soli 2 łyżki ksylitolu Masa jaglana: 120 g kaszy jaglanej 600 ml mleka 3 łyżki ksylitolu 1 laska wanilii 1/2 łyżeczki kakao Dodatkowo: jagody goji Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłukaj pod bieżącą wodą. Zagotuj mleko, wsyp kaszę, dodaj ksylitol, ziarenka(...)minut). Do miski wsyp mąkę koksową, nasiona chia, cukier waniliowy, ksylitol, szczyptę, soli, ubite na sztywno białka oraz mleko. Delikatnie zamiksuj bądź wymieszaj łyżką. Przestudzoną kaszę przełóż do malaksera/blendera i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Do miseczki odłóż 2 łyżki masy jaglanej i wymieszaj ją z kakao. Serduszka wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż kokosowe ciasto, lekko uklep
Zdrowie na języku :Ppodobny efekt (sprawdzone kilka razy). Mój krupnik jest bardzo kolorowy, z dużą ilością warzyw: marchew, korzeń pietruszki, por, dużo selera naciowego i natki pietruszki, kilka ziemniaków no i oczywiście kasza jęczmienna- u mnie gruba (nasza ulubiona), ja nie dodaję korzenia selera (bo choć uwielbiam go w surówkach, to gotowany już niekoniecznie, ale można oczywiście dodać). Ja przygotowuję zupę(...)Składniki zupy: - przygotowany wcześniej wywar - 4 średnie marchewki - 1 duży korzeń pietruszki lub pasternaka - 3-4 łodygi selera naciowego (najlepiej z listkami) - 6-8 średnich ziemniaków - 10 kopiastych łyżek kaszy jęczmiennej (u mnie gruba) - biała część pora - duży pęczek natki pietruszki - sól do smaku (u mnie himalajska) Do dużego 5l garnka przelewam (sam) wywar mięsny i wlewam wodę, po zagotowaniu
Smaczne ZdroweCzas przygotowania: 45 min Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: ok. 35,00 zł SKŁADNIKI: 600 g fileta z kurczaka 400 g kaszy kuskus 200 ml bulionu warzywnego 1 średnia cukinia 1/2 czerwonej papryki 100 g groszku cukrowego 150 ml mleczka kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku świeży imbir świeża mięta 1 limonka trawa cytrynowa olej palmowy oliwa z oliwek(...)usuwamy trawę cytrynową. Dodajemy groszek cukrowy i chwilę podsmażamy. Dolewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryczką. Całość smażymy przez ok. 10 min. co jakiś czas mieszając. Przygotowujemy kaszę kuskus. Do miski wsypujemy kaszę i zalewamy gorącym bulionem warzywnym w proporcjach 1:1,5. Miskę z kuskusem zakrywamy i odstawiamy na 5 min. Na końcu do kaszy dodajemy posiekaną
kulinarnyJaśmietany 18% 1 cebula szalotka 1/2 łyżeczki rozmarynu garści natki pietruszki pieprz ziołowy sól SKŁADNIKI na ratatuj: 1 bakłażan 2 czerwone papryki 1 łyżka oliwy sól, pieprz 200 g kaszy jaglanej PRZYGOTOWANIE kurczaka w sosie pieczarkowym: Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Pieczarki myjemy, osuszamy i siekamy w plasterki. Szalotkę siekamy i zrumieniamy na oliwie. Dodajemy(...)Bakłażana i paprykę myjemy. Kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Tak aby się nie rozpadły i zachowały swoją strukturę kostki i chrupkość. PRZYGOTOWANIE kurczaka w sosie pieczarkowym z kaszą jaglana i ratatuj z bakłażana i papryki: Na talerzu układamy ring, do którego na dnie rozkładamy kaszą jaglaną. Na kaszy układamy ratatuj z bakłażana i papryki. Delikatnie zdejmujemy ring
kulinarnyJaOstatnio zafascynowały mnie kasze. Wszyscy zdajemy sobie sprawę z ich zdrowych wartości odżywczych. Zacząłem eksperymentować z kaszą, której nigdy nie doceniałem. A jest nią pęczak. Połączyłem go z papryką, bakłażanem i czarnymi oliwkami. Do tego sos pomidorowy. Uzyskałem ciekawą i aromatyczną kombinację smaków. Lekkie, a zarazem energetyczne danie na niejedną okazję. Czas przygotowania: 40 min. Porcja dla 6 osób(...)Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 3 szklanki kaszy pęczak 2 czerwone papryki 1 zielona papryka 1 papryczka chili 1 bakłażan 1 cebula dymka 10 czarnych oliwek 1 puszka pomidorów rozdrobnionych 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka oregano sól, pieprz biały PRZYGOTOWANIE: Wstawiamy kaszę pęczak do gotowania w osolonej wodzie. Kontrolujmy, aby go nie rozgotować. Tak, aby był aldente. Bakłażana
kulinarnyJacukru waniliowego100 g śmietany 18 %1 jajko60 g masła50 g miodu130 g orzechów włoskich20 g płatków migdałów2 łyżeczki domowej esencji waniliowej80 g cukru trzcinowegoKrem grysikowy:100 g kaszy manny500 ml mleka25 g cukru trzcinowego4 łyżki cukru pudru2 łyżeczki domowej esencji waniliowej1 łyżeczka cynamonu170 g masłaWykonanie:Zaczynamy od blatów z ciasta. Do garnuszka wrzucamy margarynę(...)ciasto. Ciasto studzimy na kratce.A teraz przyszedł czas na krem. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier trzcinowy i cynamon. Gdy mleko będzie gorące dodajemy kaszę mannę, cały czas mieszając trzepaczką, żeby nie powstały nam grudki. Kaszę gotujemy na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia
Kulinarne przygody GatityKuskus, to produkt łączący cechy makaronu i kaszy, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Ma zastosowanie jako dodatek do obiadów, sałatek, czy też deserów. W zależności od upodobań może być serwowany na słodko lub wytrawnie. Ceniony w kuchni z uwagi na szybkość przygotowania… i nie tylko. Kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną. Składniki: - 400g kaszy kuskus(...)mogą się rozpaść). W rondelku zagotowujemy 2 puszki mleka kokosowego z dodatkiem syropu klonowego, szczypty soli, ziaren i laski wanilii oraz startej skórki cytrynowej. Do dużej miski odmierzamy 400g kaszy kuskus, zalewamy wrzącym mlekiem kokosowym (razem z laską wanilii, potem ją wyjmiemy), przykrywamy i odstawiamy do napęcznienia (aż kasza wchłonie całe mleko). W międzyczasie na suchej patelni podprażamy płatki migdałów
mojewypiekiinietylkodaruj sobie tę mąkę.Piecz w 190 ° góra- dół około 50 min, do tzw suchego patyczka. Krem: - 150 g masła - 1/3 szklanki cukru - 1 żółtko - 6 czubatych łyżek kaszy manny (nie błyskawicznej) - 3 łyżki wiórków kokosowych - 2 szklanki mleka Zagotuj mleko z kaszą manną. Gotuj tak około 6 minut. Ostudź. Masło utrzyj z cukrem i żółtkiem na puszystą masę(...)trakcie ucieranie dodaj zimną kaszę mannę po łyżce. Miksuj. Gdy już kaszę dodasz, dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Gdy ciasto przestygnie, przekrój na pół. Zamknij ponownie pierścieniem tortownicy i wlej krem, przykryj górą ciasta i pozostaw szczelnie zamknięte w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i ciesz się smakiem. CMOK
Pasje Jolki