z kaszą - 986 przepisów (strona:13/66)

Kasza jaglana Beata Pawlikowska - recenzja 150

Pani Beaty przedstawiać nie muszę, zatem przejdę do książki wydanej przez Edipresse książki grubej i kolorowej zawierającej ponad 150 przepisów z kaszą jaglaną w roli głównej. O właściwościach  kaszy pisałam tutaj , więc nie będę się powtarzać, zresztą każdy kto stara się zdrowo odżywiać wie jakie bogactwa kryją się w tych niepozornych żółtych nasionkach. Książka zaczyna się od Legendy(...)Żółtym Cesarzu czyli pochodzeniu kaszy jaglanej, a potem już mamy same przepisy poczynając od tych najprostszych np na kaszę prażoną z nasionami, czy tercet egzotyczny. Kolejny rozdział stanowią śniadania i tutaj kusi ze zdjęcia nas pięknie wyglądające Kalifornijskie śniadanie ze śliwkami czy poziomkowe śniadanie dla jaskiniowców. Po samej nazwie już bym się na takie danie skusiła, a Wy?  Kolejny

Cynamonowe szczęście
10. Na przekór uprzedzeniom: czyli kasza jaglana z karmelizowanymi owocami ★ 159

iększość osób w moim wieku na słowo " kasza " spogląda na mnie z wyrazem twarzy porównywalnym do tego, które mogłoby pojawić się, gdybym zaczęła recytować rozwinięcie liczby pi od tyłu. Dlatego ogromnym sukcesem dla mnie jest to, że zdołałam przekonać do zjedzenia kaszy (o zgrozo!) jaglanej (motyla noga!) mojego najlepszego przyjaciela, miłośnika kotletów schabowych w rumianej panierce. Kilka słów o kaszy(...)jaglanej: aby pozbyć się jej gorzkiego smaku , należy kilkakrotnie i obficie przelać suchą kaszę wrzątkiem, aż woda z mętno-białej stanie się klarowna, lub uprażyć na suchej patelni.  ma mało tuczącej skrobi , za to dużo wartościowego białka zawiera witaminy z grupy B , żelazo , miedź i poprawiające pamięć witaminę E oraz lecytyny (polecana dla uczniów i osób pracujących umysłowo) jest

Pland based fille
Kaszak pomarańczowo - truskawkowy, bez pieczenia. 176

Kolejny wariant słodkości bez pieczenia.Tyma razem przyszła kolej na legendarną kaszę mannę. Kasza ta kojarzy nam się często z jedzeniem dla dzieci. Nie jest to może najlepszy wariant spośród wszystkich kasz do jakich mamy dostęp, niemniej jednak smakuje dobrze, a w cieście wręcz idealnie. Spróbujcie sami :) Potrzebujemy: małą paczkę herbatników maślanych, mi wystarczyło dosłownie koło 10 sztuk 700 ml mleka(...)szklanka kaszy manny 3 łyżeczki cukru kilka łyżek konfitury pomarańczowej 1 galaretka truskawkowa, ja użyłam galaretki od Przyprawy Premium, którzy sprzedają ją w dużym opakowaniu, sprawdźcie TUTAJ . Jeśli dużo pieczecie, będą dla Was jak znalazł. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i kaszę. Mieszamy, aż zgęstnieje i się zagotuje. Foremkę, u mnie mała 23x23 cm, wykładamy herbatnikami

MamaOskarka
Ravioli - włoskie inspiracje :) 114

ravioli w innej odsłonie. Nasza wersja pierożków odbiega trochę od klasycznych głównie farszem dość nietypowym, ale za to bardzo ciekawym w smaku. Postanowiliśmy trochę zakombinować i nasz farsz to kasza jęczmienna, kasza jaglana i soczewica z dodatkiem warzyw, ziół i ostrych przypraw. Zobaczcie co nam wyszło, inspiracją były kolory Włoch. Ravioli z kaszą i sosem pomidorowym (4 - 5 osób) Składniki(...)powstałe kwadraty nakładamy farsz i przykładamy drugim kawałkiem ciasta oraz dociskamy całość widelcem. Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z sosem pomidorowym posypane żółtym tartym serem. Farsz: 1 woreczek kaszy  jęczmiennej 1/2 szklanki kaszy jaglanej czerwona soczewica 1/2 młodej cukini 1/2 papryki czerwonej 1 duża cebula 1 serek wiejski tymianek, pieprz cayenne, pieprz czarny, sambal oelek  Kaszę

vegetanie
Kutia z Bakaliami 206

jest z pszenicy jednak jest ona bardziej pracochłonna. W Polsce kutia należy do dań, a raczej deserów przygotowywanych głównie na Wigilię Bożego Narodzenia. Kutia z Bakaliami - Składniki: 200 g kaszy pęczak łyżka masła ok. pół łyżeczki soli ok. 900 ml wody 100 g zmielonego maku  2/3 szklanki miodu ok. 2 łyżki cukru pudru aromat migdałowy ok. 450 g bakalii(...)się owoce zostawiamy) i drobno je kroimy. Migdały obieramy, a następnie siekamy razem z orzechami włoskimi.  Pokrojone orzechy podprażamy na suchej patelni uważając, aby ich nie przypalić. Studzimy. Kaszę przepłukujemy, a następnie zalewamy 1,5 szklanki czystej wody, dodajemy masło oraz sól. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut dość często mieszając.  Po tym czasie kasza powinna spęcznieć

Słodka Strona
Cytrusowa sałatka z kuskusem na letnie upały 205

mięty. Coś w sam raz na lekki lunch lub przyjęcie!Pomysł na sałatkę zaczerpnęłam z książki "Łatwa kuchnia Śródziemnomorska" Claudii Roden. Sałatka przypomina libańskie tabbouleh - mamy tu drobną kaszę, cytrynowy sos, świeże zioła i warzywa, takie jak ogórek i pomidory. Jednak tabbouleh to zupełnie inne danie - używa się do niego kaszy bulgur, zaś dominującym składnikiem sałatki nie jest kasza(...)natka pietruszki, doskonale oczyszczająca kubki smakowe pomiędzy próbowaniem kolejnych libańskich meze. Z kolei kuskus jest kaszą typową dla krajów północnej Afryki - Maroko, Tunezji, Algierii i Libii. Bardzo lubię go używać - jest łatwo dostępny (w przeciwieństwie do bulguru) i szybki w przygotowaniu. Dzisiejsza sałatka zawiera sporo tej kaszy, dlatego jest treściwa i można się nią najeść. Bardzo polecam wam taką sałatkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto z kaszy manny z galaretkowymi sercami 136

iasta bez pieczenia są na swój sposób bardzo ciekawe! Wykorzystanie do nich kaszy manny jest pysznym i tanim pomysłem. To ciasto składa się z pokruszonych herbatników będących spodem ciasta, masy z kaszy manny i galaretkowych serduszek przyklejonych za pomocą mieszanki mlecznej usztywnionej żelatyną. Taka słodka propozycja znakomicie sprawdzi się 14 lutego, jako poczęstunek dla bliskiej nam osoby. Polecam! Składniki(...)blaszkę o wymiarach 24x24 cm) Spód: 200 g pokruszonych na piach herbatników 130 g stopionego masła 2 łyżki miodu Masa z kaszy manny: 1 litr mleka 200 g masła 3/4 szkl cukru 1 szkl kaszy manny Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 1/2 szkl mleka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki zimnej wody     Przygotowanie: Spód: Herbatniki przełożyć

Nastoletnie Wypiekanie
Sałatka z kaszy i gotowanego kurczaka 202

Ostatnio zasmakowała mi kasza, dlatego też przygotowałam ją w wersji sałatkowej, świetnie nadającej się zarówno na śniadania jak i kolacje. Z samą sałatką wiąże się zabawna historia. Może nie mam idealnych zdjęć, ale robiąc je staram się na tyle, na ile pozwala mi czas i sytuacja. Tym razem, a był to już wieczór, poszłam robić zdjęcia na podwórko (mieszkam(...)smakowały. I tak też podjął za mnie decyzję, że mam opublikować zdjęcia z sałatką na talerzyku ;-) W samym poście zamieszczę jedno zdjęcie z wersją "miseczkową". SKŁADNIKI 2 torebki kaszy jęczmiennej (2 x 100g) 1 litr wody + 1 kostka rosołowa z kurczaka 2 udka z kurczaka 1 marchew 1 por 1 puszka kukurydzy 1 mały słoik ogórków w zalewie octowej bardzo

Passions hobbies life
Buraczane kaszotto z pesto z botwinki z olejem rzepakowym i chipsami z buraka. 150

Kaszotto- czyli risotto, ale przygotowane z kaszy. W tym przypadku z kaszy pęczak. Pyszne, sycące i bardzo zdrowe danie. Kasza, jak wiadomo, jest bardzo bogata w wartości odżywcze, zawiera cenne pierwiastki (magnez, cynk, żelazo, potas), witaminy z grupy B. Sprzyja lepszej koncentracji, wzmacnia włosy i paznokcie. Jest w niej dużo błonnika, który wspomaga trawienie, a zawarte w niej węglowodany rozkładają(...)zdrowiem i dobrym samopoczuciem powinniśmy go stosować w naszej codziennej diecie. By zapewnić organizmowi niezbędną dawkę Omega-3, wystarczą tylko 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie! Składniki: Kaszotto 1 szklanka kaszy pęczak 3 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula drobno posiekana 2 średnie buraki, upieczone wcześniej, pokrojone w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 500 ml bulionu warzywnego 150 ml czerwonego wina

Smakowity Blog Kulinarny
"Farrotto" - risotto z pszenicy farro z grzybami 186

kolejny po sałatce z pieczonymi warzywami i fetą przepis, do którego wykorzystałam przywiezioną z Toskanii pszenicę farro . Z uwagi na jej orzechowy posmak i podobieństwo do kaszy pęczak uznałam, że idealnie nada się do przygotowania aromatycznego grzybowego risotto, nazwanego przeze mnie pieszczotliwie " farrotto " :) W daniu połączyłam suszone oraz świeże grzyby dla zwiększenia intensywności smaków, doprawiłam białym winem, tymiankiem, czosnkiem(...)parmezanem. Wykorzystałam również własnoręcznie ugotowany bulion warzywny, mamy więc wszystko, czego prawdziwemu risotto potrzeba. Pszenicę farro możecie oczywiście zastąpić kaszą pęczak lub ryżem do risotto. Jeżeli robicie risotto po raz pierwszy, zajrzyjcie do przepisu na risotto z grzybami i pieczona dynią , gdzie dość szczegółowo opisałam technikę jego przygotowywania.  " Farrotto " - risotto z pszenicy farro z grzybami przepis własny

Chilli Czosnek i Oliwa
Racuszki gryczane z kremowym serkiem 237

półce zapas kaszy gryczanej. Pierwsza myśl, jaka przyszła mi do głowy to racuszki. Skąd ten pomysł? Otóż ostatnio byłam w Warszawie na Targach Kulinarnych Warszawski Smak. Wystawcy raczyli przybyłych gości mnóstwem rarytasów przygotowanych specjalnie na tę okazję. Pamiętam, że bardzo zasmakowały tam mojej siostrze małe racuszki z kaszy gryczanej z wędzonym pstrągiem. Ja pstrąga nie mam, ale zaopatrzyłam się(...)zrodziła się, gdy stałam już przy garach :D  Robiłam je pierwszy raz i powiem Wam szczerze - są pyszne!  Może spróbujecie na obiad lub kolację?  Racuszki z kaszy gryczanej z kremowym serkiem 300g kaszy gryczanej 3 jaja 4 łyżki mąki pełnoziarnistej  jedna mała cukinia papryczka chili ząbek czosnku sól, pieprz, pieprz ziołowy,  Składniki

Sajkofanka smaku
Nadziana kapusta 170

która ma pięknie pomarszczone liście i nieco ostrzejszy smak, niż kapusta biała. Jako, że grzybów w tym roku było pod dostatkiem, ususzone zużyłam do przygotowania farszu. Już połączone z kaszą jaglaną stanowią idealną potrawę! A gdy zawiniemy je w miękkie liście kapusty i polejemy sosem stworzymy doskonałą mieszankę smaków. Mimo, że nie znajdziecie tu klasycznego nadzienia z ryżu i mięsa(...)nietypowe nadzienie, jakie tu zaproponowałam, pokusi was do szaleństw i własnych kombinacji w kuchennych podbojach ;)  Gołąbki z kapusty włoskiej nadziane jaglanką i podgrzybkami 1 główka kapusty włoskiej kasza szklanka kaszy jaglanej spora garść suszonych podgrzybków  sól, pieprz, pieprz ziołowy   Sos pomidorowy: puszka pomidorów krojonych koperek pieprz, sól, pieprz ziołowy ząbek czosnku śmietana 18% tłuszczu Kapustę umyć

Sajkofanka smaku
Sałatka z kaszy pszennej z groszkiem cukrowym 117

Dziś na blogu sałatka z kaszy pszennej z groszkiem cukrowym. Zapraszam na pyszną, lekką i pełną witamin sałatkę przygotowaną na bazie kaszy pszennej z dodatkiem rzodkiewek i pomidorków. Doskonała na lekki letni lunch czy przekąskę w ciągu dnia. Idealnie sprawdzi się jako danie na wynos. Sałatka z kaszy z groszkiem cukrowym Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3 osób Składniki(...)kaszy pszennej 2 garści groszku cukrowego 6 rzodkiewek 1 garść listków rukoli 8-10 pomidorków koktajlowych sok z cytryny oliwa z oliwek sól morska  świeżo zielony pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą Odstawiamy do przestudzenia. Do kaszy dodajemy oliwę, sok z cytryny i sól. Dokładnie mieszamy. Groszek cukrowy

Kulinarne przygody Gatity
Chleb jaglany mleczny 182

Chleb z kaszą jaglaną. Trochę więcej smaku, trochę więcej zdrowia i jeszcze na dodatek wesołe, żółte kropki sąsiadujące z dziurami wyprodukowanymi przez pracowity zakwas żytni. W ramach próby użyłem mąki starogardzkiej (dopiero co udało mi się ją dostać), ale w razie jej braku, oczywiście z powodzeniem można użyć zwykłej mąki żytniej razowej, bez jakichś większych zmian smaku chleba. Podane(...)pszennej chlebowej 50 g mąki żytniej starogardzkiej Odświeżony 12 godzin wcześniej zakwas wymieszaj z mlekiem. Dodaj mąki, dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw pod przykryciem do fermentacji na 8 godzin. Kasza jaglana: 100 g kaszy jaglanej 250 g mleka pełnego (świeże lub pasteryzowane) Zagotuj kaszę na mleku. Gdy tylko mleko zawrze, odstaw kaszę pod przykryciem na 8 godzin - taki sam czas

Grahamka, weka i kajzerka
CHLEB PEŁNOZIARNISTY GRYCZANO-ORKISZOWY NA ZAKWASIE - MÓJ ULUBIONY 213

Chleb gryczany na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej i żytniej z dodatkiem mąki gryczanej, surowej kaszy gryczanej, płatków i otrębów gryczanych z dodatkiem amarantusa i ziaren dyni, słonecznika i siemienia lnianego, obsypany mnóstwem smacznych ziarenek. Smak i zapach tego chlebka jest wprost bajeczny. Gdyby ktoś powiedział mi kiedyś, że zakocham sie w smaku tego chleba nigdy bym mu nie uwierzyła, bowiem(...)nigdy nie lubiłam i nie lubię do dziś kaszy gryczanej, tej ogólnie dostępnej palonej, kaszę gryczaną białą jadam ale to zupełnie inna bajka. Natomiast chleb z dodatkiem kaszy gyczanej (tej palonej) jest po prostu nieziemski, nie wiem co takiego ma w sobie, że jestem wręcz od niego uzależniona... To mój ulubiony chlebek już od bardzo długiego czasu i choć zjem

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania