duża. Zniknie szybko. Składniki: 500 g mąki pszennej 200 ml mleka 1 jajko 7 g drożdży suszonych 4 łyżki cukru 45 g masła roztopionego szklanka puree z upieczonej dyni jajko do posmarowania Przygotowanie: Dynię gotujemy lub pieczemy w piekarniku, wszystko zależy od upodobań smakowych i rodzaju dyni. Ja głównie piekę, szczególnie do wypieków i zazwyczaj używam dyni hokkaido(...)Taką dynię po wydrążeniu pestek pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie studzimy i miksujemy na puree. Odmierzamy szklankę. Mąkę, drożdże i wszystkie inne składniki, razem z puree z dyni umieszczamy w misce i mieszamy. I tutaj albo przekładamy na blat i wyrabiamy ciasto aż przestanie się lepić do rąk, im dłużej wyrabiane tym lepiej. Lekko podsypujemy
Życie zaczyna się w kuchnisobie mięso. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 3 dkg makaronu ryżowego 20 dkg purée z dyni 300 ml mleka kokosowego 1 jajko 8 łyżek mąki z brązowego ryżu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka świeżo krojonej papryczki chili 4o dkg mięsa mielonego (użyłam(...)indyka) 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia Placuszki dyniowe Przygotowanie. Purée z dyni przygotowałam z upieczonej w piekarniku a następnie zblendowanej dyni. Makaron ryżowy ugotować po czym wystudzić. Ja gotowałam makaron przez dwie minuty od momentu zagotowania się wody. W misce roztrzepać jajko. Dodać do niego mleko kokosowe, sól, kminek, papryczkę chili i purée z dyni. Dokładnie wymieszać. Następnie
mecooksBuraczek i kozi ser to naprawdę dobrana para. Ale dopiero razem z niepaloną kaszą, pestkami dyni i orzechami tworzą prawdziwie niebiańskie połączenie. Ćwikła i kozi serek są jak Flip i Flap, Kargul i Pawlak, Charlie i Chaplin – doskonale się uzupełniają Świetne tło dla tej pary stanowi niepalona kasza gryczana, ugotowana na sypko. Wszystko posypane pestkami dyni, orzechami włoskimi i przemieszane(...)całość, przełamaną cytrynowym, kwaskowatym dresingiem. Czas: 1,15 godz. (w tym godzina na pieczenie buraków) Poziom trudności : łatwy Składniki: 2 duże buraki lub 4 małe Garść rukoli Garść pestek dyni Garść orzechów włoskich 50 g sera koziego Szklanka kaszy gryczanej niepalonej 2 łyżki oleju do smażenia 1 łyżka estragonu 1 łyżeczka majeranku Szalotka Dresing Ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego
Niedzielny kucharzJESIEŃ w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) #myAmbition Polecam zakupy w tym sklepie ostatnio zakupiłam wiele cudownych produktów m.in otwieracz do puszek widoczny na zdjęciu. SKŁADNIKI: 500g dyni 1 łyżka masła 1/3 szkl soku pomarańczowego 2 łyżeczki świeżego startego imbiru około 2-3 szkl wody 1 łyżka śmietany sól pieprz WYKONANIE: 1. Dynię hokkaido pokroić w kostkę. Zalać(...)wrzącą wodą, aby się sparzyła. 2. Roztopić masło i podsmażyć imbir przez około 2 minutki. 3. Odcedzić dynię od wody, i dodać ją do imbiru smażyć aż delikatnie zmięknie, dodać sok pomarańczowy sól i pieprz. 4.Zalać dynię ponownie wodą która pozostała nam po sparzeniu dyni, tak aby przykryło dynię. 5.Całość gotować do miękkości, po czym zmiksować na krem
Dziś Ja gotujeCzary-mary, przegląd zamrażarki i jest curry! Zamrożona późną jesienią dynia stała się głównym składnikiem tego dania. Moje zamiłowanie do potraw jednogarnkowych, które można odgrzewać, wzięło górę i postanowiłam wyczarować coś aromatycznego, coś, w czym można by zamoczyć kawałek chrupiącej bagietki i jeść, jeść, jeść… Dynia, ciecierzyca, szpinak oraz pomidory sprawiły, że wyszła przepyszna, sycąca potrawa. Polecam! Wypróbujcie, jeśli(...)Waszych mrożonych spiżarniach także znajduje się dynia. Składniki: 400-500g dyni 1 puszka pomidorów 1 mleczko kokosowe 1 opakowanie szpinaku 2 ząbki czosnku kilka sztuk pomidorków koktajlowych 250g ugotowanej ciecierzycy 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka kolendry 2 łyżeczki curry Wykonanie: ciecierzycę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć szpinak z wyciśniętym przez
Raj dla PodniebieniaNiedawno znalazłam jeszcze w sklepie dynię piżmową. Uwielbiamy pieczony gulasz z dynią więc mogliśmy się delektować ulubionym smakiem. Została mi jeszcze połówka dyni więc wykorzystałam ją do dzisiejszych placków. Placki można przygotować z samej dyni, u mnie placki ziemniaczano - dyniowe. Podane z sosem Tzatziki smakowały wyśmienicie, zwłaszcza że już bardzo dawno nie jedliśmy takich placków. Polecam! Placki(...)ziemniaczano - dyniowe Składniki: 4 duże ziemniaki 200g dyni startej na małych oczkach 1 cebula starta na małych oczkach 1 jajko 1 łyżka śmietany kawałek imbiru (1cm) 2 łyżki startego parmezanu 3 łyżki mąki pszennej Do podania: Sos Tzatziki (przepis tutaj ) Wykonanie: Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach, jeśli mają dużo soku to odsączamy na sicie zachowując
Smak mojej kuchnibochenki rozeszły się błyskawicznie, a prośby o recepturę, zadawane początku nieśmiało, nie pozwoliły o sobie zapomnieć. Cenzorzy również byli ukontentowani - ten kolor naprawdę robi wrażenie. Szczególnie, jeśli użyjecie dyni Hokkaido o intensywnie pomarańczowym miąższu, efekt będzie wyjątkowo widowiskowy. Skoro przepis już się na blogu pojawił, po co dodaję go po raz kolejny...? Bo nieco go zmieniłam (lubię sobie powtarzać(...)mąki pszennej 150 ml wody 3 g drożdży ciasto: 3 g drożdży 100 ml letniej wody 350 g mąki pszennej 3 łyżeczki soli 200 g puree z dyni 45 g pestek dyni dodatkowo: mąka pszenna Drożdże na poolish rozpuścić w wodzie, dokładnie wymieszać z mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 godzin. Po tym czasie pozostałe drożdże rozpuścić
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodczas cieplejszej pory roku. A jeśli zimą, to przygotować sobie dania na ciepło, zupy, potrawki, gulasze, musy, kremy. Moje propozycje ciepłych potraw: Krem z dyni Składniki: – 3 łyżki pasty curry zielonego – 3 marchewki – 1 pietruszka – 1 por – 1/2 małej dyni Hokkaido – sól, pieprz do smaku – 1 burak czerwony Wykonanie: – Na rozgrzanej patelni przesmażyć(...)pastę curry, dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i smażyć ok. 1 minuty z odrobiną wody. – Wlać 1 litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować na gładki krem i podawać z burakiem startym
To co kochamWarto przygotować sobie zapas puree z dyni, ponieważ dynia może stanowić super dodatek do wielu potraw. Może być dodatkiem do owsianki, posłużyć do przygotowania różnego rodzaju ciast, dań wytrawnych np. pierogów, lasagne czy pasty do kanapek. Przygotowanie puree z dyni trochę trwa dlatego fajnie jest przygotować sobie większe ilości a następnie zawekować w słoiki. Składniki: 2 dynie piżmowe 3 łyżki(...)oleju rzepakowego szczypta soli Sposób przygotowania: Dynię obierz, pozbaw ją pestek a następnie pokrój w kostkę. Wymieszaj razem z olejem oraz solą. Wyłóż na blaszkę do pieczenia i piecz około godziny w temperaturze 180 º C do momentu kiedy dynia będzie miękka. Możliwe, że zajmie to więcej czasu – zależy to od wielkości pieczonych kawałków. Na koniec całość zmiksuj na puree
wysmienityZgaduję, że sos dyniowy nie jest najpopularniejszym dodatkiem do makaronów. Tymczasem, wśród ogromnego potencjału dyni jest i ten, by być składnikiem znakomitych, kremowych sosów. Naturalnie słodki smak tego warzywa wymaga jedynie zbilansowania dodatkiem odrobiny octu oraz zaostrzenia przyprawami. Choć zwykło się mawiać, że lepsze jest wrogiem dobrego, to pyszne danie makaronowe z sosem dyniowym można uczynić jeszcze smaczniejszym – zanurzając(...)głęboki smak jaglanych kuleczek będzie doskonale współgrał z łagodnym i słodkawym sosem dyniowym – tak zrodzi się duet wyborny. Składniki na 2-3 porcje: około 300 g miąższu dyni (użyłam dyni hokkaido) 1 szalotka lub 1/2 niewielkiej cebulki 1 duży ząbek czosnku 1-2 łyżki oliwy 1-2 łyżeczki octu jabłkowego lub białego octu winnego sól, przyprawy i zioła
Even Better Fooddziś jest ten dzień ! Dzień lenia. Nie chce mi się siedzieć długo w kuchni i przygotuję na szybko danie z serii stir-fry. Dziś wersja wege – z pieczoną dynią, szpinakiem i dymką. Pysznie i szybko. Koniecznie spróbujcie ! Składniki (2 porcje): 1,5 szklanki dyni pokrojonej w drobną kostkę 250 g świeżych liści szpinaku makaron udon – 1 porcja(...)oliwek Wykonanie: Przygotuj składniki: Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Dymkę wraz ze szczypiorkiem pokrój w 0,5 – 1 cm kawałki. Makaron ugotuj al dente. Szpinak umyj i osusz. Pieczona dynia: Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki, obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około 1 – 2 cm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na na nią
Moja pasja smakuhehe :) zerknijcie TUTAJ by się przekonać. A co mogę napisać o zupie? Bardzo esencjonalna, pikantna, pachnie niesamowicie i chrupie czasami... Świąteczny krem z pieczonych jabłek i dyni dynia hokkaido, ok 1 kg wagi 2 jabłka, raczej słodkie niż kwaśne 1 cebula 4 ząbki czosnku oliwa szczypta ziaren kolendry 4 gałązki rozmarynu 4 łyżki pestek dyni szczypta chili(...)litr bulionu warzywnego ew. 150 ml śmietany 12% Dynie myjemy, pozbawiamy części z nasionami, obieramy i kroimy na kawałki ok 3 cm wielkości. Jabłko obieramy i kroimy na ćwiartki, pozbawiamy pestek Cebulę obieramy i kroimy na spore kawałki. Czosnek miażdżymy nie obierając. Wszystko wkładamy do blachy, skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i szczyptą chili. Wkładamy do pieca nagrzanego
Dzieje kuchennej Wiewiórywino ;) ale dlaczego by nie zrobić czegoś wow!? Przygotowałam więc bezglutenową Inkę, która będzie doskonała zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci, a do niej lody na bazie pieczonej dyni i białej quinoy. Przyprawiłam je miodem, imbirem, kardamonem, cynamonem i świeżą kurkumą, która nie tylko daje niezwykły aromat, kojarzący mi się z drzewami iglastymi, ale również wzmacnia odporność. Całość(...)liofilizowanych wiśni, plasterków kumkwata i wiórków świeżej kurkumy, ale zostawiam tu miejsce dla waszej kreatywności, można użyć innych ulubionych dodatków. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 400 gram obranej dyni 10 gram świeżego kłącza imbiru 7 gram świeżego kłącza kurkumy 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2-3 łyżki miodu sok z jednej niedużej cytryny 4 kumkwaty
Quinoa Raz!Kolorowa, sycąca zapiekanka z makaronem pełnoziarnistym poleca się na szybki, jesienny obiad :) Składniki na dwie porcje: 1 szklanka pełnoziarnistego makaronu penne (u mnie Barilla) 150 g obranej dyni 4 łyżki startego żółtego sera 8 pomidorków koktajlowych 1/2 zielonej papryki 2 plastry owczego sera 1 łyżka pestek dyni natka pietruszki czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, sproszkowane suszone pomidory sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Makaron(...)ugotować al dente w osolonej wodzie. W tym czasie przygotować pozostałe składniki: dynię pokroić w kostkę, pomidorki na połówki, paprykę w małe paseczki, ser owczy w kostkę. Posiekać pietruszkę. Kawałki dyni podgotować przez kilka minut. W dużym naczyniu do zapiekania lub paru mniejszych ułożyć wszystkie składniki oprócz pestek i natki pietruszki. Posypać serem, przyprawić solą i pieprzem, skropić olejem
Ze smakiem i z pasją