vegetable stock150 ml double creamSalt and pepper to seasonChili flakes (optional)Pumpkin seeds - roasted - to garnishPumpkin seeds oil to drizzleNa 4 porcje:2 łyżki oliwy z oliwek2 cebule posiekane1 dynia obrana I pokrojona w kostkę700ml bulionu z kury lub warzywnego150 ml tłustej słodkiej śmietankiSól I pieprz do smakuSzczypta płatków chili (opcjonalnie)Podprażone pestki dyni do dekoracjiOlej z pestek dyni(...)chili flakes if you like. Pour into bowls and garnish with pumpkin seeds and drizzle with oil.Przygotowanie:Cebulę należy lekko zeszklić na oliwie z oliwek i dodać pokrojoną dynię. Smażyć tak ok 10 minut, aż dynia zacznie się robić miękka. Pamiętajmy o mieszaniu! Dodajemy bulion i gotujemy kolejne 10 minut. Teraz możemy dodać śmietanę i ponownie zagotowujemy. Wszystko miksujemy
Kulinarna rozmowasię stało oficjalne. SZALEJĘ ZA DYNIĄ. Można z niej zrobić wszystko, od ciasteczek po pyszne risotto, a do tego jest taka zdrowa..! Jak już wspominałam, staram się korzystać z uroków jesienno-zimowych, a do tego też zalicza się ...jedzenie ciasteczek na śniadanie. Aby zagłuszyć nieco wyrzuty sumienia, naładowałam je wszystkim, co dobre- mąką z pełnego przemiału, miodem, kokosem, żurawiną, płatkami(...)owsianymi... A głównym składnikiem ogłosiłam oczywiście dynię. Wyszły pyszne, a jednocześnie całkiem zdrowe, co już kompletnie uciszyło moje sumienie. A co tam! To tylko dodatkowy powód, by duuuuużo ćwiczyć w te mroźne, rześkie poranki. Dla spieszących do pracy i szkoły te śniadaniowe łakocie będą idealnym rozpoczęciem dnia - naładowane witaminami i miłością! KILKA POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ DYNIĘ
Gotowanie to kochaniedynią właściwie nigdy nie byłam zaprzyjaźniona. Zawsze wydawała mi się za słodka. Na dodatek przez lata królowała u nas dynia olbrzym, z grubą skórą, ciężka w obróbce - takie przynajmniej sprawiała na mnie wrażenie. Dopiero niedawno, kiedy pojawiły się odmiany niewielkich dyń, odważyłam się po nie sięgnąć. Dynia Hokkaido nie jest tak bardzo słodka(...)proszku1 łyżeczka mielonej kolendry1/2 łyżeczki mielonego imbiru, lub świeżego1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili1 l bulionuprzygotowaniecebulę pokroić w kostkę , wrzucić do garnka i smażyć aż zmięknieZiemniaki i dynię pokroić w kostkę , dodać do podsmażonej cebuli, dodać posiekany czosnek i przyprawy, obsmażać ok 8 minut, mieszając. Wlać bulion, przykryć i gotować ok 15 minut aż warzywa będą miękkie. Lekko przestudzić
Stare GaryCiekawe muffinki dyniowe z domieszką aromatycznego, mielonego cynamonu - ciekawy smak, który warto wypróbować szczególnie w okresie jesiennym, gdy dynia jest taka modna. Babeczki mimo swej prostoty ładnie się prezentują i być może zaskoczą niejednego smakosza.Muffinki Dyniowe - Składniki: (ok. 16 muffinków)325 g dyni3 jajka360 g mąki40 ml oleju słonecznikowego145 g białego cukru120 g brązowego cukru70 ml mlekacukier waniliowy8 g proszku(...)pieczeniapłaska łyżeczka mielonego cynamonuszczypta soligarstka pestek dyni do dekoracjiMuffinki Dyniowe - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Wydrylowaną i obraną dynię kroimy w grubą kostkę, a następnie wrzucamy do ok. 1 l wrzątku. Gotujemy do miękkości (ok. 10 minut), odcedzamy i rozgniatamy widelcem na puree. Studzimy.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiewamy. Następnie do nich dodajemy
Słodka StronaKremowa zupa dyniowa...Aksamitna, delikatnie pachnąca imbirem.Z dyni, z dodatkiem marchewki i ziemniaka.Zabielona kwaśną śmietaną i serkiem topionym.Pyszna, jesienna, domowa.Polecam! Składniki:1 kg dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek);1 duża marchewka;1 średni ziemniak;1 kostka bulionowa;1 cm kawałek korzenia imbiru;2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;100 g serka topionego(...)mnie śmietankowy);1 litr zimnej wody;Natka pietruszki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę i ziemniaka obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobniutką kostkę.Dynię obrać, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę.Korzeń imbiru obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i ziemniaka, zalać 1 litrem zimnej wody, dodać kostkę bulionową i gotować
Gospodyni MiejskaPrzepis na tę dynię dostałam od mojej czytelniczki, Uli z Kapsztadu. Ula podesłała mi kilka cudownych dyniowych przepisów, a ich przygotowania rozpoczęłam od tej właśnie zupy. Zupy o przedziwnej nazwie i o cudownym smaku. Testowałam już niejednokrotnie połączenie dyni i jabłka, ale jeszcze nigdy nie pod postacią zupy. Okazało się, że idealna w smaku. Lekko(...)Podałam ją moim przyjaciółkom i bardzo im posmakowała. Podawały mi nawet opisy tej zupy, jakie mam zawrzeć we wpisie, ale oczywiście zapomniałam. Składniki: 500 g dyni 1 jabłko 500 ml wody lub bulionu 1 cebula 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżka masła 100 ml soku jabłkowego (lub cydru) ziarnka dyni do podania Wykonanie: Posiekaną cebulę
Sto kolorów kuchniBułeczki z dodatkiem puree dyniowego mają śliczny kolor i są bardziej wilgotne, a dzięki temu dłużej miękkie i świeże. Dorzuciłam do nich pestki słonecznika i dyni oraz czarny sezam. Bułki urosły całkiem ładnie :) Składniki: bezglutenowy miks uniwersalny/chlebowy 500 g dynia świeża lub mrożona 100 g mleko sojowe, ryżowe lub woda 400 ml drożdże instant 1 torebka sól(...)łyżeczka olej 1 łyżka pestki dyni, słonecznika 1/2 szklanki czarny sezamsiemię lniane mielone 3 łyżki1 łyżka Zamiast czarnego sezamu można użyć łuskanego białego, albo nasion czarnuszki. Przygotowanie:Wyłuskane pestki dyni i słonecznika namoczyć w ciepłej wodzie, gdy zmiękną wodę odlać. Dynię (miąższ bez skórki i pestek) zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Z braku świeżej dyni użyłam mrożonki, którą
głodny alergiktemu odkryłem, że dynia to jest idealny dodatek lub baza do ciast i każdego roku kiedy jest dużo dyni staram się robić ciasta z jej dodatkiem, ale babeczki dyniowe są o niebo lepsze niż ciasta, nie wiem czemu, ale dla mnie smakowały na dużo lepiej niż ciasta, może dlatego, że dopełniał je krem na bazie białek, a może dlatego(...)dyni3 jaja8 łyżek oleju1.5 szklanki cukru 0.5 szklanki mleka200 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka cynamonu barwnik pomarańczowy (opcjonalnie) Krem:3 białka5 kopiastych łyżek cukru8 łyżek wody Przygotowanie: Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min, do momentu aż dynia będzie bardzo miękka. Po tym lekko ostudzamy i miksujemy w malakserze
Kuchnia Łukaszatarasie, na słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek, ja uzyłam Mini Monini, bo jest łagodniejsza w smaku czosnek i cebula sól i pieprz kawałek dyni sos pomidorowy robiony w domu 2 woreczki kaszy gryczanej 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 bakłażan bazylia przyprawa Kuchmistrz od Skworcu pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim od Skworcu W rondlu(...)wejdzie do brytfanny Toscana. Wysmaruj całą brytfannę masłem , ja uzyłam Masmal, gdyż ma taki maślany smak, nie przypala się i się idelanie do tego nadaje. Pokrój niedbale dynię, tak aby każdy kawałek zawierał skórę. Dynia będzie duszona pomiędzy paprykami, gdyby nie miala skóry, cała by się rozlazła. Z każdej papryki odetnij czapeczkę, oczyść w środku z gniazd nasiennych
Z Kuchni Do Kuchnizrobić hummus dyniowy. Nie tylko ze względu na jego smak, ale też za ten cudowny pomarańczowy wygląd. Kiedy już się za niego zabrałam, okazało się, że moja dynia ma jedynie lekko żółtawy kolor. Humus powstał, był bardzo smaczny, ale niestety nie zachwycił mnie wyglądem. No cóż. Będę musiała przygotować go jeszcze raz, z odpowiednio kolorowej(...)dyni. Przepis na podstawie bloga Maya Kitchenette . Składniki: 1 puszka ciecierzycy (lub 2 szklanki ugotowanej) 250 g upieczonej dyni 2 ząbki czosnku 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka oliwy sól, pieprz, pieprz cayenne Wykonanie: Dynię obieramy i kroimy w kostkę i pieczemy w 180 stopniach w piekarniku. Po około
Sto kolorów kuchniAromatyczne, korzenne ciasto z dyni z orzechami - spróbujcie - jest pyszne :)SKŁADNIKI1/2 kg dyni bez pestek i skórki (lub 1 szklanka gotowego puree z dyni) 2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru (może być brązowy)2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej3 jajka 2/3 szklanki olejuszczypta soliszklanka(...)łuskanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Dynię kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka. Zalewamy niewielką ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia, po czym przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzamy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Studzimy. Dodaj napis Orzechy siekamy. W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, przyprawy, proszek i sól.Olej miksujemy z jajkami i dodajemy zimny
Moje Kuchenne Rewelacjeweekndowym szaleństwie z czekoladowymi ciasteczkami czas na mały detox w formie zupy. Moja propozycja to lekka, ale jednocześnie sycąca, gęsta zupa z dynią, jarmużem i soczewicą. Użyłam zielonej soczewicy (bo czerwona akurat wyszła), ale śmiało ją można zastąpić czerwoną, co znacznie skróci czas przygotowania zupy, co maksymanlnie pół godziny. Składniki na 6 porcji a nawet 8: około 1 kg dyni(...)podsmaż przez 3 minut drobno posiekaną cebulę. Po tym czasie dodaj przyprawy i wymieszaj. Po kilku dosłownie sekundach smażenia cebuli z przyprawami dodaj pokrojona w małą (1 cm) kostkę dynię, marchew, pietruszkę/seler i ewentualnie „ogodnki jarmużu. Jeżeli użyjesz zielonej soczewicy to ugotuj ją do miękkości w oddzielnym garnku. Jeżeli zaczenieesz teraz to wszystko będzie gotowe w tym samym
greenscarfMimo suszy dynia obrodziła mi niesamowicie w tym roku. Mam kilka gigantycznych okazów, a ta była najmniejsza Zastanawiałam się co z niej wykombinować i przeszukując internet natknęłam się wielokrotnie na dżem z dyni i z jabłek. Podstawową zasadą jest tu stosunek dyni do jabłek 1:1, przyprawy wedle uznania, głównie cynamon, ja jednak dodałam swojego ukochanego kardamonu i imbiru. Dżem(...)smakuje jakby był z moreli lub brzoskwiń, jest przepyszny i aromatyczny. Szczerze polecam Składniki: dynia i jabłka w proporcji 1:1 na każdy 1 kg owoców 200 g cukru łyżeczka kardamonu, imbiru *opcjonalnie cynamonu sok z połowy cytryny Gotować aż do rozpadnięcia się owoców i uzyskania pożądanej konsystencji. Przygotowywałam dżem z 2 kg dyni i 2 kg jabłek i uzyskanie
greenscarfAromat goździków i kardamonu. Słodycz dyni. Pyszna pasta nie tylko kanapkowa. Można ją dodać do owsianki, kaszy na słodko, zapiec z jabłkiem. Cóż jeszcze? Nie wiem, ale napewno znajdziecie to, czego ja jeszcze nie znalazłam… Puree z dyni można wykonać na kilka sposobów: 1. Upiec dynię razem ze skórką (ok. 30-40 minut w 180 st. C), a następnie(...)wybrać miąższ łyżką i go zmiksować. 2. Ugotować dynię w małej ilości wody, odcedzić, zmiksować – tu następują duże straty wartości odżywczych, ponieważ witaminy i składniki mineralne przedostają się do wody (jeśli delikatnie osolicie wodę, straty będą troszkę mniejsze). 3. Ugotować dynię na parze, a następnie zmiksować (można ugotować ze skórką i wybrać ją, jak pieczoną). 4. Pokroić dynię drobno
Kucharzycaroku jakoś na swojej działce nie miałam dyni, ale wzięłam od Mamy jedną, taką dość dużą i z połowy zrobiłam dżem..na blogu już jest przepis na dżem z dyni,ale ten jest inny..z dodatkiem galaretki w proszku..Ja wykorzystałam galaretki Cykoria cytrynowe, ale można użyć tez pomarańczowe, brzoskwiniowe.. 2,5 kg dyni 500 g cukru(...)galaretki w proszku Cykoria [ cytrynowe] sok z 1 cytryny Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w grubą kostkę. Zasypać cukrem i zostawić na noc. Rano odlać 1 szklankę powstałego soku, a dynię z pozostałym sokiem gotować przez 2 godziny. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie gotować jeszcze przez 1 godzinę - mieszać co jakiś czas,bo lubi się przypalać. Odlany wcześniej
Moje domowe kucharzenie