Dynia i czarnuszki to idealne połączenie. Przepyszne, delikatne, puszyste, doskonałe! Czarnuszka zaostrza smak trochę mdłej dyni. Drugą porcję ciasta zrobiłam na zakładkę aby po wyjęciu z piekarnika jednych, upiec kolejne ale dwie większe bułki. Oczywiście gotowe bułeczki po wystygnięciu można zamrozić, co na szczęście zrobiłam bo te 2 większe zostały zjedzone tego samego dnia. Mój wnuk Dominik przez tyle(...)dzieciaków do szkoły a dla dorosłych do pracy. Zapomnijcie o kupowaniu bułek, podarujcie chociaż od czasu do czasu swoim dzieciakom takie pyszności! Przepis można modyfikować zamieniając czarnuszkę na pestki dyni, słonecznika czy maku. Większe ziarna proponuję dużo wcześniej namoczyć, aby nie zabierały wilgoci z ciasta. Bułki orkiszowe z dynią i czarnuszką Potrzebujemy • 450g mąki orkiszowej jasnej, • 260g ciepłego mleka
Leśny ZakątekKulinarnej Whirlpool . Robiliśmy je podczas warsztatów organizowanych wspólnie z Bankami Żywności , których tematem było niemarnowanie jedzenia. Wiadomo, że jednym z najstarszych sposobów na przedłużenie trwałości jest wekowanie. Sezon na dynię w pełni, więc wykorzystajcie ten przepis i zróbcie cudownie pachnące i pyszne konfitury z dyni. Można je potem wykorzystać do ciasta lub do naleśników. Albo po prostu wyjeść łyżeczką(...)słoiczka. Składniki: 1,5 kg dojrzałej dyni 200 g wody 3 cytryny (ekologiczne, niewoskowane) 100 g startego imbiru 300 g cukru 10 g pieprzu gruboziarnistego Dynię opłukać i osuszyć. Obrać ze skóry i pokroić w średniej wielkości kostkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30-50 minut w zależności
Codzienna kuchnia niecodziennagorąco polecam! Co do wielkości piersi, u mnie 1 wystarczyła dla 3 osób z dużą ilością puree i buraczków Scroll down for recipe in English Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami (4 porcje) Składniki: 1 lub 2 wolno gotowane piersi z gęsi Krakus Składniki na puree: 1 średnia dynia piżmowa, z usuniętymi nasionami i pokrojona(...)sól i pieprz 1/3 szklanki octu balsamicznego dobrej jakości 2 łyżki miodu Przygotowanie: Włącz piekarnik ustaw go na 200 0C. Umieść pierś gęsi w piekarniku według wskazówek na opakowaniu. Dynię można przygotować równolegle z gęsią. Umieść ją na blaszce do zapiekania, skrop oliwą i dokładnie ją w niej obtocz o dopraw os serca solą i pieprzem. Włóż do piekarnika
karmelowyJakiś czas temu obiecałam Wam przepis na ciasteczka z dyni. Dzisiaj wywiązuję się z danej obietnicy :) Zapraszam na jesienne ciasteczka, w nieco zdrowszej wersji, bo z dodatkiem mąki żytniej, brązowego cukru, pestek dyni i bez jajek. Dzięki dyni mają nietypowy kolor, zaś przyprawa do piernika nadaje im niepowtarzalnego aromatu... Składniki: szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki(...)żytniej, 3/4 szklanki puree z dyni, 1/4 szklanki oleju rzepakowego, 3/4 szklanki brązowego cukru, szczypta soli, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika, garść pestek dyni, 50g gorzkiej czekolady. Wykonanie: Mąki przesiać, wymieszać wraz z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika, szczyptą soli i cukrem. Dodać olej oraz puree. Dokładnie
Z miłości do słodkościrobocie sraczka, więc mało było czasu na gotowanie i pisanie. Sytuacja wymagała kolejnego szybkiego przepisu. A ponieważ okres mamy taki a nie inny, musiało paść na krem z dyni w raczej klasycznej, lekko azjatyckiej formie. Nie zwlekając dłużej, nadrabiam pisarskie zaległości. Składniki: Około 1kg dyni (waga po obraniu ze skóry i wydrążeniu) Bulion drobiowy 1 papryczka chilli pieprz cayenne mleczko(...)imbitu 1 duża łyżka masła sól, pieprz, cukier Jeśli nie masz bulionu pod ręką, zacznij od zrobienia go (instrukcja tutaj ). Dobrze by było, żeby był on już gotowy, bo dynia gotuje się chwila moment. Czytałem, że ludzie generalnie nie polecają tego robić, ale ja zasadniczo mam to w d*pie. Żeby przyspieszyć sobie gotowanie, często mrożę bulion, który wyprodukowałem przy
manslogblogmacie pojęcia jak bardzo lubię bułki dyniowe. Kupuję je często w sklepie. Kupuję, bo od niedawna zaczęłam bawić się dynią i kombinować z nią w różnych potrawach. Wtedy to też rozpoczęłam poszukiwania za bułkami, które tak bardzo lubię. Jednym z przepisów na które trafiłam były te bułki dyniowe z Filozofia Smaku . To jeszcze nie są te których szukam, ale też(...)domu, aby sprawdzić czy ciasto za każdym razem tak samo i wychodzi ;) Jedynie w co musimy się uzbroić zanim zabierzemy się za pieczenie tych bułek to przygotowanie puree z dyni hokkaido. Dlaczego hokkaido? Jest pyszna i puree jest bardziej gęste, ja to tak widzę. Składniki na ok. 5-6 szt: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka
Blondynka GotujeMój apetyt na dynię nadal rośnie. Wczoraj przyniosłam do domu kolejne hokkaido, więc na pewno to jeszcze nie koniec dyni w mojej kuchni. Dziś chciałabym Wam pokazać placuszki dyniowe, które niesamowicie smakują zarówno z miodem i owocami w syropie, ale będą też pyszne z cukrem pudrem, konfiturą, bitą śmietaną, syropem klonowym itd. Przygotowanie placuszków to kilka chwil, pod warunkiem(...)wcześniej przygotujemy sobie puree z dyni. Ja przygotowałam dzień wcześniej i przechowałam sobie je sobie w lodówce. Wcześniej możecie też przygotować domową przyprawę do potraw z dyni. No to lecę z przepisem ;) Kurcze, jak tak patrzę na te zdjęcia znowu mam ochotę na te placki :) Ps. Swoje placki podałam z kawałkiem plastra miodu akacjowego i malinami w syropie własnej roboty
Blondynka GotujePlacuszki dyniowe Dynia, dynia i jeszcze raz dynia u mnie tej jesieni króluje :) Słoneczne placuszki, delikatne w smaku mogą być podane zarówno w wersji na słodko jak i wytrawnie. Te klasyczne robi się podobnie jak placki ziemniaczane. Ja uwielbiam w wersji na słodko z cukrem lub dżemem, mój mąż różnie raz z powidłami a raz z keczupem. Dziecko wcina(...)sucho i twierdzi że takie są najpyszniejsze. Ja się cieszę że je coś zdrowego i wszyscy są szczęśliwi. Składniki: ok 400 - 500 g dyni startej na drobnych oczkach 2 jajka 2/3 szklanki mąki ( lub więcej do związania ciasta, wszystko zależy od rodzaju dyni jaka jest soczysta) szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: Dynię obieramy ze skóry oczyszczamy z pestek
W kuchennej krainieCiasto na Halloween! Sernik z masą z dyni na kruchym spodzie z dodatkiem czekolady. Delikatnie kremowy i bardzo puszysty spód zapewnia pyszne doznania przy konsumpcji sernika. Zastanawiałam się dość długo jakie ciasto przygotuje na Halloween, tak aby smakowało najmłodszym jak i dorosłym, i wymyśliłam sobie sernik. Sernik to ciasto, które można przygotować dzień przed Halloween a i tak będzie(...)łyżka masła Całość zmiksuj blenderem, tak aby nie potrzebnie, nie napowietrzać masy serowej, wtedy sernik nam nie popęka podczas pieczenia. MASA DYNIOWA: - 2 szklanki pokrojonej w kostkę i obranej dyni piżmowej (nie używaj innego rodzaju dyni, ewentualnie Hokkaido, inne dynie się nie nadają do ciasta, są za wodniste, mdłe i nie słodkie) - 50 g masła niesolonego - 50 g cukru pudru
SMYKWKUCHNIZawsze chętnie korzystam z sezonowych produktów. Jednym z warzyw po które najczęściej sięgam jesienią jest dynia. Wykorzystuje ją do zup, gulaszy, kaszotto i oczywiście deserów :) Zanim piękna pomarańczowa dynia trafi do deseru robie z niej puree. Można oczywiście kupić gotowe puree w słoiku, ale przygotowanie domowe nie zawiera zbyt wiele czasu, a przynajmniej dokładnie znamy jego skład :) Czas przygotowania(...)minut Ilość porcji: około 800 gram Składniki: 2 dynie Hokkaido (można wykorzystać inną odmianę, ja korzystam z tej bo ma piękny, intensywny kolor) Nieco wody Dynie myjemy z zewnątrz i kroimy na kawałki. Odcinamy środek, a same plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy
Kolizje SmakówMaciek, jak sądzę całkiem niechcący, wyświadczył mi przysługę jabłkowym hasłem. Miałam w domu dynię, którą należało wykorzystać. I nadarzyła się ku temu świetna okazja. Przygotowałam mus jabłkowo-dyniowy z korzenną nutą. Będzie idealnie pasował do naleśników, placków czy tostów. Z podanych proporcji udało mi się zapełnić trzy słoiczki. Przełożyłam do nich gorący mus i od razu zamknęłam, do szybkiego wykorzystania(...)Jeżeli mają postać dłużej to należy je zapasteryzować. Składniki: 4 jabłka (kwaśniejsza odmiana) 1 szkl. puree z pieczonej dyni skórka otarta j jednej pomarańczy 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie: Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka, dodać cukier, skórkę pomarańczową, cynamon i gałkę muszkatołową. Dusić przez
zadanie-gotowanieSezon na dynię w pełni, więc nie mogło jej zabraknąć także w moich przepisach – na naszym stole zagości zdrowy łosoś na parze z dyniowy puree. Ostatnio dynia była jednym ze składników leczo (przepis jest TUTAJ ), a dzisiaj podamy ją w trochę innej formie – w postaci puree . Dynia wbrew pozorom to warzywo, które ma wiele właściwości zdrowotnych (przeczytacie(...)pisałem, najważniejszą jego cechą jest bardzo duża zawartość kwasów omega-3. Łosoś na parze z dyniowym puree – składniki filet z łososia sól szczypta słodkiej papryki 800g dyni 2 cm imbiru szczypta ostrej papryki szczypta pieprzu cayenne 4 łyżki oliwy z oliwek Łosoś na parze z dyniowym puree – przepis Łososia myjemy i przyprawiamy do smaku solą oraz słodką papryką
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!korzennymi przyprawami: cynamonem i goździkami to must have tej jesieni. Już od dawna nosiłam się z zamiarem przygotowania dżemu i z dynii i pomarańczy. Gdy tylko znalazłam przepis z dynią i pomarańczą w jednym: tutaj , zabrałam się do pracy. Przepis jest jedynie inspiaracją, ale rozgotowanie dyni w dużej ilości wody, proponowane przez autorkę to naprawdę znakomity pomysł. Pomarańcza całkowicie się(...)rozgotowała, połączyła z aksamitną dynią i oddała cały swój cudowny aromat i smak. Marmolada jest pyszna, skoncentrowana i bardzo gęsta. Pasuje do wszystkiego, do kanapek, a do produkcji domowych słodkości wymarzona, bo nie będzie wypływała pod wpływem wysokiej temperatury z wypieków. Jest przepyszna, bardzo polecam! Składniki: 1 kg obranej dynii (u mnie Hokkaido) 2 pomarańcze sok z 2 cytryn
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Herbaciano-dyniowy pudding z bułeczki z jabłkiem i kruszonką z pestkami dyni Tak wyglądała bułeczka przed zapieczeniem *** PUDDING Z DROŻDŻÓWKI Z DYNIĄ /1 PORCJA/ [przepis autorski] drożdżowa bułeczka z jabłkiem pokrojona w plastry 150 g puree z dyni (u mnie dyni makaronowej) 50 g mascarpone 100 ml mocnego naparu z herbaty jajko klasy L łyżka proszku budyniowego waniliowego sól(...)łyżki syropu klonowego pestki dyni do dekoracji tłuszcz do wysmarowania naczynia Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Puree i mascarpone zmiksować z jajkiem, solą, naparem, i syropem klonowym. Na koniec dodać proszek budyniowy i ponownie zmiksować. W natłuszczonym naczyniu ułożyć plastry bułeczki. Zalać przygotowaną masą dyniowo-serową. Piec około 25 minut. Po 15 minutach pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową. Następnie
Poranek na słodkodyniowym napoju, w końcu mieszka w tych rejonach od zawsze! Po kilku minutach, ku uciesze Pani Gospodyni, siedziałam w jej kuchni i skrzętnie notowałam. Był to kompot z dyni, który jest przygotowywany z dodatkiem goździków i octu lub pół na pół octu z kwaskiem cytrynowym. Łagodny, lekko cierpki, pysznie słodki i na pewno niecodzienny! Podobno są i tacy, którzy przed(...)właśnie nazywają ten kompot lokani mieszkańcy. I podobno najpyszniejszy jest po 2-3 miesiącach. Pozostaje mi więc czekać do grudnia...:) Ach, jak będzie pysznie! Krombol - kompot z dyni na ok.2l kompotu Potrzebujesz 500g dyni ( obranej ze skóry i pozbawionej części z pestkami) 2l wody 8 płaskich łyżek białego cukru 4 łyżki białego octu 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego 8 goździków
Kuchnia w Słońcu Skąpana