temu odkryłem, że dynia to jest idealny dodatek lub baza do ciast i każdego roku kiedy jest dużo dyni staram się robić ciasta z jej dodatkiem, ale babeczki dyniowe są o niebo lepsze niż ciasta, nie wiem czemu, ale dla mnie smakowały na dużo lepiej niż ciasta, może dlatego, że dopełniał je krem na bazie białek, a może dlatego(...)dyni3 jaja8 łyżek oleju1.5 szklanki cukru 0.5 szklanki mleka200 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka cynamonu barwnik pomarańczowy (opcjonalnie) Krem:3 białka5 kopiastych łyżek cukru8 łyżek wody Przygotowanie: Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min, do momentu aż dynia będzie bardzo miękka. Po tym lekko ostudzamy i miksujemy w malakserze
Kuchnia Łukaszatarasie, na słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek, ja uzyłam Mini Monini, bo jest łagodniejsza w smaku czosnek i cebula sól i pieprz kawałek dyni sos pomidorowy robiony w domu 2 woreczki kaszy gryczanej 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 bakłażan bazylia przyprawa Kuchmistrz od Skworcu pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim od Skworcu W rondlu(...)wejdzie do brytfanny Toscana. Wysmaruj całą brytfannę masłem , ja uzyłam Masmal, gdyż ma taki maślany smak, nie przypala się i się idelanie do tego nadaje. Pokrój niedbale dynię, tak aby każdy kawałek zawierał skórę. Dynia będzie duszona pomiędzy paprykami, gdyby nie miala skóry, cała by się rozlazła. Z każdej papryki odetnij czapeczkę, oczyść w środku z gniazd nasiennych
Z Kuchni Do KuchniAromatyczne, korzenne ciasto z dyni z orzechami - spróbujcie - jest pyszne :)SKŁADNIKI1/2 kg dyni bez pestek i skórki (lub 1 szklanka gotowego puree z dyni) 2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru (może być brązowy)2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej3 jajka 2/3 szklanki olejuszczypta soliszklanka(...)łuskanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Dynię kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka. Zalewamy niewielką ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia, po czym przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzamy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Studzimy. Dodaj napis Orzechy siekamy. W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, przyprawy, proszek i sól.Olej miksujemy z jajkami i dodajemy zimny
Moje Kuchenne Rewelacjeweekndowym szaleństwie z czekoladowymi ciasteczkami czas na mały detox w formie zupy. Moja propozycja to lekka, ale jednocześnie sycąca, gęsta zupa z dynią, jarmużem i soczewicą. Użyłam zielonej soczewicy (bo czerwona akurat wyszła), ale śmiało ją można zastąpić czerwoną, co znacznie skróci czas przygotowania zupy, co maksymanlnie pół godziny. Składniki na 6 porcji a nawet 8: około 1 kg dyni(...)podsmaż przez 3 minut drobno posiekaną cebulę. Po tym czasie dodaj przyprawy i wymieszaj. Po kilku dosłownie sekundach smażenia cebuli z przyprawami dodaj pokrojona w małą (1 cm) kostkę dynię, marchew, pietruszkę/seler i ewentualnie „ogodnki jarmużu. Jeżeli użyjesz zielonej soczewicy to ugotuj ją do miękkości w oddzielnym garnku. Jeżeli zaczenieesz teraz to wszystko będzie gotowe w tym samym
greenscarfMimo suszy dynia obrodziła mi niesamowicie w tym roku. Mam kilka gigantycznych okazów, a ta była najmniejsza Zastanawiałam się co z niej wykombinować i przeszukując internet natknęłam się wielokrotnie na dżem z dyni i z jabłek. Podstawową zasadą jest tu stosunek dyni do jabłek 1:1, przyprawy wedle uznania, głównie cynamon, ja jednak dodałam swojego ukochanego kardamonu i imbiru. Dżem(...)smakuje jakby był z moreli lub brzoskwiń, jest przepyszny i aromatyczny. Szczerze polecam Składniki: dynia i jabłka w proporcji 1:1 na każdy 1 kg owoców 200 g cukru łyżeczka kardamonu, imbiru *opcjonalnie cynamonu sok z połowy cytryny Gotować aż do rozpadnięcia się owoców i uzyskania pożądanej konsystencji. Przygotowywałam dżem z 2 kg dyni i 2 kg jabłek i uzyskanie
greenscarfAromat goździków i kardamonu. Słodycz dyni. Pyszna pasta nie tylko kanapkowa. Można ją dodać do owsianki, kaszy na słodko, zapiec z jabłkiem. Cóż jeszcze? Nie wiem, ale napewno znajdziecie to, czego ja jeszcze nie znalazłam… Puree z dyni można wykonać na kilka sposobów: 1. Upiec dynię razem ze skórką (ok. 30-40 minut w 180 st. C), a następnie(...)wybrać miąższ łyżką i go zmiksować. 2. Ugotować dynię w małej ilości wody, odcedzić, zmiksować – tu następują duże straty wartości odżywczych, ponieważ witaminy i składniki mineralne przedostają się do wody (jeśli delikatnie osolicie wodę, straty będą troszkę mniejsze). 3. Ugotować dynię na parze, a następnie zmiksować (można ugotować ze skórką i wybrać ją, jak pieczoną). 4. Pokroić dynię drobno
Kucharzycaroku jakoś na swojej działce nie miałam dyni, ale wzięłam od Mamy jedną, taką dość dużą i z połowy zrobiłam dżem..na blogu już jest przepis na dżem z dyni,ale ten jest inny..z dodatkiem galaretki w proszku..Ja wykorzystałam galaretki Cykoria cytrynowe, ale można użyć tez pomarańczowe, brzoskwiniowe.. 2,5 kg dyni 500 g cukru(...)galaretki w proszku Cykoria [ cytrynowe] sok z 1 cytryny Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w grubą kostkę. Zasypać cukrem i zostawić na noc. Rano odlać 1 szklankę powstałego soku, a dynię z pozostałym sokiem gotować przez 2 godziny. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie gotować jeszcze przez 1 godzinę - mieszać co jakiś czas,bo lubi się przypalać. Odlany wcześniej
Moje domowe kucharzeniepierwszy przekonuję się, że wystarczy kilka składników i dobrze zaopatrzona spiżarnia w przyprawy, a można wyczarować absolutny hit. Pasta powstała z resztek dyni, pospolitej cebuli i czosnku oraz porządnej garści przypraw i to właśnie one robią całą robotę. Polecam pastę na dobry początek dnia z kawałkiem dobrego chleba ;) Składniki Czas przygotowania: 45 min 1 kg dyni Hokkaido(...)chili 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki sól, pieprz 2 łyżki nasion sezamu pestki dynii ok 120 ml oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, z dyni wykrawamy pestki, wraz ze skórą kroimy na większe kawałki, skrapiamy oliwą, ok 4 łyżki, oprószamy solą, pieprzem i ok 1 łyżką słodkiej wędzonej papryki, pieczemy do miękkości
Słodki KompromisJesień w pełni i choć, w tym roku, wyjątkowo kapryśna, w kuchni niezmiennie zachwyca ciepłymi, soczystymi kolorami. W październiku w dalszym ciągu króluje intensywnie pomarańczowa dynia i szybko korona z głowy jej nie spadnie, bo choć przyjdą przymrozki, zapas dyni można przechowywać dosyć długo i w pełni korzystać z jej dobrodziejstw… a jest z czego, bo warzywo to wzmacnia(...)zastosowaniu, można z niej przygotować cały wachlarz różnorodnych potraw, zaczynając od śniadaniowych, przez dania obiadowe i lunchowe na deserach kończąc. Dzisiaj mam dla Was przepis na smaczne placuszki z dyni, a że jesienne potrawy powinny być pełne smaku i mocno rozgrzewać, placuszki są z dużą ilością aromatycznych przypraw. Niczym nie ustępują plackom ziemniaczanym i myślę, że bez problemu, podobnie
Fitsweet.meStanowią znakomitą propozycję na lunch do pracy, ciepłą kolację czy obiad. Dzięki dodatkom rozgrzewających przypraw są niezastąpione kiedy nastanie jesienna słota. Mamy wrzesień a to oznacza, że sezon na dynię w pełni. Nie można przeoczyć tego okresu i dlatego też mój gulasz przygotowałam z dodatkiem tego warzywa. Lubię dynię przede wszystkim za jej doskonałe możliwości dostosowania się do danej potrawy(...)słono. Dodałam do niej zatem por, fasolkę, kukurydzę, pomidorki i groszek. No i oczywiście kurczaka. W ten sposób powstał zdrowy, sycący i rozgrzewający obiad Składniki: 1 kg obranej dyni puszka czerwonej fasolki puszka kukurydzy puszka groszku konserwowego puszka pomidorów por 2 filety z kurczaka czerwony pieprz, sól, czosnek, odrobina chilli, imbir natka pietruszki Przygotowanie: Fileta kroimy w kostkę. Doprawiamy odrobiną
Życie ze smakiemKolejne moje tegoroczne odkrycie to sok z dyni, jabłek i pomarańczy. Smakuje jak popularny sok przecierowy, ale skład możemy sobie modyfikować wedle upodobania. Robiłam go już kilka razy w kilku kombinacjach, ale w tej smakuje nam najbardziej. Polecam przygotować go z kwaskowatych jabłek, jednak jeżeli będą to renety, to proponuję dodać do parowania ok 1,5 szkl wody więcej ( mój(...)wyszedł za gęsty z renetą ). Ten sok może śmiało konkurować ze sklepowymi przecierowymi sokami SOK Z DYNI JABŁEK I POMARAŃCZY 1 kilogram dyni ( obranej i oczyszczonej ) 1,5 kilograma jabłek ( obranych i bez gniazd nasiennych ) 3 pomarańcze 300 gram cukru ( 1 i 1/5 szkl ) 2,5 litra wody Do garnka do gotowania na parze wlać 1 l wody
Pieguskowa KuchniaOkres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajną opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, że jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, że w kremie jest właściwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29(...)Biszkopt : 150 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 6 jaj 1/2 szkl. cukru pudru Krem: 250 g serka mascarpone 200 g puree z dyni 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka żelatyny 15 ml wody Ponadto: puszka masy kajmakowej posiekane orzechy na wierzch Sposób przygotowania : Biszkopt : Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy
Różne smaki w kuchniJeżeli uwielbiacie leczo to poniższa wersja skradnie wasze serca! Leczo z dynią jest bardzo sycące, wyraziste (zasługa przypraw) i smaczne. Mało kto zorientuje się, że w daniu znajduje się dynia. Ponadto świetnie smakuje podane ze świeżym pieczywem. Gorące leczo możecie przelać do słoików, zakręcić pokrywki i przechowywać w chłodnym miejscu. Składniki na 4 porcje: dynia hokkaido (co najmniej(...)kulek ziela angielskiego papryka wędzona papryka ostra papryka słodka olej Cebulę i czosnek obrać oraz drobno pokroić. Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dynię obrać ze skórki, wyjąć miąższ i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać odrobinę oleju. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu, aż do zeszklenia. Następnie dodać pokrojone papryki. Chwilę
Ugotowaćświąteczne :) Ale zanim na dobre zanurzymy się we wszystkich smakach zimy, spieszę podzielić się z Wami przepisem na niesamowicie pyszne paszteciki. Musiałam przecież jeszcze jakoś wykorzystać pozostałą połówkę przepięknej dyni piżmowej :D Bezmięsne, wypełnione wytrawnym i aromatycznym farszem orzechowo-dyniowym, a robi się je bardzo łatwo! Jedna z esencji smaków jesieni :) Paszteciki mogą służyć jako przekąska, przystawka lub jako przepyszna(...)kolacja, czy lunch. Smakują równie dobrze tak na gorąco, jak i na zimno. Spróbujcie ich koniecznie, jeżeli został Wam jeszcze kawałek dyni! Paszteciki orzechowo- dyniowe Potrzebujesz: 700g dyni piżmoawej lub hokkaido 1/2 łyżeczki płatków chili 1/3 łyżeczki soli olej rzepakowy 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 200g orzechów laskowych 30g sera Maasdamer lub Edam 1 jajko
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWarzywka o smaku curry zagęszczone puree z dyni to bardzo aromatyczna propozycja na jesienny gulasz. Natomiast suszone liście kafiru nadają potrawie wyśmienitego cytrynowo-limonkowego smaku i aromatu. Kafir to tajska odmiana limonki, której liście najczęściej znajdują zastosowanie w przyprawianiu zup i curry w kuchni tajskiej oraz indyjskiej. Gulasz mocno(...)rozgrzewający i bardzo sycący. Składniki: • 1 szklanka puree z dyni • 1/2 dużej cukinii • 1 cebula • 4 marchewki • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 1 kalarepka • pęczek natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka curry w proszku • 2 liście kafiru • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. • Dodać pokrojoną
To co kocham