piwnicy wciąż dużo dyni, więc co jakiś czas serwuję ją na talerze. Dziś z wytrawnym sosem śliwkowym pachnącym wschodnimi przyprawami. Polecam tę rozgrzewającą przystawkę w tak chłodny dzień, jak dziś. Składniki : Dynia pół dyni hokkaido olej sól Sos śliwkowy pół słoika powideł śliwkowych (bez cukru) pół cebuli olej liść kaffiru starty imbir (ok. 2 cm) łyżeczka mielonego zielonego kardamonu sól(...)pieprz czarny łyżeczka miodu Dynię umyć, pokroić na kawałki, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blasze polanej olejem i polać olejem raz jeszcze. Piec w piekarniku ok. 30 min. w temp. 180 stopni C. W połowie pieczenia odwrócić kawałki dyni. Do garnka włożyć powidła, wlać trochę wody. Ustawić na ogniu. Dodać kaffir, kardamon i imbir. Cebulę pokroić na drobną kostkę
Weekendy w domu i ogrodziedość tanio, a do tego są bardzo dobre w smaku. Składniki (na 2 – 3 słoje): 1kg obranych pomarańcz, czyli około 1,4kg całych pomarańcz (lub 800g pomarańcz i 200g dyni) 300g – 350g cukru Dodatkowo do przyrządzenia według I sposobu, czyli dżemu: Żelfix 3:1 lub Dżemixem 3:1 PS . Dodanie dyni do dżemu sprawia, że staje się gęstszy, przy(...)czym nie traci swego pomarańczowego smaku (dynia jest tu niewyczuwalna). PPS . Proponuje zrobić dżem z podwójnej lub potrójnej porcji, zwłaszcza ten wg II sposobu. Pomarańcze parzymy i obieramy ze skórki i białej grubej błony (miąższu), kroimy na kilka kawałków (jeśli są pestki to je wyjmujemy), a następnie mielimy w dzbanku do koktajli, blenderem lub maszynką do mięsa. Jeśli nie posiadacie
Smakowy RajOdkąd odkryłam zalety i słodki smak dyni piżmowej (masłowej) staram się eksperymentować i dodawać ją zamiennie np. zamiast jabłek. Ciasto salceson jest kolejną udaną próbą, gdyż dynia masłowa znakomicie nawilżyła ciasto, wprawdzie nie nadała smaku i aromatu, ale tę rolę doskonale spełniają dodane bakalie. Ciasto przygotowuję się szybko i zawsze się udaję. Zamiast dyni oczywiście(...)można dodać jabłka. Składniki na średnią blachę: 4 jajka 0,6 kg dyni piżmowej (masłowej) 1 2/3 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki miałkiego cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka rodzynek 3 łyżki kakao 3 małe opakowania cukru waniliowego 1 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody Dynię obieramy
Jadło i czytadłoPowidło z dyni i pomarańczy Składniki : 2 kg dyni 2 kg jabłek 2 szt. pomarańcza 1 cytryna 2 szklanki cukru 1 szklanki wody 2 szt. pektyny ( może to być np.dżemix ) Sposób wykonania : Dynię umyć,obrać ze skórki i pokroić na drobne kawałki.Wsypać do garnka,wlać pół szklanki wody i gotować pod przykryciem aż będzie miękka(...)Mieszamy co kilkanaście minut. Gdy dynia jest już miękka zdejmujemy z ognia,studzimy i mielimy w maszynce o drobnych oczkach. Podobnie postępujemy z jabłkami,obieramy kroimy na kawałki,wsypujemy do garnka wlewamy pół szklanki wody i prażymy aż będą miękkie. Gdy ostygną mielimy w maszynce tak jak dynię i mieszamy razem z dynią. Pomarańcze gotujemy całe z skórką około
Przepisy i porady kulinarnevegetable stock150 ml double creamSalt and pepper to seasonChili flakes (optional)Pumpkin seeds - roasted - to garnishPumpkin seeds oil to drizzleNa 4 porcje:2 łyżki oliwy z oliwek2 cebule posiekane1 dynia obrana I pokrojona w kostkę700ml bulionu z kury lub warzywnego150 ml tłustej słodkiej śmietankiSól I pieprz do smakuSzczypta płatków chili (opcjonalnie)Podprażone pestki dyni do dekoracjiOlej z pestek dyni(...)chili flakes if you like. Pour into bowls and garnish with pumpkin seeds and drizzle with oil.Przygotowanie:Cebulę należy lekko zeszklić na oliwie z oliwek i dodać pokrojoną dynię. Smażyć tak ok 10 minut, aż dynia zacznie się robić miękka. Pamiętajmy o mieszaniu! Dodajemy bulion i gotujemy kolejne 10 minut. Teraz możemy dodać śmietanę i ponownie zagotowujemy. Wszystko miksujemy
Kulinarna rozmowasię stało oficjalne. SZALEJĘ ZA DYNIĄ. Można z niej zrobić wszystko, od ciasteczek po pyszne risotto, a do tego jest taka zdrowa..! Jak już wspominałam, staram się korzystać z uroków jesienno-zimowych, a do tego też zalicza się ...jedzenie ciasteczek na śniadanie. Aby zagłuszyć nieco wyrzuty sumienia, naładowałam je wszystkim, co dobre- mąką z pełnego przemiału, miodem, kokosem, żurawiną, płatkami(...)owsianymi... A głównym składnikiem ogłosiłam oczywiście dynię. Wyszły pyszne, a jednocześnie całkiem zdrowe, co już kompletnie uciszyło moje sumienie. A co tam! To tylko dodatkowy powód, by duuuuużo ćwiczyć w te mroźne, rześkie poranki. Dla spieszących do pracy i szkoły te śniadaniowe łakocie będą idealnym rozpoczęciem dnia - naładowane witaminami i miłością! KILKA POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ DYNIĘ
Gotowanie to kochaniedynią właściwie nigdy nie byłam zaprzyjaźniona. Zawsze wydawała mi się za słodka. Na dodatek przez lata królowała u nas dynia olbrzym, z grubą skórą, ciężka w obróbce - takie przynajmniej sprawiała na mnie wrażenie. Dopiero niedawno, kiedy pojawiły się odmiany niewielkich dyń, odważyłam się po nie sięgnąć. Dynia Hokkaido nie jest tak bardzo słodka(...)proszku1 łyżeczka mielonej kolendry1/2 łyżeczki mielonego imbiru, lub świeżego1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili1 l bulionuprzygotowaniecebulę pokroić w kostkę , wrzucić do garnka i smażyć aż zmięknieZiemniaki i dynię pokroić w kostkę , dodać do podsmażonej cebuli, dodać posiekany czosnek i przyprawy, obsmażać ok 8 minut, mieszając. Wlać bulion, przykryć i gotować ok 15 minut aż warzywa będą miękkie. Lekko przestudzić
Stare GaryCiekawe muffinki dyniowe z domieszką aromatycznego, mielonego cynamonu - ciekawy smak, który warto wypróbować szczególnie w okresie jesiennym, gdy dynia jest taka modna. Babeczki mimo swej prostoty ładnie się prezentują i być może zaskoczą niejednego smakosza.Muffinki Dyniowe - Składniki: (ok. 16 muffinków)325 g dyni3 jajka360 g mąki40 ml oleju słonecznikowego145 g białego cukru120 g brązowego cukru70 ml mlekacukier waniliowy8 g proszku(...)pieczeniapłaska łyżeczka mielonego cynamonuszczypta soligarstka pestek dyni do dekoracjiMuffinki Dyniowe - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Wydrylowaną i obraną dynię kroimy w grubą kostkę, a następnie wrzucamy do ok. 1 l wrzątku. Gotujemy do miękkości (ok. 10 minut), odcedzamy i rozgniatamy widelcem na puree. Studzimy.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiewamy. Następnie do nich dodajemy
Słodka StronaKremowa zupa dyniowa...Aksamitna, delikatnie pachnąca imbirem.Z dyni, z dodatkiem marchewki i ziemniaka.Zabielona kwaśną śmietaną i serkiem topionym.Pyszna, jesienna, domowa.Polecam! Składniki:1 kg dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek);1 duża marchewka;1 średni ziemniak;1 kostka bulionowa;1 cm kawałek korzenia imbiru;2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;100 g serka topionego(...)mnie śmietankowy);1 litr zimnej wody;Natka pietruszki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę i ziemniaka obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobniutką kostkę.Dynię obrać, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę.Korzeń imbiru obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i ziemniaka, zalać 1 litrem zimnej wody, dodać kostkę bulionową i gotować
Gospodyni MiejskaBułeczki z dodatkiem puree dyniowego mają śliczny kolor i są bardziej wilgotne, a dzięki temu dłużej miękkie i świeże. Dorzuciłam do nich pestki słonecznika i dyni oraz czarny sezam. Bułki urosły całkiem ładnie :) Składniki: bezglutenowy miks uniwersalny/chlebowy 500 g dynia świeża lub mrożona 100 g mleko sojowe, ryżowe lub woda 400 ml drożdże instant 1 torebka sól(...)łyżeczka olej 1 łyżka pestki dyni, słonecznika 1/2 szklanki czarny sezamsiemię lniane mielone 3 łyżki1 łyżka Zamiast czarnego sezamu można użyć łuskanego białego, albo nasion czarnuszki. Przygotowanie:Wyłuskane pestki dyni i słonecznika namoczyć w ciepłej wodzie, gdy zmiękną wodę odlać. Dynię (miąższ bez skórki i pestek) zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Z braku świeżej dyni użyłam mrożonki, którą
głodny alergiktemu odkryłem, że dynia to jest idealny dodatek lub baza do ciast i każdego roku kiedy jest dużo dyni staram się robić ciasta z jej dodatkiem, ale babeczki dyniowe są o niebo lepsze niż ciasta, nie wiem czemu, ale dla mnie smakowały na dużo lepiej niż ciasta, może dlatego, że dopełniał je krem na bazie białek, a może dlatego(...)dyni3 jaja8 łyżek oleju1.5 szklanki cukru 0.5 szklanki mleka200 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka cynamonu barwnik pomarańczowy (opcjonalnie) Krem:3 białka5 kopiastych łyżek cukru8 łyżek wody Przygotowanie: Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min, do momentu aż dynia będzie bardzo miękka. Po tym lekko ostudzamy i miksujemy w malakserze
Kuchnia Łukaszatarasie, na słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek, ja uzyłam Mini Monini, bo jest łagodniejsza w smaku czosnek i cebula sól i pieprz kawałek dyni sos pomidorowy robiony w domu 2 woreczki kaszy gryczanej 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 bakłażan bazylia przyprawa Kuchmistrz od Skworcu pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim od Skworcu W rondlu(...)wejdzie do brytfanny Toscana. Wysmaruj całą brytfannę masłem , ja uzyłam Masmal, gdyż ma taki maślany smak, nie przypala się i się idelanie do tego nadaje. Pokrój niedbale dynię, tak aby każdy kawałek zawierał skórę. Dynia będzie duszona pomiędzy paprykami, gdyby nie miala skóry, cała by się rozlazła. Z każdej papryki odetnij czapeczkę, oczyść w środku z gniazd nasiennych
Z Kuchni Do KuchniAromatyczne, korzenne ciasto z dyni z orzechami - spróbujcie - jest pyszne :)SKŁADNIKI1/2 kg dyni bez pestek i skórki (lub 1 szklanka gotowego puree z dyni) 2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru (może być brązowy)2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej3 jajka 2/3 szklanki olejuszczypta soliszklanka(...)łuskanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Dynię kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka. Zalewamy niewielką ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia, po czym przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzamy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Studzimy. Dodaj napis Orzechy siekamy. W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, przyprawy, proszek i sól.Olej miksujemy z jajkami i dodajemy zimny
Moje Kuchenne Rewelacjeweekndowym szaleństwie z czekoladowymi ciasteczkami czas na mały detox w formie zupy. Moja propozycja to lekka, ale jednocześnie sycąca, gęsta zupa z dynią, jarmużem i soczewicą. Użyłam zielonej soczewicy (bo czerwona akurat wyszła), ale śmiało ją można zastąpić czerwoną, co znacznie skróci czas przygotowania zupy, co maksymanlnie pół godziny. Składniki na 6 porcji a nawet 8: około 1 kg dyni(...)podsmaż przez 3 minut drobno posiekaną cebulę. Po tym czasie dodaj przyprawy i wymieszaj. Po kilku dosłownie sekundach smażenia cebuli z przyprawami dodaj pokrojona w małą (1 cm) kostkę dynię, marchew, pietruszkę/seler i ewentualnie „ogodnki jarmużu. Jeżeli użyjesz zielonej soczewicy to ugotuj ją do miękkości w oddzielnym garnku. Jeżeli zaczenieesz teraz to wszystko będzie gotowe w tym samym
greenscarfMimo suszy dynia obrodziła mi niesamowicie w tym roku. Mam kilka gigantycznych okazów, a ta była najmniejsza Zastanawiałam się co z niej wykombinować i przeszukując internet natknęłam się wielokrotnie na dżem z dyni i z jabłek. Podstawową zasadą jest tu stosunek dyni do jabłek 1:1, przyprawy wedle uznania, głównie cynamon, ja jednak dodałam swojego ukochanego kardamonu i imbiru. Dżem(...)smakuje jakby był z moreli lub brzoskwiń, jest przepyszny i aromatyczny. Szczerze polecam Składniki: dynia i jabłka w proporcji 1:1 na każdy 1 kg owoców 200 g cukru łyżeczka kardamonu, imbiru *opcjonalnie cynamonu sok z połowy cytryny Gotować aż do rozpadnięcia się owoców i uzyskania pożądanej konsystencji. Przygotowywałam dżem z 2 kg dyni i 2 kg jabłek i uzyskanie
greenscarf