z dyni - 5000 przepisów (strona:48/334)

Chipsy z dyni 123

Chipsy z dyni to doskonała, zdrowa przekąska na popołudnie przed komputerem lub telewizorem. O ile jednak wiele warzyw i owoców można cienko pokroić nożem, o tyle aby przygotować chipsy z dyni nie obejdzie się bez dobrej szatkownicy. Moja Multi Szatkownica Tupperware doskonale spełniła swoje zadanie :) Składniki 2 średniej wielkości dynie (podczas suszenia dynia bardzo się kurczy) z dość miękką(...)zdrewniałą skórką opcjonalnie sól i ulubione przyprawy Sprzęt Multi Szatkownica Tupperware suszarka do warzyw i owoców Przygotowanie Dynię dokładnie umyć i przekroić na kilka części. Jeśli skóra jest bardzo twarda, to najlepiej skroić ją ostrym nożem. Usunąć pestki i włókna, a następnie poszatkować na cienkie plasterki. Plastry dyni ułożyć na sitach suszarki. Czas suszenia w przypadku mojej suszarki i plastrów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Słoneczne śniadanie – dżem z dyni i pomarańczy 131

Wydaje mi się, jakby sezon na dynię skończył się dawno dawno temu... a przecież nie było to tak dawno a nawet można by powiedzieć, że skończył się dopiero co... zima już mnie denerwuję pragnę wiosny ale póki co nic mi nie zapowiada jej przyjścia, więc rozkoszuje się smakiem dżemu w iście wiosennych kolorach - bo przecież pomarańcze i żółcie towarzyszą(...)przez całą wiosnę. W swej kuchni nadal odkrywam jak cudownym warzywem?owocem? nie JAGODĄ jest dynia Tak, tak dynia to jagoda czy to nie wspaniałe? Nie ma nic lepszego nad zupę dyniową w zimny dzień a dzisiejszy przepis od razu poprawi Wam humor i narobi smaku może jednak macie w czeluściach piwnicy jeszcze schowaną jedną jagódkę? Jeśli tak od razu

sierotka maRysia w kuchni
Mięsna tarta z dynią 166

Niewątpliwie mamy właśnie kulminacyjny punkt sezonu dyniowego! Trzeba z tego dobrobytu korzystać póki jest okazja Ja już zrobiłam zapasy dyni na zimę - kilka sztuk małych dyniek leżakuje już spokojnie w ,,spiżarce". Teraz rozkoszuję się dynią jako dodatkiem do dań mięsnych! Polecam - dynia genialnie podkręca smak mięsa! Mięsna tarta z dynią Składniki:   ok pół szklanki dyni startej na dużych oczkach(...)mielonym i czosnkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gdy mięso się dobrze wysmaży wykładamy je na durszlak i odstawiamy aby ściekł z niego nadmiar tłuszczu. Smażymy przez chwilę dynię z papryką pokrojoną w paseczki. Formę wykładamy ciastem francuskim wykładamy na nie mięso wymieszane z dynią i papryką całość zalewamy sosem powstałym z wymieszania jajka ze śmietaną i startą

sierotka maRysia w kuchni
NAJLEPSZE MUFFINKI - DYNIOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 187

baaardzo wilgotne, super zdrowe i meeega smakujące. Moje Dzieci są nimi zauroczone i chyba nie tylko moje, i nie tylko one, bo my również. Gdy mamy gotowe puree z dyni, są błyskawiczne do przygotowania. Puree warto przygotować sobie od razu więcej i przechowywać w lodówce lub nawet zawekować. Ja upiekłam sobie wcześniej dwie średnie dynie w piekarniku, wyjęłam i odstawiłam(...)typ700 dałabym ok.245g) - 135g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki sody - 3/4 łyżeczki cynamonu - szczypta soli Składniki mokre: - 300g puree z dyni* - 50g oleju, np. rzepakowy, słonecznikowy - 3 łyżki mleka roślinnego (u mnie ryżowe) - 3 łyżki soku pomarańczowego - 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego *  puree z dyni: Najłatwiej przygotować w piekarniku. Wymytą, przekrojoną

Smaczne Zdrowe
Makaron w sosie dyniowym 170

Wege piątek Dynia, dynia, dynia. Sezon na dynie trwa. Możliwe, że macie już dość tych dyniowych dań, ale już niedługo, bo w przyszłym miesiącu będzie tu bardzo egzotycznie i orientalnie. Dziś jednak jeszcze raz, już właściwie na pożegnanie sezonu dyniowego, wraz z  Gin ,  Mirabelką ,  Mopsem , Zuzią  postanowiłyśmy przygotować kluski z dynią - interpretacja dowolna. Zdecydowałam się zrobić(...)aromatyczny i lekko pikantny. Danie jest przepyszne, gorąco  wszystkim polecam! Składniki :  250g ulubionego makaronu (np. muszelki, u mnie kokardki) 2 ząbki czosnku 2 szalotki kubek pure z dyni kubek bulionu warzywnego 1 czubata łyżka serka Philadelphia duża szczypta pieprzu kajeńskiego (lub do smaku) 0,5 łyżeczki słodkiej papryki szczypta kurkumy szczypta szałwii szczypta gałki muszkatołowej świeżo zmielony czarny

Codzienne Gotowanie
FIT chlebek jaglano-dyniowy bez białej mąki i cukru 157

Kolejny bezglutenowy wypiek. Tym razem z dynią! Purée robiłam po raz pierwszy w życiu i w sumie żałuję, że tak późno. To dziecinnie proste! Posłużyły mi przepisy znalezione w internecie. Było tego wiele i właściwie niewiele różniły się od siebie, więc nie będę podawała źródła. W każdym razie najważniejsze, że wyszło. ^^  I na dodatek bez białego cukru! Jako zdrowe(...)może tylko troszkę się kruszy. Ale to chyba nic jeśli weźmiemy pod uwagę składniki...?;) Zapraszam! Składniki : na keksówkę 30 x 12 x 8 1,5 szklanki purée z dyni (ja użyłam dyni zwykłej) 200 g suchej kaszy jaglanej szklanka wody + szklanka mleka (do gotowania kaszy) 3 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki płynnego miodu 2 jajka

Kuchnia Ellie
KREM DYNIOWY 213

Puszysty, smaczny krem z dyni, świetny do ciast oraz deserów. SKŁADNIKI 700 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru 200 g puree z dyni *250 g masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Puree z dyni Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry, tak przygotowaną dynię piec w nagrzanym piekarniku około(...)minut, aż zrobi się miękka. Następnie upieczoną dynie przełożyć do blędera i zmiksować na gładką masę. Odstawić do przestygnięcia Krem Zagotować 500 ml mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz puree z dyni. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudki, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się

RAROSSA
Dynia hokkaido z nadzieniem chlebowo mięsnym 140

dynia hokkaido 300 g mięsa mielonego pół cebuli 3 ząbki czosnku 4 kromki chleba ok 75g 100 g sera żółtego (twardego) szczypta mięty szczypta lubczyku szczypta oregano 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka przyprawy tureckiej lub innej do mięs mleko do namoczenia chleba Dynię umyć, odciąć korzonek tworząc przykrywkę. Wyciąć miąższ by dostać się do gniazda nasiennego. Wyjąć przy pomocy łyżki(...)wszystkie ziarna i oczyścić wnętrze. Mięso włożyć do miseczki, dodać przyprawy, starty ser, posiekaną cebulę i czosnek. Troszkę miąższu dyni który uzyskaliśmy przy wycinaniu również zetrzeć na tarce. Chleb namoczyć przez chwilę w mleku i nie odciskać. Ugnieść dobrze mięsno chlebową masę i nadziać dynię do pełna. Przykryć pokryweczką z korzonkiem, następnie całą dynię nasmarować oliwą i zawinąć w folię

Gotowanie jest łatwe
Dynia marynowana w słodko kwaśnej zalewie 176

kłaść to złoto w kostkach do słoika można dopóki dynia jest dostępna ( przeciętnie do końca grudnia). Lubię smak korzennej marynaty, którą otoczone są kosteczki dyni. To świąteczny smak na czasie.. słodki i jednocześnie kwaskowaty, podkreślony pikanterią goździków i aromatem cynamonu. Wspaniale komponuje się z białym mięsem Polecam również: * słodko kwaśne gruszki * buraczki w słoiku * papryka marynowana(...)oczyszczonej dyni ( bez pestek i skóry ): - 3,5 szklanki cukru - 1,5 szklanka wody - 3/4 szklanki octu 10% - 4-5 goździków - 2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu ( bądź kora ) Dynię kroimy w paski a następie w miarę równą kostkę. Składniki marynaty zagotowujemy. Wkładamy kosteczki dyni i gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż do zeszklenia - uwaga - nie przegotujmy bo dynia się rozpadnie ( potrwa

kawawszklance
Dynia faszerowana amarantusem i czarną fasolą 204

Dzisiaj mam dla Was drugi z czterech przepisów na faszerowane warzywa, jaki znalazł się w październikowym wydaniu magazynu Dbam o zdrowie.  Dynia – wspaniałe warzywo, które daje mnóstwo możliwości kulinarnych. Można używać jej na wiele sposobów, czy to wytrawnie czy na słodko.  Ja swoją dynię postanowiłam nafaszerować i to samymi pysznościami! A do tego wygląda obłędnie, zresztą, spróbujcie sami(...)Składniki: 3 małe dynie 1 szklanka amarantusu 170 g kukurydzy w puszce 150 g czarnej fasoli w puszce 1 awokado ½ cytryny ¼ pęczka świeżego tymianku sól  oliwa z oliwek olej rydzowy Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.  Dynię dokładnie umyj, odetnij kapelusze wraz z ogonkami, wydrąż środki. Lekko posól środek.  Ułóż przykryte czapeczkami dynie w naczyniu żaroodpornym

Garniec Magalie
Muffiny krówkowe z dynią 225

Muffiny krówkowe z dynią to aromatyczne babeczki przygotowane na bazie purée z dyni. Nie dekorowałam ich niczym, ponieważ bronią się smakiem. Jak wszystko, co przygotowywałam z dodatkiem dyni, tak i te muffiny są wyjątkowo miękkie i wilgotne w środku, a dzięki dodatkowi krówek, są też cudownie i wciągająco słodkie. Wypróbujcie przepis :) Z poniższych proporcji składników przygotujecie 8 sztuk. Muffiny krówkowe(...)dynią Składniki: 150g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 150g krówek 120g (3/4 szklanki) mąki pszennej 50ml oleju 50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka ekstraktu z wanilii Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - krówki rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z krówkami postawić na garnku z niewielką

Smakołyki Bereniki
Puree z dyni 137

Sezon na dynię trwa, należy go jak najlepiej wykorzystać :) Najrozsądniej jest kupić kilka dyń, przygotować z nich puree, pochować do woreczków i zamrozić. Puree z dyni można wykorzystać jako dodatek do sernika , zupy-krem , ciast dyniowych lub quiche z dyni. Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 duża dynia Przygotowanie:   Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ostrym ząbkowanym nożem kroimy dynię(...)równe kawałki, przy pomocy łyżki wygrzebujemy miąższ z pestkami, układamy na kratce i pieczemy 40-50 minut, aż dynia będzie miękka. Wyciągamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie zdejmujemy skórkę, umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładkie puree. Nadmiar puree przekładamy do foliowych woreczków i mrozimy. Gotowe

My Culinary Art
Pierogi z nadzieniem z dyni! 165

Przepis na obiad z dynią?! TAK! Ja to warzywo uwielbiam, od miesiąca króluje u mnie w każdej formie, od śniadania do kolacji. Dzsiaj proponuję Wam przygotowanie pierogów z farszem z dyni piżmowej. Pierogi takie są bardzo delikatne i mają subtelny, wytrawny smak. Skropione oliwą z świeżym rozmarynem, są wręcz idealne! Do dzieła! SKŁADNIKI NA CIASTO NA PIEROGI: - 300 g mąki(...)takie czynniki jak: wielkość żółtek, wilgotność powietrza.  Zagniecione ciasto owijamy folią i odstawiamy na 15 min. Ciasto formujemy na okrągłe blaty, z którego będziemy wycinać pierogi. FARSZ Z DYNI NA PIEROGI: - 250 g miąższu z upieczonej dyni piżmowej [(zwykła dynia kulinarna się nie nadaje, użyj dyni Green lub Hokkaido); dynię kroimy na "ósemki", usuwamy gniazda nasienne, i pieczemy

SMYKWKUCHNI
Tajska zupa dyniowa 120

Połączenie dyni z mlekiem kokosowym? Czemu nie! Miałam niezmierną ochotę spróbować dyni na sposób orientalny - efekt? Rewelacja! Pyszny, gęsty krem z dyni na spokój tajski - z kokosem i limonką, delikatnie ostry - jednym słowem raj dla podniebienia! Gorąco polecam! 1 mała dynia (1kg po obraniu i usunięciu pestek) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2cm świeżego korzenia imbiru 2 łyżeczki(...)tajskiej czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 500ml bulionu warzywnego 2 gałązki trawy cytrynowej sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego) 1 paprycza chili (opcjonalnie) Dynie obrać, pozbawić pestek i pokroić. W garnku przesmażyć pokrojoną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku i starty korzeń imbiru. Gdy cebula zmięknie dodać czerwonej pasty curry, chwilę przesmażyć, dodać dynię, zalać bulinem

Codzienne Gotowanie
Dynia makaronowa w wersji wegetariańskiej prosty przepis 152

Jeszcze nigdy nie jadłam dyni makaronowej, a szkoda bo dziś przekonałam się jaka jest smaczna :) Dynię dostałam od pewnej Agi z Bielska Białej, podpowiedziała mi też jak ją przyrządzić, ale trochę zmieniłam przepis :) Składniki: 1 dynia makaronowa 1 papryka  1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki wywaru warzywnego 1 mały słoik(...)przecieru pomidorowego z ziołami 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich sól morska świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka masła garść posiekanych listków bazylii Dynię przeciąć na pół i piec 35-40 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku. Po tym czasie wyjąć ją z piekarnika. Usunąć nasiona i za pomocą widelca wyjąć miąższ ( utworzą się fajne nitki ). Doprawić go łyżeczką masła i solą

Jemy Pijemy

Proponowane wyszukiwania