Rozpoczynając cykl świąt kuchennych, startujemy od halloween. Na główny strzał idzie coś, co chyba nam wszystkim kojarzy się z tą maskaradą- DYNIA. Niestety żadna z wersji nie będzie z podświetloną od środka i z wyszczerbionymi zębami, jednak równie ciekawa i przede wszystkim SMACZNA! :) Zapraszam do pierwszej możliwości! Rozpoczynamy od DYNI FASZEROWANEJ kaszą gryczaną, kurczakiem i mozzarellą. Składniki(...)mała dynia 0,5kg filetu z kurczaka 1 mozzarella 250g kaszy gryczanej łyżeczka startego imbiru sól, pieprz, papryka ostra 2 ząbki czosnku świeża bazylia pomidory w puszcze mała puszka kukurydzy 1 cebula 100ml soku pomidorowego Przygotowanie: 1. Dyni odkroić czapeczkę i wydrążyć środek. 2. Następnie w nagrzanym piekarniku o 180/200 stopniach, pieczemy dynie przez 30min. 3. Między czasie przygotowujemy farsz
FITBUuKwyobrażam sobie jesieni bez potraw z dyni. Jest tyle różnych dań i pomysłów jak ją przygotować. Na słodko na ostro. Możemy przygotować z niej desery (racuchy, sernik) zupy, makarony, mięsa, gulasze. Dynia jest dobrym warzywem jeżeli chodzi o dietę odchudzającą. Jest niskokaloryczna a z dodatkiem warzyw i serkiem wiejskim może być idealnym pomysłem na dietetyczną kolację. Składniki: dynia piżmowa serek(...)wiejski (200g) mała cebulka połowa średniej papryki czerwonej połowa papryki zielonej chilli, papryka słodka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz olej do nasmarowania dyni Sposób przygotowania: Dynię przekrój na pół, usuń wszystkie nasiona, natnij miąższ w kratkę. Nasmaruj olejem oraz przyprawami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 º C i piecz pod przykryciem przez 45 minut. Następnie odkryj i piecz jeszcze pół
wysmienitymogłam się doczekać- Nasza Pierwsza Dynia z ogródka. Dosyć późno posadzona (walczyłam ze ślimakami), rosła na naszych oczach. Codziennie zaglądaliśmy, doglądaliśmy, czekaliśmy. W końcu padła męska, (acz kobieca) decyzja: to chyba już. Zerwaliśmy ją. Przyniosłam do domu. Zachwyt trwał dopóki nie odpowiedziałam na pytanie co z niej zrobimy. Jak to co? Wszystko. Ciasteczka, zupę, sos, racuszki… Wykrzywione miny Maluchów(...)głośne "bleee". "To niedobre "-nie uwierzyli, że w zeszłym roku zajadali się dynią. Moje dzieciaczki uwielbiają racuchy- spróbujmy od tego. Przygotowałam ciasto, zaczęłam smażyć. Cały czas mówili, że nie będą tego jeść. Usmażyłam. Obiecali, że spróbują po jednym małym kawałeczku. Efekt? Nie mogłam zrobić zdjęć. Zabierali każdy usmażony placek. Musiałam obiecać, że jutro też zrobię… Składniki 100 g puree
OliveandThymereszta to woda i połowa tablicy mendelejewa. Takie zjawiska ketchupo-podobne lepiej omijać z daleka, a ketchup najlepiej zrobić sobie samemu. Dlatego dziś mój ulubiony ketchup z dyni z potężną dawką witamin a to za sprawą fantastycznej dyni hokkaido. Taki ketchup idealnie nadaje się też jako sos do pizzy lub makaronu - kupny ketchup niekoniecznie dobrze wypada w tej formie(...)Dlatego czym prędzej udajcie się do pobliskiego spożywczaka, kupcie dynie i zróbcie sobie ketchup. 1,5 kg dyni hokkaido lub innej 0,5 kg cebuli 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 500 ml przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 szklanki octu
Jadło i czytadłoTajska zupa dyniowa z kurczakiem 2016-10-28 10:41:12 Porcje 5 Nic tak bardzo nie kojarzy się z jesienią, jak słonecznie pomarańczowa, słodko - wytrawna dynia! W tym roku sezon dyniowy rozpoczęłam pikantną i rozgrzewającą zupą z dyni w azjatyckim stylu. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Najwięcej czasu chyba zajmuje obróbka dyni, ale to taki urok tego warzywa. Zapraszam(...)przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 55 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 55 min Ingredients 500 g dyni * 800 ml bulionu z kurczaka 400 ml mleka kokosowego 120 g mrożonego groszku 2 filety z kurczaka 2 szalotki 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka
Wędrówki po kuchniJeśli jesteście miłośnikami dyni z pewnością mam coś dla Was. Pierogi z dynią to ciekawa alternatywa dla znanych i lubianych pierogów z kapustą czy ruskich. Wypróbujcie pierogi z dynią i zakochajcie się w ich delikatnym, lekko słodkawym smaku i pięknym aromacie. Nadzienie: 30 dag dyni 4 cebule 30 dag wędzonego boczku, sól, pieprz, suszony majeranek Boczek kroimy w małą kostkę(...)podsmażamy. Dodajemy posiekaną cebulę i szklimy ją na boczku. Dynię kroimy w drobną kostkę i przekładamy do garnka. Podsmażamy na maśle, aż dynia będzie miękka. Mieszamy ostudzoną dynię z cebulą i boczkiem. Dobrze doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: 3 szklanki mąki poznańskiej 1 jajko 2 łyżki oleju płaska łyżeczka soli około 1 szklanka bardzo ciepłej wody Przygotowujemy ciasto
Podróż w kulinariamnie za krótka, nie mam czasu na pisanie postów, muszę się jakoś zorganizować i ułożyć plan na cały tydzień :). W weekend byłam u mamy i przywiozłam sobie zapas dyni i pigwowca. Z pigwowca zrobię pyszny syrop idealny na zimne i chłodne wieczory, do herbaty jest genialny. Dynię będę zużywać na bieżąco. Wykorzystałam ją do potrawki z kurczaka z dynią(...)niej brakowało. Teraz postanowiłam dodać do niej jeszcze ziemniaki, marchewkę, curry i czosnek. Wyszło pyszne, sycące i aromatyczne danie jednogarnkowe. Polecam serdecznie! POTRAWKA Z KURCZAKA Z DYNIĄ I ZIEMNIAKAMI. Składniki: 350 g miąższu dyni hokkaido ok 350 g piersi z kurczaka 1 marchewka 450 g ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku
Zakątek rozkoszy kulinarnychSmaczna,aromatyczna i lekko rozgrzewająca kremowa zupa z dyni. Idealna na jesienny obiad,a co najważniejsze przygotujesz ją bardzo szybko. 500 g dyni (po obraniu) 200 g ziemniaków (po obraniu) 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 300 ml bulionu warzywnego sól świeżo mielony pieprz ponadto: 2-3 łyżki(...)jogurtu naturalnego pestki dyni groszek ptysiowy Dynię i ziemniaki pokroić w niedużą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło,wrzucić posiekaną cebulę z czosnkiem,lekko przysmażyć. Dodać dynię i ziemniaki,chwilę smażyć,dodać starty imbir i kurkumę,zalać bulionem i gotować ( ok.10-15 minut) aż warzywa zmiękną. Całość zmiksować blenderem,doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić kremem
Kolorowa kuchnia ElkiOjczyzną dyni jest Ameryka Środkowa. W czasach starożytnych była wielkim przysmakiem królewskich uczt. Jej pestki uważane były za afrodyzjak. W XV wieku dynia trafiła do nowożytnej Europy. Bardzo szybko zyskała fanów w Polsce. Oto przepis na pyszne ciasto dyniowe z jabłkami, którego idealnym dopełnieniem jest kakao i płatki czekoladowe. Składniki 150 g mąki owsianej 1/2 dyni hokkaido 2 jabłka(...)łyżka oleju 1 jajko 2 łyżki płatków czekoladowych gorzkich 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia BIO Dynię kroimy w kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce umieszczamy mąkę owsianą i dodajemy suche składniki - brązowy cukier, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia. Jabłka ścieramy
My Chcemy JeśćBałkańska zupa dyniowa Bałkańska zupa , to bardzo fajny przepis na zupę z dyni , na ostro . Nie mam pojęcia , czy faktycznie jest to jakiś oryginalny przepis z rejonu Bałkanów , więc nie pisze ,że tak jest . Bardziej bym zakładała , że z tą zupą jest jak z rybą po grecku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Mało istotne , najważniejsze(...)jest mega smaczna i różni się od tych , które do tej pory próbowałam , zdecydowanie na plus . Fajna kompozycja smaków i kolorów ,a że pora na dynie bo jesień za pasem .. to do dzieła " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg dyni o żółtym miąższu, niezbyt suchym ,średnio słodkim ( np. butternut ) kawałek selera korzeniowego
Ogrodnik w podróżyDużą rolę odgrywa tu rodzaj dyni ja wybrałam Hokkaido o intensywnym kolorze i pysznym smaku. Składniki: 1 mała dynia ( 700 g grubo startej dyni) 1 l bulionu (ja użyłam wołowego, bo taki miałam z wczoraj ) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła straty surowy ziemniak przyprawy; sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka Sposób(...)przygotowania: Oczyszczamy dynię z pestek, małym nożykiem pozbywamy się środka ( miąższu). Następnie obieramy ze skóry ( tu potrzebny jest dobry nóż lub obieraczka) Najlepiej pokroić dynię na mniejsze kawałki wtedy łatwiej jest obierać. W większym garnku rozpuszczamy masło wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek, po 5 minutach dodajemy startą na dużych oczkach dynię ( lub kroimy ją na mniejsze kawałki) oraz ziemniaka. Wlewamy bulion
KukuleczkiCześć ! Czy są tu osoby, które lubią celebrować śniadania ?? Ja uwielbiam, szczególnie w weekendy ! Dziś mam dla Was obłędna grzankę z pieczoną dynią, kozim serem i szałwią. Takie śniadania mogłabym jeść codziennie ! Składniki (2 porcje): 2 kromki dobrego, ciemnego pieczywa kilka plasterków koziego sera twarogowego masło – do posmarowania chleba kawałek dyni hokkaido sól himalajska, świeżo zmielony pieprz oliwa(...)oliwek dobrej jakości kilka listków szałwii Wykonanie: Pieczona dynia: Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki, obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około 1 – 2 cm. Dynię przełóż do miski, dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek. Dokładnie wymieszaj tak – by każda kostka otoczona była oliwą. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż
Moja pasja smakuGdyby można było gdzieś kupić obraną dynię, niewątpliwie byłabym stałą klientką tego miejsca. :) Na szczęście istnieje jeszcze dynia hokkaido (której nie trzeba obierać ze skórki) i chociaż trudniej ją zdobyć, to zdecydowanie moja ulubiona i najczęściej gotowana odmiana dyni. Póki sezon na dynię jeszcze trwa polecam Wam przepyszną zupę krem z dyni oraz amarantusa. Amarantus jest tu dodatkiem, zupa(...)jednak do zapoznania się z tym niepozornym, wracającym dziś do łask zbożem i do wprowadzenia go na stałe do Waszej kuchni. Z tą zupą smakuje znakomicie. :) Składniki: - 1 dynia hokkaido (u mnie około 1kg) - 2 jabłka - 1 cebula - 1/2 szklanki surowego amarantusa - 1 łyżeczka soli himalajskiej - 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej warzywno-ziołowej - 1 łyżka oleju kokosowego Amarantus gotujemy
Smakuje zdrowoDynię makaronową odkryliśmy dwa lata temu, wybierając się na Jarmark Ekologiczny na wrocławskim rynku, pojechaliśmy tam chyba tylko po pomidory w proszku, a wyszliśmy z makaronowym dyniowym cudakiem :). W tym roku dynie mamy już własne - zebraliśmy nasiona z tych kupnych i dynie rosną u nas w ogrodzie. Taki warzywny recykling ;). DYNIA MAKARONOWA - PRZEPIS PODSTAWOWY Składniki: Dynia makaronowa Jajko Mały(...)kubeczek śmietany 12% 15 dag tartego żółtego sera Sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne, bazylia, oregano Oliwa do nasmarowania blachy Przygotowanie: 1. Dynię myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestki. Kładziemy miąższem do dołu na natłuszczonej blasze i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. 2. Po tym czasie wyciągamy dynię, dajemy jej przestygnąć i widelcem wyskrobujemy
Kuchnia w szuwarachpomysł takiej zupki wpadłam widząc w sklepie dynię hokkaido. Nigdy jej nie próbowałam, a jest tak zachwalana, szczególnie za gotowanie szybkie i bez obierania :) spróbowałam i nie żałuję - zagości częściej, mimo, że mam w piwnicy dynie z ogrodu - za co mi się oberwało, że kupuję jak jest ;) ale wytłumaczyłam się z powodów i zostało mi przebaczone :) Dynia hokkaido jest naprawdę(...)wystarczy ją umyć, pokroić, aby wyjąć miąższ z ziarnami i potem w drobniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Ugotuje się w 10-15 minut! Prawda, że szybko? :) Składniki: 1 dynia hokkaido (o wadze 1/2 kg) 2-3 duże marchewki 2-3 średniej wielkości ziemniaki 1 duża pietruszka 1/4 selera 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki papryki wędzonej szczypta papryki ostrej
Kolorowy Przepisownik