pierwszy przekonuję się, że wystarczy kilka składników i dobrze zaopatrzona spiżarnia w przyprawy, a można wyczarować absolutny hit. Pasta powstała z resztek dyni, pospolitej cebuli i czosnku oraz porządnej garści przypraw i to właśnie one robią całą robotę. Polecam pastę na dobry początek dnia z kawałkiem dobrego chleba ;) Składniki Czas przygotowania: 45 min 1 kg dyni Hokkaido(...)chili 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki sól, pieprz 2 łyżki nasion sezamu pestki dynii ok 120 ml oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, z dyni wykrawamy pestki, wraz ze skórą kroimy na większe kawałki, skrapiamy oliwą, ok 4 łyżki, oprószamy solą, pieprzem i ok 1 łyżką słodkiej wędzonej papryki, pieczemy do miękkości
Słodki KompromisJesień w pełni i choć, w tym roku, wyjątkowo kapryśna, w kuchni niezmiennie zachwyca ciepłymi, soczystymi kolorami. W październiku w dalszym ciągu króluje intensywnie pomarańczowa dynia i szybko korona z głowy jej nie spadnie, bo choć przyjdą przymrozki, zapas dyni można przechowywać dosyć długo i w pełni korzystać z jej dobrodziejstw… a jest z czego, bo warzywo to wzmacnia(...)zastosowaniu, można z niej przygotować cały wachlarz różnorodnych potraw, zaczynając od śniadaniowych, przez dania obiadowe i lunchowe na deserach kończąc. Dzisiaj mam dla Was przepis na smaczne placuszki z dyni, a że jesienne potrawy powinny być pełne smaku i mocno rozgrzewać, placuszki są z dużą ilością aromatycznych przypraw. Niczym nie ustępują plackom ziemniaczanym i myślę, że bez problemu, podobnie
Fitsweet.meStanowią znakomitą propozycję na lunch do pracy, ciepłą kolację czy obiad. Dzięki dodatkom rozgrzewających przypraw są niezastąpione kiedy nastanie jesienna słota. Mamy wrzesień a to oznacza, że sezon na dynię w pełni. Nie można przeoczyć tego okresu i dlatego też mój gulasz przygotowałam z dodatkiem tego warzywa. Lubię dynię przede wszystkim za jej doskonałe możliwości dostosowania się do danej potrawy(...)słono. Dodałam do niej zatem por, fasolkę, kukurydzę, pomidorki i groszek. No i oczywiście kurczaka. W ten sposób powstał zdrowy, sycący i rozgrzewający obiad Składniki: 1 kg obranej dyni puszka czerwonej fasolki puszka kukurydzy puszka groszku konserwowego puszka pomidorów por 2 filety z kurczaka czerwony pieprz, sól, czosnek, odrobina chilli, imbir natka pietruszki Przygotowanie: Fileta kroimy w kostkę. Doprawiamy odrobiną
Życie ze smakiemKolejne moje tegoroczne odkrycie to sok z dyni, jabłek i pomarańczy. Smakuje jak popularny sok przecierowy, ale skład możemy sobie modyfikować wedle upodobania. Robiłam go już kilka razy w kilku kombinacjach, ale w tej smakuje nam najbardziej. Polecam przygotować go z kwaskowatych jabłek, jednak jeżeli będą to renety, to proponuję dodać do parowania ok 1,5 szkl wody więcej ( mój(...)wyszedł za gęsty z renetą ). Ten sok może śmiało konkurować ze sklepowymi przecierowymi sokami SOK Z DYNI JABŁEK I POMARAŃCZY 1 kilogram dyni ( obranej i oczyszczonej ) 1,5 kilograma jabłek ( obranych i bez gniazd nasiennych ) 3 pomarańcze 300 gram cukru ( 1 i 1/5 szkl ) 2,5 litra wody Do garnka do gotowania na parze wlać 1 l wody
Pieguskowa KuchniaOkres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajną opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, że jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, że w kremie jest właściwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29(...)Biszkopt : 150 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 6 jaj 1/2 szkl. cukru pudru Krem: 250 g serka mascarpone 200 g puree z dyni 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka żelatyny 15 ml wody Ponadto: puszka masy kajmakowej posiekane orzechy na wierzch Sposób przygotowania : Biszkopt : Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy
Różne smaki w kuchniJeżeli uwielbiacie leczo to poniższa wersja skradnie wasze serca! Leczo z dynią jest bardzo sycące, wyraziste (zasługa przypraw) i smaczne. Mało kto zorientuje się, że w daniu znajduje się dynia. Ponadto świetnie smakuje podane ze świeżym pieczywem. Gorące leczo możecie przelać do słoików, zakręcić pokrywki i przechowywać w chłodnym miejscu. Składniki na 4 porcje: dynia hokkaido (co najmniej(...)kulek ziela angielskiego papryka wędzona papryka ostra papryka słodka olej Cebulę i czosnek obrać oraz drobno pokroić. Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dynię obrać ze skórki, wyjąć miąższ i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać odrobinę oleju. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu, aż do zeszklenia. Następnie dodać pokrojone papryki. Chwilę
Ugotowaćświąteczne :) Ale zanim na dobre zanurzymy się we wszystkich smakach zimy, spieszę podzielić się z Wami przepisem na niesamowicie pyszne paszteciki. Musiałam przecież jeszcze jakoś wykorzystać pozostałą połówkę przepięknej dyni piżmowej :D Bezmięsne, wypełnione wytrawnym i aromatycznym farszem orzechowo-dyniowym, a robi się je bardzo łatwo! Jedna z esencji smaków jesieni :) Paszteciki mogą służyć jako przekąska, przystawka lub jako przepyszna(...)kolacja, czy lunch. Smakują równie dobrze tak na gorąco, jak i na zimno. Spróbujcie ich koniecznie, jeżeli został Wam jeszcze kawałek dyni! Paszteciki orzechowo- dyniowe Potrzebujesz: 700g dyni piżmoawej lub hokkaido 1/2 łyżeczki płatków chili 1/3 łyżeczki soli olej rzepakowy 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 200g orzechów laskowych 30g sera Maasdamer lub Edam 1 jajko
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWarzywka o smaku curry zagęszczone puree z dyni to bardzo aromatyczna propozycja na jesienny gulasz. Natomiast suszone liście kafiru nadają potrawie wyśmienitego cytrynowo-limonkowego smaku i aromatu. Kafir to tajska odmiana limonki, której liście najczęściej znajdują zastosowanie w przyprawianiu zup i curry w kuchni tajskiej oraz indyjskiej. Gulasz mocno(...)rozgrzewający i bardzo sycący. Składniki: • 1 szklanka puree z dyni • 1/2 dużej cukinii • 1 cebula • 4 marchewki • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 1 kalarepka • pęczek natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka curry w proszku • 2 liście kafiru • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. • Dodać pokrojoną
To co kochamSpóźniłam się z przepisem na Halloween, no trudno! Zupę dyniową nazywamy banionką od gwary, w której dynię nazywa się banią. Zupa jest "na słono", jednak żadna z przypraw nie znalazła się na zdjęciu, bo doprawiana jest "do smaku", wedle gustu. 1 dynia 2 pietruszki 1 cebula czerwona 2 marchewki przyprawy: sól, pieprz, imbir, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka, kostka rosołowa(...)Cebulę obrać i posiekać drobno. Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki. Dynię rozkroić, wybrać gniazdo nasienne, pokroić na wąskie kawałki. Obrać kawałki dyni ze skóry lub wybrać łyżeczką miąższ. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę i ją zeszklić. Marchewkę i pietruszkę dodać do cebulki, dodać łyżkę wody i dusić pod przykryciem około
Czerwony GupikDynia i czarnuszki to idealne połączenie. Przepyszne, delikatne, puszyste, doskonałe! Czarnuszka zaostrza smak trochę mdłej dyni. Drugą porcję ciasta zrobiłam na zakładkę aby po wyjęciu z piekarnika jednych, upiec kolejne ale dwie większe bułki. Oczywiście gotowe bułeczki po wystygnięciu można zamrozić, co na szczęście zrobiłam bo te 2 większe zostały zjedzone tego samego dnia. Mój wnuk Dominik przez tyle(...)dzieciaków do szkoły a dla dorosłych do pracy. Zapomnijcie o kupowaniu bułek, podarujcie chociaż od czasu do czasu swoim dzieciakom takie pyszności! Przepis można modyfikować zamieniając czarnuszkę na pestki dyni, słonecznika czy maku. Większe ziarna proponuję dużo wcześniej namoczyć, aby nie zabierały wilgoci z ciasta. Bułki orkiszowe z dynią i czarnuszką Potrzebujemy • 450g mąki orkiszowej jasnej, • 260g ciepłego mleka
Leśny ZakątekKulinarnej Whirlpool . Robiliśmy je podczas warsztatów organizowanych wspólnie z Bankami Żywności , których tematem było niemarnowanie jedzenia. Wiadomo, że jednym z najstarszych sposobów na przedłużenie trwałości jest wekowanie. Sezon na dynię w pełni, więc wykorzystajcie ten przepis i zróbcie cudownie pachnące i pyszne konfitury z dyni. Można je potem wykorzystać do ciasta lub do naleśników. Albo po prostu wyjeść łyżeczką(...)słoiczka. Składniki: 1,5 kg dojrzałej dyni 200 g wody 3 cytryny (ekologiczne, niewoskowane) 100 g startego imbiru 300 g cukru 10 g pieprzu gruboziarnistego Dynię opłukać i osuszyć. Obrać ze skóry i pokroić w średniej wielkości kostkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30-50 minut w zależności
Codzienna kuchnia niecodziennagorąco polecam! Co do wielkości piersi, u mnie 1 wystarczyła dla 3 osób z dużą ilością puree i buraczków Scroll down for recipe in English Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami (4 porcje) Składniki: 1 lub 2 wolno gotowane piersi z gęsi Krakus Składniki na puree: 1 średnia dynia piżmowa, z usuniętymi nasionami i pokrojona(...)sól i pieprz 1/3 szklanki octu balsamicznego dobrej jakości 2 łyżki miodu Przygotowanie: Włącz piekarnik ustaw go na 200 0C. Umieść pierś gęsi w piekarniku według wskazówek na opakowaniu. Dynię można przygotować równolegle z gęsią. Umieść ją na blaszce do zapiekania, skrop oliwą i dokładnie ją w niej obtocz o dopraw os serca solą i pieprzem. Włóż do piekarnika
karmelowyJakiś czas temu obiecałam Wam przepis na ciasteczka z dyni. Dzisiaj wywiązuję się z danej obietnicy :) Zapraszam na jesienne ciasteczka, w nieco zdrowszej wersji, bo z dodatkiem mąki żytniej, brązowego cukru, pestek dyni i bez jajek. Dzięki dyni mają nietypowy kolor, zaś przyprawa do piernika nadaje im niepowtarzalnego aromatu... Składniki: szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki(...)żytniej, 3/4 szklanki puree z dyni, 1/4 szklanki oleju rzepakowego, 3/4 szklanki brązowego cukru, szczypta soli, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika, garść pestek dyni, 50g gorzkiej czekolady. Wykonanie: Mąki przesiać, wymieszać wraz z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika, szczyptą soli i cukrem. Dodać olej oraz puree. Dokładnie
Z miłości do słodkościrobocie sraczka, więc mało było czasu na gotowanie i pisanie. Sytuacja wymagała kolejnego szybkiego przepisu. A ponieważ okres mamy taki a nie inny, musiało paść na krem z dyni w raczej klasycznej, lekko azjatyckiej formie. Nie zwlekając dłużej, nadrabiam pisarskie zaległości. Składniki: Około 1kg dyni (waga po obraniu ze skóry i wydrążeniu) Bulion drobiowy 1 papryczka chilli pieprz cayenne mleczko(...)imbitu 1 duża łyżka masła sól, pieprz, cukier Jeśli nie masz bulionu pod ręką, zacznij od zrobienia go (instrukcja tutaj ). Dobrze by było, żeby był on już gotowy, bo dynia gotuje się chwila moment. Czytałem, że ludzie generalnie nie polecają tego robić, ale ja zasadniczo mam to w d*pie. Żeby przyspieszyć sobie gotowanie, często mrożę bulion, który wyprodukowałem przy
manslogblogmacie pojęcia jak bardzo lubię bułki dyniowe. Kupuję je często w sklepie. Kupuję, bo od niedawna zaczęłam bawić się dynią i kombinować z nią w różnych potrawach. Wtedy to też rozpoczęłam poszukiwania za bułkami, które tak bardzo lubię. Jednym z przepisów na które trafiłam były te bułki dyniowe z Filozofia Smaku . To jeszcze nie są te których szukam, ale też(...)domu, aby sprawdzić czy ciasto za każdym razem tak samo i wychodzi ;) Jedynie w co musimy się uzbroić zanim zabierzemy się za pieczenie tych bułek to przygotowanie puree z dyni hokkaido. Dlaczego hokkaido? Jest pyszna i puree jest bardziej gęste, ja to tak widzę. Składniki na ok. 5-6 szt: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka
Blondynka Gotuje