Wytrawna tarta rybna, z nadzieniem z dyni i ricotty, zwieńczona świeżo wędzonym łososiem. Bardzo prosta w wykonaniu, bardzo smaczna, myślę że to idealne rozwiązanie dla dzieci, które nie zawsze chcą jeść ryby. Tarta z dynią, dzięki bardzo delikatnemu nadzieniu, które przygotowałam z pieczonej dyni piżmowej, delikatnego i kremowego serka Ricotta, jest bardzo subtelna w smaku. Nadzienie uwypukla smak ryby(...)śmietany - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Szybko zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce przez 20 minut. Po schłodzeniu wylep formę ciastem. MASA DYNIOWA: - 1 i 3/4 szklanki puree z dyni piżmowej pieczonej w piekarniku (dynię pieczemy pokrojoną na księżyce, wraz ze skórką około 25 minut, miąższ miksujemy blenderem) - 1 opakowanie sera ricotta - 1 jajo - sól - chili (jeżeli danie ma być
SMYKWKUCHNIBardzo smaczna i szybka propozycja na ciepłe śniadanie. Błyskawiczne płatki ryżowe z dodatkiem puree z dyni i suszonej żurawiny, które są proste w przygotowaniu, a ich ciepło długo pozostaje w żołądku. Przynajmniej tak mi się wydawało :) SKŁADNIKI: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki błyskawicznych płatków ryżowych 1/2 szklanki puree z dyni Hokkaido 1 łyżka cukru brązowego 1/4 szklanka żurawiny suszonej(...)łyżeczki cynamonu Wlać mleko do garnuszka, dodać puree z dyni i cukier. Roztrzepać dokładnie rozprowadzając mleko z dynią i zagotować. W momencie pojawienia się pierwszych bąbelków wsypać żurawinę i płatki ryżowe. Gotować ok 3min przyprawiając cynamonem. Zdjąć z ognia i chwilę odstawić, aż ryż całkowicie wchłonie mleko. Podawać na gorąco. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe
https:KKuchniaMniamJeszcze póki sezon - dynia. Może ona być również ciekawym dodatkiem do faszerowania naleśników. Inwencją do powstania tego obiadu było tzw. "czyszczenie" lodówki. Tutaj znalazło się kilka pieczarek, kawałek dyni, wędliny i już był fajny pomysł na farsz do naleśników. Ciekawi smaku? Sami spróbujcie :) Naleśniki możecie przygotować według własnego, sprawdzonego przepisu, a jeśli chodzi o farsz to dodać(...)szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli 2-2,5 szklanki mąki Farsz: 300 g pieczarek 1 duża cebula 200 g szynki (użyłam schabu od Nove ) 300 g dyni startej na dużych oczkach kawałek żółtego sera startego na drobnych oczkach sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa Podane składniki na naleśniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę (powinna mieć konsystencję
My simple kitchenswoją miłością. Czuję, że moje baterie są naładowane do pełna i spokojnie wytrwam do świąt :) Sezon dyniowy w tym roku niestety szybko dobiega końca. Coraz ciężej jest znaleźć dynię w pobliskich straganach. Póki co, chcę ten sezon wykorzystać na maksa i pokazać Wam jeszcze ze 4 przepisy z jej użyciem. Jeżeli chcecie nacieszyć się jej smakiem, lecz w najbliższej(...)okolicy już jej nie dostaniecie to można posłużyć się mrożonymi kostkami dyni, które znajdziecie w prawie każdym supermarkecie. Wiadomo, że nie będzie to ten sam smak co świeżej dyni, ale na pewno w Waszym domu zapachnie i zasmakuje jesienną nutą. Jak już wspominałam, uwielbiam wszelkie domowe pasty na kanapki. Mistrzem w tej kategorii jest oczywiście HUMMUS. Jakiś czas temu proponowałam
Be Fit Be StrongDynia nie gości u mnie zbyt często (niestety nie jest lubiana przez moich domowników). Kupiłam ją ze względu na halloween, ponieważ moje dzieci chciały mieć z niej lampion. I tak też wydrążyłam pestki, które ususzyłam (zasmakowały mojej córce) a z miąższu dyni zrobiłam puree. I zaczęłam główkować jak wykorzystać puree z dyni. Spontanicznie postanowiłam upiec sernik dyniowy. I tak właśnie(...)jajek 1 budyń śmietankowy 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 200g puree z dyni 2 łyżki miękkiego masła 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Amatorka kuchennaBułki zawijane z cukinią i dynią to idealna kolacja dla moich domowników. Bułki podobne do pizza zawsze wszystkim smakują. Idealne jako dodatek do zup. Robię je często z różnym nadzieniem jak pizza rolls z feta i szpinakiem czy bułeczki z szynką i papryką . Dzisiaj kolejny przepis na nadziewane bułki z cukinią, dynią i kiełbasą. Bułki idealne do zamrożenia. Rozmrażam(...)mikrofalówce lub w piekarniku, choć muszę przyznać, że rozmrożone w piekarniku są lepsze. ¾ Bułki zawijane z cukinią i dynią Składniki: 16 bułek 35 g świeżych drożdży 700 g pszennej mąki 350 ml wody ± 50 ml w zależności od mąki 2 łyżeczki soli 1 cukinia pokrojona w cienkie paski 150 g pieczonej dyni 100 g kiełbasy 2 łyżki świeżego tymianku
codojedzeniaDynia w tym roku jest dla mnie odkryciem! Oczywiście znam dynię, wiem jak wygląda i niby wiem jak smakuje ... a okazuje się , ze jednak nie wiem! Moje eksperymenty jak na razie są zjadliwe, zobaczymy jak to będzie dalej. Dynia to typowo jesienne warzywo więc jeszcze długo będę mogła z nim poeksperymentować. Składniki; 30 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe(...)pół czerstwej bułki ( u mnie grahamka ) 1 jajko sól, pieprz 15 dag dyni 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki (do sosu) 2 łyżki maki (do panierowania pulpecików) 2 łyżki oleju 1 cebula pokrojona w kostkę i przyrumieniona na oleju Przygotowanie; Do miski dodać mięso, jajko, wcześniej namoczoną i wyciśniętą bułkę, cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić a na końcu
Radość kipiąca uśmiechem.nadzieję, że dynia nikomu się jeszcze nie znudziła, bo mam dla Was kolejny rewelacyjny przepis na deser z jej wykorzystaniem - tartę dyniowo-pomarańczową. Dodam, że nie trzeba nic piec (jeśli oczywiście macie zamrożone zapasy puree z dyni, jak ja) , tylko wymieszać składniki, schłodzić i gotowe. Proste? Proste! :) Ale nie zapominajmy o najważniejszym, czyli smaku - tarta jest po prostu obłędna! Mamy(...)tutaj ciasteczkowy spód wypełniony przepyszną, kremową masą na bazie puree z dyni, białej czekolady, serka waniliowego i skórki pomarańczowej. Świeżo starta skórka pomarańczowa jest tutaj kluczowym składnikiem, który nadaje całości orzeźwienia i równoważy słodycz tarty. Spróbujcie koniecznie i oceńcie sami! :) Składniki: Spód: 330 g ciemnych markiz (u mnie te ) 110 g miękkiego masła Nadzienie (wszystkie składniki powinny mieć taką samą
Domowa Cookierenka Agiprzypomnienia, alkohol z wina wyparowuje, a zostaje sam aromat. :) Kto ciekawy, niech sprawdzi naszą wersję. A więc... Do dzieła! Składniki: na około 2 - 3 porcje około 600 g dyni 1 marchew 1 ziemniak 200 ml wina wytrawnego białego 200 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli pestki dyni jogurt gęsty naturalny chilli kawałek imbiru oliwa z oliwek Przygotowanie: Kroimy(...)dynię w większą kostkę, marchew i ziemniaka oraz cebulę w drobną kostkę i czosnek. Rozgrzewamy garnek z odrobiną oleju i przesmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy dynię, ziemniaka i marchew. Smażymy przez około 2 - 3 minuty. Zalewamy winem i bulionem. Dodajemy 1 łyżkę startego imbiru. Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. W tym czasie uprażymy pestki dyni na suchej patelni
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoCzytając zachwyty wszystkich blogerek/blogerów nad dynią i ja postanowiłam coś z niej wykombinować. Szczególnie zaintrygował mnie przepis na stronie Przysmaki Karolki - uwielbiam korzenne smaki. Jednak z nieznanych mi powodów moje ciacho nie prezentuje się tak wspaniale jak u Karolki. Ale co by nie było - wygląd - jak wszyscy wiemy nie ma znaczenia - bo było pyszne! Masa jest bardzo kremowa(...)strasznie korzenna, a kruchy spód z orzechami - poezja - rozpływa się w ustach! Ciasto z dynią łatwe 25 minut plus gotowanie i studzenie pieczenie 45 minut blacha 25/35 Składniki: na ciasto * 250g maki krupczatki lub tortowej * 200g masła * 3 łyżki cukru pudru * 1 żółtko * szczypta soli * torebka cukru waniliowego * 40g zmielonych orzechów włoskich na masę * 450g miąższu dyni * 2 jajka
sierotka maRysia w kuchniSpaghetti z dynią, szpinakiem i boczkiem jest kolejnym przykładem mojego kombinatorskiego umysłu - wyszło pyszne choć Ania jedząc je stwierdziła, że boczek jest zbędny " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Najlepszego smaku dodaje dynia która niby smaku nie ma a jak jest w potrawie to od razu ją czuć " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)Spaghetti z boczkiem i dynią Składniki: 20 dag dobrego boczku 2 garści świeżego szpinaku 2 garści startej na tarce dyni (ok 1/2 kg) cebula 200 ml śmietany (użyłam 18%) spaghetti sól,pieprz, papryka słodka 2 ząbki czosnku Do dzieła!!! Spaghetti gotujemy al dente. Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę z drobno pokrojonym czosnkiem, dodajemy boczek i czekamy aż trochę
sierotka maRysia w kuchniKremowa zupa z dyni jest moją ulubioną jesienną zupą i nie po raz pierwszy pojawia się na blogu. Można ją przygotować na wiele sposobów, podać z różnymi dodatkami. Nie jest czasochłonna, o ile wcześniej przygotujecie sobie zapas dyniowego puree. Rozgrzewające właściwości zupa zawdzięcza dodatkowi imbiru, czosnku i curry. Dzięki nim, nie tylko świetnie smakuje, ale i powoduje(...)dyniowy eliksir. A prażony makaron ryżowy to ciekawy i efektowny dodatek nie tylko do kremowych zup, ale także krewetek, mięs i orientalnych sosów. Składniki: 2 szklanki puree z dyni 3 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 szalotki 400 ml mleka kokosowego 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka curry w proszku sól biały pieprz 2 łyżki oleju Dodatkowo: prażony
Smakowity Blog Kulinarnybogata w białko, witaminy i minerały więc można sobie na nią pozwalać bez większych wyrzutów sumienia. W związku z tym, że w mojej lodówce zalegała też duża ilość dyni, cukinii i papryki postanowiłam zrobić tzw. „czyszczenie lodówki” i wykorzystać jej potencjał Takim też sposobem powstał wyjątkowo przyjemny gulasz ze swojską kiełbaską, soczewicą, dynią i cukinią z dodatkiem chilli(...)pysznym sosie pomidorowym. Podany z tostami jet świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację, polecam! Scroll down for recipe in English Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą (8 porcji) Ingredients: 200 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 2 cebule, pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 małe cukinie, pokrojone w grubszą kostkę 350 g dyni, obranej
karmelowysię udało. Tymczasem jednak wróćmy do teraźniejszości, a ta pomalowana jest jesiennym złotem, kasztanowym brązem i głębokimi odcieniami czerwieni. Na ich tle dumnie pręży swe kuliste jestestwo ogniście pomarańczowa dynia. Moje zapasy mocno się skurczyły - koniecznie muszę je uzupełnić, póki sezon trwa! Dynie bowiem znakomicie się przechowują, i można po nie sięgać nawet w środku zimy. Mniam! Tematem dzisiejszego pieczenia(...)idealnie - słodko, ale nie mdląco. Spód jest idealnie kruchy, ciasto cudownie się listkuje i jest naprawdę pyszne. Nadzienie jest gęste, kremowe i sycące, smakuje czekoladą, korzennymi przyprawami i odrobinę dynią. Wierzch udekorowałam ubitą kremówką; większa ilość czekolady wydawała mi się zupełnie zbędna. Moim zdaniem - coś pysznego. C. też był zachwycony. Ale lojalnie uprzedzam - to naprawdę duża porcja. Nawet największy
Pożeraczka, czyli raz adobrzewersji na słodko. Zawinięty w nich krem dyniowy z delikatną ricottą, zasmakuje przede wszystkim miłośnikom tego pomarańczowego warzywa :) Smak szpinaku jest prawie nie wyczuwalny, na pierwszym miejscu jest dynia. NALEŚNIKI: 2 jajka 1 łyżka cukru 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 250g szpinaku mrożonego NADZIENIE: 300 g dyni muscat lub hokkaido 125g serka ricotta 1 łyżeczka(...)sitku. Jajka utrzeć z cukrem do białości i dodać pozostałe składniki. Na końcu wmieszać rozdrobniony szpinak. Gdyby okazało się, że ciasto jest zbyt gęste dolać wody. Usmażyć naleśniki. Dynię pokroić w kostkę i ugotować na parze lub upiec w piekarniku. Zmiksować blenderem i wymieszać razem z ricottą, miodem i cynamonem. Tak przygotowanym nadzieniem smarować naleśniki i zwijać w rulonik. Smacznego
https:KKuchniaMniam