światło też było resztkowe, stąd zdjęcia nie oddają w pełni urody tego nomz. Ale jedno tu nie jest resztkowe- smak. Proste, nieprzekombinowane i świetnie ze sobą współgrające zestawienie delikatnej dyni, ostrego niebieskiego sera i aromatycznego łososia. Pełen wypas, sto procent smaku w smaku. Przygotujcie to danie, a gwarantuję odgłosy ukontentowania przy próbowaniu sosu. I ogromne samozadowolenie- to jest sos terapeutyczny(...)listopadzie wszystko jest jakieś takie schyłkowe. Łącznie ze stanem mojej lodówki- resztka Hummingbird Cake, miska puree z dyni po robieniu Halloweenowych ciastek, kurczak z niedzielnego obiadu. Niby nic konkretnego, a miejsca na nowe zapasy brak. Do tego dziś w portfelu miałam całe dziesięć złotych, więc nawet gdyby było miejsce na półkach, to za wiele bym za tą kwotę nie zapełniła
les mirabellesDynia hokaido, to mój faworyt pośród wszystkich dyniowatych. Robię z nie zupy i różne sałatki. Jesienią zaopatrzyłam się w odpowiednią ich ilość i wciąz mogę się cieszyć ich smakiem. Dzisiaj zapraszam nz bardzo proste danie, a mianowicie dynię pieczoną w formie niewielkich łódeczek. Smakuje wybornie jako samodzielne danie lub wkomponowana jako skłądnik sałatki. Składniki: 1 dynia hokaido(...)łyżeczki suszonego tymianku 2-3 ząbki czosnku garść świeżej bazyli 1/2 łyżeczki curry sól morska do smaku 2-3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki octu balsamicznego Sposób przygotowania: Dynie przekroić na mniejsze kawałki, usunąć miąsz z pestkami i pokroić w 2 centymetrowe słupki, skropić olejem sezamowym i octem balsamicznym. Posypać tymiankiem, solą morską, pokrojonym czosnkiem i bazylią. W stawić
Gosia gotujeDzisiaj zapraszam na kolejne w tym sezonie danie z dynią. Co prawda nie stanowi ona jego głównego elementu, ale za to świetnie współgra z pozostałymi składnikami. Wykorzystałam do tego przepisu gotowe ciasto francuskie, ale bazą może być również ciasto drożdżowe...polecam. Składniki na 12 porcji: 1 op. ciasta francuskiego 350g 500 g obranej dyni hokaido(...)rukoli 2 łyżeczka suszonej bazyli łyżka świeżego tymiannku listki świezej bazyli 2 zabki czosnku sól morska i pieprz do smaku 1 jajko oliwa 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Dynię pokroić w nieduże plastry, posypać solą, suszoną bazylią, tymiankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Skropić oliwą i w stawić do piekarnika nagrzanego do 180 st opni z termoobiegiem
Gosia gotujeJesień, a więc po raz kolejny dynia, mam nadzieję, że nie zniechęca to mniejszych jej zwolenników do czytania mojego bloga. Wytłumaczenie mam jedno, nastał taki czas, że dynia zwyczajnie rządzi. Choć nie znajdziecie u mnie przepisów przygotowanych z jej udziałem na halloween, bo moim zdaniem, to pogańskie "święto" jest wytworem amerykańskiej popkultury, to zachęcam do polubienia i próbowania(...)przepisów z tym warzywem, bo są zwyczajnie pyszne i sprawdzone. Składniki: 1 kg obranej dyni hokaido 700 g ligawy wołowej 2 średnie cebule 1 czerwona papryczka peperoni 10 czarnych oliwek bez pestek 1 łyżeczka czubricy 1 łyżka świeżego cząbru 150 ml czerwonego wina półwytrawnego 150 ml bulionu wołowego garść kolendry sól morska, pieprz i wędzona papryka w proszku
Gosia gotujeGęsta, kremowa, sycąca, napawa kolorem, smakuje orientem. Tak pokrótce mogłabym opowiedzieć o tej zupie. Wyszło pysznie! Palce lizać! SKŁADNIKI: - 600 g pokrojonej w kostkę dyni piżmowej - 2 ząbki czosnku - 4-5 łyżek oliwy z oliwek - świeży imbir - łyżka ostrej przyprawy curry indyjskie - 2 szczypty cynamonu - 1/3 papryczki chili - 2 szczypty przyprawy sumak - 1 łyżeczka pasty cytrynowej - 100 ml mleka kokosowego(...)śmietanki 18% - 750 ml wody ponadto: pestki z dyni i ser np. feta W garnku na oliwie podsmaż wraz z dynią, posiekany czosnek. Dodaj imbir, ciągle mieszając duś na małym ogniu. Dodaj przyprawy. Zalej wodą i gotuj przez 30 minut. Następnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj mleko kokosowe i śmietankę. Zagotuj ponownie. Na patelni upraż pestki dyni. Zupę
SMYKWKUCHNIWszyscy znają purée z ziemniaków, ale nie każdy wie, że można je przygotować także z innych warzyw, w tym z dyni. Sekretem dobrego pur ée jest odparowanie nadmiaru wody, co w najprostszy sposób można zrobić na patelni. Do przygotowania mojego purée użyłem dyni piżmowej. Ten gatunek pochodzi z Ameryki Środkowej i nieco różni się smakiem od naszej dyni(...)zwyczajnej. Polecam zwłaszcza odmianę 'Muscat de Provance' o intensywnie pomarańczowym kolorze miąższu. Składniki (dla 4 osób): dynia piżmowa (ok. 1 kg miąższu) 4 ziemniaki 80 g masła sól mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Dynię obrać ze skórki i usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i również pokroić. Warzywa zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości (potrwa
W SMAKSpotkałam się z opiniami, że krem z dyni jest niesmaczny, mdły i słodki. Wcale taki nie musi być! Polecam zupę w wersji wytrawnej z curry, czosnkiem i białym pieprzem. Jest aksamitna i kremowa w konsystencji o bardzo wyrazistym smaku. Składniki 1kg miąższu z dyni 2 średnie białe cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 1l bulionu sól, biały pieprz(...)curry śmietanka kremówka do smaku Sposób przygotowania Dynie kroimy, miąższ kroimy w kostkę. Cebule kroimy w kostkę a czosnek w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła klarowanego, przesmażamy cebule z czosnkiem do zeszklenia. Dodajemy pokrojony miąższ z dyni. Przesmażamy razem kilka minut. Podlewamy bulionem i solimy. Dusimy na małym ogniu aż dynia zmięknie. Miksujemy na gładko. Doprawiamy
Pyry na GazTradycyjnie marynowana dynia przygotowywana jest z dodatkiem przypraw korzeniowych, cynamonu, goździków. Ja wolę ją w wersji z liściem laurowym, gorczycą i zielem angielskim. Mimo iż przyprawy są raczej wytrawne to dzięki dodatkowi cukru zalewa jest lekko słodka. Polecam jako przekąskę, dodatek do dań a także wypieków. Składniki: 1kg miąższu dyni 150ml octu 10% biała cebula średnia marchewka czarny pieprz(...)ocet, łyżeczkę soli, cukier, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Gotować na małym ogniu pół godziny. Pozostawić do ostygnięcia. Odcedzić. Wybrać marchewki i połączyć z zalewą. Resztę wyrzucić. Dynie obrać ze skórki, wydrążyć, miąższ pokroić w kostkę. Dynie gotować około 15 minut w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i dwóch łyżeczek cukru aż będzie półmiękka. Odcedzić Ponownie zagotować zalewę
Pyry na Gazmowa o dyni to od razu na myśl przychodzi mi zupa z dodatkiem rozgrzewających przypraw, czyli imbirem, czosnkiem, curry i masalą, które odgonią pierwsze katary oraz mlekiem kokosowym, które idealnie komponuje się z dynią, dodając jej egzotyki. Uzupełnienie tego wszystkiego odrobiną ostrego sera, nadaje tej zupie obłędny smak. SKŁADNIKI 1 mała dynia 1 duża marchew 1 ziemniak 1 puszka mleka(...)kmin rzymski 1 ząbek czosnku kurkuma około 500-700 ml bulionu sól olej ser żółty (najlepiej dojrzewający, twardy o wyrazistym smaku, np. cheddar, parmezan, gouda, radamer) WYKONANIE Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy z pestek i kroimy w kostkę. Ziemniaka i marchew również obieramy i kroimy w kostkę. W garnku, na oleju krótko podsmażamy wyciśnięty ząbek czosnku, curry oraz imbir. Następnie
ZofianaDostałam cztery cudowne dynie... Od nadmiaru głowa nie boli, ale jakoś tyle dobra trzeba zagospodarować. Niestety dynia nie jest jakoś specjalnie lubiana przez moje starsze dziecię więc zawsze muszę się sporo nagłowić jak ją przemycić. Makaron jest zaś niezawodnym nośnikiem wszystkiego co błeee...:)SKŁADNIKI:1/3 małej dyni (szklanka po zmiksowaniu)5 dkg pistacji1/2 szklanki słonecznika3/4 szklanki tartego parmezanu 2 ząbki(...)czosnku3 łyżki oliwy z oliwekSól i pieprz do smakuMakaron (u mnie świderki ponieważ świetnie łapią pesto)1/3 opakowania rukoli PRZYGOTOWANIE:Oczyszczam dynię i i kroję na spore kawałki razem ze skórką. Kawałki układam na blaszce i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 - 25 minut. Po tym czasie przekładam dynię na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby odciągnąć nadmiar
Magiczna kuchnia DariiBardzo aromatyczna zupa krem z dyni z dominującym smakiem pomarańczy. Wyraźny dodatek przypraw i łagodny, słodki posmak ananasa. Coś dla amatorów pikantnych połączeń. Rozgrzewa, a mi kojarzy się świątecznie. Pewnie z powodu pomarańczy.Składniki:800 g pokrojonej w kawałki dyni (ze skórką, bez pestek, kawałki kilkucentymetrowe)2 średniej wielkości pomarańcze2 łyżeczki imbiru w proszku1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 szklanka bulionu1 szklanka(...)soku z ananasa100g serka mascarpone lub philadelphia1 łyżka masłasól do smakuSposób przygotowania:Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pokrojoną dynię układamy na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, oprószamy 1 łyżeczką imbiru i pieczemy 25 minut.Z obu pamarańczamy ścieramy skórkę i wyciskamy sok.W garnku roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy dynię obraną ze skórki, posypujemy resztą imbiru i gałką i posmażamy przez minutę mieszając
W kuchni wieczoremtarty przedstawić Wam tartę na cieście francuskim, bo przecież i tak można. Prawda jest taka, że w lodówce miałam ciasto, którego termin ważności zbliżał się do końca. Puree z dyni też już trochę stało i jakoś nie mogło się doczekać zrobienia ravioli z dynią, a o którym myślę już chyba od ponad roku. Od czasu do czasu trzeba ruszyć głową(...)jajko120g sera halloumi pokrojonego w kostkę lub słupki (można zastąpić twardym kozim)4 suszone pomidory z oliwy pokrojone w paseczkiciasto francuskiemasło do wysmarowania formy na tartęSposób przygotowania:Puree z dyni wymieszać z solą, czosnkiem, garam masalą i słonecznikiem. Dodać jajko i ponownie wymieszać.Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim.Na ciasto wylać miksturę z dynią. Ułożyć w niej
W kuchni wieczoremDynia, dynia, dynia. Mam wrażenie, że tej jesieni nadrabiam poprzednie lata, kiedy dynia była składnikiem jedynie zup i ewentualnie sałatek. Tym razem coś bardzo prostego, choć wymaga trochę zachodu. Gnocchi, czyli w zasadzie kopytka. W moim przypadku ich przygotowanie zawsze kończy się niemałym bałaganem w kuchni.Składniki:gnocchi200g puree z dyni600g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę do ziemniaków200g mąki pszennej1
W kuchni wieczoremDodatek dyni nie tylko pięknie barwi i energetyzuje swym pomarańczowum kolorem,ale też z siermieżnego smalcu potrafi wyczarować wyrafinowane smarowidełko do chleba.Poniewaz dynia króluje w mojej kuchni,wszystko co przgotowuję jest z jej dodatkiem.Dziś wylądowała w smalcu.Smalcu się nie obawiajmy,bo został już dawno zrehabilitowany,więcej na temat profilu tłuszczowego smalcu przeczytasz tutaj.Smalczyk smakuje absolutnie genialnie,cóż więcej pisać(...)powoli wytapiać,od czasu do czasu mieszając,by się nie przypaliłaobrać cebulę i pokroić w drobną kostkę.W drugim ronelku na 1-2 łyżce smalcu zrumienić cebule.W miedzyczasie zetrzeć dynię na grubych oczkach tarki .Dodac do cebuli i podsmażać razem z cebulą 5-10 minutmajeranek posiekać i dodać do dynismalec ze skwarkami wymieszać z dynią i cebulką.Dodać listek laurowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kiedy ostatnio przygotowywałam zapiekankę makaronową z dynią i szpinakiem to zostało mi trochę ugotowanej dyni więc postanowiłam coś dodatkowo upichcić- bo za nic nie mogłam sobie pozwolić na zmarnowanie choć kawałka mojego ulubionego warzywa Przejrzałam szybciutko swoją listę „do zrobienia” w poszukiwaniu przepisu na małą ilość dyni i wybór mój padł na chlebek dyniowy znaleziony u Kasi
UgotujmyTo.pl