pierogi z kapustą i grzybami, fasolka z masłem, kompot z suszu i makowiec. Nie podejmę się zrobienia tradycyjnego dla naszej rodziny barszczu grzybowego - to mocny wywar z grzybów odpowiednio doprawiony przyprawami i zagęszczony mąką. Doprawienie go to dla mnie czarna magia - wymaga wprawy, a ja nie chcę eksperymentować na swojej pierwszej Wigilii;) Dlatego u mnie będzie czerwony barszcz(...)posypujemy wybranymi ziarenkami - ja zrobiłam pół na pół - czarny sezam i kminek. Pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu przez ok 13 minut aż będą złociste. Podajemy z barszczem czerwonym lub wcinamy same
Kulinarne Inspiracjenią czerwona i zielona, dokładnie w tej kolejności. No to mamy lekarstwo, codziennie do kanapki parę kawałków papryki i choróbska nam nie straszne. A co więcej, cera nam się rozpromieni. Sprawdziłam na sobie. Spróbujcie tak przez miesiąc zajadać się papryką i podziwiajcie efekty . Oprócz papryki warto zajadać brokuły, pomarańcze i kiwi. I naszą niedocenianą kiszoną kapustę. *Wszystkie użyte
CoolinarniePLsłupki, kapustę białą poszatkować - wszystko wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować 15 minut, po czym dorzucić pokrojone także w słupki ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dorzucić pokrojone w słupki buraki (dodaję na końcu ponieważ używam już ugotowanych) oraz odsączoną wcześniej białą fasolę. Teraz już tylko pozostaje doprawić zupkę łyżką koncentratu pomidorowego, koncentratem barszczu czerwonego, solą ew. cukrem, pieprzem
Walijskie Pichceniemożna dodać czerwoną paprykę. Całość zalewamy wrzącą wodą i dusimy pod przykryciem przez około 45 minut. (musimy sprawdzić czy karkówka jest już miękka), na koniec doprawiamy majerankiem i jeszcze chwilkę dusimy. Dzięki obecności przypraw, mąki i cebuli wytworzy nam się pyszny, naturalny pieczeniowy sos. Podajemy bitki wieprzowe z karkówki z ziemniakami i obowiązkowo z surówką z kapusty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBIAŁEJ KAPUSTY Z PAROWARA... mielone mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkami, koperkiem, pieprzem mielonym, kucharkiem, przyprawą Royal Brand, papryką ostrą z papryk ściąć czubki, usunąć pestki, opłukać i do pełna nakładać farsz układać w parowarze i gotować z 30 minut...............SMACZNEGO!!! ryż z fasolą po meksykańsku Royal Brand: nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli - skład: cebula, czerwona papryka, chili
W Mojej Kuchni Lubiękapusty i leśnych grzybów. Ciasto jest mięciutkie i bardzo proste do przygotowania. Mimo, że jest drożdżowe to nie trzeba odstawiać go i czekać aż wyrośnie bo doskonale da sobie radę już w piekarniku. Możecie tego ciasta użyć do wypieków z innym farszem - mięsnym albo jarzynowym. Jest dość uniwersalne.Kapuśniaczki świetnie smakują jako dodatek do czystego barszczu czerwonego, ale dobrze
Smaczna PyzaDziś zapraszam Was na szybki barszcz czerwony na suszonych buraczkach . Idealny w takie zimowe, mroźne dni. Po powrocie z sanek dzieci dostały ciepłą pożywną zupę, a my mieliśmy ochotę na coś innego. Po chwili krzątaniny w kuchni pomyślałam o barszczu (w końcu w zamrażalniku miałam jeszcze troszkę pierogów). Suszone buraczki są po prostu niezastąpione w takich chwilach. Błyskawiczne przygotowanie, półgodziny(...)czerwonym barszczem. Taki barszcz możecie odcedzić i podać czysty do picia, dodać do niego ziemniaczki i podać jako zupę lub podać z pierogami czy krokietami. Spróbujcie. Warto mieć taką szybką alternatywę Zdjęcia były równie szybkie, więc musicie mi je wybaczyć Jeśli szukacie przepisu na zakwas (na tradycyjny barszcz) zajrzyjcie tutaj (klik) . Zapraszam również na przepis na pierogi z kapustą
Słodkie okruszkiKrokiety to przysmak na wigilijnym stole oraz pomysł na piątkowy obiad i nie tylko. Mo żn a podawać je na wiele sposobów. Znakomicie smakują podane z czerwonym barszczykiem jak i również podane jako samodzielne danie. W moim domu mama zawsze robiła krokiety panierowane. U mnie tym razem bez panierki. Okazało się ze są równie smaczne😁 Składniki: Ciasto naleśnikowe(...)pszenna 3 szklanki, m ą ka pszenna pełnoziarnista 2 szklanki, mleko 2 szklanki, woda szklanki, sol 1/4 łyżeczki, olej rzepakowy 50 ml, Farsz: kapusta biała pół szt, kapusta kiszona 0,5 kg, cebula 1 szt, grzyby suszone 0,5 szklanki, zioła prowansalskie pół łyżeczki, kminek mielony pół łyżeczki, pieprz i sol do smaku, olej do smażenia 5 łyżek, dodatkowo
kulinarne odsłony patikapusty z grzybami, rozsmarowujemy. boki naleśnika i jeden z końców zawijamy do środka, następnie zwijamy krokieta wzdłuż dłuższej strony, w kierunku nie zawiniętej części. Krokiety panieruję w roztrzepanym jajku z dodatkiem mleka, potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Krokiety podajemy najlepiej z czystym czerwonym
kgwjanczewokapusta z grzybami będzie gotowa i przestygnie, odcedzamy ją i całość kroimy. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy. Nakładamy farsz, zawijamy ciasto, zalepiamy i smarujemy żółtkiem. Kroimy na 5 cm kawałki. Układamy na blaszce posypanej mąką. Pieczemy w temp. 180 o C do uzyskania złotego koloru. Najlepiej smakują z barszczem czerwonym
Smaki Ewyfolię wkładamy odrzucony wcześniej liść (zabezpieczy kapustę przed ewentualnym przypaleniem). Wierzchnią warstwę kapusty wkładamy na miseczkę. Zanim będziemy przekładać mięsem warstwy kapusty należy sprawdzić czy te środkowe jej części są miękkie. Jeżeli kapusta stawia opór zębom i jest na pół surowa to TRZEBA ją podgotować jeszcze raz przez kilka minut. Środek kapusty w piecu nie dojdzie za wiele i będzie(...)się ale tylko mięso. Wierzchnie warstwy zmiękną natomiast bez problemu. Następnie przystępujemy do faszerowania. Układamy warstwę kapusty, mięsa, kapusty - i tak do wyczerpania. Powinny nam powstać około 3-4 warstwy. Kapustę szczelnie zawinąć liśćmi i zamknąć ją we folię aluminiową. Tak przygotowaną kapustę wkładamy do pieca na 60 minut do temperatury 200 stopni. Wyjmujemy, odwijamy i podajemy polaną masełkiem
Poezja Smaków - blog kulinarnykapusty. Wystudziłam i wkroiłam pokrojone w kostkę ugotowane jajka na twardo. Wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem. Rozwałkowałam płat ciasta francuskiego. Na jego środek nałożyłam farsz i skleiłam brzegi. Można posmarować powierzchnię jajkiem. Zrobiłam w cieście dziurki, aby farsz mógł parować. Piekłam w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Można podawać z czerwonym
potrawyregionalnemoże być stosowana podczas diet. Do moich gołąbków dodałam boczek, który przez wegetarian lub osoby na diecie może zostać pominięty lub zastąpiony na przykład pieczarkami. Składniki:2 szklanki czerwonej soczewicy1 duża cebula300 g wędzonego boczku (pomijamy w wersji wegetariańskiej)2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 ząbek czosnku1 jajkogłówka włoskiej kapustysól, pieprz1 szklanka bulionuPrzygotowanie:Soczewicę gotujemy około 12 minut(...)wersji wegetariańskiej cebulę i czosnek smażymy na oliwie). W misce mieszamy wszystkie składniki farszu, tj. soczewicę, boczek z cebulą i czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy.Główkę kapusty włoskiej gotujemy w osolonej wodzie, do momentu, aż będzie można z niej zdejmować pojedyncze liście.Farsz zawijamy w ugotowane liście kapusty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przed zapieczeniem gołąbki podlewamy
Smakowity Blog Kulinarnysiłą do pracy. Czas gna. Jutro zaczyna się mój ulubiony miesiąc w roku więc w wiewiórczej kuchni zaczyna pachnieć grudniem czyli korzennymi przyprawami, bakaliami, skórką cytrusów ale i kapustą z grzybami... Idąc za impulsem świątecznego łasucha upiekłam piernik. Wspaniale wilgotny, mocno korzenny, idealnie słodki. Poniższy przepis jest modyfikacją piernika z KUCHNI nr.12/2015. Piernik kawowy 125 g masła 2 jajka
Dzieje kuchennej WiewióryPomysł na przystawkę. Taki talerzyk możemy szybko mieć pod ręką zamiast słodkości. Składniki: ćwiartka żółtej papryki ćwiartka czerwonej papryki pół ogórka marchewka łyżka kukurydzy dowolne warzywa Warzywa jeśli potrzeba obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Wiem, że mycie i obieranie warzyw wydaje się być czasochłonne, dlatego tak mało warzyw jadamy na co dzień. W okresie zimowym także(...)dostępność wielu ulubionych warzyw jest problemem. Zawsze jednak szukajmy prostych rozwiązań. Zacznijmy od dostępnej przez cały rok marchewki lub kapusty. Możemy je chrupać na surowo. Przede wszystkim poprawiają wygląd skóry i przemianę materii co po zimowych dniach każdemu się przyda. Zanim powiecie "nie" to najpierw spróbujcie. Niestety w styczniu kończy się "sezon" na kalarepki i rzepę. Uwielbiam takie ostre warzywa
prawdziwe jedzenieUgotowaną odcedzić i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić ,zetrzeć na wiórki, podsmażyć na oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę,dodać do pieczarek i razem przesmażyć. Do pieczarek dodać ugotowaną kapustę,doprawić do smaku solą i pieprzem,smażyć wszystko jeszcze przez chwilę. Gotowy farsz wystudzić. Ciasto francuskie rozwinąć i wycinać gwiazdki używając do tego celu foremki. Na środek wyciętej gwiazdki(...)kolejną gwiazdką i brzegi zlepić używając widelca. Każdą gwiazdkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec 20 minut w temp. 190*C. Podawać na ciepło z filiżanką czerwonego barszczu
Kolorowa kuchnia ElkiCebulę umyc, obrac i również pokroic według swojego gustu ( i tak wszystkie te składniki pózniej miksujemy ).Pieczarki i cebule poddusic na małym ogniu ok. 30 minut.Nastepnie połączyc obgotowaną wcześniej kapustę z uduszonymi pieczarkami i cebulką.Mielimy to wszystko. Dodajemy sól i pieprz do smaku i ugniatamy ręką aby w miare możliwości połączyc ze sobą cały farsz.Gdy farsz będzie gotowy , bierzemy(...)smażenie naleśników.Na naleśnik kładziemy kolejno farsz , ale nie za dużo , bo mogą popękac. Składamy albo w tzw. chusteczki albo robimy krokieciki.Z tego względu , że moja rodzinka lubi barszcz czerwony to naleśniki podajemy własnie z barszczykiem :)Smacznego
Słodkości i nie tylko