z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:93/134)

Pieczony bigos z kiszonej kapusty 197

które różnią się dodatkami, rodzajem mięsa, czy użytej kapusty.  Dzisiaj chcielibyśmy zaproponować bigos z kiszonej kapusty z delikatnie słodkim akcentem. Przepis można wykorzystać także na święta, zwłaszcza, że jego przygotowanie jest znacznie szybsze, bo nie wymaga szatkowania kapusty.  Zdecydowaliśmy się na wybór kiszonej kapusty, także ze względu na jej niesamowite właściwości, których jest(...)rozgrzać. Ważne są także znajdujące się w kapuście ogromne pokłady witaminy C, która doskonale wzmacnia odporność i przeciwdziała przeziębieniom i infekcjom. Sok z kiszonej kapusty natomiast dobrze wpływa na detoksykację organizmu - jednak pamiętajmy, że zawarta w nim sól może wpływać na wzrost ciśnienia krwi, dlatego nie należy przesadzać z jego stosowaniem. Kapusta kiszona, dzięki niskiej kaloryczności - 16 kcal

Kuchnia od dwojga
Wegańska domowa PIZZA/CALZONE + drożdżowe BUŁECZKI Z KAPUSTĄ/PIEROŻKI Z PIECZARKAMI + inne wariacje na temat ciasta drożdżowego 348

okazuje się Mąż, a już zwłaszcza taki, który ostatecznie stwierdza, że Jemu to ZAWSZE lepiej wychodzi :)))  A potem w ogóle przejmuje robienie pizzy, pizzerenek dla dzieci, ruloników z kapustą, pierożków z pieczarkami, bułek, słodkich rolad i innych wariacji w temacie ciasta drożdżowego, bo po prostu to lubi - :* Ok, ciasto przykrywamy i odstawiamy na chwilę w jakieś ciepławe, nieprzewiewne miejsce(...)produkcji. Z drugiej części ciasta możemy zrobić drugą pizzę płaską albo kilka  CALZONE  (farsz super express: kukurydza, czerwona fasola i groszek z puszki z sosem pomidorowym i cebulką) albo w ogóle zamiast pizzy: DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ (i już jest przekąska do pracy/szkoły na następny dzień). Jeśli to jest planowana akcja, najlepszy efekt uzyskamy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Postna kapusta wigilijna 358

czosnku3 suszone liście laurowe (lub 5 świeżych)8 ziaren jałowca8 ziaren ziela angielskiego3/4 szklanki czerwonego (pół)wytrawnego wina100 g suszonych śliwek lub moreli (można pominąć)szczypta mielonego kminkusól, świeżo mielony pieprz, cukier Grzyby zalewamy trzema szklankami ciepłej wody, przykrywamy i zostawiamy na co najmniej godzinę. Kapustę odciskamy z nadmiaru wody (wodę można zostawić na później). Jeśli jest zbyt kwaśna można

Poezja smaku
Kurczak duszony na kapuście z pieczarkami. 128

może być właśnie proponowana przeze mnie potrawa. Po krótkim przygotowaniu zamykamy wszystko w jednym garze i nich się dusi, a później mamy.... mięso, kapustę, grzybki wszystko pachnące i aromatyczne. 3 duże udka kurczaka 1 kg kiszonej kapusty 0,5 kg pieczarek łyżka masła 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne  sól łyżka majeranku łyżka pieprzu ziołowego łyżeczka oregano łyżeczka białej gorczycy(...)łatwiej obsmażyć i szybciej jest miękkie oraz bardziej przechodzi przyprawami. Takie kawałki nacieramy solą i czerwonym pieprzem. Obsmażamy na maśle aż będzie rumiane. Pieczarki kroimy ( w zależności od wielkości ) na ćwiartki lub połówki i obsmażamy na tym samym tłuszczu co mięso. Kapustę można poszatkować aby była drobniejsza. Ja nie szatkuję, w tym wydaniu lubię taką długą i ciągnącą się

Dieta moja pasja
Sałatka warstwowa "Gyros" 119

Kolorowe warstwy, pożywny kurczak, pikantny smak- po prostu pycha:) Na dwie salaterki średniej wielkości: 1/2 kapusty pekińskiej ok. 30-40 dkg fileta z kurczaka 3-4 łyżeczki przyprawy "Gyros" puszka kukurydzy 3 pomidory 1 ogórek wężowy długi lub 2 krótsze 2 średnie cebule czerwone majonez (ok. 8 łyżek) ketchup sól, pieprz, słodka papryka mielona olej do smażenia kurczaka(...)pokroić w małą kostkę. Wymieszać z przyprawą "Gyros" i usmażyć na oleju (kilka minut, nie za długo, bo mięso będzie twarde). Ewentualnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przestudzić. Kapustę umyć, osuszyć, wyciąć twarde części i drobno posiekać. Pomidor pokroić w kostkę. Ogórek obrać, przeciąć na pół i łyżeczką wydrążyć miękki miąższ z nasionami. Przekroić jeszcze raz wzdłuż

Maślane ciasteczko
Bigos staropolski 159

pokroić na małe kawałki w międzyczasie ugotować kapustę. Odcisnąć z nadmiaru wody, jeśli jest taka potrzeba posiekać. Dodać grzyby z wodą, w której się moczyły oraz przyprawy. Następnie dodać pokrojone mięsa, upieczony boczek i kiełbasę. Pokrojoną kiełbasę można również przesmażyć na patelni. Wlać sos z pieczenia mięsa do bigosu i dodać czerwone wino. Dodać pokrojone w paski wędzone

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
"Wytrawne potrawy wigilijne 2016" - podsumowanie akcji 191

USZKA Pierogi z soczewicą ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Pierogi z kapustą i grzybami ; blog Barbara Maria w kuchni Pierogi z kapustą i grzybami ; blog W kuchni Katie Pierogi z karpiem ; blog MarcinChef Pierogi smażone ; blog Moje domowe kucharzenie Pieczone pierożki z tapenadą ; blog SZÓSTE NIEBO Uszka(...)Wigilijny karp w miodowej galarecie ; blog Sztuka gotowania wg Samiry KROKIETY i PASZTECIKI Krokiety z grzybami i kapustą ; blog Moje domowe kucharzenie Paszteciki z kapustą i grzybami ; blog Moje domowe kucharzenie INNE Gołąbki bieszczadzkie z dodatkiem bryndzy ; blog Hajduczek naturalnie Carpaccio z czerwonych buraków z winnym winegretem ; blog Sztuka gotowanie wg Samiry

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami 149

stać nad patelnią i smażyć naleśników na krokiety, a chcąc dochować wierności tradycji, chcieliby by na ich stole znalazła się kapusta z grzybami polecam przygotowanie tej pysznej tarty. Sprawdzi się zarówno jako przystawka jak też dodatek do czystego czerwonego barszczu. Żeby było jeszcze szybciej zrobiłam ją na cieście francuskim. Można użyć gotowego świeżego lub mrożonego. Bardziej ambitni mogą zrobić ciasto

Wiem co jem
Uszka wigilijne z grzybami + film 137

Uszka z grzybami to jeden z niezbędnych elementów kolacji wigilijnej. Podane z czerwonym barszczem smakują wyjątkowo smacznie. W moim domu uszka na wigilię przygotowuję z grzybami lub z grzybami i kapustą. Obie wersje smakują równie dobrze a ich przygotowanie nie przysparza większych trudności. składniki na 30 uszek

Smakowite Dania
Barszcz czerwony czysty (na zakwasie) 203

kilka znaleźć na blogu. Tym razem wersja czysta na domowym zakwasie i  świeżych burakach, mocno buraczany, czyli ulubiony barszcz czerwony mojego męża. Najchętniej podajemy z gotowanymi ziemniakami, ale można śmiało podać do krokietów, paluszków lub pasztecików z kapustą. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu lub wywaru (u nas na skrzydełkach) 2 średnie buraki 200-250 ml zakwasu z buraków ( wersja

Kuchnia domowa Ani
SAŁATKA Z GOTOWANYM KURCZAKIEM I CZERWONĄ FASOLĄ 246

Kompozycja składników - własna :) Sałatka zawiera wszystko co lubię: chudego kurczaka, czerwoną fasolę, pekinkę  no i mój ukochany seler naciowy.Składniki:1 duża pierś z kurczakapuszka czerwonej fasoli1/2 puszki kukurydzy 400g (lub 1 mała puszka, czasami można kupić takie malutkie)paczka (100g) ziaren słonecznikamała kapusta pekińska2 łodygi selera naciowegomajonezłyżka jogurtu greckiegosól, pieprz1/2 ząbka czosnkukoperekWykonanie:Pierś gotujemy

Walijskie Pichcenie
Azjatycka zupa pak choi 172

gotującemu i konsumującemu.     Składniki: - bulion drobiowy lub warzywny (ok. 3 l) - 4 szt. kapusty pak choi - 2 duże obrane marchewki - 3 białe części pora - 3 szalotki - 4 ząbki czosnku - imbir świeży lub suszony (2 łyżeczki lub 3 cm kawałek) - 1 czerwona papryka słodka - trawa cytrynowa (2 łyżeczki) - chilli suszone (1 łyżeczka – można więcej) - sok z ½ limonki(...)sosu ostrygowego - 3 łyżki sosu rybnego - sól i pieprz do smaku - olej sezamowy - ziarna sezamu Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy suszone chilli, imbir, trwaę cytrynową, sos sojowy. Oddzielamy liście kapusty, zostawiamy całe „środki” z małymi listkami – płuczemy. Odkrajamy białe twarde części, kroimy je w paski. Części zielone, również pokrojone w paski, podsmażymy osobno i dodamy na końcu. Marchew kroimy

mojewypiekiinietylko
Bigos domowy 210

lubię go ostawić w chłodne miejsce, po takim czasie smakuje najlepiej!Składniki: ok 1 kg kapusty białej  ok 1 kg kapusty kiszonej Kwestia proporcji kapusty świeżej do kiszonej jest w każdym domu dobierana do upodobań, czasem robi się ją z samej kiszonej kapusty, a ja lubię pół na pół. 20-30 dag boczku wędzonego 1/2 kg mięsa, karkówka , antrykot(...)wiejskiej kiełbasy garść suszonych grzybów łyżka suszonej żurawiny 2 szklanki dobrego czerwonego wina, najlepiej własnej produkcji, np. aroniowe lub porzeczkowe 1 koncentrat pomidorowy kilka listków liścia laurowego kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego majeranek, tymianek, bazylia po łyżeczce  sól, pieprz, cukier do smaku gałązka rozmarynu Kiszoną kapustę należy odcedzić. Gotować ze skwarkami i tłuszczem z boczku i słoniny

Apetyczna babeczka
Staropolski bigos mojej Mamy 4749

mówiła, że dobry bigos zależy od rodzaju kapusty i jej przygotowania. W tym przepisie wykorzystałam kapustę kwaśną i słodką, suszone grzyby i śliwki, które dodają kapuście słodkawego posmaku. Jeśli macie możliwość dodajcie różne gatunki mięsa. Im więcej, tym lepiej. Znakomity efekt smakowy uzyskamy, dodając kawałek gęsiny lub dziczyzne. Warto pamietać, że czerwone wytrawne wino dodane do bigosu(...)małym ogniu, najlepiej porcje na jeden raz. Oczywiście podany przepis to propozycja wyjściowa, bo ile domów, tyle przepisów J Staropolski bigos mojej MamySkładniki na ok. 8 osob:1kg kapusty kiszonej1 kg kapusty słodkiejpo ½ kg wołwiny lub wieprzowiny( u mnie karkówka)½ kg kiełbasy¼ kg boczku wędzonego4 ziarna ziela angielskiego3 liście laurowe2 ziarenka jagód jalowcagarść grzybów suszonych10 śliwek suszonych bez pestek1 mała

Mia Cucina Sofieta
KROKIETY Z KISZONÁ KAPUSTĄ I GRZYBAMI SUSZONYMI 140

Dziś przepis na delikatne,baaaardzo cienkie naleśniki do krokietów z kapustą i grzybkami.Takie krokiety smaży się w potężnych ilościach na rózne okazje weselny lub imprezy.Wychodza jak mgiełka,za to palce od przywracania są całe czerwone ,bo ciężko je przeżucić czymkolwiek na patelni.Zapraszam. Ciasto na naleśniki: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 jajka 2 szkl.mąki 2 szkl.mleka szczypta soli 100 ml.oleju ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jajka miksujemy(...)miseczki.Nalesniki nie mogą być rumiane. . Farsz do ciasta: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 3 dag.suszonych i namoczonych grzybów 50 dag.kapusty kiszonej 1 cebula olej 1 łyżka mąki sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Grzyby siekamy,gotujemy 1 godz. Kapustę zalewamy odrobiną wrzącej wody i gotujemy do miękkości,odcedzamy,zalewamy gorącym wywarem z grzybów.Cebulę siekamy i obsmażamy z grzybami.Dodajemy kapustę i zasmażamy z 1 łyżką mąki,przyprawiamy i chwilę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania