z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:99/134)

Barszcz czerwony czysty na zakwasie buraczanym 341

Najsmaczniejszy barszcz czerwony czysty, to barszcz ugotowany na burakach ćwikłowych z dodatkiem domowego zakwasu buraczanego i kilku grzybów suszonych. Taki barszcz dobrze smakuje z fasolą, jak również z uszkami z kapustą i grzybami nie tylko w Wigilię. W filiżance można go podawać do pasztecików i krokietów. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
BABKA RÓŻANA 196

months ago gin Smakowi… BRUKSELKA W SEZAMIE · 8 months ago harrisa Ładnie… ZAWIJANIEC Z KAPUSTĄ I MIĘSEM · 9 months ago Martyna Majewska Rewelac… ZAWIJANIEC Z KAPUSTĄ I MIĘSEM · 9 months ago harrisa Cieszę… SERNIK WIEDEŃSKI · 9 months ago harrisa Masz… BROWNIE · 9 months ago Cukry Proste Czy… BROWNIE · 9 months ago gin Wygląda(...)BEZĄ CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ KURCZAK Z CZERWONYM RYŻEM W SOSIE Z KOLENDRĄ PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I FASOLI, PACHNĄCY GRZYBAMI BABKA Z MAKIEM I KAKAO JAJKA WIELKANOCNE BUŁKI DROŻDŻOWE Z SEREM ROLADA BISZKOPTOWA Z CYNAMONEM I ŚMIETANĄ JAJKA W KILKU ODSŁONACH BUŁKI Z GRZYBAMI BABECZKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BURAKAMI SEROWY CHLEB CHACZAPURI KASZA JAGLANA

harrisa
Lista świątecznych przepisów – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 285

udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki i szybki

Karo in the Kitchen
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 124

roku na Wigilii będą u mnie dwie wersje krokietów, a właściwie dwa nadzienia. Jedno z kapustą i pieczarkami, a drugie z pieczarkami i żółtym serem. Polecam spróbować! Są idealne do barszczyku. Jutro na blogu pojawi się na pewno przepis na zakwas do barszczu czerwonego. Składniki :Naleśniki : * pół kilograma mąki pszennej * 2 jajka * szklanka mleka * 2 szklanki mineralnej wody gazowanej * łyżka

Magiczne Życie Marty
Przepisy na Boże Narodzenie 2724

krzątaniną nigdy nie pomyślałam, żeby robić zdjęcia potrawom na Wigilię.  Może to dlatego, że od lat na kolacji wigilijnej zawsze jest to samo. Barszczyk, uszka, pierogi z pieniążkiem, kapusta z grzybami, karp, śledzie i oczywiście kompot z suszu :) Ta niezmienność wcale nie jest nudna, mimo, że każdą z tych potraw spokojnie można zjeść w każdy inny dzień roku(...)nadzieję, że chociaż odrobinę Wam się to przyda ;) Oczywiście w swoim czasie pojawią się też nowe świąteczne przepisy, także zaglądajcie, szukajcie inspiracji i pomysłów. Pozdrawiam! ;) Czerwona Porzeczka

Czerwona Porzeczka
Młoda kapusta z kurkami, tymiankiem i jałowcem podana na grzankach z piwem Pilsner Niemiecki 119

porcji): 1/2 białej, młodej kapusty 250 gram kurek 2 pomidory malinowe lub 1/2 puszki pomidorów krojonych świeży tymianek jałowiec (6 ziaren) ziele angielskie (2 ziarna) 2 liście laurowe sól i pieprz 1/2 szklanki piwa typu Pilsner niemiecki 2 szklanki bulionu lub wody 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku świeża bagietka(...)kilka gałązek tymianku, jałowiec, ziele angielskie i liście laurowe, które pod wpływem temperatury oddadzą swój aromat. Kurki dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka, smażymy 5-6 minut. Kapustę szatkujemy drobno i dodajemy do reszty składników. Całość dokładnie mieszamy i podlewamy piwem, które szybko odparuje i pozostawi jedynie swój niepowtarzalny smak. Wlewamy bulion, dodajemy pokrojone i pozbawione skórki pomidory

Mango Papaja
Młoda kapusta z kurkami, tymiankiem i jałowcem podana na grzankach z piwem Pilsner Niemiecki 120

porcji): 1/2 białej, młodej kapusty 250 gram kurek 2 pomidory malinowe lub 1/2 puszki pomidorów krojonych świeży tymianek jałowiec (6 ziaren) ziele angielskie (2 ziarna) 2 liście laurowe sól i pieprz 1/2 szklanki piwa typu Pilsner niemiecki 2 szklanki bulionu lub wody 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku świeża bagietka(...)kilka gałązek tymianku, jałowiec, ziele angielskie i liście laurowe, które pod wpływem temperatury oddadzą swój aromat. Kurki dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka, smażymy 5-6 minut. Kapustę szatkujemy drobno i dodajemy do reszty składników. Całość dokładnie mieszamy i podlewamy piwem, które szybko odparuje i pozostawi jedynie swój niepowtarzalny smak. Wlewamy bulion, dodajemy pokrojone i pozbawione skórki pomidory

Mango Papaja
Restauracja Orient Express - opinia 162

grzanką zapiekaną z serem (10 zł) i Golonka bawarska proponowana z kapustą zasmażaną z chrzanem i opiekanymi ziemniakami (16 zł). W obu daniach głównych trzeba doliczyć dodatki, bo są one tylko proponowane .  fałszywa zupa z żółwia zupa cebulowa Do kolacji zamówiliśmy piwo Książęce Ciemne i Czerwone (oba w cenie 9 zł/0,5l) - były dostępne tylko(...)się w miejsce baraniny (a szkoda), migdały też niestety są w miodzie tylko z nazwy.  Golonka - chociaż nie prezentowała się zbyt pięknie - była naprawdę smaczna. Do tego świetna kapusta zasmażana i opiekane ziemniaczki. Porcja w sam raz dla głodnego mężczyzny, bo ja na pewno bym sobie z nią nie poradziła. Tę pozycję w menu mogę zdecydowanie polecić, bo była

Pasja Smaku
Som tam - sałatka z zielonej papai 207

zależności od regionu ma wiele wariantów. Może być podawana z zieloną fasolą wężową, białą kapustą, suszonymi krewetkami, solonym krabem, grillowanymi owocami morza, tamaryndowcem itd.  Przeczytaj także Jak zjeść papaję . Czas przygotowania: 10 minut Porcje: 2 Składniki: Zielona papaja, 2 ząbki czosnku, 1-2 czerwone chili, 10 pomidorków koktajlowych, 4 łyżki orzeszków ziemnych, 2 łyżki sosu rybnego

SzczyptaSmaQ
Nie jedz tego, to jest na święta 156

łazanekPodobno im bigos się dłużej przegryza, tym jest lepszy. Czy tak samo jest z kapustą? Nie wiem, ale ja zrobię ją 1-2 dni wcześniej i przechowam w lodówce. Następnego dnia tylko nałożę na gotowe ciasto i tarta oraz łazanki gotowe.Zupa grzybowa i czerwony barszczGrzybowa spokojnie może przeczekać 2 dni. Jeśli brakuje Wam już miejsca w lodówce, na dworze zapewne

bastalena
Rozgrzewająca zupa-krem 177

Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :)  Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki - 2 duże papryki czerwone - 1 papryczka chili - 2 ząbki czosnku - mały seler - 1 cebula - kawałek imbiru

Sajkofanka smaku
Krokiety z kapustą i czerwony barszczyk 203

dań gorących. Polecam :) Naleśniki: 500ml mleka 400g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Farsz: 1kg kapusty kiszonej sopra garść suszonych grzybów leśnych 3 pieczarki cebula sól, pieprz kilka ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe łyżeczka przyprawy do dań z kapusty 2 łyżki masła Panierka: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Barszczyk: 2kg buraków 2 marchewki 1/2 selera(...)Kapustę odcisnąć, poszatkować, zalać wodą i zagotować. Odcedzić. Dolac niewielką ilość wody, dodać liście laurowe, ziele ang, przyprawę do kapusty i gotować na nieduzym ogniu. Grzyby zalać niewielką ilościa wody, gotować ok 10 minut. Dolać do gotującej się kapusty. Gotować do miękkości. Cebulę i pieczarki posiekać. Rozgrzać masło i zeszklic cebulę, dodać pieczarki, usmażyć. Przełożyc do farszu z kapusty, wymieszać

Smakołyki Asi
Bigos z dziczyzny 125

aromatem. Co więcej dziczyzna zawiera więcej białka niż mięso zwierząt hodowlanych, obfituje w potas, sód, wapń, magnez i łatwo przyswajalne żelazo. Składniki: 1 kg dziczyzny 1 główka kapusty 1 kg. kiszonej kapusty 3-5 suszonych grzybów 4 cebule 1 główka czosnku 2 łyżki smalcu 30 dag boczku 10 dag suszonych śliwek 3 listki laurowe 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela(...)jeszcze chwilę dusimy. Świeżą kapustę szatkujemy i gotujemy razem z grzybami i śliwkami. Osobno gotujemy kiszoną kapustę z dodatkiem smalcu i kminkiem. Obie kapusty łączymy dodając uduszone mięso z boczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zostawiamy ugotowany bigos na noc. Rano jeszcze raz dusimy przez 0,5 godz.  Na koniec dodajemy szklankę czerwonego wytrawnego wina i jeszcze dusimy

Z notatnika
Gołąbki z ziemniakami i twarogiem – mocno pachnące wędzonką 203

łyżeczką soli wodę – tutaj szkoły są dwie. Przy starej kapuście, zimowej, tyle wody żeby przykryła główkę po włożeniu. Przy młodej wystarczy nam 5-7cm wody i pokrywka – młoda kapusta szybko mięknie pod wpływem ciepłej pary. Wycinamy w kapuście głąba, tak żeby nie zniszczyć liści, blisko grubych nerwów i zaparzamy kapustę w garnku, żeby móc po kolei zdejmować z niej(...)zamiast jogurtu – polać je skwarkami i chrupiącym boczkiem. SKŁADNIKI na 15 sztuk 1 kapusta młoda o wadze 800-1000g 800g dobrych, starych mącznych ziemniaków, typu C 500-600g twarogu półtłustego, lekko kwaskowego 250-300g cebuli (mogą być różne – biała, żółta, czerwona) 50-60g wędzonego boczku 60-80g wędzonej słoniny 2 serki typu ‘oscypek

Karo in the Kitchen
Krokiety mięsne z kapustą i grzybami 113

grzyby, zmielone mięso i chwilę dusimy pod przykryciem. Zawartość patelni mieszamy z ugotowaną kapustą i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na oleju. Krokiety najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Życzę smacznego

Kulinarne życie