z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:99/134)

Placuszki z brązowego ryżu i młodej kiszonej kapusty z pomidorowym sosem i warzywami 118

brązowego ryżu naturalnego po 100 g każda 200 g kapusty kiszonej (najlepiej młodej) 3 jajka 1/2 szklanki kaszy manny 1 łyżeczka ziaren kminku 1 łyżeczka ziół włoskich (do pizzy lub do spagetti) sól i pieprz do smaku Sos: 1 mała cebula, najlepiej młoda 3 ząbki czosnku 1 niewielka czerwona papryka 1 bardzo młoda cukinia ok. 200 g ugotowanego bobu(...)smażenia Ryż ugotować w osolonym wrzątku nieco dłużej niż w przepisie na opakowaniu (ok. 40 minut). Zostawić w wodzie jeszcze 20 minut, by napęczniał. Potem wyjąć i odcedzić. Kapustę ugotować do miękkości, odcedzić i ostudzić. Przygotować sos. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodając pod koniec drobno posiekany czosnek. Paprykę i cukinię umyć (z papryki wyciąć gniazdo nasienne) i pokroić

Czerwień i błękit
Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami 161

roboty i 5 minut jedzenia. Faktycznie dużo z nimi zachodu, jednak nie ma bez nich Świąt. W tym roku postawiłam na "nowoczesność" i świadomie zrezygnowałam z tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami czy też samymi grzybami. Inspiracją do zrobienia innego farszu była spontaniczna wycieczka do Torunia w pewien letni, słoneczny dzień. W najsłynniejszej w tym mieście pierogarni dane mi było(...)Teraz, w domowym zaciszu, przygotowałam coś innego niż to, do czego przez lata przyzwyczaiły nas nasze mamy. Nadzienie bardzo proste i smaczne, doskonałe na wigilijną kolację. Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami  Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki + do wyrobienia ciasta 1 szklanka wody sól 2 żółtka Pół szklanki mąki mieszamy w garnku z zimną wodą i odrobiną

Przysmaki Karolki
Bigos „wypasiony”... na zimę, na święta.... 154

można zadowolić każdego własnym smakiem. Przepis podaję tym, którzy nie gotowali bigosu i tym, którzy chcą spróbować mojej wersji       Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty słodkiej 60 dag łopatki wieprzowej lub mięsa od szynki 250 g żeberek 300 g wędzonego boczku 300 g różnych rodzajów kiełbasy 2 łyżki smalcu kilka   suszonych grzybów kilka suszonych(...)łyżeczkę miodu 200 ml czerwonego wina słoiczek przetartych pomidorów (najlepsze domowe) lub 2 łyżki przecieru pomidorowego Wykonanie: Grzyby namoczyłam (najlepiej na noc). Potem wstawiłam do gotowania. Kiedy były miękkie (po około 30minutach) zdjęłam z gazu.  Gotowałam krótko, ponieważ te grzyby będą długo gotowane w bigosie, dlatego nie ma potrzeby zbyt długiego gotowania. Kapustę kiszoną (była wyraźnie kwaśna

Kuchnia u Krysi
Szybka sałatka 414

jaś, fasoli białej drobnej, ciecierzycy i fasoli czerwonej kidney.Mieszankę takiej włoskiej fasolki i nie tylko fasolki można kupić tutaj..Mam nadzieję , że pamiętacie o zniżce na zakupy w Hurtowni Oliwy..? 1 puszka fasoli 1 puszka kukurydzy słoiczek papryki konserwowej 10-15 dkg polędwicy drobiowej 1-2 jabłka kawałek kapusty pekińskiej 15 dkg makaronu w kształcie ryżu Czaniecki

Moje domowe kucharzenie
barszcz ukrainski postny 305

podane są na duży garnek (ok 5l). 1/4 główki malej kapusty białej 6-7 średnich ziemniaków  3 buraki 2 marchewki 1 cebula 1 szklanka drobnej białej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka soli 1/4 łyżeczki pieprzy czarnego mielonego 1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki mielonej 1 łyżka octu olej  *  Zapewne(...)będzie gotowa. Wody nie wylewamy. 2. Buraki dokładnie szorujemy i gotujemy  do miękkości, po czym studzimy, obieramy ze skorki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 3. Kapustę myjemy osuszamy i kroimy drobno nożem lub szatkujemy na szatkownicy.  4. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.  5. Do garnka, w którym będziemy gotowali barszcz,wlewamy wodę

Kulinarnie z Polką na Kresach
Kotlety z tofu i czerwonej soczewicy podane z surówką 295

zdrowsze i wegetariańskie. ;) Składniki: Kotlety: (6 sztuk) kostka tofu marynowanego  1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej  natka pietruszki  pieprz sól jarzynka bez soli olej Surówka: 1 twarde, kwaśne jabłko 1 marchewka 1/4 kapusty pekińskiej  pieprz Sposób przygotowania; Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy do miękkości

Truskawkowa Fiesta
Boże Narodzenie 231

Mini serniczki Muffinki piernikowe Piernik na święta Piernik świąteczny  Piernik świąteczny 2 Pierniczki Pierniczki- czerwone serca Pierniczki - mikołaje Piernik z marchewką Popękane czekoladowe ciasteczka Puszysty sernik Rudolfy Sernik na święta Sernik z mango Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce Zimtsterne - cynamonowe ciasteczka Bigos Kapusta z grzybami Kompot z suszonych owoców Łosoś i pstrąg w galarecie Pierogi z makiem Pierogi

Aga w kuchni
Danie jednogarnkowe – bigos po cygańsku babci Basi 142

jeśli zostawisz komentarz…   Ten bigos jest inny , bez kapusty , ale również na bazie mięsa- w tym przypadku mielonego w formie klopsików. Tak jak każdy bigos, po każdym odgrzaniu smaczniejszy. Składniki na klopsiki : 1 kg mielonego mięsa np. z łopatki, biodrówki itp. przyprawa Delikat Knorr do mięsa, vegeta czerwona, jajko, ząbek czosnku, 1 cebula, majeranek sól,pieprz, Składniki

Pysznosci Babci Basi
Barszcz czerwony czysty na zakwasie buraczanym 332

Najsmaczniejszy barszcz czerwony czysty, to barszcz ugotowany na burakach ćwikłowych z dodatkiem domowego zakwasu buraczanego i kilku grzybów suszonych. Taki barszcz dobrze smakuje z fasolą, jak również z uszkami z kapustą i grzybami nie tylko w Wigilię. W filiżance można go podawać do pasztecików i krokietów. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
BABKA RÓŻANA 187

months ago gin Smakowi… BRUKSELKA W SEZAMIE · 8 months ago harrisa Ładnie… ZAWIJANIEC Z KAPUSTĄ I MIĘSEM · 9 months ago Martyna Majewska Rewelac… ZAWIJANIEC Z KAPUSTĄ I MIĘSEM · 9 months ago harrisa Cieszę… SERNIK WIEDEŃSKI · 9 months ago harrisa Masz… BROWNIE · 9 months ago Cukry Proste Czy… BROWNIE · 9 months ago gin Wygląda(...)BEZĄ CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ KURCZAK Z CZERWONYM RYŻEM W SOSIE Z KOLENDRĄ PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I FASOLI, PACHNĄCY GRZYBAMI BABKA Z MAKIEM I KAKAO JAJKA WIELKANOCNE BUŁKI DROŻDŻOWE Z SEREM ROLADA BISZKOPTOWA Z CYNAMONEM I ŚMIETANĄ JAJKA W KILKU ODSŁONACH BUŁKI Z GRZYBAMI BABECZKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BURAKAMI SEROWY CHLEB CHACZAPURI KASZA JAGLANA

harrisa
Lista świątecznych przepisów – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 267

udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki i szybki

Karo in the Kitchen
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 119

roku na Wigilii będą u mnie dwie wersje krokietów, a właściwie dwa nadzienia. Jedno z kapustą i pieczarkami, a drugie z pieczarkami i żółtym serem. Polecam spróbować! Są idealne do barszczyku. Jutro na blogu pojawi się na pewno przepis na zakwas do barszczu czerwonego. Składniki :Naleśniki : * pół kilograma mąki pszennej * 2 jajka * szklanka mleka * 2 szklanki mineralnej wody gazowanej * łyżka

Magiczne Życie Marty
Przepisy na Boże Narodzenie 2717

krzątaniną nigdy nie pomyślałam, żeby robić zdjęcia potrawom na Wigilię.  Może to dlatego, że od lat na kolacji wigilijnej zawsze jest to samo. Barszczyk, uszka, pierogi z pieniążkiem, kapusta z grzybami, karp, śledzie i oczywiście kompot z suszu :) Ta niezmienność wcale nie jest nudna, mimo, że każdą z tych potraw spokojnie można zjeść w każdy inny dzień roku(...)nadzieję, że chociaż odrobinę Wam się to przyda ;) Oczywiście w swoim czasie pojawią się też nowe świąteczne przepisy, także zaglądajcie, szukajcie inspiracji i pomysłów. Pozdrawiam! ;) Czerwona Porzeczka

Czerwona Porzeczka
Młoda kapusta z kurkami, tymiankiem i jałowcem podana na grzankach z piwem Pilsner Niemiecki 110

porcji): 1/2 białej, młodej kapusty 250 gram kurek 2 pomidory malinowe lub 1/2 puszki pomidorów krojonych świeży tymianek jałowiec (6 ziaren) ziele angielskie (2 ziarna) 2 liście laurowe sól i pieprz 1/2 szklanki piwa typu Pilsner niemiecki 2 szklanki bulionu lub wody 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku świeża bagietka(...)kilka gałązek tymianku, jałowiec, ziele angielskie i liście laurowe, które pod wpływem temperatury oddadzą swój aromat. Kurki dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka, smażymy 5-6 minut. Kapustę szatkujemy drobno i dodajemy do reszty składników. Całość dokładnie mieszamy i podlewamy piwem, które szybko odparuje i pozostawi jedynie swój niepowtarzalny smak. Wlewamy bulion, dodajemy pokrojone i pozbawione skórki pomidory

Mango Papaja
Młoda kapusta z kurkami, tymiankiem i jałowcem podana na grzankach z piwem Pilsner Niemiecki 110

porcji): 1/2 białej, młodej kapusty 250 gram kurek 2 pomidory malinowe lub 1/2 puszki pomidorów krojonych świeży tymianek jałowiec (6 ziaren) ziele angielskie (2 ziarna) 2 liście laurowe sól i pieprz 1/2 szklanki piwa typu Pilsner niemiecki 2 szklanki bulionu lub wody 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku świeża bagietka(...)kilka gałązek tymianku, jałowiec, ziele angielskie i liście laurowe, które pod wpływem temperatury oddadzą swój aromat. Kurki dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka, smażymy 5-6 minut. Kapustę szatkujemy drobno i dodajemy do reszty składników. Całość dokładnie mieszamy i podlewamy piwem, które szybko odparuje i pozostawi jedynie swój niepowtarzalny smak. Wlewamy bulion, dodajemy pokrojone i pozbawione skórki pomidory

Mango Papaja