gotowania tego dania zabrałam się po chińsku. Najpierw znalazłam inspirujący przepis na kapustę pekińską na sposób chiński (taka surówka na ciepło). Zawsze brakowało mi pomysłu co podać do mięsa w sosie słodko-kwaśnym dlatego bez wahania postanowiłam wypróbować ale… Tym razem chciałam pójść krok dalej i zrobić sama sos, bo te ze słoiczka dla mnie zawsze za kwaśne(...)balsamicznego (lub jedna łyżka octu balsamicznego i łyżka cukru) łyżeczka sosu chili (lub łyżeczka tartego imbiru) łyżeczka mąki ziemniaczanej i odrobina wody dwie łyżki oleju do smażenia sól, carry, czerwona papryka i kurkuma do przyprawienia kurczaka Wykonanie: 1.Kurczaka oprószyć przyprawami i wrzucić na gorący olej w woku lub patelni. Gdy włókna się zamkną poddusić kilka minut w sosie
Mama z miastaopłukać pokroić na pół, a później kroić w półksiężyce, pieczarki dodać do zeszklonej cebuli, smażyć długo, aż cała woda odparuje, bez pokrywki. Zagotować 1 litr wody, do wrzątku wrzucić kapustę, pogotować na średnim ogniu 3-4 minuty. Dokładnie odcedzić, drobno poszatkować. Dodać do odparowanych pieczarek, dodać przyprawy, wymieszać, krótko przesmażyć (2-3 minuty), odstawić do ostudzenia. Uwaga, pieczarki muszą być(...)jeżeli z termoobiegiem to na 180 st.) wstawić bułeczki na drugą półkę od dołu i piec 25 min do zarumienienia. Wyjąć lekko ostudzić na kratce, podawać jeszcze ciepłe do czerwonego barszczyku lub saute (jako samodzielne danie). Najlepiej smakują tego samego dnia. Przechowywać szczelnie zawinięte w folię spożywczą lub w szczelnym pojemniku np. próżniowym. Smacznego! Bułeczki z pieczarkami Bułeczki z pieczarkami
moj przepis naWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Paszteciki z mięsem to idealny dodatek do czerwonego barszczu, danie na przyjęcie lub jako przekąska do zabrania ze sobą np. pracy. Smakują na ciepło i zimno. Możemy zrobić większą ilość i zamrozić na później. Takie paszteciki posmakują każdemu, są miękkie i kruche z dużą(...)mięsem drobiowym, które ugotowałam a później zmieliłam z podsmażoną cebulką. Ciasto możecie wykorzystać do zrobienia pasztecików z innym farszem np. z kiszoną kapustą. Polecam Post Paszteciki z mięsem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujejeszcze z czasów rzymskich, od zupy zwanej pulte, będącej właściwie owsianką z mąki gotowanej w osolonej wodzie, z dodatkiem jakichkolwiek dostępnych dla ówczesnego kucharza warzyw, takich jak soczewica, kapusta, cebula, czosnek, bób, marchewka, szparagi, rzepa czy grzyby. Ziemniaki i pomidory zaczęto dodawać do minestrone dopiero od połowy 16-tego wieku, kiedy Hiszpanie przywieźli je do Europy z Ameryki, stając(...)wersja – młode ziemniaczki*, młoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja – dynia, papryka, grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak, rzepa, kapusta Warzywa można pokroić robotem kuchennym:) *Może dziwić obecność w ziemniaków w zupie z makaronem, ale należy pamiętać, że Włosi
Chilli Czosnek i Oliwamielonego mięsa z indyka czerwona cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki chilli (jak lubicie bardziej łagodne to wtedy 1 łyżeczkę) 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczka papryki ¾ szklanki przecieru pomidorowego ½ szklanki rosołu Do posypania: Jak zwykle to co lubicie, albo co macie pod ręką – pełna dowolność, np: pomidory czerwona cebula awokado kolendra marchewka natka pietruszki papryka bazylia Przygotowanie(...)gotowe (około 5-7 minut). Dorzucamy wszystkie przyprawy, przecier pomidorowy i rosół. Zmniejszamy gaz i czekamy, aż sos się zredukuje (zagęści). Tak przygotowane mięso podajemy na liściu sałaty lodowej, kapusty pekińskiej lub innym (sztywnym) zielonym liściu Do dekoracji i urozmaicenia smaku dodajemy wszystkie te składniki, o których pisałem powyżej. Smacznego ! Artykuł Paleo tacos, wrapy z mięsem indyczym. pochodzi z serwisu
PaleoLifemoją wersję tego popularnego dania. Takiego domowego gyrosa przygotowuje się naprawdę szybko i prosto. Smakuje wspaniale z frytkami i ulubioną surówką. Ja swój podałam w towarzystwie surówki z kapusty pekińskiej w jogurtowo-czosnkowym sosie (przepis już niedługo na blogu) oraz fasolki w bułce (tej surówki brakło na zdjęciu, bo zdecydowałam się na nią w ostatniej chwili). Polecam Wam taki obiad(...)również w towarzystwie domowego sosu czosnkowego . Składniki: 2 większe piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka słodkiej papryki 11/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu (polecam świeżo mielony) 1 2/3 łyżeczki granulowanego czosnku szczypta soli ziołowej 1 łyżka oleju rzepakowego (u mnie Olejowe Smaki) dodatkowo: olej do smażenia, ziemniaki
Słodkie okruszkiWracając - kotletów u nas prawie nigdy nie ma, dlatego myślałam, że nigdy nic takiego nie napiszę. ALE. Ale przyszła zima i sezonowe jedzenie, w tym kapusta kiszona, a jak kapusta kiszona to z kartoflami a jak z kartoflami to karminadle muszą być ;) Kotlety, o których poniżej, zrobiłam raz i wyszły tak dobre, że z innymi nie kombinuję, jak mam już(...)kotletów dużo, zmarnowanych warzyw zero a za to węglowodanowe bombki, po których nawet okruszki nie zostają... A robi się je tak: - szklankę kaszy gryczanej niepalonej oraz - szklankę soczewicy czerwonej przepłukujemy, wrzucamy RAZEM do jednego garnka, zalewamy 4 szklankami zimnej wody, dodajemy płaską łyżeczkę soli, stawiamy na ogień. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy płomień prawie do minimum
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEJarmuż to zdrowe, choć może niezbyt znane i popularne u nas warzywo. Jest bardzo uniwersalny w zastosowaniu, a w smaku podobny do kapusty, której jest odmianą. Dlatego możemy go stosować m.in. tam gdzie kapustę, chociaż niektórzy zastępują nim również bardzo zdrowy szpinak. Z tym ostatnim ma wspólną cechę tego rodzaju, że podczas obróbki termicznej bardzo mocno zmniejsza objętość. Dlatego jeśli(...)zapiekamy, jak w przepisie poniżej, koniecznie powinniśmy wziąć to pod uwagę. Poniżej propozycja bardzo prostego, ale wartościowego dania, które może Wam nieco przypominać naszą „góralską” zapiekankę z ziemniaków i kapusty . Mimo pewnego podobieństwa to jednak dwa różne przepisy. Dzisiejszy jest luźno inspirowany popularną w Holandii boerenkool met worst. Chociaż w tym konkretnym wypadku byłoby to raczej coś w rodzaju boerenkool
Kulinarna Pokusaproste, choć wymaga poświęcenia trochę czasu i cierpliwości. Warto jednak spróbować bo domowe sajgonki nie mają sobie równych. Polecam! Sajgonki Składniki na około 15 sztuk: 1/3 cebuli czerwonej 1/2 marchewka 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 200 g drobno zmielonego mięsa (pół na pół mielonej wołowiny np. udźca i szynki wieprzowej ) 2 łyżki sosu sojowego(...)kawałek cebulki dymki 50 g ugotowanego makaronu chińskiego (może być chow main, sojowy lub ryżowy) 4 suszone grzyby mun 1 jajko 30 g pędów bambusa 1-2 liście kapusty pekińskiej Dodatkowo: 2 opakowania papieru ryżowego (2x50g lub po prostu jedno większe opakowanie http://taotao.pl/produkty_taotao/id,81,papier_ryzowy_taotao.html) olej roślinny do smażenia sos chili słodko-kwaśny lub inny ulubiony Przygotowanie: Grzyby mun moczymy
Mania GotowaniaNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci Basibiałej, można użyć włoskiej (nie za mała i nie za duża) PRZYGOTOWANIE: Kaszę ugotować wedle zaleceń producenta. Do kaszy dodać mięso, drobno posiekaną szalotkę i czosnek, doprawić. Dokładnie wymieszać. Kapustę obgotować (pozbawioną głąba) aby zmiękła i aby łatwiej odrywać liście. Każdego liścia wypełnić farszem i zawijać (postaraj się ciasno). Dno garnka wyłóż "zepsutymi" liśćmi. Układaj gołąbki jeden obok drugiego. Zalej(...)minut na średnim ogniu. SOS DO GOŁĄBKÓW: 2 puszki pomidorów 1/3 szklanki kaparów natka pietruszki 1 szalotka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 papryka czerwona PRZYGOTOWANIE: Do naczynia miksującego Thermomixa włóż wszystkie składniki. 5 min/100
ClauditteMissCookingprzyszło mi do głowy, aby urozmaicić wygląd barwnikiem spożywczym - dodałam i jestem zadowolona z efektu. Barwnik nie zmienia smaku, a nadaje ładny kolor :) takie zielone gwiazdki można nadziać np. kapustą i grzybami na Wigilię - będą smaczną ozdobą stołu :) Można oczywiście używać też naturalnych barwników - moje następne calzone będzie buraczkowe :) oczywiście normalne - tradycyjne też będę robić :) Składniki na ciasto(...)soli 1 op suszonych drożdży 2 łyżki oleju Dodatkowo: 1/2 tubki zielonego barwnika spożywczego 1 łyżka mąki olej Farsz: 1/2 szkl. kaszy kuskus 1/4 kostki mięsnej 1 mała papryka czerwona 1 por (biała część) 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 serek Apetina "Pomidory z bazylią" 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka ostrego keczupu 3 łyżki oleju Dodatkowo
Kolorowy Przepisownikzwiązku z tym, że nie można jej przechowywać bardzo długo (do 2 tygodni), trzeba było coś z nią zrobić. Oczywiście przygotowałam barszcz. A co można podać do niego? Barszcz czerwony to nie tylko uszka, to również rewelacyjne krokiety z mięsem! Wykorzystałam do nich mięso z rosołu (wołowinę). Pewnie się zdziwicie, ale pierwszy raz robiłam krokiety :-). Wcześniej wielokrotnie je jadłam, więc(...)trudnego! Wam również polecam przygotowanie ich. Możecie oczywiście wykorzystać dowolne ugotowane mięso, nie tylko wołowinę, ale również drób, wieprzowinę czy nawet dziczyznę lub przygotować wersję wegetariańską z kapustą i grzybami. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćKrokiety to naleśniki zawinięte z pysznym farszem. Jaki farsz to już zależy od nas jaki lubimy. Najbardziej tradycyjne to te z kapustą i grzybami :) W mojej kuchni często używam szpinak do przeróżnych dań. Tym razem szpinak połączyłam z aromatycznym czosnkiem i ciągnącą się mozzarellą. Zawinięty farsz w naleśniku, który jest opanierowany smakuje wybornie :) Zachęcam do wypróbowania(...)smaczne i syte ! Tak, tak takie dania a zwłaszcza ze szpinakiem w roli głównej jest lepszy od krokieta z mięsem ! Piszę całkiem serio :) Najlepiej smakuje z czerwonym barszczykiem :D Składniki: Naleśniki: mąka 200 gram mleko 600 ml. jaja 4 szt. olej 1 łyżka szczypta soli Farsz: szpinak mrożony 600 gram mozzarella 2 kulki czosnek 3 ząbki
Kuchnia PaulettesKrokiety to naleśniki zawinięte z pysznym farszem. Jaki farsz to już zależy od nas jaki lubimy. Najbardziej tradycyjne to te z kapustą i grzybami :) W mojej kuchni często używam szpinak do przeróżnych dań. Tym razem szpinak połączyłam z aromatycznym czosnkiem i ciągnącą się mozzarellą. Zawinięty farsz w naleśniku, który jest opanierowany smakuje wybornie :) Zachęcam do wypróbowania(...)smaczne i syte ! Tak, tak takie dania a zwłaszcza ze szpinakiem w roli głównej jest lepszy od krokieta z mięsem ! Piszę całkiem serio :) Najlepiej smakuje z czerwonym barszczykiem :D Składniki: Naleśniki: mąka 200 gram mleko 600 ml. jaja 4 szt. olej 1 łyżka szczypta soli Farsz: szpinak mrożony 600 gram mozzarella 2 kulki czosnek 3 ząbki
Kuchnia Pauletteswtorki zawsze będzie makaron na obiad. Poza tym dwa dni w tygodniu, czyli w poniedziałki i w jeszcze jeden dzień w tygodniu będzie jakaś zupa. Wczorajsza, z kapusty jej smakowała, zobaczymy jak będzie dalej. Zrobiłam na obiad danie, którego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut, ot tyle ile potrzeba czasu aby woda na makaron się zagotowała i sam makaron(...)gotuję wodę w czajniku). ps. Miśka była obiadem zachwycona, a Gabi lubi wszystko Składniki na 4 duże porcje porcje: opakowanie makaronu 200 g koncentratu pomidorowego puszka 400 ml czerwonej fasoli 1 cebula 2-3 ząbki czosnku łyżka suszonej bazylii 200 ml soku pomarańczowego lub 1 pomarańcza obrana i pokrojona w drobną kostkę łyżeczka soli 2-3 łyżki
greenscarf