z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:107/134)

Naleśniki z farszem 124

Cebulę umyc, obrac i również pokroic według swojego gustu ( i tak wszystkie te składniki pózniej miksujemy ).Pieczarki i cebule poddusic na małym ogniu ok. 30 minut.Nastepnie połączyc obgotowaną wcześniej kapustę z uduszonymi pieczarkami i cebulką.Mielimy to wszystko. Dodajemy sól i pieprz do smaku i ugniatamy ręką aby w miare możliwości połączyc ze sobą cały farsz.Gdy farsz będzie gotowy , bierzemy(...)smażenie naleśników.Na naleśnik kładziemy kolejno farsz , ale nie za dużo , bo mogą popękac. Składamy albo w tzw. chusteczki albo robimy krokieciki.Z tego względu , że moja rodzinka lubi barszcz czerwony to naleśniki podajemy własnie z barszczykiem :)Smacznego

Słodkości i nie tylko
Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami 198

Dziś przepis na pyszne krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą. W sam raz do barszczyku na świąteczny stół.składniki:naleśniki1 l mleka1 jajko4 szklanki mąki2 łyżki oleju 1 szczypta cukru1 duża szczypta solifarsz0,5 kg pieczarek0,5 kg kiszonej kapusty2 łyżki majeranku1 duża cebuladodatkowoolej do smażenia3-4 jajkabułka tartaPrzygotować ciasto na naleśniki mieszając dokładnie wszystkie wyżej wymienione składniki. Ciasto(...)czasie usmażyć naleśniki.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki również pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli. Dodać majeranek. Smażyć aż pieczarki odparują  wodę. Kapustę dobrze odcisnąć i drobno poszatkować. Dodać do podsmażanych pieczarek i cebulki. Wszystko dusić ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Farsz wystudzić. Na każdy naleśnik nakładać farsz i zawinąć

Monia miesza i gotuje
Kruche paszteciki z kapustą i orzechami. 125

włoskich 2 łyżki masła 1/2 kg kiszonej kapusty liść laurowy 3 kulki ziela ang. łyżka majeranku sól i pieprz do smaku jajko Oraz: łyżka sezamu łyżka maku jajko Ze składników zagniatamy ciasto, śmietany dajemy tyle, aby było plastyczne i podatne na obróbkę. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce, choć przez godzinę. Kapustę kroimy na drobno, obgotowujemy, odcedzamy i podsmażamy(...)rumiane dodają, dużo, dużo więcej smaku, niż białe. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy jajko. Ciasto wałkujemy na cienki placek, smarujemy jajkiem, układamy nadzienie i rolujemy. To zapobiegnie wypadaniu kapusty ze środka, przywrze do ciasta i wszystko ładnie się trzyma. Kroimy na niewielkie paszteciki, układamy na blaszce, łączeniem do spodu, smarujemy jajkiem. Ja do posypania użyłam maku i sezamu, można też

Dieta moja pasja
Mix sałat z sosem winegret 448

wymyślić za sałatkę do obiadu aby nie były to pochodne buraczków bądź kapusty ? W marketach coraz bardziej popularne są gotowe mix'y sałat które można wykorzystywać na wiele sposobów tudzież z sosem winegret i podać przykładowo do obiadu. Składniki : opakowanie Mix sałat 180g łyżka miodu łyżka musztardy Dijon 1 starty ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka soli  1 łyżka soku(...)limonki / cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek papryka żółta 4-5 rzodkiewek 2 pomidory czerwona cebula Przygotowanie : Miód, musztarda, sól, oliwę z oliwek, sok z limonki mieszam i jak się sól rozpuści dodaję oliwę z oliwek i starty czosnek. Sos odstawiam na 10-15 minut. W między czasie paprykę kroję w kostkę, rzodkiewkę i cebulę w cienkie piórka

Mechanik w kuchni
10 szybkich przepisów na dania z makaronem 135

ryżowe w mięsno-grzybowym sosie. Lekka sałatka na bazie makaronu kukurydzianego z warzywami w ziołowym jogurcie Makaron z serowo-miętowym sosem truskawkowym Szybki makaron z kabanosem i czerwoną papryką w sosie śmietanowym   Spaghetti z figami i miodowymi orzechami w zdrowym pomarańczowo-figowym sosie. Danie w 10 minut. Lekkie makaronowe miseczki w kokosowo-cynamonowym sosie(...)jabłkowo-cynamonową chmurką ryżową Makaronowe kokardki z pieczarkowym sosem na bazie mleczka kokosowego (light) Świderki w sosie koperkowo-warzywnym z pieczarkami. Szybki obiad. Łazanki z białej kapusty (z miksem makaronowym

Słodkie okruszki
Zimowa zupa z wołowiną 180

zamieniłam na puszkę pokrojonych)10 ząbków czosnku150 g kapusty3 średnie ziemniaki1 czerwona papryka50 g tłuszczu (użyłam smalcu)garść świeżej pietruszki + trochę do przybrania2 litry bulionu wołowego (miałam wywar na baranich kościach)ew. 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (dodajemy jeśli pomidory nie dadzą zupie czerwonego zabarwienia)Przyprawy:2 łyżeczki słodkiej papryki2 łyżeczki pieprzu ziołowego2 łyżeczki kolendry1 łyżeczka soligwiazdka(...)miski. Cebulę pokroić w pióra, odstawić . Pomidory (jeżeli używamy świeżych) pokroić w ósemki lub w kostkę i wymieszać z posiekanym lub wyciśniętym czosnkiem. Kapustę, paprykę i marchewkę pokroić w drobne paski, zaś ziemniaki w kostkę.W dużym garnku rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim partiami wołowinę. Przełożyć do miski

Stare Gary
Drożdżowe pierogi z pieczarkami 155

Klasyczne pierogi lubię tylko z kapustą i grzybami , ewentualnie nie pogardzę także tymi ze szpinakiem. Tym razem jednak poszalałam znowu z drożdżowym ciastem i tak oto powstały pyszne pieczone pierogi z pieczarkami. Zapraszam ! Gorąco polecam te pierogi na Wigilię.    Składniki : * 1/4 kostki drożdży * szklanka ciepłego mleka * łyżka cukru * pół kg mąki pszennej * białko jajka * olej rzepakowy * szczypta soli(...)kilogram pieczarek * duża cebula * 3 łyżki oleju rzepakowego * sól , pieprz , mielona czerwona papryka * żółtko jajka do smarowania pierogów        Przygotowanie : Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżka cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę z solą, wlewamy rozczyn oraz dodajemy białki i olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Tak długo aż będzie odchodziło od dłoni. Delikatnie

Magiczne Życie Marty
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 141

gotowania tego dania zabrałam się po chińsku. Najpierw znalazłam inspirujący przepis na kapustę pekińską na sposób chiński (taka surówka na ciepło). Zawsze brakowało mi pomysłu co podać do mięsa w sosie słodko-kwaśnym dlatego bez wahania postanowiłam wypróbować ale… Tym razem chciałam pójść krok dalej i zrobić sama sos, bo te ze słoiczka dla mnie zawsze za kwaśne(...)balsamicznego (lub jedna łyżka octu balsamicznego i łyżka cukru) łyżeczka sosu chili (lub łyżeczka tartego imbiru) łyżeczka mąki ziemniaczanej i odrobina wody dwie łyżki oleju do smażenia sól, carry, czerwona papryka i kurkuma do przyprawienia kurczaka Wykonanie: 1.Kurczaka oprószyć przyprawami i wrzucić na gorący olej w woku lub patelni. Gdy włókna się zamkną poddusić kilka minut w sosie

Mama z miasta
Bułeczki z pieczarkami 122

opłukać pokroić na pół, a później kroić w półksiężyce, pieczarki dodać do zeszklonej cebuli, smażyć długo, aż cała woda odparuje, bez pokrywki. Zagotować 1 litr wody, do wrzątku wrzucić kapustę, pogotować na średnim ogniu 3-4 minuty. Dokładnie odcedzić, drobno poszatkować. Dodać do odparowanych pieczarek, dodać przyprawy, wymieszać, krótko przesmażyć (2-3 minuty), odstawić do ostudzenia. Uwaga, pieczarki muszą być(...)jeżeli z termoobiegiem to na 180 st.) wstawić bułeczki na drugą półkę od dołu i piec 25 min do zarumienienia. Wyjąć lekko ostudzić na kratce, podawać jeszcze ciepłe do czerwonego barszczyku lub saute (jako samodzielne danie). Najlepiej smakują tego samego dnia. Przechowywać szczelnie zawinięte w folię spożywczą lub w szczelnym pojemniku np. próżniowym. Smacznego! Bułeczki z pieczarkami Bułeczki z pieczarkami

moj przepis na
Paszteciki z mięsem 294

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Paszteciki z mięsem to idealny dodatek do czerwonego barszczu, danie na przyjęcie lub jako przekąska do zabrania ze sobą np. pracy. Smakują na ciepło i zimno. Możemy zrobić większą ilość i zamrozić na później. Takie paszteciki posmakują każdemu, są miękkie i kruche z dużą(...)mięsem drobiowym, które ugotowałam a później zmieliłam z podsmażoną cebulką. Ciasto możecie wykorzystać do zrobienia pasztecików z innym farszem np. z kiszoną kapustą. Polecam Post Paszteciki z mięsem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 184

jeszcze z czasów rzymskich, od zupy zwanej pulte, będącej właściwie owsianką  z mąki gotowanej w osolonej wodzie, z dodatkiem jakichkolwiek dostępnych dla ówczesnego kucharza warzyw, takich jak soczewica, kapusta, cebula, czosnek, bób, marchewka, szparagi, rzepa czy grzyby. Ziemniaki i pomidory zaczęto dodawać do minestrone dopiero od połowy 16-tego wieku, kiedy Hiszpanie przywieźli je do Europy z Ameryki, stając(...)wersja – młode ziemniaczki*, młoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja – dynia, papryka, grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak, rzepa, kapusta Warzywa można pokroić robotem kuchennym:) *Może dziwić obecność w ziemniaków w zupie z makaronem, ale należy pamiętać, że Włosi

Chilli Czosnek i Oliwa
Paleo tacos, wrapy z mięsem indyczym. 118

mielonego mięsa z indyka czerwona cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki chilli (jak lubicie bardziej łagodne to wtedy 1 łyżeczkę) 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczka papryki ¾ szklanki przecieru pomidorowego ½ szklanki rosołu Do posypania: Jak zwykle to co lubicie, albo co macie pod ręką – pełna dowolność, np: pomidory czerwona cebula awokado kolendra marchewka natka pietruszki papryka bazylia Przygotowanie(...)gotowe (około 5-7 minut). Dorzucamy wszystkie przyprawy, przecier pomidorowy i rosół. Zmniejszamy gaz i czekamy, aż sos się zredukuje (zagęści). Tak przygotowane mięso podajemy na liściu sałaty lodowej, kapusty pekińskiej lub innym (sztywnym) zielonym liściu Do dekoracji i urozmaicenia smaku dodajemy wszystkie te składniki, o których pisałem powyżej. Smacznego ! Artykuł Paleo tacos, wrapy z mięsem indyczym. pochodzi z serwisu

PaleoLife
Domowy gyros z frytkami i surówką. Pomysł na obiad. 397

moją wersję tego popularnego dania. Takiego domowego gyrosa przygotowuje się naprawdę szybko i prosto. Smakuje wspaniale z frytkami i ulubioną surówką. Ja swój podałam w towarzystwie surówki z kapusty pekińskiej w jogurtowo-czosnkowym sosie (przepis już niedługo na blogu) oraz fasolki w bułce (tej surówki brakło na zdjęciu, bo zdecydowałam się na nią w ostatniej chwili). Polecam Wam taki obiad(...)również w towarzystwie domowego sosu czosnkowego . Składniki: 2 większe piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka słodkiej papryki 11/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu (polecam świeżo mielony) 1 2/3 łyżeczki granulowanego czosnku szczypta soli ziołowej 1 łyżka oleju rzepakowego (u mnie Olejowe Smaki) dodatkowo: olej do smażenia, ziemniaki

Słodkie okruszki
Wegańskie karminadle czyli KOTLETY Z KASZY I SOCZEWICY 172

Wracając - kotletów u nas prawie nigdy nie ma, dlatego myślałam, że nigdy nic takiego nie napiszę. ALE. Ale przyszła zima i sezonowe jedzenie, w tym kapusta kiszona, a jak kapusta kiszona to z kartoflami a jak z kartoflami to karminadle muszą być ;) Kotlety, o których poniżej, zrobiłam raz i wyszły tak dobre, że z innymi nie kombinuję, jak mam już(...)kotletów dużo, zmarnowanych warzyw zero a za to węglowodanowe bombki, po których nawet okruszki nie zostają... A robi się je tak: - szklankę kaszy gryczanej niepalonej oraz - szklankę soczewicy czerwonej przepłukujemy, wrzucamy RAZEM do jednego garnka, zalewamy 4 szklankami zimnej wody, dodajemy płaską łyżeczkę soli, stawiamy na ogień. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy płomień prawie do minimum

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zapiekanka z ziemniaków i jarmużu 197

Jarmuż to zdrowe, choć może niezbyt znane i popularne u nas warzywo. Jest bardzo uniwersalny w zastosowaniu, a w smaku podobny do kapusty, której jest odmianą. Dlatego możemy go stosować m.in. tam gdzie kapustę, chociaż niektórzy zastępują nim również bardzo zdrowy szpinak. Z tym ostatnim ma wspólną cechę tego rodzaju, że podczas obróbki termicznej bardzo mocno zmniejsza objętość. Dlatego jeśli(...)zapiekamy, jak w przepisie poniżej, koniecznie powinniśmy wziąć to pod uwagę. Poniżej propozycja bardzo prostego, ale wartościowego dania, które może Wam nieco przypominać naszą „góralską” zapiekankę z ziemniaków i kapusty . Mimo pewnego podobieństwa to jednak dwa różne przepisy. Dzisiejszy jest luźno inspirowany popularną w Holandii boerenkool met worst. Chociaż w tym konkretnym wypadku byłoby to raczej coś w rodzaju boerenkool

Kulinarna Pokusa