z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:105/134)

KROKIETY Z MIĘSEM I KAPUSTĄ KISZONĄ 235

resztek jakiegoś pieczonego mięska.Wystarczy usmażyć naleśniki,zrobić pyszny farsz,zwinąć,panierować i usmażyć.Gotowe - wiem,wiem,trochę czasochłonne...ale jakie smaczne.Można zjeść z pyszną surówką,pysznym czerwonym barszczykiem...idealne na różnego rodzaju przyjęcia.Tym razem użyłam mięsa z rosołu tj trochę kaczki i kury rosołowej oraz resztkę mięsa wieprzowego surowego,które usmażyłam. Ciasto naleśnikowe(...)jest to konieczne.Patelnię rozgrzać,posmarować cieniutko olejem i smażyć naleśniki dosyć krótko by nie były zbyt wysuszone. Farsz mięsno - kapuściany   500-600g mięsa ugotowanego 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 jajka sól,pieprz oliwa dobrej jakości lub rosół Mięso,które wykorzystuję najczęściej pochodzi z rosołu więc starannie muszę go oddzielić od kości.Podsmażam na patelni

Niespełnione zdolności kulinarne
Faszerowana papryka à la gołąbki 246

zabieganych, albo dla tych, co nie lubią kapusty. Tak tak, specjalnie dla Was mam dzisiaj propozycję dania, które u nas w domu zrobiło swego czasu furorę. Robi się znacznie szybciej niż klasyczne gołąbki, a w smaku jest wyśmienite. Moje dziecię zajada się tą wersją znacznie bardziej niż kapuścianą, ale to chyba dlatego, że jest wielką fanką papryki. Mamy teraz sezon(...)papryką. Faszerowana papryka à la gołąbki 1kg zmielonej łopatki wieprzowej duża cebula 2 ząbki czosnku majeranek 1 szkl. ryżu pieprz, imbir 12 średniej wielkości papryk (najlepiej nadaje się czerwona albo bladożółta) 1 czerwona papryka (dodatkowo) 3 średnie pomidory albo poza sezonem 500ml passaty zioła prowansalskie, bazylia, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka oliwa Ryż wsypać na gotujący

Przepysznik - BLW i nie tylko
Co jeść w podróży? 162

Kupować "gotowce" na dworcach czy stacjach benzynowych, a może przygotować w domu świeży, własnej roboty prowiant? Chrupiące tosty z wędzonym serem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Grillowane kanapki razowe(...)pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zielone babeczki z pecorino Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Brukselka z jajeczną muffinką :) 220

Belgii. Poprzedniczką jej była kapusta wielogłówkowa, ale bez pęku liści na szczycie łodygi. Opisał ją i zilustrował Daléchamp w 1587r. Główki stanowią po ugotowaniu warzywo doskonałe, dużo delikatniejsze niż kapusta głowiasta. Jarzyna sezonu chłodnego.  ( M.Nowiński, Dzieje roślin i upraw ogrodniczych, Warszawa 1977, str.136) W ramach małej lekcji botaniki zamieściłam krótki opis na temat brukselki - małej, słodkiej kapustki. Osobiście(...)dowolnej porze dnia, który stworzyłam nieco spontanicznie któregoś popołudnia ;)  Omlecik jajeczny z sałatką z brukselki  Przepis na dwie porcje: - 4 jaja - 1 żółta papryczka chilli - 1 czerwona  papryczka chilli - 4 plastry konserwowej papryki jalapeno - świeżo siekana pietruszka - pieprz świeżo mielony, sól ziołowa - ząbek czosnku  - kilka listków rukoli - 3 łyżki mleka Na sałatkę z brukselką

Sajkofanka smaku
Ziemniaczane łódeczki na Dzień św.Patryka 154

danie samo w sobie jest bardzo proste. Wyraziste w smaku i z zielonym farszem, jak przystało w tym najzieleńszym dniu w roku! :) No i jedna z moich ulubionych odmian kapusty - jarmuż! Wspomaga pracę układu sercowo- naczyniowego, wspiera wzrok i ma właściwości antynowotworowe. To tylko nieliczne dobre właściwości tego warzywa, które w naszym kraju wciąż jest jeszcze niedoceniane(...)grubych łodyg jarmużu 1 cebulę 4 ząbki czosnku skórkę otartą z 1/4 cytryny sól, pieprz 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka oleju 2 łyżki wody Dip: 1/4 słodkiej papryki czerwonej 3 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli szczypta mielonej papryki słodkiej szczypta curry Sposób przyrządzenia: 1. Ziemniaki obierz i umyj. 2. Każdego ziemniaka przekrój wzdłuż na pół i gotuj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Paszteciki z kapustą i grzybami 190

małą kostkę. Jeśli używamy świeżych, robimy to samo bez moczenia i podsmażamy na łyżce masła. Na patelni z drugą rozgrzaną porcją masła podsmażamy także koncentrat, do którego następnie dokładamy kapustę. Wlewamy do niej wodę z grzybów i dusimy kilka chwil, aż wyparuje. Następnie wrzucamy do niej pokrojone grzyby i dobrze mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszając smażymy około dwóch minut(...)zamykam" posługując się widelcem, spłaszczając nim brzegi gotowych pasztecików. Na koniec po wierzchu smarujemy każdy rozmąconym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny. Oczywiście najlepsze z czerwonym barszczem

Kuchenna Kontrrewolucya
KARTOFLE Z KAPUSTĄ w odsłonie wegańskiej 193

garnku gotują się kartofle (osobiście nie cierpię rozgotowanego niczego, kapusty też!). Ugotowane kartofle odcedzamy i gnieciemy porządnie (takim przyrządem do gniecenia ziemniaków a z jego braku - zwykłym widelcem). Ugotowaną kapustę odcedzamy, natłuszczamy olejem, doprawiamy maggi (tak, tak, czasem używam :P) i mieszamy z kartoflami.  Teraz staramy się nie wyjeść połowy obiadu przed obiadem :D Podajemy np. z: - głowami pieczarek(...)głowami pieczarek bez panierki - obieramy, suche oprószamy pieprzem, solimy, obsmażamy na patelni z cebulką; LUB - wegańskimi "karminadlami" (coś a'la kotlety mielone) - szklankę kaszy gryczanej i szklankę soczewicy czerwonej gotujemy razem w jednym garnku (ok. 15-20 minut), odsączamy na sicie z ewentualnej reszty wody, solimy, pieprzymy, mieszamy z pokrojoną w drobną kostkę cebulką, ewentualnie jakieś zioła prowansalskie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Szaszłyki z marynowanej w winie wołowiny, papryki i boczku 204

trzeba już specjalnie doprawiać. Jeśli ktoś lubi bardziej słone mięsa, wtedy przed pieczeniem można je lekko posolić. Szaszłyki:marynowana przez 48 godzin wołowina,cebula,świeża czerwona papryka,wędzony parzony boczek.Wszystkie składniki pokroić: mięso w średniej grubości kawałki, cebule w krążki, boczek w plasterki, paprykę w odpowiedniej wielkości kawałki. Nadziewać naprzemiennie na patyczki, które przedtem wymoczyć(...)lecz tylko luźno leżeć na szaszłykach. W ten sposób szaszłyki będą soczyste, a nie wyschnięte na wiór ;)Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z najprostszą surówką z kapusty pekińskiej, chrupiąca bułką i czosnkowym sosem jogurtowo-pomidorowym.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kapusta Pak choi z krewetkami 257

Całkiem smaczne i szybkie do zrobienia danie. Pak choi to  moja ulubiona azjatycka kapusta. Szczęśliwie pojawia się dosyć często w sprzedaży. Lubię ją smażyć, więc dzisiaj prosta propozycja  - Pak choi z krewetkami. Możemy użyć krewetek koktajlowych lub nieco większych, należy je pozbawić skorupek jeżeli takie mają, będzie nam wygodniej. Polecam!Inspiracją był przepis(...)imbiru, obrany i drobno starty 1 duża cebula, obrana,  pokroić w cienkie półplasterkiolej słonecznikowy lub olej sezamowy2 łyżki sosu z ostrygowego1-2 łyżki sosu sojowegoszczypta pieprzu czarnego lub czerwonego chili w proszku1 czubata łyżeczka nasion sezamusól do smaku (w razie potrzeby)przygotowanierozgrzać  łyżeczkę oleju na patelni, dodać nasiona sezamu i smażyć aż zaczną  lekko pryskać,Dodać krewetki

Stare Gary
Sałatka z brokułem łodygowym i mozzarellą 212

Dzisiaj kolejna ( wczoraj pisałam o kapuście sałatkowej) nowość w moim warzywnym menu, zakupiona oczywiście  w moim ulubionym gospodarstwie Państwa Majlertów na warszawskiej Białołęce ! Oto brokuł łodygowy :-) Szczerze powiedziawszy, to pierwszy raz w życiu się z nim zetknęłam... Ta odmiana nie nadaje się do jedzenia na surowo, należy ją zblanszować lub podsmażyć na patelni(...)serem pleśniowym.  Piekłam taką ostatnio ze szpinakiem. Sałatka z brokułem łodygowym i mozzarellą Składniki dla 2 osób: 1/2 opakowania brokuła łodygowego 2 kulki mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych płatki chili oliwa z oliwek EV ocet balsamiczny sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Brokuły płuczemy i blanszujemy w parowniku przez 5 minut. Następnie przelewamy

Kulinarne przygody Gatity
SAŁATKA Z BRUKWI 182

Dziś zrobiłam bardzo dobrą sałatkę z warzywem, który został przez Nas Polaków dawno zapomniany. Warzywem tym jest BRUKIEW :)  a może coś więcej o Brukwi?:) Brukiew lub karpiel – odmiana kapusty rzepak, roślina należąca do rodziny kapustowatych. Jej część jadalną stanowi zgrubienie korzenia, które może mieć kształt kulisty lub wydłużony i barwę jasnożółtą z fioletowym nalotem. Obecnie uprawia się(...)wiele  substancji mineralnych min.wapń,  magnez, sód, żelazo, siarkę, błonnik pokarmowy, karoten, rutynę.  SKŁADNIKI:   1 Brukiew 4 marchewki 3 ziemniaki 2 pietruszki 2 jabłka 1 czerwona cebula 1 natka pietruszki 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE:  Warzywa obieram a następnie gotuję w osolonej wodzie. Jajka gotuję

Gotowanie Patki
Sałatka z pieczonej dyni i brukselki 153

wystarczy je krótko podpiec w piekarniku, następnie zalać niewielką ilością wody, podgotować i zmiksować. Jest to ,,przepis" na przygotowanie zupy z pieczonych warzyw: marchew, pasternak, seler, kalafior, ziemniaki, brukselka, kapusta, cebula, czosnek, bataty, pietruszka, dynia. Wracając do sałatki będącej tematem wpisu, to jest dobra propozycją na kolację, obiad lub II śniadanie. Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno. Jest(...)łyżki soku z cytryny + ewentualnie skórka otarta z 1/2 cytryny 1 łyżka płynnego miodu 5 łyżek oliwy z oliwek 1-2 szczypty soli 1 szczypta mielonego pieprzu (czerwonego lub czarnego) Przygotowanie: Brukselkę umyć i obrać z zewnętrznych listków. Przełożyć do blaszki do pieczenia i skropić olejem. Z dyni odkroić skórkę i usunąć pestki. Następnie pokroić w kostkę, przełożyć

Codziennik Kuchenny
Barszcz z czerwoną fasolką 212

Czasami zdarza mi się ugotować zupę i zapomnieć o niektórych składnikach... Tym razem zapomniałam o ziemniakach, które bardzo lubię w barszczu. Obrazki z dzieciństwa podpowiadają mi

bistro mama
Jarmuż z ciecierzycą 153

umyte, sztywne łodygi odcięte, liście z grubsza rozdrobnione ręcznie1  puszka ciecierzycy, z  zalewą2 łyżki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia2 ząbki czosnku, startego na tarce1/2 łyżeczki płatków czerwonej paprykiŚwieżo zmielony czarny pieprzdo podaniaChleb tostowy lub grzanki z ulubionego pieczywa ewentualnie majonezprzygotowanieUmieścić cebulę w średniej misce i zalać zimną wodą. Odstawić na 15 minut. Wypłukać(...)mieszać aż pokryją się  olejem. Smażyć, aż lekko zmiękną, około 1 minuty. Dodać ciecierzycę razem z zalewą. Gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta będzie całkiem miękka a sos nieco się zredukuje, około 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło z tostami lub jako dodatek do dania

Stare Gary
Kurczak w sosie miodowo-musztardowym 374

Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 4 łyżki płynnego miodu 2 czubate łyżki pikantnej musztardy  2 czubate łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki śmietany 18% pół cebuli

Czerwona Porzeczka
Kotlety z piersi kurczaka i kaszy jaglanej 169

który je zgodnie z grupą krwi „0” ,zrób na obiad kotlety . Ciekawy wygląd, rewelacyjny smak. Czego chcieć więcej? Składniki: 1 pierś z kurczaka - surowa 1 szczypiorek 1 cebula 1mała czerwona papryka 2 jajka sól, pieprz   1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej olej kokosowy do smażenia-lub inny Wykonanie Piersi z kurczaka umyć i posiekać drobno z cebulą(...)rozgrzanym oleju kokosowym z obu stron na złoty kolor. Danie jest  szybkie w realizacji i stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych  kotletów drobiowych.u mnie z surówka z kiszonej kapusty

w mojej kuchni
krokiety z kurkumą i z kapustą z pieczarkami w nucie garam masala... 165

desce, zalać wodą i ugotować do miękkości, pieczarki i cebulę zmiksować w pojemniku rozdrabniacza, dać na gorący olej i podsmażać do odparowania wody, dodać odlaną z wody kiszoną kapustę i wszystko podsmażać z 5 minut mieszając, dodać przyprawy, tartą bułkę, wymieszać i wystudzić patelnia naleśnikarka 22 cm, przetarta olejem - do dobrze rozgrzanej patelni wlać porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki(...)gorącym oleju smażyć rumiane krokiety, odkładać na ręcznik papierowy aby wchłonął tłuszcz krokiety są chrupiące, smaczne, syte, można je zjeść na ciepło i na zimno popijając barszczem czerwonym................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tom Kha z owocami morza.Tajska zupa z mlekiem kokosowym. 248

nadaj TOM YUM, na którą przepis znajdziesz tutaj: http://myjemypijemy.blogspot.com/2015/05/ostro-kwasna-tajska-zupa-z-krewetkami.html Tom Kha jest łagodniejsza i słodsza niż Tom Yum. Może być gotowana z samymi warzywami ( marchewka, kalafior, grzyby, kapusta, brokuł, malutkie kukurydze- wariacji jest sporo ), z kurczakiem, tofu, samymi krewetkami, kalmarami lub z miksem owoców morza. Najbardziej lubię z krewetkami i owocami morza i taki przepis dziś podaję :) Składniki(...)chilli ( jak ktoś lubi łagodną zupę radzę dodać jej jak najmniej ) 1 l mleka kokosowego ( lub więcej ) 2-3 ćwiartki kalafiora miseczka pokrojonych boczniaków 5 małych pieczarek ćwiartka czerwonej papryki ( opcjonalnie) ( tak na prawdę mogą to być jakiekolwiek grzyby blaszkowate, które uda nam się kupić ) 1/2 kubka świeżej kolendry ( pół odłożyć do posypania zupy w miseczce

Jemy Pijemy
Paszteciki z kapustą i fasolą czyli walentynkowe eksperymenty z firmą Kupiec 186

kostkę wrzucić na rozgrzaną patelnię, zeszklić. Pieczarki obrać, pokroić na kawałki, dodać do cebuli podobnie jak obrany i drobno posiekany czosnek i dusić razem do miękkości. Gotową fasolę, kapustę i pieczarki połączyć razem, dokładnie wymieszać, doprawić przyprawami.  Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże i cukier, dodać do mąki, zarobić ciasto i dostawić je w ciepłe miejsce na około(...)wyprofilowany wałeczek posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami kminku lub sezamu: i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 (mają być zrumienione). Najlepiej smakują gorące, w towarzystwie czerwonego barszczu i ukochanych osób

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała