kapusta młoda 300 g sól do smaku pieprz biały mielony do smaku papryka słodka mielona do smaku jajko 2 szt Dodatkowo: bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę i mielimy.Kapustę młodą szatkujemy i dodajemy do mięsa zmielonego. Doprawiamy solą i pieprzem oraz do kolorku dodajemy czerwoną zmieloną paprykę. Wbijamy jajko
Różowa kuchniapierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sorbet jeżynowy z białym winem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta
Moja smaczna kuchniawszyscy uwielbiają czerwony barszczyk dlatego postanowiłam przygotować im coś innego jako dodatek. Pyszne pierożki z ciasta francuskiego to gwiezdna alternatywa dla pierożków bądź pasztecików. Pracy przy nich o wiele mniej niż przy domowych uszkach, a równie szybko znikają ze stołu :) Gwiezdne pierożki SKŁADNIKI: 1-2 opakowania ciasta francuskiego 1 szklanka suszonych grzybów leśnych 150 g kapusty kiszonej liść laurowy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTo moje pierwsze spotkanie z gołąbkami wegetariańskimi. W domu mama przygotowuje zawsze klasyczne gołąbki z mięsem mielonym, swoją drogą najpyszniejsze na świecie- jak
Czerwona Porzeczkapierogi z kapustą i grzybami, fasolka z masłem, kompot z suszu i makowiec. Nie podejmę się zrobienia tradycyjnego dla naszej rodziny barszczu grzybowego - to mocny wywar z grzybów odpowiednio doprawiony przyprawami i zagęszczony mąką. Doprawienie go to dla mnie czarna magia - wymaga wprawy, a ja nie chcę eksperymentować na swojej pierwszej Wigilii;) Dlatego u mnie będzie czerwony barszcz(...)posypujemy wybranymi ziarenkami - ja zrobiłam pół na pół - czarny sezam i kminek. Pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu przez ok 13 minut aż będą złociste. Podajemy z barszczem czerwonym lub wcinamy same
Kulinarne Inspiracjenią czerwona i zielona, dokładnie w tej kolejności. No to mamy lekarstwo, codziennie do kanapki parę kawałków papryki i choróbska nam nie straszne. A co więcej, cera nam się rozpromieni. Sprawdziłam na sobie. Spróbujcie tak przez miesiąc zajadać się papryką i podziwiajcie efekty . Oprócz papryki warto zajadać brokuły, pomarańcze i kiwi. I naszą niedocenianą kiszoną kapustę. *Wszystkie użyte
CoolinarniePLsłupki, kapustę białą poszatkować - wszystko wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować 15 minut, po czym dorzucić pokrojone także w słupki ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dorzucić pokrojone w słupki buraki (dodaję na końcu ponieważ używam już ugotowanych) oraz odsączoną wcześniej białą fasolę. Teraz już tylko pozostaje doprawić zupkę łyżką koncentratu pomidorowego, koncentratem barszczu czerwonego, solą ew. cukrem, pieprzem
Walijskie Pichceniemożna dodać czerwoną paprykę. Całość zalewamy wrzącą wodą i dusimy pod przykryciem przez około 45 minut. (musimy sprawdzić czy karkówka jest już miękka), na koniec doprawiamy majerankiem i jeszcze chwilkę dusimy. Dzięki obecności przypraw, mąki i cebuli wytworzy nam się pyszny, naturalny pieczeniowy sos. Podajemy bitki wieprzowe z karkówki z ziemniakami i obowiązkowo z surówką z kapusty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrobię. Postanowiłam go trochę urozmaicić i upiec piramidki schabowe z pieczarkami i papryką. Schabowy w tej wersji jest bardzo smaczny i sycący. Do dania zrobiłam prostą surówkę z kapusty, marchewki i rzodkiewki. Można podać takiego kotleta tylko z surówką, albo z surówką i pieczonymi ziemniakami lub frytkami, jak kto woli. Jaką wersję wybierzecie to już zależy tylko(...)pysznie. SCHABOWE PIRAMIDKI Z PIECZARKAMI I PAPRYKĄ. Składniki: 4 - 5 kotletów schabowych bez kości 160 g pieczarek 1 mała czerwona cebula 100 g marynowanej czerwonej papryki 90 g tartej mozzarelli sól pieprz czarny pieprz ziołowy ostra papryka 1 jajko mąka olej Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnychBIAŁEJ KAPUSTY Z PAROWARA... mielone mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkami, koperkiem, pieprzem mielonym, kucharkiem, przyprawą Royal Brand, papryką ostrą z papryk ściąć czubki, usunąć pestki, opłukać i do pełna nakładać farsz układać w parowarze i gotować z 30 minut...............SMACZNEGO!!! ryż z fasolą po meksykańsku Royal Brand: nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli - skład: cebula, czerwona papryka, chili
W Mojej Kuchni Lubiękapusty i leśnych grzybów. Ciasto jest mięciutkie i bardzo proste do przygotowania. Mimo, że jest drożdżowe to nie trzeba odstawiać go i czekać aż wyrośnie bo doskonale da sobie radę już w piekarniku. Możecie tego ciasta użyć do wypieków z innym farszem - mięsnym albo jarzynowym. Jest dość uniwersalne.Kapuśniaczki świetnie smakują jako dodatek do czystego barszczu czerwonego, ale dobrze
Smaczna PyzaDziś zapraszam Was na szybki barszcz czerwony na suszonych buraczkach . Idealny w takie zimowe, mroźne dni. Po powrocie z sanek dzieci dostały ciepłą pożywną zupę, a my mieliśmy ochotę na coś innego. Po chwili krzątaniny w kuchni pomyślałam o barszczu (w końcu w zamrażalniku miałam jeszcze troszkę pierogów). Suszone buraczki są po prostu niezastąpione w takich chwilach. Błyskawiczne przygotowanie, półgodziny(...)czerwonym barszczem. Taki barszcz możecie odcedzić i podać czysty do picia, dodać do niego ziemniaczki i podać jako zupę lub podać z pierogami czy krokietami. Spróbujcie. Warto mieć taką szybką alternatywę Zdjęcia były równie szybkie, więc musicie mi je wybaczyć Jeśli szukacie przepisu na zakwas (na tradycyjny barszcz) zajrzyjcie tutaj (klik) . Zapraszam również na przepis na pierogi z kapustą
Słodkie okruszkiKrokiety to przysmak na wigilijnym stole oraz pomysł na piątkowy obiad i nie tylko. Mo żn a podawać je na wiele sposobów. Znakomicie smakują podane z czerwonym barszczykiem jak i również podane jako samodzielne danie. W moim domu mama zawsze robiła krokiety panierowane. U mnie tym razem bez panierki. Okazało się ze są równie smaczne😁 Składniki: Ciasto naleśnikowe(...)pszenna 3 szklanki, m ą ka pszenna pełnoziarnista 2 szklanki, mleko 2 szklanki, woda szklanki, sol 1/4 łyżeczki, olej rzepakowy 50 ml, Farsz: kapusta biała pół szt, kapusta kiszona 0,5 kg, cebula 1 szt, grzyby suszone 0,5 szklanki, zioła prowansalskie pół łyżeczki, kminek mielony pół łyżeczki, pieprz i sol do smaku, olej do smażenia 5 łyżek, dodatkowo
kulinarne odsłony patikapusty z grzybami, rozsmarowujemy. boki naleśnika i jeden z końców zawijamy do środka, następnie zwijamy krokieta wzdłuż dłuższej strony, w kierunku nie zawiniętej części. Krokiety panieruję w roztrzepanym jajku z dodatkiem mleka, potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Krokiety podajemy najlepiej z czystym czerwonym
kgwjanczewo