śniadaniowe. Ładnie zapakowane śniadanie dzieci zjedzą z przyjemnością. Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią(...)pomarańczą, żurawiną i granatem Korzenne muffinki z kaszy manny Owsianka na mleku z bananem i malinami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami
Moja smaczna kuchniaGulasz ze schabu można podać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, kaszami, makaronem, oraz obowiązkowo z surówką lub buraczkami. SKŁADNIKI: 500 g schabu wieprzowego 2 łyżki mąki 1 cebula odrobina ostrej czerwonej papryki w proszku 1 płaska łyżeczka majeranku 1-2 łyżki oleju rzepakowego 50 ml śmietanki 30% (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku wrząca woda Przygotowanie: Umyty i osuszony(...)tylko mieszamy. Jeśli woda szybciej odparuje niż zmięknie mięso, podlewamy gulasz jeszcze wrzącą wodą. Gotowy gulasz przekładamy do miseczek, dekorujemy świeżymi listkami natki pietruszki. Podajemy z surówką ze świeżej kapusty i kromkami chleba. The post Gulasz ze schabu wieprzowego appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOtrzymałam 20 paczuszek doskonałych przypraw: Cebula prażona Przyprawa warzywna Kurczak po złotopolsku Americkan Chicken Zioła Św. Jakuba Zioła Ojca Mateusza Pieprz cytrynowy Pieprz pomarańczowy Czubryca biała Czubryca czerwona Czubryca zielona Kozieradka mielona Przyprawa cygańska Przyprawa mexykańska Przyprawa gosposi Przyprawa do pierogów Przyprawa do mięsa mielonego Przyprawa do boczku Przyprawa do schabowych Przyprawa pieczysta do mięs Uwielbiam(...)siebie. Przekonajcie się sami, a nie pożałujecie. Poniżej podaję moje przykładowe przepisy z produktami firmy Rafex. Z biegiem czasy będzie ich więcej i więcej... Kapuśniak (z kiszonej kapusty) Kulebiak z kapustą i grzybami Szynka w miodzie i piwie (pieczona w rękawie) Panierowany kotlet z karkówki (z przyprawą do schabowych
Di gotujeJARMUŻ Jedna z najstarszych form użytkowych kapusty dzikiej, od której się wywodzi. Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające: przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K,C a także wapnia i żelaza. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Niegdyś uznawane za roślinę ozdobną,dziś odkryto bogactwo cennych(...)POMIDORAMI ROLADKI Z INDYKA ZE SZPINAKIEM ROLADKI Z ROKPOLEM,SUSZONYMI POMIDORAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Składniki: jarmuż pierś z kurczaka kapary ser dojrzewający czosnek oliwa zioła prowansalskie sól,pieprz,czerwona papryka Jarmuż umyłam i podgotowałam przez około 10 minut w osolonej wodzie. Czosnek starłam i chwilkę podsmażyłam na oliwie. Dodałam garść pokrojonych kaparów. Wsypałam przyprawy. Jarmuż posiekałam
potrawyregionalneŚląsku i we Wielkopolsce siemieniotka , no i „ moczka” ,którą dzisiaj na Śląsku każdy robi inaczej . W góralskiej kuchni dominowała kwaśnica ,oczywiście postna oraz fizoły ,zupa z czerwonej fasoli oraz zuwka z serwatki i białego sera. Pod Tatrami lubiano (lubią)potrawy z ziemniaków kluski z bryndzą ,moskole , kołoce , bukty. Ponieważ wieczerza była(...)wszystkie płody ziemi . Dla dzieci pieczono maleńkie ciasteczka w kształcie zwierząt ,na pamiątkę darów składanych Jezusowi . Właściwie ,prawie wszędzie ,oprócz dań rybnych ,podawano również staropolski groch z kapustą ,potrawy z grzybów , kaszy ,kutię ,mak z łamańcami .Ogromnym powodzeniem cieszył się kisiel ,który znakomicie działał na trawienie, szlachecki z miodem ,a chłopski bez. Gotowano go z mąki
Kulinarny karnet Christopheracukienia jest świeża ,ale jeśli zaczyna brązowieć, i jest ta końcówka twarda, że nie da się wbić paznokcia, to już jej nie bierzcie.Oleżała się po prostu. -papryka czerwona -papryka igołomska- to mój dodatkowy wariant -sedano czyli seler naciowy , tego dajcie naprawdę dużo, bez strachu, gdyż to on powoduje, że sałatka jest inna, jędrna, po prostu smakuje inaczej(...)Składniki -cukinia baby -papryka igołomska- mój osobisty wariant -seler naciowy od serca, nie bójmy się tej jędrnej zielonej lodygi z lekką czuprynką -kolorowa rzodkiewka – biała i różowa -marchewka -kapusta pekińska -ogórki gruntowe ze skórką, ale ma być więcej cukini baby ,aniżeli ogórka -ze dwie łychy oregano, ale jeśli nie lubicie bądz nie macie oregano orginalnego rodem z Sycylii, czyli takich
Z Kuchni Do Kuchniktóre wiążą się ze zdrowym odżywianiem. PLACKI DIETETYCZNE Z BANANA ŁOSOŚ W SOSIE POROWO-CZOSNKOWYM SAŁATKA Z RUKOLI Z SUSZONYMI POMIDORAMI SAŁATKA Z BROKUŁOWA Z CZERWONĄ FASOLĄ MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z TUŃCZYKIEM MAKARON ZE SZPINAKIEM WITAMINOWA BOMBA INDYK W SOSIE CURRY PASTA Z HALIBUTA TATAR Z ŁOSOSIA ZAPIEKANKA Z CUKINII SURÓWKA PEKIŃSKA Z SUSZONYM POMIDOREM PSTRĄG(...)SKORUPCE ŁUPINY CZ.2 ŁOSOŚ Z SOSEM WARZYWNYM MIKSTURA OCZYSZCZAJĄCA Z TOKSYN OTRĘBY OWSIANE W DIECIE SAŁATKA BROKUŁOWA Z KURCZAKIEM OWSIANE PLACUSZKI Z SOSEM HERBATA Z CZYSTKA KISZONA DOMOWA KAPUSTA RYBA Z WARZYWAMI SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyoliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią(...)kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki
Moja smaczna kuchniaZakwas na barszcz czerwony Prawdziwy barszcz czerwony powinno zrobić się na zakwasie , a już na pewno ten świąteczny. Wykonanie samego zakwasu jest bardzo proste , w zasadzie robi się on sam. Jest bardzo zdrowy , poprawia pracę jelit , układ odpornościowy więc filiżankę takiego zakwasu powinniśmy wypijać codziennie - samo zdrowie! Składniki : 1-1,5 kg buraków(...)pozostawiamy w ciepłym nieprzewiewnym miejscu. Proces kiszenia potrwa ok 1-1,5 tygodnia. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces kiszenia do zakwasu możemy dodać łyżkę kwasu z ogórków kiszonych lub kapusty. Można również dodać na wierzch słoja skórkę prawdziwego chleba wykonanego na zakwasie. Takie triki przyśpieszą proces kiszenia naszych buraków. Jeśli na powierzchni pojawią się podejrzane białe plamki to zbieramy
Aromatyczne Podróżepół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru 1/2 opakowani drożdży suszonych 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Monini Farsz: 1 szklanka żółtej lub czerwonej soczewicy 1 marchew pół selera 1 korzeń pietruszki 1 cebula 1ząbek czosnku sól świeże listki tymianku lub suszonych ziół 2 lub 3 łyżki oliwy(...)Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piec ok 20 minut. Mnie wyszło 10 sztuk z podanych składników. Zostało sporo farszu wiec zrobiłam nazajutrz pierogi. Jedliśmy calzone z młodą kapusta. Pasowało i smakowało
AZgotuj!naszej kolacji. Pan Łukasz wybrał dla nas: białe wino Grüner Silvaner od Johanna Geila oraz czerwone Oveja Tinta Graciano 2013. Pierwsze chociaż nawet przyjemne, było dla mnie trochę zbyt wyraziste i mocne, podejrzewam, że zaważyło na tym 0,5%. Za to czerwone doskonale wpasowało się w mój gust i świetnie uzupełniało podane dania. Miało idealną temperaturę(...)krem.Danie główne to prawdziwie męska uczta: okazała golonka z przyjemnymi dodatkami. W menu znajdziecie ją pod nazwą „golonka w glazurze piwa Koźlak na puree z cebuli i ziemniaków z kapustą włoską z sosem francuskim”. Dla wielu golonka i piwo są połączeniem absolutnie bezbłędnym, więc nic dziwnego, że właśnie te dwa składniki są osią dania głównego. Glazura była przyjemna i chrupiąca
Pasja SmakuPołudniowej, a cebula z Azji. To międzynarodowe danie zachwyci nie tylko wegetarian. Składniki 12 szt. brukselki 1 mały brokuł 1 mała czerwona papryka 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 4 łyżki kaszy bulgur 1 łyżka sosu pindżur lub ajwaru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka cynamonu sól(...)Smażymy jeszcze chwilę mieszając. Podajemy jako danie główne lub dodatek do mięsa. Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie www.sklep.dajar.pl . Co zawiera w brukselka? Ta mała kapusta jest bogata w witaminy - z grupy B, A, C, E, H, K. Zawiera beta-karoten, błonnik i kwas foliowy. W brukselce znajduje się też potas, magnez, wapń i cynk. Jest
My Chcemy Jeśćmakaron z tapioki – zawsze. Ryż biały, brązowy i dziki – według upodobań, zamiast makaronu. Krewetki, mięso kurczaka, biała ryba, małże – ugotowane w dashi lub na parze, do bardziej sycącej zupy. Kapusta pekińska lub bok choy – leciutko w bulionie zblanszowane. Pocięta cieniutko marchewka, grzyby mun, enoki, shiitake, pieczarki jako komponenty wywaru. Szpinak, rzodkiew, rzodkiewka, bakłażan a nawet ziemniaki. Algi nori, glony wakame(...)owoce morza, a także do zup i marynat. Fermentuje i dojrzewa najkrócej, jest przez to najmniej słoną z past i najrzadszą, ale też najmniej aromatyczną. Jasnożółta, kremowa, beżowa. Czerwona pasta miso –Aka Miso, fermentuje dłużej, jest bardziej gęsta i odczuwalnie zdecydowanie bardziej słona od jasnych past. Do zup, glazury, marynat. Bardzo wszechstronna. Najczęściej eglasto ruda do ciemno ceglanej
Karo in the Kitchen