z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:92/134)

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI ORAZ OLEJEM LNIANYM 171

Jestem bardzo ciekawa czy w każdym polskim domu w wigilie podawane są pierogi z kapustą i grzybami. W moim lubelsko-podkarpackim regionie nie ma kolacji 24.XII bez pierogów, wymóg konieczny :-) ale np. w Zamościu są uszka z barszczem czerwonym a moich ukochanych pierogów brak :-) Także dzisiaj moi drodzy przepis na  wigilijne , podawane z olejem lnianym. Do dzieła(...)Składniki na ciasto:   150 g mąki pszennej  100 ml gorącej wody  pół kostki stopionego masła  szczypta soli  Składniki na farsz:   750 g kapusty kiszonej  20 g suszonych grzybów  1 biała cebula ząbek czosnku  pieprz, sól  olej rzepakowy do smażenia  olej lniany do polania  Sposób przyrządzenia:   Grzyby sparzyć

pieprzny smaczek
Paszteciki z kapustą i grzybami 330

przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami.Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki ziemniaczane 165

nieco inny przepis. Ja przygotowałam ziemniaczane gołąbki tak, by w daniu dominował smak przede wszystkim kapusty i ziemniaków. Warto spróbować. W moim menu na pewno będą gościły często. Do przygotowania 8 niedużych gołąbków potrzebujcie: średnią główkę włoskiej kapusty około 1 kg ziemiaków dużą cebulę 2-3 łyżki mąki sól, pieprz i sporą ilość majeranku Oraz do wywaru w którym duszę(...)przyprawami. Porcję farszu, czubatą łyżkę, zawijam w liść kapusty, pozbawiony twardej części. Zwinięte gołąbki wkładam do garnka wyłożonego liśćmi kapusty, do wrzącego wywaru z przyprawami. Tarte ziemniaki szybciutko się zwiążą i gołąbki nie rozpadną się. Duszę na niedużym ogniu, około 30 minut pod przykryciem. Podałam z zasmażką z boczku i czerwonej cebulki. W wersji bezmięsnej okrasą może być

Pichceniomania
Krokiety z mięsem. Taaakie pyszne! 272

dobry! KROKIETY Z MIĘSEM Zimno za oknem to trzeba się rozgrzać! A nic lepiej nie rozgrzewa jak kubek ciepłej zupy, albo lepiej, gorącego barszczyku czerwonego z krokietem! Ja uwielbiam buraki w każdej formie, a barszczyk czerwony to jedna z moich ulubionych zup, lubię jak jest dość pikantny i słodko-kwaśny. Krokiety chodziły za mną już dość długo, a podczas wyjazdu(...)Krokiety z mięsem to nic innego jak wytrawny naleśnik, nadziewany farszem mięsnym, bądź warzywno-mięsnym, czy też z grzybami bądź kapustą, opanierowany i smażony w postaci rolki, do chrupkiej powierzchni o kolorze złotym. Krokiety podajemy z gorącym barszczykiem czerwonym. Kluczem do dobrych krokietów jest prawidłowe ciasto naleśnikowe, nie może pękać, powinno być elastyczne i bardzo smaczne. Mięso warto wykorzystać

SMYKWKUCHNI
Sałata z białą kapustą i dodatkami 141

kupiłam fantastyczny miks sałat i kapusty z dodatkiem marchewki. Bardzo lubię takie miksy, bo zamiast kupować każdy produkt z osobna mam parę w wystarczających proporcjach. Miłego dnia dla was ... Przepis: Składniki: dla 2 osób miks sałat z białą kapustą i marchewką - sałata radicchio i cykoria endywia. - 200 g 150 g kukurydzy 2 pomidorki pół czerwonej papryki

Mój pomysł na
Domowa warzywna "kostka" rosołowa II 92

więcej aromatu, jest ciemniejsza od swojej poprzedniczki, kostki nr 1 . Dzisiaj np zastosowałam ją do przygotowania duszonej szynki w cukinii i kapuście, obłęd smakowy. Potrzebujemy: 200 g korzenia selera 250 g marchewki 150 g pora 100 g czerwonej papryki 150 g cukinii 3 ząbki czosnku 4 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy kilka ziaren czarnego pieprzu 6 gałązek

MamaOskarka
Smażone talarki cukinii 89

cukinia 2 jajka 2 ząbki czosnku 1 garść posiekanej natki pietruszki sól pieprz szklanka mąki szklanka bułki tartej 1/2 główki kapusty lodowej 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy Dijon 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka czerwonego octu winnego Przygotowanie: Cukinię myjemy i kroimy na talarki takie na 1 cm grubości. Każdy talarek zamaczamy w rozbełtanych jajkach z przeciśniętym przez

ClauditteMissCooking
Bigos staropolski – tradycyjny 2193

Bigos staropolski – tradycyjny to związany głównie ze świętami Bożego Narodzenia bigos z kapusty kiszonej, z grzybami. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Jako dziecko

Kulinarne Przeboje
Coleslaw 358

Surówka coleslaw ( w spolszczonej wersji językowej po prostu "kolesław") znana większości z nas jako prosta surówka z białej kapusty, swoją popularność zawdzięcza też wprowadzeniu do menu sieciowej "restauracji" KFC. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna, doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs, frytek, "grilla". Smakuje wyśmienicie niezależnie od pory roku, bo jej składniki są dostępne przez cały rok. Sekretem(...)się wyłącznie z szatkowanej, gniecionej kapusty z dodatkiem soli, pieprzu, cukru oraz oliwy lub sosu winegret. W mojej wersji surówki coleslaw poza kapustą znalazła się też marchewka i cebula oraz odchudzony sos majonezowy (z jogurtem naturalnym) zamiast winegret. Spotkałam się też z przepisami w których były też rodzynki, jabłka oraz inne warzywa (np czerwona papryka, ogórek). Tak więc, przepis

Smakowity Blog Kulinarny
Quinoa z czerwoną soczewicą, kapustką, cukinią i mnóstwem innych warzyw oraz olejem arganowym - wege obiad! :) 120

nowy smak i za każdym razem danie smakuje obłędnie :)   Składniki (4 porcje): 1/4 główki młodej kapusty 2 cukinie 1 mała puszka kukurydzy 3 marchewki kawałek selera 3 małe cebule 2 ząbki czosnku 50 g quinoa Agnex 50 g soczewicy czerwonej  przyprawy: sól morska, zioła prowansalskie Agnex , curry Agnex , pieprz cayenne Agnex , papryka słodka Agnex , tymianek, kminek(...)ziołowy i prawdziwy, imbir - wszystkiego po szczypcie 1 łyżeczka oleju arganowego Przygotowanie: Cebulę poszatkuj, posiekaj czosnek, marchewkę i seler pokrój w cieniutkie plasterki. Podduś na patelni dodając wodę.  Kapustę poszatkuj, cukinie pokrój w grube półplastry. Dodaj do pozostałych warzyw wraz z kukurydzą. Duś na małym ogniu. W razie potrzeby podlej wodą. Komosę ryżową przepłucz 2-3 razy pod wodą

Zdrowie na języku :P
Pierożki wigilijne z kapustą i grzybami 144

zaczynam przygotowania wcześniej. Pierogi spokojnie można zrobić z dużym wyprzedzeniem i zamrozić, podobnie jak kutię (zobacz przepis) i kapustę wigilijną. Jedyny problem, to fakt, że na początku grudnia, kiedy robię te pierogi, nie wiem jeszcze, czy będą to uszka do czerwonego barszczu, czy pierogi podane po zupie grzybowej, bo nie mam jeszcze ułożonego menu. Dlatego robię opcję(...)solo. Pamiętaj, że za grzyby na farsz trzeba się zabrać wcześniej, najlepiej poprzedniego wieczoru. Farsz: 100 g opłukanych suszonych grzybów 3 cebule pokrojone w drobną kostkę pół kilo kiszonej kapusty ugotowana marchewka starta na tarce o dużych oczkach ugotowana pietruszka starta na tarce o dużych oczkach pieprz, sól Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy

Ugotowane pozamiatane
Udana sałatka z selera naciowego 119

smakowitą kolację lub poczęstunek dla gości. A odnalazłam wówczas w lodówce: - ok. 400 g selera naciowego - 8-10 cm kapusty pekińskiej - część twardsza, u nasady warzywa - ok. 20 cm białej części pora - pół słoika żółtej fasolki - pół słoika czerwonej fasoli - 6-7 kawałków suszonych pomidorów w oleju (może być w ziołach lub nie) - 1 podwójna pierś kurczaka - garść(...)przyprawą do gyrosa i olejem słonecznikowym. Przykryłam i na godzinę odstawiłam do lodówki. W tym czasie pokroiłam na 2-3 mm kawałeczki umyte, osuszone papierem kuchennym selery, pora i kapustę. Pomidory suszone także pokroiłam w raczej cienkie małe paseczki. Oba rodzaje fasoli odsączyłam.  Pierś przesmażyłam na rozgrzanej patelni już bez dodatkowego tłuszczu, wystarczy ten z marynowania. Po wystudzeniu mięsa

I tu będę miała takie te
BIGOS STAROPOLSKI 154

swojej mamy, tak przygotowywany jest w naszej rodzinie od pokoleńSkładniki:1 kg kiszonej kapusty 1/2 kg słodkiej kapusty 1/2 kg wędlin 30 dag wędzonego boczku 1 kg mięsa surowego( schab, łopatka ) 3 jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek, rozmaryn, nasiona jałowca, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,sól, pieprz

Z Majeczką w kuchni
Gołąbki z sosem pomidorowym 106

mięsa mielonego wołowego 2 jajka 1 l bulionu sól, pieprz, majeranek, papryka czerwona ostra 1 chili 1 -2 puszki pomidorów 100g passaty pomidorowej albo przecieru pomidorowego opcjonalnie: odrobina cukru Wykonanie: Ryż ugotować (nie musi być na miękko, bo będzie „dochodzić” w gołąbkach). Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę i do wrzącej wody włożyć kapustę

Pociąg Do Kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami. Pierogi świąteczne. 212

kucharskie Teraz zapraszam Was na mój przepis na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. Składniki: Farsz: 1 kg kiszonej kapusty (u mnie już z marchewką) 40 g suszonych grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki) 8 małych pieczarek 2 czerwone cebule 2 liście laurowe (u mnie Skworcu ) 4 ziela angielskie (u mnie Skworcu ) większa szczypta majeranku (u mnie Skworcu(...)godziny w wodzie, w której się moczyły. Grzyby odcedzamy (wodę z nich zostawiamy). Gdy grzyby przestygną drobno je siekamy (ja przekładam je do misy blendera z nożami). Kiszoną kapustę przepłukujemy, aby nie była za kwaśna. Następnie przekładamy ją do garnka dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Po czym zalewamy wodą z grzybów, a następnie dopełniamy czystą wodą – wody

Słodkie okruszki