z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:94/134)

Bigos staropolski 143

pokroić na małe kawałki w międzyczasie ugotować kapustę. Odcisnąć z nadmiaru wody, jeśli jest taka potrzeba posiekać. Dodać grzyby z wodą, w której się moczyły oraz przyprawy. Następnie dodać pokrojone mięsa, upieczony boczek i kiełbasę. Pokrojoną kiełbasę można również przesmażyć na patelni. Wlać sos z pieczenia mięsa do bigosu i dodać czerwone wino. Dodać pokrojone w paski wędzone

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
"Wytrawne potrawy wigilijne 2016" - podsumowanie akcji 182

USZKA Pierogi z soczewicą ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Pierogi z kapustą i grzybami ; blog Barbara Maria w kuchni Pierogi z kapustą i grzybami ; blog W kuchni Katie Pierogi z karpiem ; blog MarcinChef Pierogi smażone ; blog Moje domowe kucharzenie Pieczone pierożki z tapenadą ; blog SZÓSTE NIEBO Uszka(...)Wigilijny karp w miodowej galarecie ; blog Sztuka gotowania wg Samiry KROKIETY i PASZTECIKI Krokiety z grzybami i kapustą ; blog Moje domowe kucharzenie Paszteciki z kapustą i grzybami ; blog Moje domowe kucharzenie INNE Gołąbki bieszczadzkie z dodatkiem bryndzy ; blog Hajduczek naturalnie Carpaccio z czerwonych buraków z winnym winegretem ; blog Sztuka gotowanie wg Samiry

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami 134

stać nad patelnią i smażyć naleśników na krokiety, a chcąc dochować wierności tradycji, chcieliby by na ich stole znalazła się kapusta z grzybami polecam przygotowanie tej pysznej tarty. Sprawdzi się zarówno jako przystawka jak też dodatek do czystego czerwonego barszczu. Żeby było jeszcze szybciej zrobiłam ją na cieście francuskim. Można użyć gotowego świeżego lub mrożonego. Bardziej ambitni mogą zrobić ciasto

Wiem co jem
Uszka wigilijne z grzybami + film 129

Uszka z grzybami to jeden z niezbędnych elementów kolacji wigilijnej. Podane z czerwonym barszczem smakują wyjątkowo smacznie. W moim domu uszka na wigilię przygotowuję z grzybami lub z grzybami i kapustą. Obie wersje smakują równie dobrze a ich przygotowanie nie przysparza większych trudności. składniki na 30 uszek

Smakowite Dania
Barszcz czerwony czysty (na zakwasie) 192

kilka znaleźć na blogu. Tym razem wersja czysta na domowym zakwasie i  świeżych burakach, mocno buraczany, czyli ulubiony barszcz czerwony mojego męża. Najchętniej podajemy z gotowanymi ziemniakami, ale można śmiało podać do krokietów, paluszków lub pasztecików z kapustą. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu lub wywaru (u nas na skrzydełkach) 2 średnie buraki 200-250 ml zakwasu z buraków ( wersja

Kuchnia domowa Ani
Sałatka gyros 1502

będzie kupować przyprawę sprawdźcie czy nie zawiera polepszaczy smaku.   Składniki: 1 pierś z kurczaka 5 - 8 korniszonów 1 czerwona cebula ketchup puszka kukurydzy (może być niecała) Kilka łyżek majonezu (można wymieszać go z jogurtem naturalnym) pól kapusty pekińskiej przyprawa gyros olej  Wykonanie: Pierś umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.  Obtoczyć w przyprawie gyros

Sto kolorów kuchni
SAŁATKA Z GOTOWANYM KURCZAKIEM I CZERWONĄ FASOLĄ 234

Kompozycja składników - własna :) Sałatka zawiera wszystko co lubię: chudego kurczaka, czerwoną fasolę, pekinkę  no i mój ukochany seler naciowy.Składniki:1 duża pierś z kurczakapuszka czerwonej fasoli1/2 puszki kukurydzy 400g (lub 1 mała puszka, czasami można kupić takie malutkie)paczka (100g) ziaren słonecznikamała kapusta pekińska2 łodygi selera naciowegomajonezłyżka jogurtu greckiegosól, pieprz1/2 ząbka czosnkukoperekWykonanie:Pierś gotujemy

Walijskie Pichcenie
Azjatycka zupa pak choi 161

gotującemu i konsumującemu.     Składniki: - bulion drobiowy lub warzywny (ok. 3 l) - 4 szt. kapusty pak choi - 2 duże obrane marchewki - 3 białe części pora - 3 szalotki - 4 ząbki czosnku - imbir świeży lub suszony (2 łyżeczki lub 3 cm kawałek) - 1 czerwona papryka słodka - trawa cytrynowa (2 łyżeczki) - chilli suszone (1 łyżeczka – można więcej) - sok z ½ limonki(...)sosu ostrygowego - 3 łyżki sosu rybnego - sól i pieprz do smaku - olej sezamowy - ziarna sezamu Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy suszone chilli, imbir, trwaę cytrynową, sos sojowy. Oddzielamy liście kapusty, zostawiamy całe „środki” z małymi listkami – płuczemy. Odkrajamy białe twarde części, kroimy je w paski. Części zielone, również pokrojone w paski, podsmażymy osobno i dodamy na końcu. Marchew kroimy

mojewypiekiinietylko
Bigos domowy 197

lubię go ostawić w chłodne miejsce, po takim czasie smakuje najlepiej!Składniki: ok 1 kg kapusty białej  ok 1 kg kapusty kiszonej Kwestia proporcji kapusty świeżej do kiszonej jest w każdym domu dobierana do upodobań, czasem robi się ją z samej kiszonej kapusty, a ja lubię pół na pół. 20-30 dag boczku wędzonego 1/2 kg mięsa, karkówka , antrykot(...)wiejskiej kiełbasy garść suszonych grzybów łyżka suszonej żurawiny 2 szklanki dobrego czerwonego wina, najlepiej własnej produkcji, np. aroniowe lub porzeczkowe 1 koncentrat pomidorowy kilka listków liścia laurowego kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego majeranek, tymianek, bazylia po łyżeczce  sól, pieprz, cukier do smaku gałązka rozmarynu Kiszoną kapustę należy odcedzić. Gotować ze skwarkami i tłuszczem z boczku i słoniny

Apetyczna babeczka
Staropolski bigos mojej Mamy 4733

mówiła, że dobry bigos zależy od rodzaju kapusty i jej przygotowania. W tym przepisie wykorzystałam kapustę kwaśną i słodką, suszone grzyby i śliwki, które dodają kapuście słodkawego posmaku. Jeśli macie możliwość dodajcie różne gatunki mięsa. Im więcej, tym lepiej. Znakomity efekt smakowy uzyskamy, dodając kawałek gęsiny lub dziczyzne. Warto pamietać, że czerwone wytrawne wino dodane do bigosu(...)małym ogniu, najlepiej porcje na jeden raz. Oczywiście podany przepis to propozycja wyjściowa, bo ile domów, tyle przepisów J Staropolski bigos mojej MamySkładniki na ok. 8 osob:1kg kapusty kiszonej1 kg kapusty słodkiejpo ½ kg wołwiny lub wieprzowiny( u mnie karkówka)½ kg kiełbasy¼ kg boczku wędzonego4 ziarna ziela angielskiego3 liście laurowe2 ziarenka jagód jalowcagarść grzybów suszonych10 śliwek suszonych bez pestek1 mała

Mia Cucina Sofieta
KROKIETY Z KISZONÁ KAPUSTĄ I GRZYBAMI SUSZONYMI 126

Dziś przepis na delikatne,baaaardzo cienkie naleśniki do krokietów z kapustą i grzybkami.Takie krokiety smaży się w potężnych ilościach na rózne okazje weselny lub imprezy.Wychodza jak mgiełka,za to palce od przywracania są całe czerwone ,bo ciężko je przeżucić czymkolwiek na patelni.Zapraszam. Ciasto na naleśniki: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 jajka 2 szkl.mąki 2 szkl.mleka szczypta soli 100 ml.oleju ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jajka miksujemy(...)miseczki.Nalesniki nie mogą być rumiane. . Farsz do ciasta: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 3 dag.suszonych i namoczonych grzybów 50 dag.kapusty kiszonej 1 cebula olej 1 łyżka mąki sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Grzyby siekamy,gotujemy 1 godz. Kapustę zalewamy odrobiną wrzącej wody i gotujemy do miękkości,odcedzamy,zalewamy gorącym wywarem z grzybów.Cebulę siekamy i obsmażamy z grzybami.Dodajemy kapustę i zasmażamy z 1 łyżką mąki,przyprawiamy i chwilę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gołąbki mięsno – pieczarkowe w śmietanowym sosie 154

Gołąbki mięsno – pieczarkowe w śmietanowym sosie Gołąbki , to w naszej rodzinie jedno z nieśmiertelnych dań , jak już kiedyś pisałam , nie ma znaczenia , czy jest to

Ogrodnik w podróży
Krokiety z kapustą i grzybami- Wigilijne 158

myje . Kroje w cieniutkie paseczki i dodaje do kapusty. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dodaje przecier pomidorowy do smaku. Letni farsz kładę na naleśniki, zwijam. Każdy krokiet maczam w jaju i obtaczam w bułce tartej . Smażę z obu stron na rumiany kolor, podaje z barszczykiem czerwonym

Różowa kuchnia
Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami 363

Małe kruche paszteciki z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Na wierzchu posypałam czarnuszką i czarnym sezamem. Można zajadać same na ciepło lub na zimno jak również podać jako dodatek do czerwonego barszczyku.składniki:ciasto350g mąki pszennej+do podsypania, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa200g masła lub margaryny1 jajkoszczypta soli100g gęstej kwaśnej śmietanyfarsz300 g pieczarek250 g ugotowaniej kiszonej kapusty1 duża(...)drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na oleju. Potem dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki odparują wodę. Następnie dodać drobniutko pokrojoną ugotowaną kapustę. Wszystko wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawić do wystudzenia. Przygotować ciasto. Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól

Monia miesza i gotuje
Tarta z czerwoną kapustą 117

Smacznego ; ) Do przygotowania potrzebujemy (na blachę ok 28 cm) : 3/4 kostki masła 2 kubki mąki (takie z ikea) jajk0 2-3 łyżki wody sól, pieprz ok 600 g czerownej kapusty ze słoika kubeczek śmietany 2 jajka Z miękkiego masła, mąki, jajka i przypraw wyrabiamy ciasto kruche. Teoretycznie powinno się je wrzucić na chwilę do lodówki, ale ja ten etap pominęłam

Szybko Tanio Smacznie

Proponowane wyszukiwania