szybkie w przygotowaniu, a do tego leciutkie i smaczne. Można je zrobić z samą bita śmietaną lub z dodatkiem ajerkoniaku lub innego gęstego likieru. Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 Niepełna szklanka mąki Plaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500ml śmietany kremówki 50ml ajerkoniaku 1 cukier waniliowy Dodatkowo: 50g czekolady Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie
Smakowy RajGalaretki pokroić w kostkę. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w ciepłej przegotowanej wodzie. Miksując wlewać małym strumieniem do ubitej śmietany. Odłożyć 4-5 łyżek bitej śmietany do posmarowania wierzchu. Szybko dodać 3/4 pokrojonych galaretek, wymieszać łyżką. Wyłożyć na jedną część biszkoptu, przykryć drugą częścią, posmarować odłożoną bitą śmietaną i na górze
Ala piecze i gotujeSkładniki:3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia½ szklanki cukru3 jajka2 szklanki mleka½ szklanki olejukilka kropli aromatu waniliowego500 ml śmietany kremówki 30%500 g truskawekcukier do
Świat Ciastawykorzystać do czegoś innego 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 średnio czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego masło i bułka tarta do foremki OBŁOŻENIE: 250 g śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny nie wymagającej namaczania 2 pomarańcze – moje były bez pestek 1 opakowanie galaretki pomarańczowej garść suszonej żurawiny Wykonanie: Okrągłą foremkę(...)szklanki wrzącej wody. Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno. Nie przerywając miksowania dodałam cukier puder, a następnie wlałam strużką jeszcze letnią żelatynę. Ubitą śmietanę rozprowadziłam na powierzchni ciasta i odstawiłam je do lodówki, żeby śmietana nieco stężała. Pomarańcze dokładnie wyszorowałam, sparzyłam wrzątkiem i obrałam ze skórki. Pokroiłam w cienkie plastry. Na bitej śmietanie ułożyłam spiralnie plastry pomarańczy (od zewnątrz
Kuchenne zapiski Edytyidealne na zbliżające się Walentynki. Małe pyszności wypełnione bitą śmietaną… Jeżeli posmakowały Wam moje eklerki z kremem orzechowym , to te słodkie serduszka również przypadną Wam do gustu Składniki: Ciasto parzone: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 125 g masła mała szczypta soli Nadzienie: 500 g śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru czerwony barwnik spożywczy Przygotowanie(...)miejsca bo urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut (w zależności od grubości serc). Ostudzić i przekroić. Nadzienie: Śmietanę ubić z cukrem pudrem i czerwonym barwnikiem spożywczym. Spody ptysiowych serc wypełnić bita śmietaną i przykryć drugą połówką. Wierzch posypać cukrem pudrem. Smacznego
Oryginalny smakkilkanaście minut) i po tym czasie przykryć resztą gofrów. Schłodzić do całkowitego zastygnięcia masy. Kremówkę z cukrem i śmietan-fixem ubić na sztywno. (Dodatkowo ubitą śmietankę zabarwiłam barwnikami spożywczymi.) Gotowe ciasto w formie - przewrócić "do góry nogami", wyjąć i dookoła posmarować bitą śmietaną. Udekorować wg uznania. (*) Dostosujcie formę do wymiarów gofrów. Można je delikatnie poucinać
Di gotujemasę i w tym czasie rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej albo w mikrofali. Ubijamy śmietanę kremówkę. Mieszamy czekoladę z masą jajeczną, a następnie delikatnie dodajemy śmietanę i wszystko razem delikatnie mieszamy. Napełniamy pucharki masą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Dekorujemy bitą śmietaną. Smacznego
Gotowanie, czyli hobby dla każdegocukrem pudrem. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i zmiksować. Twaróg podzielić na trzy równe części. Zimną kremówkę ubić na sztywno i również podzielić na trzy równe części. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić wlać do twarogu i wymieszać. Dodać jedną część bitej śmietany, delikatnie wymieszać. Wylać do formy i wyrównać. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić wlać
Ala piecze i gotujeczosnkowy z bitą śmietaną... Puszysty, delikatny. O wyrazistym aromacie czosnku. Z dodatkiem majonezu. Przyprawiony solą, pieprzem i cukrem. Pyszny dodatek! Polecam! Składniki: 150 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 1 - 3 ząbki czosnku; 3 łyżki majonezu; Szczypta białego cukru; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Śmietankę wlać do miski (u mnie od robota kuchennego) i ubić mikserem
Gospodyni MiejskaDodać ser i dalej ubijać na wolnych obrotach. W oddzielnych naczyniach ubić na sztywno kremówkę z cukrem pudrem oraz pianę z białek ze szczyptą soli Masę serową połączyć z mąką ziemniaczaną, budyniem, proszkiem do pieczenia oraz płatkami migdałów. Całość wymieszać delikatnie z bitą śmietaną oraz z pianą z białek. Wlać do wyłożonej wcześniej herbatnikami blachy i wstawić
kgwjanczewomąki ziemniaczanej Na krem:* 400g ubitej kremówki 200g czekolady deserowej 40ml naparu kawowego (20g na 100ml wody) 30g cukru 10g żelatyny 5 żółtek Polewa: 50g czekolady deserowej 30g śmietany kremówki ½ łyżeczki płynnego masła * Kremu wyszło nam więcej niż potrzeba do rolady. Wykorzystałyśmy go do udekorowania babeczek. Przygotowywanie ciasta: Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Kakao wraz(...)pomieszaną żelatynę oraz czekoladę. Ubijamy bitą śmietanę i dolewamy do wcześniej przygotowanego musu. Całość delikatnie mieszamy. Od biszkoptu odrywamy papier do pieczenia. Układamy na nowym papierze i równomiernie rozkładamy krem czekoladowy. Przy pomocy papieru zwijamy w ciasną roladę i wkładamy od lodówki na godzinę. Przygotowanie polewy: W kąpieli wodnej umieszczamy kremówkę. Do podgrzanej śmietany dodajemy czekoladę oraz masło
Kolizje Smakówkról Składniki: biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, masy: 2 opakowania śnieżki, 2 szklanki mleka, 4 galaretki malinowe, 300 ml kremówki, 3 łyżki cukru pudru, łyżka żelatyny, 70 ml wrzątku, dodatkowo: maliny, czekolada mleczna . Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę, stopniowo dodajemy po jedynym żółtku oraz cukier(...)wrzątku. Mleko miksujemy ze śnieżkami do momentu uzyskania bitej śmietany a następnie powoli wlewamy tężejącą galaretkę malinową rozpuszczoną w 350 ml wody. Przygotowaną masę przekładamy na biszkopt. Na wierzch masy wylewamy tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 650 ml wody i przykrywamy blatem biszkoptu. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę kremówkę ubijamy, stopniowo dodajemy cukier puder i na końcu wlewamy wystudzoną żelatynę. Śmietaną
paapilotkaarzecz kilku łyżek masy krówkowej. Nadała masie koloru i cudownego karmelowego smaku. Okazał się na tyle wspaniały, że obudził ochotę na więcej ... karmelu! Jego bursztynowe drobinki dodałam do bitej śmietany i połączyłam z kajmakowym mascarpone. Mmmmmm..... Pisząc o tym już rozpływam się z rozkoszy. Wspaniałe. Tak uzależniająco wspaniałe jest karmelisu , moja wersja włoskiego deseru z rzymskimi ziarenkami i jednorazowymi(...)alkoholem. W mikserze ubić kremówkę na sztywno i połączyć ją z drobinkami karmelu (odrobinę odłożyć do dekoracji), a następnie wymieszać delikatnie z masą mascarpone. Przygotować pucharki na desery. Biszkopty moczyć w espresso i ułożyć na dnie pucharków. Na to nałożyć masę karmelową i ponownie nakryć nasączonym kawą biszkoptem. Powtórzyć ponownie. Wierzch ozdobić odrobiną bitej śmietany i posypać kakao. Wstawić
KUCHARNIAtyle w temacie SKŁADNIKI 4 gałki lodów waniliowych 1 paczka herbatników (ok. 8 szt.) 1/2 szkl. mleka 2% 3/4 szkl. śmietany kremówki 30% 2 płaskie łyżki cukru pudru 4 łyżeczki kawy mielonej 1 łyżka kakao PRZYGOTOWANIE Zimną śmietanę ubić na sztywno przy pomocy miksera, na koniec dodać cukier puder i szybko wymieszać. Kawę zaparzyć w szklance wody, a następnie pozbyć(...)się fusów. Przygotować 4 szklanki. Lody delikatnie wymieszać z mlekiem, które następnie przełożyć do szklanek. Posypać warstwą pokruszonych herbatników, a następnie posypać delikatnie warstwą kakao. Przykryć warstwą bitej śmietany i ponownie posypać kakaem. Delikatnie wlać przestudzoną kawę do szklanek. Wierzch zwieńczyć warstwą bitej śmietany i ozdobić kakao. PORCJE
zabawa smakiemmaślanym (z którego śmiało można zrezygnować na rzecz ubitej kremówki), bardzo delikatny i nieprzesłodzony. Biszkopt jest porządnie nasączony, łapie też wilgoć z kremu i owoców. Krem jest leciutki, pyszny i niesłodki, a kawałki mandarynek i galaretki urozmaicają całość. Do tego kwaskowy, budyniowy curd, który jest pyszny zaskoczeniem między warstwami bitej śmietany.Na wierzchu krem maślany, który ładnie trzyma całość(...)mandarynkowySkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)biszkopt:5 jajek200 g cukru115 g mąki pszennej45 g mąki ziemniaczanejponcz:150 ml soku mandarynkowego z puszki50 ml wódki karmelowejkrem:300 ml śmietany kremówki (38%)250 g serka mascarpone1 łyżka cukru waniliowego200 g mandarynek z puszkigalaretka:1/2 opakowania galaretki cytrynowej (37 g)200 ml wrzącej wodykrem maślany na bezie szwajcarskiej:250 g miękkiego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDeser, w którym zakochacie się od pierwszej łyżeczki :) Pokruszone bezy, bita śmietana i truskawki. Brzmi pysznie, prawda? ;) Równie dobrze smakuje z borówkami czy jagodami. Ach, rozkosz dla podniebienia :) Smacznego! Składniki: 300 g truskawek 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 ml śmietany kremówki kilka bez Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i odłożyć. Śmietanę ubić na gęsto. Bezy pokruszyć
Domowa cukiernia EwyKonsystencja ciasta powinna być dość gęsta, ale lejąca.Do naleśników proponuję:250 ml śmietany kremówki 30-36%owoc granatu, lub inne świeże owoce1. Śmietanę ubijamy na sztywno, jeśli potrzebujecie więcej słodyczy, to do ubijanej śmietany można dodać cukier puder. Gotowe upieczone naleśniki smarujemy bitą śmietaną i posypujemy nasionami granatu
Apetyczna babeczka